ြပီးခဲ့တဲ့ အပတ်က ထမင်းလိပ်နဲ့ ထမင်းကေတာ့ချွန် လုပ်စားြဖစ်ပါတယ်။ ( Sushi roll ) ကို ထမင်းလိပ် ေခါ်တဲ့အတွက် ( Sushi Hand Roll) ကိုေတာ့ ထမင်းကေတာ့ လို့ အမည်ေပးချင်ပါတယ်။ အဲဒီထမင်းလိပ်နဲ့ ထမင်းကေတာ့ လုပ်နည်းေလးကို ချစ်ေသာမိတ်ေဆွများကို ြပန်လည်မျှေဝလိုပါတယ်။ သိပ်လည်း ခက်ခက်ခဲခဲ မဟုတ်တာေြကာင့် ေတာ်ေတာ်များများလည်း လုပ်တတ်ြကမယ်ထင်ပါတယ်။ ထမင်းလိပ်ြပုလုပ်ဖို့ ပါဝင်တဲ့ ပစ္စည်းများကေတာ့ ေအာက်ပါအတိုင်းြဖစ်ပါတယ်။
ထမင်းလိပ်
ချက်ြပီးသားထမင်းကို နှမ်းဆီ၊ ဆား၊ ဗနီကာအနည်းငယ်တို့ြဖင့်နယ်ထားပါတယ်။ ဥနီ၊ သခွားသီး၊ ြကက်သွန်ြမိတ်၊ ဂဏန်းသားေချာင်းေြကာ်၊ ြကက်အူေချာင်းေြကာ်၊ ေရညှိချပ် (Nori sheet) နဲ့ ဝါးယင်းလိပ် အေသးတို့ြဖစ်ပါတယ်။ ြကက်ဥကိုေကျာ်ြပီး အေချာင်းကေလးများြဖစ်ေအာင် လှီးြဖတ်၍လည်း ထည့်နိုင်ပါတယ်။ ဝါးယင်းလိပ်ကေလးကေတာ့ ေရညှိထုပ်ေတွမှာ တွဲလျက်ပါတတ်ပါတယ်။
ေရညှိချပ်ကို ဝါးယင်းလိပ်ေလးေပါ် ြဖန့်ခင်းလိုက်ပါတယ်။
ထို့ေနာက် ထမင်းများကို ေရညှိေပါ် ြဖန့်ခင်းလိုက်ပါတယ် စြပီးလိပ်မဲ့ တစ်ဖက်ြခမ်းကို ထမင်းမေရာက်ေစဘဲ ချိန်ခဲ့မှာ ြဖစ်ပါတယ်။
ထမင်းေပါ် ြကက်အူေချာင်း၊ ဂဏန်းသားေချာင်း၊ သခွားသီး၊ ဥနီ တို့ကိုတင်လိုက်ပါတယ်။
ထို့ေနာက် ထမင်းမရှိေသာ အလွတ်ဘက်မှ စြပီး လိပ်ပါတယ်။
ဝါးလိပ်နဲ့ လိပ်လိပ်ြပီး ဖိေပးပါတယ်။
ေြဖးေြဖးချင်း ကျစ်လာေအာင် လိပ်ယူပါတယ်။
ထို့ေနာက်မှာေတာ့ ထမင်းလိပ်ရပါြပီ။ ထမင်းလိပ်ကို ဓါးထက်ထပ်ြဖင့် အေနေတာ်အရွယ် လှီးြဖတ်လိုက်ပါတယ်။
အေပါ်ကေန နှမ်းအနက် ြဖူးထားတာပါ။
*********@@@@@*********
ထမင်းကေတာ့ချွန်
ေနာက်ထပ် ထမင်းလိပ်တစ်မျိုးက ( Hand Roll Sushi ) လို့ေခါ်တဲ့ ထမင်းကို ကေတာ့ပံုြဖစ်ေအာင် လိပ်ထားတာပါ။ ကေတာ့ပံုထမင်းလိပ် လုပ်နည်းမှာ
၎င်း ထမင်းေပါ်ကို သခွား၊ ဥနီ၊ ြကက်သွန်ြမိတ်၊ အသားေချာင်းေြကာ်များ ြဖန့်ခင်းလိုက်ပါတယ်။ ေထာပတ်သီး၊ ငါးအသားလွှာများနဲ့လည်း ြပုလုပ်ြကပါတယ်။
ထိပ်ကေနစြပီး ကေတာ့ပံုေလးြဖစ်ေအာင် လိပ်လိုက်ပါတယ်။ ထမင်းကေတာ့လုပ်ရာမှာ အေသးစိတ်ဓာတ်ပံု မရိုက်ထားလိုက်ရတဲ့အတွက် အေပါ်က ပံု၂ပံုကိုေတာ့ ( ဒီေနရာက) ယူသံုးထားတာ ြဖစ်ပါတယ်။
ထမင်းကေတာ့ ရပါြပီ။
ရိုးရိုးထမင်းလိပ် မဟုတ်ဘဲ တစ်မျိုးဆန်းြပီး ကေတာ့ ပံုလုပ်ထားတဲ့ ထမင်းလိပ်ြဖစ်ပါတယ်။
Hand roll sushi လုပ်နည်း သရုပ်ြပ ဗီဒီယိုကို ဒီေနရာမှာလည်း သွားေရာက်ြကည့်ရှုနိုင်ပါတယ်ရှင်။ အားလံုးေပျာ်ရွှင်ချမ်းေြမ့ြကပါေစေနာ်...
23 comments:
အဲဒါြကီးကို ြကိုက်ဘူးဗျ
ကျွန်ေတာ့်ဇနီးပါရမီြဖည့်ဖက်ေလးက ချစ်သူဘဝတုန်းက တစ်ခါလုပ်ေကျွးဖူးတယ်။ ခုပံုေတွြကည့်ရတာလည်း စားလို့ေကာင်းမယ်လို့ ယံုြကည်ပါတယ်။ စားချင်းစိတ်ြဖစ်မိပါတယ်။
ဆူရှီလာြပီး အားေပးသွားတယ် ေချာေရ။
အစ်မလည်း ေရညှိထမင်းလုပ်ြကည့်အံုးမယ်။ ကန်ေတာ့ချွန်မျိုး မလုပ်ဖူးေသးဘူး ညီမေလးအိမ်မှာေတာ့ လုပ်စားြကတယ်ေြပာတယ်။
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
ဆူရှီးကို အရမ်းြကိုက်တာ ... ေရညှိေတွ ြကံုတိုင်းဝယ်ဝယ်ထားြပီး အဆာပလာမစံုေတာင် ဒီတိုင်းထမင်းနဲ့ လိပ်စားြဖစ်တယ်။ တေလာက ဆူရှီးလိပ်တဲ့ ယင်းလိပ်ကေလး ဝယ်ထားြပီး ေသချာလုပ်စားအံုးမယ်ြကံေနတာ ခုထိကို မစားြဖစ်ေသးဘူး။ ေချာနည်းအတိုင်း လုပ်စားြကည့်အံုးမှပဲ (အချိန်ရရင်ေပါ့ေလ)
ဒါနဲ့ ထမင်းလိပ်ေနတဲ့ လက်ကိုြကည့်ရတာ စိတ်ရှည်ြပီး အနုပညာဆန်မယ့် လက်မျိုးပဲ အဟမ်း ေချာလက်ထင်လို့ ရမ်းတုတ်လိုက်၏ ... :))
ြမင်တာနဲ့တင်စားချင်စရာ..လက်တည့်စမ်းအံုးမှဘဲ။ တခါမှမလုပ်ဖူးဘူး။ ေချာလုပ်ြပေတာ့လဲ လွယ်သား...
အစ်မေချာ..
အသားပါတာနည်းေနတယ်း))
တူနာငါးပါထည့်လိပ်ရမှာ :P
ြကိုက်တယ်အစ်မ
ခဏခဏစားြဖစ်တယ်(ဆိုင်မှား)
ချစ်ခင်စွာြဖင့်
မိစံ
သူများလုပ်ထားတာေတာ့ စားတတ်တယ်။ ကိုယ့်ဖာသာ လုပ်စားဖို့ေတာ့ အေတာ်ေလး စဉ်းစားယူရမယ်။ :D
စားသွားပါြပီဗျာ ဆူရှီး ထမင်းလိပ်
ခင်တဲ့
အမေရွှစင်
လာစားသွားပါတယ်ေချာ
လုပ်စားချင်ေပမယ့် လိပ်ေနရမှာ လက်ဝင်လို့ ပျင်းလိုက်တာ...ခပ်လွယ်လွယ်ပဲ အဆာပလာေတွအကုန် ပါးစပ်ထဲထိုးထည့်ြပီး ပါးစပ်ထဲမှာ သူ့ဖာသာ လိပ်သွားေအာင် ဝါးစားပစ်ဖို့ပဲ အားသန်တယ်...အင်း လျှာလက်ေလးသစ်နဲ့ ဗိုက်လက်တစ်ဝါးက တယ်လည်း ကရိကထများပါလား ေဒါ်ေချာေရ...
ဟုတ်တယ်.. အားေတာ့နာတယ်.. အမ
မြကိုက်ဘူး အဲဒါ :D တြခားဟာ ထပ်ေကျွးပါ ခင်ဗျ
ဆူရှီကို တကယ်တအားြကိုက်တာ။ လုပ်နည်းေသချာတင်ေပးလို့ ေချာေယာင်းေယာင်းကို ေကျးဇူးတင်ပါတယ်။
ဆူရှီ ြကိုက်တယ် မေချာေရ..နည်းေလးက လွယ်သားပဲ...မျှေဝေပးတာ သိုင်းကျူးပါရှင်...
ဆရာဟန်ြကည်လိုဘဲ သူြကီးလဲ လိပ်ရမှာ ပျင်းတယ်။ ဒါေပမဲ့ ေရညှိေတာ့ ြကိုက်တယ်။ ြကိုက်ဆို အေတာ်ေလးကို ြကိုက်တာ။း))
ခင်မင်လျှက်
လုပ်စားလှချည်လား မေချာေရ..း)).. တစ်ေန့တစ်မျိုး မရိုးရေအာင်ပါပဲလား..
ခင်မင်လျက်
ေနဝသန်
ရြပီ ရြပီ မမေချာေရ ေကျးဇူး
လုပ်ြကည့်ချင်တာ ဟိဟိ
ကလိဖို့တစ်ခုရသွားြပန်ြပီး)
ထမင်းလိပ်ေရာ၊ ကေတာ့ချွန်ပါ ၂ခုလံုး အားေပးသွားတယ် ေချာေရ
ေချာေရ...
အစ်မေတာ့ “ နင်လားဟဲ့ဆူရှီ၊ ငါလားဟဲ့ ြမေသွးနီ ” ြပီးထဲက တစ်ခါမှ ထပ်မလုပ်စားြဖစ်ေတာ့ဘူး..။ အခု ဒီမှာ ကိုရီးယားဆူရှီဆိုင်ေတွ ဖွင့်လာတာေတွ့ရတယ်။ ေဈးကေတာ့ ြကီးလွန်းလို့ ဆူရှီြကိုက်တဲ့ အိမ်က သားြပည့်မေတွ့ပါေစနဲ့လို့ ဆုေတာင်းေနရတယ်။ မဟုတ်လို့ကေတာ့ .. သူတစ်ခါအဝစားရင် ဘတ်ဂျက်အေတာ်ထိမယ့်ပံုရှိတယ်။
ေသေသချာချာေရးြပြပီး
ပံုေလးေတွနဲ့ရှင်းေနတာမို့ေကျးဇူးတင်မိ
ပါတယ်.တစ်ခါမှလုပ်မစားြဖစ်ခဲ့ပါဘူး
ခုေတာ့ ြကိုးစားြပီးလုပ်ြကည့်ပါအုန်းမယ်
ြကိုက်လဲြကိုက်တယ်...
ခင်မင်တဲ့ jasmine
အား... ထမင်းကေတာ့ ချွန်ေလးေတွက ချစ်စရာေလးေတွ...
အလှြကည့်ဖို့ဘဲ ေကာင်းေတာ့တယ်...
တြခားအရာနဲ့ လိပ်ထားရင်ေတာ့ ြကိုက်တယ် ေချာေရ။ ေရညှိြကီးေတာ့ သိပ်...အြကိုက်ြကီးေတာ့ ဟုတ်ဖူးရယ်။ (ေခတ်ပဲ မမှီတာလား မသိ။ ဟီး)
မေချာ က လိပ်ပါတယ်။
ညီမက စားပါတယ်။ :)
အဲလိုအြပင်မှာဆို တကယ်ေကာင်းမယ်။
ခုေတာ့ နည်းေလးေတွမှတ်ြပီး ကိုယ့်ဘာသာပဲ လုပ်စားရေတာ့မယ်။
ချစ်တဲ့
PP
ထမင်းလိပ် (ဆူရှီ)ေတာ့ အရင်က လုပ်ဖူးတယ်။ ဝါးဖျာေလးေတာင်ဝယ်ထားတာ အိမ်ေြပာင်းေတာ့ ပါမလာေတာ့ဘူး။ ခုအိမ်မှာ ပစ္စည်းအြပည့်အစံုရှိတယ်။ ဝါးဖျာမရှိတာနဲ့ မလုပ်ရဘူး။ ေချာလုပ်ထားတာေတွ့မှ လုပ်စားချင်လာတယ်။
Post a Comment