​​ေသး​​​ေသး​​သွယ်သွယ် အပ်​​ေချာင်း​​မှိုက​​ေလး​​များ​​


http://0.tqn.com/d/gourmetfood/1/0/c/G/enoki_georgia_g.jpg




ဂျပန်လို Enokitake ၊​ အဂင်္လိပ်လို​​ေတာ့​​  Golden Needle Mushroom (a) လို့​​​ေခါ်တဲ့​​ မှိုဟာ ​​ေသး​​​ေသး​​သွယ်သွယ်နဲ့​​ ရှည်​​ေမျှာ​​ေမျှာ အြဖူ​​ေရာင်မှိုတစ်မျိုး​​ ြဖစ်ပါတယ်။ ဂျပန်နိုင်ငံနဲ့​​ တရုတ်နိုင်ငံတို့​​မှာ အသံုး​​များ​​တဲ့​​ ချက်ြပုတ်ဖွယ် ဟင်း​​လျာြဖစ်ပါတယ်။ ​​ေသး​​ငယ်လွန်း​​ြပီး​​ ရှည်လျား​​ကာ အပ်​​ေချာင်း​​​ေလး​​များ​​နဲ့​​ ဆင်တူတာ​​ေြကာင့်​​ အပ်မှိုရယ်လို့​​ ​​ေခါ်ဆိုြကပါတယ်။


[cendawan+jarum+emas+@+Flammulina+velutipes.jpg]

ဂျပန်အမည် Enoki ​​ေခါ်တဲ့​​  Hackberry ပင်​​ေတွမှာ လို့​​ ​​ေခါ်တဲ့​​ သစ်ပင်ြကီး​​​ေတွရဲ့​​ ပင်စည်​​ေတွမှာ သဘာဝအတိုင်း​​ ​​ေပါက်​​ေရာက်တတ်တာ​​ေြကာင့်​​ Enoki မှိုလို့​​ ​​ေခါ်ြပီး​​​ေတာ့​​ ပိုး​​ဇာပင်၊​ တည်သီး​​ပင်တို့​​ရဲ့​​ ပင်စည်​​ေတွမှာလည်း​​ ​​ေပါက်တတ်ပါတယ်။ သဘာဝအတိုင်း​​ ​​ေပါက်​​ေရာက်တဲ့​​ ​​ေရွှအပ်မှိုနဲ့​​ စိုက်ပျိုး​​ရရှိတဲ့​​ မှိုြခင်း​​ဟာ ကွာြခား​​ချက်ရှိပါတယ်။ စိုက်ပျိုး​​ရရှိတဲ့​​ ​​ေရွှအပ်မှိုဟာ ​​ေန​​ေရာင်ြခည်ရရှိမှု နည်း​​ပါတဲ့​​အတွက် အြဖူ​​ေရာင်ြဖစ်​​ေနြပီး​​ ရိုး​​တံလည်း​​ ပိုရှည်ပါတယ်။ သဘာဝအတိုင်း​​ ​​ေပါက်​​ေရာက်တဲ့​​ ​​ေရွှအပ်မှိုက​​ေတာ့​​ ညို​​ေရွှ​​ေရာင်သန်း​​ြပီး​​ ရိုး​​တံတိုကာ တုတ်ပါတယ်။



 
 
Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
 

​​ေရွှအပ်မှိုဟာ စိုက်ပျိုး​​လို့​​ အလွန်လွယ်ကူတဲ့​​ မှိုမျိုး​​ြဖစ်ြပီး​​ ဂျပန်နိုင်ငံမှာ​​ေတာ့​​ လွန်ခဲ့​​​ေသာ နှစ် ၃ဝဝခန့်​​ကတည်း​​က သစ်တံုး​​များ​​​ေပါ်မှာ စိုက်ပျိုး​​လာတာြဖစ်ပါတယ်။ ခု​​ေခတ်မှာ​​ေတာ့​​ ဗီနိုင်း​​အိတ် သို့​​မဟုတ် ပလပ်စတစ်အိတ်၊​ ဘူး​​ခွံတို့​​ြဖင့်​​ စိုက်ပျိုး​​ြကြပီး​​ စူပါမား​​ကက်​​ေတွမှာ ရနိုင်တဲ့​​အပ်မှိုဟာ စိုက်ပျိုး​​ထား​​တဲ့​​ မှို​​ေတွ များ​​ပါတယ်။ ​​ေရွှအပ်မှိုကို အြမစ်နဲ့​​ပါ တွဲရက် ​​ေရာင်း​​ချြကြပီး​​​ေတာ့​​ လတ်ဆတ်တဲ့​​ အပ်မှိုဟာ ​​ေရခဲ​​ေသတ္တာထဲမှာ ထား​​ရင် ၅ရက်က​​ေန ဆယ်ရက်ခန့်​​ အထား​​ခံပါတယ်။



 

​​ေဟာ့​​​ေပါ့​​ဆွတ်ြပုတ်ထဲက အပ်မှို






 ချက်ြပုတ်ခါနီး​​မှာ အြမစ်ပိုင်း​​ကို ြဖတ်ပစ်ဖို့​​လိုြပီး​​​ေတာ့​​ ​​ေရနဲ့​​ ​​ေသချာ​​ေဆး​​​ေြကာရပါမယ်။ အလွန် နူး​​ညံ့​​လွန်း​​တာ​​ေြကာင့်​​ ချက်တဲ့​​အခါမှာလည်း​​ အချိန်အြကာြကီး​​ ချက်ြပုတ်တာမျိုး​​ မလုပ်ဘဲ ၃မိနစ်ခန့်​​သာ ချက်ြပုတ်ဖို့​​လိုပါတယ်။ သို့​​မှသာ မှိုမှာပါဝင်တဲ့​​ ြဒပ်​​ေပါင်း​​များ​​ မပျက်စီး​​ဘဲ ကျန်ရှိမှာ ြဖစ်ပါတယ်။​​ေရွှအပ်မှိုကို ​​ေဟာ့​​​ေပါ့​​ထဲမှာ ထည့်​​သွင်း​​စား​​​ေသာက်ြကြပီး​​ ဆွတ်ြပုတ်၊​ အသုပ်၊​ ဆူရှီနဲ့​​ ဆင်း​​ဒဝစ်ထဲ ထည့်​​စား​​ြခင်း​​ ၊​ ​​ေခါက်ဆွဲထဲ တည့်​​စား​​ြခင်း​​၊​ အစိမ်း​​စား​​ြခင်း​​ စသြဖင့်​​ နည်း​​အမျိုး​​မျိုး​​တို့​​ြဖင့်​​ စား​​​ေသာက်ြကပါတယ်။ စည်သွပ်ဗူး​​နဲ့​​ ​​ေသာ်လည်း​​​ေကာင်း​​ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ​​ေသာ်လည်း​​​ေကာင်း​​ ရနိုင်​​ေပမဲ့​​ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ရနိုင်တဲ့​​ မှိုက ပိုြပီး​​​ေကာင်း​​ပါတယ်။


pork-roll-needle-mushroom
 အပ်မှို ဝက်သား​​လိပ်

steamboat
​​ေဟာ့​​​ေပါ့​​

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
အပ်မှိုပါတဲ့​​ ဆူရှီ

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
မှို အသား​​လိပ် ဆူရှီ



​​ေရွှအပ်မှိုဟာ ​​ေသး​​ငယ်​​ေပမဲ့​​လည်း​​ လူ​​ေတွရဲ့​​ ကိုယ်ခံအား​​ကို ြမှင့်​​တင် ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​​ေတာ့​​ အလွန် ထက်တယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်။ ဓာတ်တိုး​​ဆန့်​​ကျင်ပစ္စည်း​​နဲ့​​ အဟာရဓာတ်ြပည့်​​ဝြပီး​​ အမိုင်နို အက်ဆစ်လည်း​​ ပါဝင်ပါတယ်။ ထို့​​ြပင်လည်း​​ ဗိုင်း​​ရပ်စ်များ​​ကို ခုခံနိုင်စွမ်း​​အား​​လည်း​​ ရှိပါတယ်။ ​​ေရွှအပ်မှိုရဲ့​​ ရိုး​​တံမှာ​​ေတာ့​​ ပရိုတိန်း​​​ေတွ ပါဝင်ပါတယ်။ ဗီတာမင် ဒီ ြကွယ်ဝစွာပါဝင်ြပီး​​​ေတာ့​​ ဗီတာမင်ဒီ ကွန်​​ေပါင်း​​ ဓာတ်​​ေတွ ပါဝင်ပါတယ်။ လိုင်စင်း​​နဲ့​​ ဇင့်​​ဓာတ်​​ေတွ ပါဝင်တာ​​ေြကာင့်​​ က​​ေလး​​များ​​အတွက်လည်း​​ အထူး​​ ​​ေကာင်း​​မွန်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်။ အြကိတ်နဲ့​​ ကင်ဆာဆဲလ်​​ေတွကိုလည်း​​ တိုက်ဖျက်နိုင်စွမ်း​​ရှိတယ်လို့​​ ထင်ရှား​​တာ​​ေြကာင့်​​ ဂျပန်၊​ ကိုး​​ရီး​​ယား​​နဲ့​​ တရုတ်နိုင်ငံမှာ​​ေတာ့​​ သဘာဝ ကင်ဆာကာကွယ်​​ေဆး​​အြဖစ် အလွန် အစား​​များ​​ြကပါတယ်။

 

လတ်ဆတ်တဲ့​​ ​​ေရွှအပ်မှို 


​​ေရွှအပ်မှိုကို ဝယ်မယ်ဆိုရင် ြဖူဆွတ်​​ေနြပီး​​ အ​​ေရာင်​​ေတာက်ပ​​ေနတဲ့​​ အထုပ်ကိုသာ ​​ေရွး​​ချယ်သင့်​​ြပီး​​​ေတာ့​​ ရိုး​​တံဝါ​​ေနလျှင်​​ေသာ်လည်း​​​ေကာင်း​​ ၊​ အရိအရွဲများ​​ြဖင့်​​ ချွဲ​​ေနြပီဆိုလျှင်​​ေသာ်လည်း​​​ေကာင်း​​ မဝယ်သင့်​​ဘူး​​လို့​​ ဆိုပါတယ်။ ဒီ​​ေလာက် အစား​​များ​​ြပီး​​ အရသာလည်း​​​ေကာင်း​​တယ်ဆိုတဲ့​​ ​​ေရွှအပ်မှိုကို ကျွန်မ မ​​ေချာကလည်း​​ နှစ်သက်စွာ စား​​ပါတယ်။ တကယ်လဲ အရသာ​​ေကာင်း​​မွန်တာ​​ေြကာင့်​​ မြကာခဏ ချက်စား​​ြဖစ်ပါတယ်။  ပိုစ့်​​သိပ်ရှည်သွား​​တဲ့​​အတွက် အဲဒီချက်နည်း​​​ေတွကို​​ေတာ့​​ မနက်ဖန်မှာ ဆက်လက် ​​ေဝမျှပါဦး​​မယ်ရှင်။





 

18 comments:

ဟန်ြကည် said...

မှိုဟင်း​​ဆို ​​ေတာ်ရံုနဲ့​​မစား​​ရဲဘူး​​ ​​ေဒါ်​​ေချာ​​ေရ...အဆိပ်ြဖစ်မှာစိုး​​လွန်း​​လို့​​...ကန်စွန်း​​ရွက်​​ေလး​​ထည့်​​​ေြကာ်မှပဲ စား​​ရဲသဗျ...မှိုချက်နည်း​​​ေတွတင်မှ ကန်စွန်း​​ရွက်ပါမပါ လာြကည့်​​ဦး​​မယ်...

ကိုကို​​ေမာင်(ပန်း​​ရနံ့​​) said...

​​ေြမွတိုင်း​​ ​​ေြမွတိုင်း​​ စား​​​ေကာင်း​​တယ်။ မှိုတိုင်း​​မှိုတိုင်း​​ မစား​​​ေကာင်း​​ဘူး​​ တဲ့​​။ ဆိုရိုး​​စကား​​ ြကား​​ဖူး​​တာ။ မှိုထဲမှာ​​ေတာ့​​ ​​ေတာင်ပို့​​မှိုနှင့်​​ငှက်စို့​​မှို အြကိုက်ဆံုး​​ဘဲ။ ဒါ​​ေပမဲ့​​ အခု မ​​ေချာရဲ့​​ မှို​​ေလး​​​ေတွလဲ စား​​​ေကာင်း​​မဲ့​​ပံု​​ေပါ်တယ်။ ချိုြမြမ​​ေလး​​​ေနမှာ။

ခင်မင််လျက်

mstint said...

အပ်​​ေချာင်း​​မှိုကို နည်း​​​ေပါင်း​​စံုနဲ့​​ စား​​​ေသာက်ဖွယ်​​ေလး​​​ေတွ ဗဟုသုတအြဖစ် ဖတ်သွား​​မှတ်သွား​​တယ် ​​ေချာ​​ေရ။
ဆူရှီလိပ်​​ေလး​​​ေတွြမင်သွား​​လို့​​ လုပ်စား​​လိုက်အံုး​​မယ်။
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်​​ေအး​​ြမပါ​​ေစကွယ်။

​​ေမတ္တာြဖင့်​​
အန်တီတင့်​​

ြမူး​​ြမူး​​ said...

​​ေမ​​ေမက​​ေတာ့​​ နတ်သမီး​​ဆံထိုး​​မှိုလို့​​​ေခါ်တယ်.. ​​ေခါက်ဆွဲြပုတ်ထဲထည့်​​စား​​ရင်​​ေတာင် အရမ်း​​စား​​​ေကာင်း​​တဲ့​​မှု​​ေလး​​​ေတွ..း​​)

မိုး​​​ေငွ့​​...... said...

ြကိုက်တယ် အဲဒီမှိုကို ​​ေချာ​​ေြပာြပမှ မှိုရဲ့​​အစွမ်း​​သတ္တိကိုပိုြပီး​​ ြပည့်​​ြပည့်​​စံုစံုသိရ​​ေတာ့​​တယ်...။
ဟိုတ​​ေလာက ဆန်ြပုတ်ထဲထည့်​​​ေသာက်တာ ​​ေကာင်း​​မှ​​ေကာင်း​​ပဲ..။

ခင်တဲ့​​
မိုး​​​ေငွ့​​

မိုး​​ယံ said...

speed boat ထဲမှာ... အဲအဲမွှား​​လို့​​ Steamboat ထဲမှာ ထည့်​​​ေမွှး​​ြပီး​​ စား​​ဖူး​​တယ်.. ​​ေတာ်​​ေတာ်​​ေကာင်း​​သဗျာ... ဒါ​​ေပမယ့်​​များ​​မျး​​စား​​ရင် ပိုက်ဆံကုန်သဗျ။

Mon Petit Avatar said...

I love this particular mushroom too, and looking forward to read the recipe, Chaw!

​​ေကာင်း​​မွန်ဝင်း​​ said...

​​ေချာ​​ေရ
“အယ်နိုး​​ကိ” မှိုကိုကျွန်မလည်း​​ြကိုက်တယ်။
ဘာလို့​​လဲဆို​​ေတာ့​​
​​ေဈး​​သက်သာတယ်။ ချိုတယ်။ ၂/၃မိနစ်နဲ့​​ ကျက်တယ်။ နူး​​ညံ့​​တယ်။

အခုလိုမျှ​​ေဝ​​ေတာ့​​ ပို​​ေတာင်ြကိုက်ချင်လာြပီ။

...အလင်း​​စက်များ​​ said...

တိုက်ဆိုင်လိုက်တာများ​​ကွာ..... လို့​​ ထ​​ေအာ်ရမလိုပဲ.... မ​​ေန့​​ညက ပျင်း​​ပျင်း​​ရှိနဲ့​​ ​​ေဈး​​ထွက်ဝယ်... အဲ့​​သည် မှို (​​ေရွှအပ်မှိုမှန်း​​ မနက်မှသိ) ရယ် ဝက်သား​​ ထုြပီး​​သား​​ရယ်။ အရွက်​​ေတွရယ် ဝယ်ြပီး​​ ထမင်း​​ မစား​​ချင်သမို့​​ ကိုယ်ပိုင်စတိုင် ဆူကီ လုပ်စား​​လိုက်ပါ​​ေြကာင်း​​။

ခုမနက်ပါ စာဖတ်ရင်း​​ ​​ေရွှအပ်မှိုထပ်စား​​ချင် လာပါ​​ေြကာင်း​​အစ်မ​​ေချာ​​ေရ...... :))))

rose said...

I haven't tried that mushroom, sis because here is not available.

PhyoPhyo said...

မ​​ေချာ ​​ေရွှအပ်မှိုတစ်ခါမှ မစား​​ဖူး​​ဘူး​​။
မှိုဆို တအား​​ြကိုက်တာ။ စား​​ဖူး​​သမျှမှိုတိုင်း​​ ြကိုက်တယ်။
ငရုတ်သီး​​စပ်စပ်​​ေလး​​ချက်စား​​ရရင်လည်း​​​ေကာင်း​​မလား​​ပဲ။
​​ေမ​​ေမက မှိုချက်ရင် ငရုတ်သီး​​စပ်စပ်​​ေလး​​နဲ့​​ချက်တာ။
အပ်မှိုဆူရှီလည်း​​ စား​​ချင်တယ်။
မ​​ေချာအပ်မှိုဟင်း​​လည်း​​ စား​​ချင်တယ်။
ထမင်း​​လိတ်လည်း​​စား​​ချင်တယ်။
အစား​​အ​​ေသာက်ဆို မီး​​လိုအြမဲ​​ေတာက်​​ေနတာပဲ။ :D

​​ေဆွ​​ေလး​​မွန် said...

ဒီမှာ​​ေတာ့​​ အရမ်း​​​ေပါ်တာမ​​ေချာရ.
​​ေခါက်ဆွဲြပုတ် မကျက်ခင် မီး​​ဖို​​ေပါ်ကချကာနီး​​​ေလ. မှို​​ေလး​​ထည့်​​လိုက်.
​​ေကာင်း​​မှ​​ေကာင်း​​..
​​ေဆွ​​ေလး​​လဲ ြကိုက်တယ်..

​​ေတာက်ပြကယ်စင် said...

မ​​ေချာ​​ေရ မှိုဆိုလို့​​ ဘုန်း​​ဘုန်း​​တို့​​​ေတာဘက်​​ေတွမှာ အ​​ေလ့​​ကျ​​ေပါက်တဲ့​​ မှို​​ေတွကိုပဲ စား​​ဖူး​​တယ်။ မ​​ေချာ​​ေြပာတဲ့​​ မှို​​ေတွထဲမှာ​​ေတာ့​​ မပါဘူး​​။ မ​​ေချာ​​ေြပာတဲ့​​မှို​​ေတွကို ခုမှပဲ ြမင်ဖူး​​၊​ ြကား​​ဖူး​​​ေနတာ။ မှိုဆိုရင် ြကိုက်ြပီး​​သား​​ပဲ။ ကန်စွန်း​​ရွက်နဲ့​​​ေရာချက်ရင် ​​ေကာင်း​​မှ​​ေကာင်း​​​ေနာ်။

(​​ေအာ် ဒါနဲ့​​ မ​​ေချာ​​ေရ မ​​ေန့​​က လိုင်း​​မ​​ေကာင်း​​တာနဲ့​​ တစ်​​ေနကုန်နီး​​ပါး​​ဖွင့်​​ထား​​တာ​​ေတာင် ​​ေချာရဲ့​​ ပန်း​​ပံု​​ေတွက အကုန်မ​​ေပါ်ဘူး​​ ြဖစ်​​ေနတယ်။ ဒီ​​ေန့​​​ေတာ့​​ လိုင်း​​​ေလး​​​ေကာင်း​​​ေနတယ်။ ခု ြပန်ြကည့်​​လိုက်ဦး​​မယ်။)

ကျန်း​​မာ​​ေပျာ်ရွှင်ပါ​​ေစ မ​​ေချာ​​ေရ။

ြကယ်စင်အလင်း​​ said...

အပ်မှိုကို ​​ေတာ်​​ေတာ်ြကိုက်တယ်။ ဝါး​​လို့​​လဲ​​ေကာင်း​​သလိုပဲ။ ​​ေဟာ့​​​ေပါ့​​စား​​တိုင်း​​ ထည့်​​ြဖစ်တယ်။

ahphyulay said...

အင်း​​..
ဟုတ်တယ် မ ​​ေချာ​​ေရ့​​၊​
ဒီမှာ​​ေတာ့​​ ​​ေပါတယ်။
ဒါ​​ေပမယ့်​​ ကျွန်​​ေတာ်က မှိုအြကီး​​​ေတွ​​ေလာက်
မြကိုက်ဖူး​​၊​ ကန်စွန်း​​ရွက်နဲ့​​​ေြကာ်တာ​​ေလ..။

Iora said...

စား​​​ေတာ့​​စား​​ဘူး​​တယ်။ နံမယ်မသိဘူး​​​ေချာရဲ့​​။
ဆူရှီထဲမှာ ထဲ့​​ထား​​တာချစ်စရာ​​ေလး​​။
အိုင်အိုရာ

T T Sweet said...

အိမ်မှာ​​ေတာင်ဝယ်ထား​​​ေသး​​တယ် မ​​ေချာ​​ေရ။ ကန်ဇွန်း​​ရွက်နဲ့​​ ​​ေရစပ်စပ်​​ေလး​​ ချက်စား​​ရင်လဲ​​ေကာင်း​​တယ်။ ဒီမှာ ကန်ဇွန်း​​ရွက်ရှား​​​ေနလို့​​ ဟို​​ေန့​​က​​ေတာ့​​ တံု့​​ယန်း​​ထဲ ထည့်​​ချက်လိုက်တယ်။

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

အဲဒီမှိုက ဒီထိုင်ဝမ်မှာ ​​ေတာ်​​ေတာ် စား​​ြကတယ်