ဂျပန်လို Enokitake ၊ အဂင်္လိပ်လိုေတာ့ Golden Needle Mushroom (a) လို့ေခါ်တဲ့ မှိုဟာ ေသးေသးသွယ်သွယ်နဲ့ ရှည်ေမျှာေမျှာ အြဖူေရာင်မှိုတစ်မျိုး ြဖစ်ပါတယ်။ ဂျပန်နိုင်ငံနဲ့ တရုတ်နိုင်ငံတို့မှာ အသံုးများတဲ့ ချက်ြပုတ်ဖွယ် ဟင်းလျာြဖစ်ပါတယ်။ ေသးငယ်လွန်းြပီး ရှည်လျားကာ အပ်ေချာင်းေလးများနဲ့ ဆင်တူတာေြကာင့် အပ်မှိုရယ်လို့ ေခါ်ဆိုြကပါတယ်။
ဂျပန်အမည် Enoki ေခါ်တဲ့ Hackberry ပင်ေတွမှာ လို့ ေခါ်တဲ့ သစ်ပင်ြကီးေတွရဲ့ ပင်စည်ေတွမှာ သဘာဝအတိုင်း ေပါက်ေရာက်တတ်တာေြကာင့် Enoki မှိုလို့ ေခါ်ြပီးေတာ့ ပိုးဇာပင်၊ တည်သီးပင်တို့ရဲ့ ပင်စည်ေတွမှာလည်း ေပါက်တတ်ပါတယ်။ သဘာဝအတိုင်း ေပါက်ေရာက်တဲ့ ေရွှအပ်မှိုနဲ့ စိုက်ပျိုးရရှိတဲ့ မှိုြခင်းဟာ ကွာြခားချက်ရှိပါတယ်။ စိုက်ပျိုးရရှိတဲ့ ေရွှအပ်မှိုဟာ ေနေရာင်ြခည်ရရှိမှု နည်းပါတဲ့အတွက် အြဖူေရာင်ြဖစ်ေနြပီး ရိုးတံလည်း ပိုရှည်ပါတယ်။ သဘာဝအတိုင်း ေပါက်ေရာက်တဲ့ ေရွှအပ်မှိုကေတာ့ ညိုေရွှေရာင်သန်းြပီး ရိုးတံတိုကာ တုတ်ပါတယ်။
ေရွှအပ်မှိုဟာ စိုက်ပျိုးလို့ အလွန်လွယ်ကူတဲ့ မှိုမျိုးြဖစ်ြပီး ဂျပန်နိုင်ငံမှာေတာ့ လွန်ခဲ့ေသာ နှစ် ၃ဝဝခန့်ကတည်းက သစ်တံုးများေပါ်မှာ စိုက်ပျိုးလာတာြဖစ်ပါတယ်။ ခုေခတ်မှာေတာ့ ဗီနိုင်းအိတ် သို့မဟုတ် ပလပ်စတစ်အိတ်၊ ဘူးခွံတို့ြဖင့် စိုက်ပျိုးြကြပီး စူပါမားကက်ေတွမှာ ရနိုင်တဲ့အပ်မှိုဟာ စိုက်ပျိုးထားတဲ့ မှိုေတွ များပါတယ်။ ေရွှအပ်မှိုကို အြမစ်နဲ့ပါ တွဲရက် ေရာင်းချြကြပီးေတာ့ လတ်ဆတ်တဲ့ အပ်မှိုဟာ ေရခဲေသတ္တာထဲမှာ ထားရင် ၅ရက်ကေန ဆယ်ရက်ခန့် အထားခံပါတယ်။
ေဟာ့ေပါ့ဆွတ်ြပုတ်ထဲက အပ်မှို
ချက်ြပုတ်ခါနီးမှာ အြမစ်ပိုင်းကို ြဖတ်ပစ်ဖို့လိုြပီးေတာ့ ေရနဲ့ ေသချာေဆးေြကာရပါမယ်။ အလွန် နူးညံ့လွန်းတာေြကာင့် ချက်တဲ့အခါမှာလည်း အချိန်အြကာြကီး ချက်ြပုတ်တာမျိုး မလုပ်ဘဲ ၃မိနစ်ခန့်သာ ချက်ြပုတ်ဖို့လိုပါတယ်။ သို့မှသာ မှိုမှာပါဝင်တဲ့ ြဒပ်ေပါင်းများ မပျက်စီးဘဲ ကျန်ရှိမှာ ြဖစ်ပါတယ်။ေရွှအပ်မှိုကို ေဟာ့ေပါ့ထဲမှာ ထည့်သွင်းစားေသာက်ြကြပီး ဆွတ်ြပုတ်၊ အသုပ်၊ ဆူရှီနဲ့ ဆင်းဒဝစ်ထဲ ထည့်စားြခင်း ၊ ေခါက်ဆွဲထဲ တည့်စားြခင်း၊ အစိမ်းစားြခင်း စသြဖင့် နည်းအမျိုးမျိုးတို့ြဖင့် စားေသာက်ြကပါတယ်။ စည်သွပ်ဗူးနဲ့ ေသာ်လည်းေကာင်း လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ေသာ်လည်းေကာင်း ရနိုင်ေပမဲ့ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ရနိုင်တဲ့ မှိုက ပိုြပီးေကာင်းပါတယ်။
အပ်မှို ဝက်သားလိပ်
ေဟာ့ေပါ့
အပ်မှိုပါတဲ့ ဆူရှီ
မှို အသားလိပ် ဆူရှီ
ေရွှအပ်မှိုဟာ ေသးငယ်ေပမဲ့လည်း လူေတွရဲ့ ကိုယ်ခံအားကို ြမှင့်တင် ေပးနိုင်စွမ်းေတာ့ အလွန် ထက်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းနဲ့ အဟာရဓာတ်ြပည့်ဝြပီး အမိုင်နို အက်ဆစ်လည်း ပါဝင်ပါတယ်။ ထို့ြပင်လည်း ဗိုင်းရပ်စ်များကို ခုခံနိုင်စွမ်းအားလည်း ရှိပါတယ်။ ေရွှအပ်မှိုရဲ့ ရိုးတံမှာေတာ့ ပရိုတိန်းေတွ ပါဝင်ပါတယ်။ ဗီတာမင် ဒီ ြကွယ်ဝစွာပါဝင်ြပီးေတာ့ ဗီတာမင်ဒီ ကွန်ေပါင်း ဓာတ်ေတွ ပါဝင်ပါတယ်။ လိုင်စင်းနဲ့ ဇင့်ဓာတ်ေတွ ပါဝင်တာေြကာင့် ကေလးများအတွက်လည်း အထူး ေကာင်းမွန်တယ်လို့ သိရပါတယ်။ အြကိတ်နဲ့ ကင်ဆာဆဲလ်ေတွကိုလည်း တိုက်ဖျက်နိုင်စွမ်းရှိတယ်လို့ ထင်ရှားတာေြကာင့် ဂျပန်၊ ကိုးရီးယားနဲ့ တရုတ်နိုင်ငံမှာေတာ့ သဘာဝ ကင်ဆာကာကွယ်ေဆးအြဖစ် အလွန် အစားများြကပါတယ်။
လတ်ဆတ်တဲ့ ေရွှအပ်မှို
ေရွှအပ်မှိုကို ဝယ်မယ်ဆိုရင် ြဖူဆွတ်ေနြပီး အေရာင်ေတာက်ပေနတဲ့ အထုပ်ကိုသာ ေရွးချယ်သင့်ြပီးေတာ့ ရိုးတံဝါေနလျှင်ေသာ်လည်းေကာင်း ၊ အရိအရွဲများြဖင့် ချွဲေနြပီဆိုလျှင်ေသာ်လည်းေကာင်း မဝယ်သင့်ဘူးလို့ ဆိုပါတယ်။ ဒီေလာက် အစားများြပီး အရသာလည်းေကာင်းတယ်ဆိုတဲ့ ေရွှအပ်မှိုကို ကျွန်မ မေချာကလည်း နှစ်သက်စွာ စားပါတယ်။ တကယ်လဲ အရသာေကာင်းမွန်တာေြကာင့် မြကာခဏ ချက်စားြဖစ်ပါတယ်။ ပိုစ့်သိပ်ရှည်သွားတဲ့အတွက် အဲဒီချက်နည်းေတွကိုေတာ့ မနက်ဖန်မှာ ဆက်လက် ေဝမျှပါဦးမယ်ရှင်။
18 comments:
မှိုဟင်းဆို ေတာ်ရံုနဲ့မစားရဲဘူး ေဒါ်ေချာေရ...အဆိပ်ြဖစ်မှာစိုးလွန်းလို့...ကန်စွန်းရွက်ေလးထည့်ေြကာ်မှပဲ စားရဲသဗျ...မှိုချက်နည်းေတွတင်မှ ကန်စွန်းရွက်ပါမပါ လာြကည့်ဦးမယ်...
ေြမွတိုင်း ေြမွတိုင်း စားေကာင်းတယ်။ မှိုတိုင်းမှိုတိုင်း မစားေကာင်းဘူး တဲ့။ ဆိုရိုးစကား ြကားဖူးတာ။ မှိုထဲမှာေတာ့ ေတာင်ပို့မှိုနှင့်ငှက်စို့မှို အြကိုက်ဆံုးဘဲ။ ဒါေပမဲ့ အခု မေချာရဲ့ မှိုေလးေတွလဲ စားေကာင်းမဲ့ပံုေပါ်တယ်။ ချိုြမြမေလးေနမှာ။
ခင်မင််လျက်
အပ်ေချာင်းမှိုကို နည်းေပါင်းစံုနဲ့ စားေသာက်ဖွယ်ေလးေတွ ဗဟုသုတအြဖစ် ဖတ်သွားမှတ်သွားတယ် ေချာေရ။
ဆူရှီလိပ်ေလးေတွြမင်သွားလို့ လုပ်စားလိုက်အံုးမယ်။
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
ေမေမကေတာ့ နတ်သမီးဆံထိုးမှိုလို့ေခါ်တယ်.. ေခါက်ဆွဲြပုတ်ထဲထည့်စားရင်ေတာင် အရမ်းစားေကာင်းတဲ့မှုေလးေတွ..း)
ြကိုက်တယ် အဲဒီမှိုကို ေချာေြပာြပမှ မှိုရဲ့အစွမ်းသတ္တိကိုပိုြပီး ြပည့်ြပည့်စံုစံုသိရေတာ့တယ်...။
ဟိုတေလာက ဆန်ြပုတ်ထဲထည့်ေသာက်တာ ေကာင်းမှေကာင်းပဲ..။
ခင်တဲ့
မိုးေငွ့
speed boat ထဲမှာ... အဲအဲမွှားလို့ Steamboat ထဲမှာ ထည့်ေမွှးြပီး စားဖူးတယ်.. ေတာ်ေတာ်ေကာင်းသဗျာ... ဒါေပမယ့်များမျးစားရင် ပိုက်ဆံကုန်သဗျ။
I love this particular mushroom too, and looking forward to read the recipe, Chaw!
ေချာေရ
“အယ်နိုးကိ” မှိုကိုကျွန်မလည်းြကိုက်တယ်။
ဘာလို့လဲဆိုေတာ့
ေဈးသက်သာတယ်။ ချိုတယ်။ ၂/၃မိနစ်နဲ့ ကျက်တယ်။ နူးညံ့တယ်။
အခုလိုမျှေဝေတာ့ ပိုေတာင်ြကိုက်ချင်လာြပီ။
တိုက်ဆိုင်လိုက်တာများကွာ..... လို့ ထေအာ်ရမလိုပဲ.... မေန့ညက ပျင်းပျင်းရှိနဲ့ ေဈးထွက်ဝယ်... အဲ့သည် မှို (ေရွှအပ်မှိုမှန်း မနက်မှသိ) ရယ် ဝက်သား ထုြပီးသားရယ်။ အရွက်ေတွရယ် ဝယ်ြပီး ထမင်း မစားချင်သမို့ ကိုယ်ပိုင်စတိုင် ဆူကီ လုပ်စားလိုက်ပါေြကာင်း။
ခုမနက်ပါ စာဖတ်ရင်း ေရွှအပ်မှိုထပ်စားချင် လာပါေြကာင်းအစ်မေချာေရ...... :))))
I haven't tried that mushroom, sis because here is not available.
မေချာ ေရွှအပ်မှိုတစ်ခါမှ မစားဖူးဘူး။
မှိုဆို တအားြကိုက်တာ။ စားဖူးသမျှမှိုတိုင်း ြကိုက်တယ်။
ငရုတ်သီးစပ်စပ်ေလးချက်စားရရင်လည်းေကာင်းမလားပဲ။
ေမေမက မှိုချက်ရင် ငရုတ်သီးစပ်စပ်ေလးနဲ့ချက်တာ။
အပ်မှိုဆူရှီလည်း စားချင်တယ်။
မေချာအပ်မှိုဟင်းလည်း စားချင်တယ်။
ထမင်းလိတ်လည်းစားချင်တယ်။
အစားအေသာက်ဆို မီးလိုအြမဲေတာက်ေနတာပဲ။ :D
ဒီမှာေတာ့ အရမ်းေပါ်တာမေချာရ.
ေခါက်ဆွဲြပုတ် မကျက်ခင် မီးဖိုေပါ်ကချကာနီးေလ. မှိုေလးထည့်လိုက်.
ေကာင်းမှေကာင်း..
ေဆွေလးလဲ ြကိုက်တယ်..
မေချာေရ မှိုဆိုလို့ ဘုန်းဘုန်းတို့ေတာဘက်ေတွမှာ အေလ့ကျေပါက်တဲ့ မှိုေတွကိုပဲ စားဖူးတယ်။ မေချာေြပာတဲ့ မှိုေတွထဲမှာေတာ့ မပါဘူး။ မေချာေြပာတဲ့မှိုေတွကို ခုမှပဲ ြမင်ဖူး၊ ြကားဖူးေနတာ။ မှိုဆိုရင် ြကိုက်ြပီးသားပဲ။ ကန်စွန်းရွက်နဲ့ေရာချက်ရင် ေကာင်းမှေကာင်းေနာ်။
(ေအာ် ဒါနဲ့ မေချာေရ မေန့က လိုင်းမေကာင်းတာနဲ့ တစ်ေနကုန်နီးပါးဖွင့်ထားတာေတာင် ေချာရဲ့ ပန်းပံုေတွက အကုန်မေပါ်ဘူး ြဖစ်ေနတယ်။ ဒီေန့ေတာ့ လိုင်းေလးေကာင်းေနတယ်။ ခု ြပန်ြကည့်လိုက်ဦးမယ်။)
ကျန်းမာေပျာ်ရွှင်ပါေစ မေချာေရ။
အပ်မှိုကို ေတာ်ေတာ်ြကိုက်တယ်။ ဝါးလို့လဲေကာင်းသလိုပဲ။ ေဟာ့ေပါ့စားတိုင်း ထည့်ြဖစ်တယ်။
အင်း..
ဟုတ်တယ် မ ေချာေရ့၊
ဒီမှာေတာ့ ေပါတယ်။
ဒါေပမယ့် ကျွန်ေတာ်က မှိုအြကီးေတွေလာက်
မြကိုက်ဖူး၊ ကန်စွန်းရွက်နဲ့ေြကာ်တာေလ..။
စားေတာ့စားဘူးတယ်။ နံမယ်မသိဘူးေချာရဲ့။
ဆူရှီထဲမှာ ထဲ့ထားတာချစ်စရာေလး။
အိုင်အိုရာ
အိမ်မှာေတာင်ဝယ်ထားေသးတယ် မေချာေရ။ ကန်ဇွန်းရွက်နဲ့ ေရစပ်စပ်ေလး ချက်စားရင်လဲေကာင်းတယ်။ ဒီမှာ ကန်ဇွန်းရွက်ရှားေနလို့ ဟိုေန့ကေတာ့ တံု့ယန်းထဲ ထည့်ချက်လိုက်တယ်။
အဲဒီမှိုက ဒီထိုင်ဝမ်မှာ ေတာ်ေတာ် စားြကတယ်
Post a Comment