ချစ်ေသာ မိတ်ေဆွများကို ဒီတစ်ပတ် ဟင်းချက်စရာကဏ္ဍမှာ ခု ေဆာင်းရာသီမှာ လှိ်ုင်လှိ်ုင်ေပါေနြပီြဖစ်တဲ့ သစ်အယ်သီး ( Sweet Chestnuts) ကို ဝက်သားနဲ့ ေြကာ်တဲ့နည်းရယ်၊ ပူစီနံရွက်ကို ဝက်သားနဲ့ ချဉ်စပ်ေလး သုပ်တဲ့နည်းရယ် ကိုေြပာြပချင်ပါတယ်ရှင်။ သစ်အယ်သီးကို ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ် မှာေတာ့ ဂံုးသီးလို့လည်း ေခါ်ြကြပီး အချို့ကနှစ်တစ်ေထာင်သီး လို့လည်းေခါ်ြကပါတယ်။ အခု ကျွန်မေနတဲ့ြမို့မှာလည်း သစ်အယ်သီးေတွ သိပ်ေပါေနပါြပီ။ ဒါေြကာင့် သစ်အယ်သီး ရှိတဲ့ ေဒသမှာ ေရာက်ေနသူများအတွက် ဟင်းတစ်ခွက် ရနိုင်ေအာင် ချက်နည်းေလး ြပန်လည် မျှေဝချင် ပါတယ်ေနာ်။
သစ်အယ်သီး ဝက်သားေြကာ်
သစ်အယ်သီး
သစ်အယ်သီး အစိမ်း အလံုး၂ဝခန့် အခွံမာများ ခွာလိုက်ပါတယ်.
၎င်း အတွင်းသားများကို ေရေနွးြဖင့် မိနစ် ၂ဝခန့် ြပုတ်ပါတယ်..
ေရေနွးြဖင့် ြပုတ်ပါတယ်..
ဝက်သားများကို အတံုးငယ်ေလးများတံုးြပီး ဆား၊ ငံြပာရည်အြကည်၊ အရသာမှုန့်တို့ြဖင့် နယ်ထားလိုက်ပါတယ်..
ဂံုးသီးများကျက်သွားြပီဆိုရင် ခုလို ခပ်ရွယ်ရွယ် အပိုင်းကေလးေတွ ပိုင်းလိုက်ပါတယ်။
ြကက်သွန်ြဖူ၊ ဂျင်း တို့ြဖင့် ဝက်သားကို ေြကာ်ပါမယ်..
ဝက်သားကျက်ခါနီးမှာ သစ်အယ်သီး၊ ဂျူးဖူး အနည်းငယ်၊ ငရုပ်သီးတို့ကို ထည့်ပါတယ်.. ဂျူးဖူးက အစိမ်းေရာင်ေလး လိုချင်လို့ ထည့်တာပါ. မရှိလည်း မထည့်ဘဲ ရပါတယ်.. ြကက်သွန်ြမိတ်၊ နံနံတို့ကို ချကာနီးမှ ထည့်နိုင်ပါတယ်။။
အရသာမှုန့်များထည့်ြပီး အေပါ့ငံြမည်းလို့ အေနေတာ်ရင် ချလို့ရပါြပီ..
ဝက်သားသစ်အယ်သီးေြကာ်တစ်ခွက် ရပါြပီ။
~~~~~~~~~~~~~~@@@~~~~~~~~~~~~~~
ဝက်သားပူစီနံသုပ်
ဒီအသုပ်ကေတာ့ သူငယ်ချင်းတစ်ေယာက် အလည်လာတုန်းက ချက်ေကျွးြဖစ်တဲ့ ဟင်းြဖစ်ပါတယ်.. ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်ေလးမို့ အေတာ်ေလး ခံတွင်းြမိန်ြပီးေတာ့ သူငယ်ချင်းြဖစ်သူက ေကာင်းလိုက်တာလို့ တဖွဖွ ေြပာြပီး ေနာက်တစ်ြကိမ် သူအလည်လာချိန်မှာလည်း ပူစီနံရွက် သုပ်ေကျွးပါဦးလို့ ေတာင်းဆိုတဲ့ ဟင်းတစ်ခွက် ြဖစ်ပါတယ်.. သူေြပာသလို ေကာင်းမေကာင်းဆိုတာေတာ့ စာဖတ်သူများ ကိုယ်တိုင် ချက်စား ြကည့်ရင် သိမှာပါေနာ်..မယံုရင် စားြကည့်ပါ။ :P
ဝက်သားနဲ့ သုပ်စားဖို့အတွက် ပူစီနံရွက်ကို ေရစင်ေအာင် ေဆးြပီး ေရစစ်ထားလိုက်ပါတယ်..
ဝက်သားေတွကို ဆား၊ အရသာမှုန့်ထည့်ြပီး အိုးထဲကို ေရနည်းနည်းထည့်ြပီး မီးေပါ်တည်ပါတယ်။။ ေရခမ်းသွားချိန်မှာ ဆီနည်းနည်းသာထည့်ြပီး ေြကာ်ပါတယ်.. ဝက်သားကျက်ရင် ေအးေအာင် ခနထားလိုက်ပါတယ်.
ပူစီနံရွက်ေတွကို မိမိနှစ်သက်ရာ အရွယ်လှီးြဖတ်ြပီး ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ခရမ်းချဉ်သီး တို့ထည့်ပါတယ်.. ထို့ေနာက် သရုပ်သီးအစိမ်းမှုန့်ကို ဆီနဲ့ေြကာ်ြပီး ၎င်းဆီနဲ့ ငရုပ်သီးေြကာ်တို့ကို ထည့်ပါတယ်။
ေြကာ်ြပီး ေအးေအာင် ထားထားတဲ့ ဝက်သားများကို ထည့်လိုက်ပါတယ်၊။ ဝက်သားကို ေြကာ်ြပီးချင်းချင်း မထည့်ပါဘူး.. ပူေနတုန်း ထည့်ပါက ဝက်သားေြကာ်ရဲ့ အပူချိန်ေြကင့် ပူစီနံရွက်များ နွမ်းသွားတတ်ပါတယ်။
သံပုရာသီးပါ အဆင်သင့်ြပင်ထားြပီး စားခါနီးမှ ေကာက်နယ်လိုက်ရံုပါဘဲ
သံပုရာသီးညှစ်ြပီး နယ်ပါြပီ.. ဆား၊ အရသာမှုန့် ၊ ငါးငံြပာရည် စသည်တို့ကိုထည့်ပါတယ်
သံပုရာနံ့ေမွှးေမွှး ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် ပူရှိန်းရှိန်းနဲ့ ဝက်သားပူစံနံသုပ်ရပါြပီ.
ဝက်သားပူစီနံသုပ်
အဲဒီ သူငယ်ချင်း ေနာက်တစ်ြကိမ် အိမ်လာလည်တဲ့အခါ သူေတာင်းဆိုတာနဲ့ ထပ်ြပီး သုပ်ေကျွးြဖစ်တဲ့ ဝက်သားပူစီနံသုပ်ပါ.
အဆီမများဘဲ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်၊ ပူပူရှိန်းရှိန်း ြကိုက်တတ်သူများအတွက် ခံတွင်းေတွ့မဲ့ ဝက်သားပူစီနံသုပ်ဟင်း ြဖစ်ပါတယ်ရှင်.
ဝက်သားမစားသူများ အေပါ်က အသားေနရာေတွမှာ ြကက်သားနဲ့ အစားထိုးြပီးလည်း ချက်ြပုတ်နိုင် ပါတယ်ေနာ်..
ချစ်ေသာ မိတ်ေဆွများအားလံုးအတွက် Happy Weekend ြဖစ်ပါေစေနာ်..
27 comments:
စားချင်လိုက်တာ
လုပ်စားြကည့်အံုးမယ်
မေချာေရေကျးဇူးေနာ်
ခင်တဲ့ညီမ
camomilla
ေတာ်လိုက်တာ မေချာရယ်.. အစ်မ ဘာပို့စ်ပဲတင်တင် စိတ်ဝင်စားစရာ အသစ်အဆန်းေလးေတွချည်းပဲ။ အစ်မနည်းေလး စမ်းချက်ြကည့်ဦးမယ်။ ြကည့်ရံုနဲ့တင် စားချင်တယ်။
Sis, you don't need to attend the cooking classes. You already can cook very well. Hmmm... I'm thinking I've tried waterchestnut or not. How is the taste of that?
Rose >> Water chestnut is also good. I've already tried it. Taste is really good. Try it. :P
ညီမ Snow, ညီမ Camomilla စမ်းချက်ြကည့်ပါ.. စားလို့ေကာင်းပါတယ်..
လာအားေပးတာ အားလံုးကို ေကျးဇူးေနာ်..
ေချွးမေလး ရှင်ေနတဲ့ေနရာ ကိုယ်တိပီ ဖွလိုက်ရမလာ
:P :D ;) အသုပ်ေလး စိတ်ဝင်စားတယ်
အသီးက ဒီမှာ မရလို့ေလ
အစ်မ..
သစ််အယ်သီးကအခွံချွတ်လိုက်ေတာ့
ဒညင်းသီးနဲ့အေတာ်တူတယ်ေနာ်
ဝက်သားနဲ့သာ..ေရာချက်လိုက်လို့ကေတား့)
ဝက်တားပူရှီနံလည်း..ြမည်းသွားတယ်ရှင့်
အသားနည်းသလိုပဲေနာ်းP
(အစားငမ်းသူကိုး..း)
ချစ်ခင်စွာြဖင့်
မိစံ
ဂလု
ဒီမှာလည်း သစ်အယ်သီးေတွ အရမ်းေပါေနြပီဗျ၊ ြကံုရင် စမ်းြကည့်ဦးမှပါ၊း) အဲဒါထက်စာရင် ဝက်သားပူစီနံသုပ် ကို ပိုြပီး စိတ်ဝင်စားတယ်၊ ေတွးြကည့်ရံုနဲ့တင် တံေတွးသီးတယ်...၊း)
စားချင်တယ်မမ :):)
ေချာေရ.. ဟင်းေလးေတွကအဆန်းဘဲေနာ်... သစ်အယ်သီးနဲ့ ချက်တာတခါမှမစားဖူးဘူး... ပူစီနံနဲ့သုတ်တာေတာ့ ယိုးဒယားနဲ့ဆင်တယ်ေနာ်....
ေကျးဇူးပါ မေချာေရ... ချက်စားဦးမယ်.... ဓာတ်ပံုထဲမှာ ြမင်ရထဲက သွားရည်ကျေနြပီ။ :)
စာေတွဖတ်သွားပါတယ်,,,မေချာလည်း Have a wonderful weekend ကိုပိုင်ဆိုင်နိုင်ပါေစဗျာ
သစ်အယ်သီးကဘာအရသာနဲ့ဆင်သလဲဟင်၊ ပံုထဲမှာေတာ့ ဓညင်းသီးနဲ့တူသလိုဘဲ။
ဝက်သားသုပ်ေတာ့ကိုယ်လည်းအဲလိုသုပ်စားတတ်တယ်။ ယိုးဒယားစတိုင်မျိုးေလ။
အားလံုးစားချင်လာြပီေနာ်။ သိပ်မနှိပ်စက်ပါနဲ့ေချာရယ်..း)
သစ်အယ်သီးကို ဝယ်ထားြပိး ဘယ်လိုစားရမှန်းမသိလို့ အလှြကည့်ေနရတာြကာြပိ
ညီမ ပို့စ် ဖတ်ြပီးေတာ့ အမရဲ့ သစ်အယ်သီးေတာ့ ဘဝေြပာင်းရှာေတာ့မယ်
ေကျးဇူးဘဲညီမ
ေဆာင်း
သစ်အယ်သီးက ဆိမ့်ဆိမ့်ေလးရယ်.. စားလို့ေကာင်းတယ်.. သွားေရစာအြဖစ်နဲ့ စားတာများတယ်.. ဟင်းချက်တာေတာ့ နည်းတယ်.. ေချာကေတာ့ ြကိုက်တယ်..
ဝက်သားနဲ့ သစ်အယ်သီးဆို သစ်အယ်သီးကိုေရွးစားြဖစ်တယ်..
ပံုေလးြကည့်ြပီးသေရယိုသွားပါတယ်...:P
ဝက်သားေရှာင်တာေတာ့ မဟုတ်ေပမဲ့၊ မစားြဖစ်ဘူး မေချာေရ အသားြကီးပဲ အဲလိုပူပူစပ်စပ်ေလး သုပ်စားရရင်ေကာင်းမှာေနာ်။
ဒါေြကာင့်ေြပာတာ ေချာချက် :)
သစ်အယ်သီးကို ြကက်သားနဲ့ချက်လည်းေကာင်းမှာပဲ
ြကိုက်တယ် စားချင်တယ်
မြကီးေချာ...စားဖူးဖို့မေြပာနဲ့ ခုမှြမင်ဖူးေတာ့တယ် :P
မဆိုးဘူး ြကံုရင်လက်တည့်စမ်းလို့ရြပီ :)
ခင်တဲ့(ဖိုးြကယ်)
မေချာဆီလာရင် အြမဲသားရည်ယိုစရာ
သစ်အယ်သီးက ဂျပန်မှာလည်း သိပ်စားြကတာပဲမရဲ့ ဒီလိုချက်တာပထမဆံုးသိတာ အစပ်သုပ်ကေတာ့ ဆက်ဆက်လုပ်စားပစ်ဦးမယ် ထိုင်းနည်းနဲ့ဆင်တယ်ေနာ်
ေချာရဲ့ ပူစီနံဝက်သားသုပ်မျိုး ရှုမ်းြပည်မှာစားဖူးတယ် သူတို့သုပ်တာ အရွက်ေတွပိုစံုတယ် ပင်စိမ်းတို့ ဖတ်ဖိုင်တို့ပါတယ်..ရှမ်းငရုတ်ေကာင်းပါတယ်..။ ေချာသုပ်တဲ့နည်းမျိုးသုပ်စားဦးမယ် ခုဖတ်ရင်း သေရေတာင်ယိုလာပီ...။
ခင်တဲ့
မိုးေငွ့
မေချာေရ
သစ်အယ်သီးကို အဲလို လုပ်စားလို့ရတာ ခုမှသိတယ်။ စာေကာင်းမှာပဲ စိမ့်ေနမှာပဲေနာ်။ ပူစီနံနဲ့ ဝက်သားသုပ်ထားတာေလးက အေရာင်ေလးေတွသိပ်လှတာပဲ။ အေရာင် အနံ့ အရသာနဲ့ ြပည့်စံုမှာပါပဲ။ ဗိုက်ထဲမှာ ဂွီဂွီနဲ့ ြမည်သွားတယ်။း)
ခင်တဲ့
ေမသိမ့်
တစ်ခါမှ မစားဖူးေသးဘူး။ လမ်းြကံုရင်ေတာ့ မေချာဆီ ဝင်စားဦးမယ်။း)
ခင်မင်လျှက်
ဝက်သားပူစီနံသုပ်ေတာ့ အေသြကိုက်တယ်..း)). .ေမွှးေနတာပဲ... ဟိုသစ်အယ်သီးနဲ့ကေတာ့ ကိုလက်စေရာများမယ်.. ေလျှာ့ေလျှာ့.. ဝလာဦးမယ်.. :D
ခင်မင်လျက်
ေနဝသန်
မြကီးရယ် ေနမေကာင်းလို့ခုမှလာနိုင်တာပါ
စားချင်စိတ်ဘာမှမရှိလို့
ခုအဲလိုေတွြမင်ေတာ့ဆီမများလို့ လုပ်စားချင်တယ်
လုပ်စားြကည့်မယ်
ချစ်တဲ့
ညီမ မဒိုးကန်
သွားေရေလးေတွ ေတာက်ေတာက်ေတာက်ေတာက် ကျေအာင်ကိုြဖစ်သွားတယ်မေချာ။ ဝက်သားအရမ်းြကိုက် သုပ်ထားတာေလးစားချင်လိုက်တာ။
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
မေချာ ဟင်းေတွက အဆန်းေလးေတွ စားချင်တယ်
ဟင်းအထူးအဆန်းေလးေတွ လာြကည့်သွားပါတယ်။ ပူစီနာသုတ်ကေတာ့ တကယ်စိတ်ဝင်စားတယ်။ စားချင်စဖွယ်ေလး။ လုပ်စားြကည့်ဦးမယ် မေချာေရ။
Post a Comment