ဝက်သား​​ပူစီနံ ချဉ်စပ်သုပ်၊​ ဝက်သား​​သစ်အယ်သီး​​​ေြကာ်

ချစ်​​ေသာ မိတ်​​ေဆွများ​​ကို ဒီတစ်ပတ် ဟင်း​​ချက်စရာကဏ္ဍမှာ ခု ​​ေဆာင်း​​ရာသီမှာ လှိ်ုင်လှိ်ုင်​​ေပါ​​ေနြပီြဖစ်တဲ့​​ သစ်အယ်သီး​​ ( Sweet Chestnuts) ကို ဝက်သား​​နဲ့​​ ​​ေြကာ်တဲ့​​နည်း​​ရယ်၊​ ပူစီနံရွက်ကို ဝက်သား​​နဲ့​​ ချဉ်စပ်​​ေလး​​ သုပ်တဲ့​​နည်း​​ရယ် ကို​​ေြပာြပချင်ပါတယ်ရှင်။ သစ်အယ်သီး​​ကို ကျွန်မတို့​​ ကချင်ြပည်နယ် မှာ​​ေတာ့​​ ဂံုး​​သီး​​လို့​​လည်း​​ ​​ေခါ်ြကြပီး​​ အချို့​​ကနှစ်တစ်​​ေထာင်သီး​​ လို့​​လည်း​​​ေခါ်ြကပါတယ်။ အခု ကျွန်မ​​ေနတဲ့​​ြမို့​​မှာလည်း​​ သစ်အယ်သီး​​​ေတွ သိပ်​​ေပါ​​ေနပါြပီ။ ဒါ​​ေြကာင့်​​ သစ်အယ်သီး​​ ရှိတဲ့​​ ​​ေဒသမှာ ​​ေရာက်​​ေနသူများ​​အတွက် ဟင်း​​တစ်ခွက် ရနိုင်​​ေအာင် ချက်နည်း​​​ေလး​​ ြပန်လည် မျှ​​ေဝချင် ပါတယ်​​ေနာ်။

သစ်အယ်သီး​​ ဝက်သား​​​ေြကာ်


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

သစ်အယ်သီး​​

သစ်အယ်သီး​​ အစိမ်း​​ အလံုး​​၂ဝခန့်​​ အခွံမာများ​​ ခွာလိုက်ပါတယ်.

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

၎င်း​ အတွင်း​​သား​​များ​​ကို ​​ေရ​​ေနွး​​ြဖင့်​​ မိနစ် ၂ဝခန့်​​ ြပုတ်ပါတယ်.. 

 ​​ေရ​​ေနွး​​ြဖင့်​​ ြပုတ်ပါတယ်..


ဝက်သား​​များ​​ကို အတံုး​​ငယ်​​ေလး​​များ​​တံုး​​ြပီး​​ ဆား​​၊​ ငံြပာရည်အြကည်၊​ အရသာမှုန့်​​တို့​​ြဖင့်​​ နယ်ထား​​လိုက်ပါတယ်..  
ဂံုး​​သီး​​များ​​ကျက်သွား​​ြပီဆိုရင် ခုလို ခပ်ရွယ်ရွယ် အပိုင်း​​က​​ေလး​​​ေတွ ပိုင်း​​လိုက်ပါတယ်။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ြကက်သွန်ြဖူ၊​ ဂျင်း​​ တို့​​ြဖင့်​​ ဝက်သား​​ကို ​​ေြကာ်ပါမယ်..


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

 ဝက်သား​​ကျက်ခါနီး​​မှာ သစ်အယ်သီး​​၊​ ဂျူး​​ဖူး​​ အနည်း​​ငယ်၊​ ငရုပ်သီး​​တို့​​ကို ထည့်​​ပါတယ်.. ဂျူး​​ဖူး​​က အစိမ်း​​​ေရာင်​​ေလး​​ လိုချင်လို့​​ ထည့်​​တာပါ. မရှိလည်း​​ မထည့်​​ဘဲ ရပါတယ်.. ြကက်သွန်ြမိတ်၊​ နံနံတို့​​ကို ချကာနီး​​မှ ထည့်​​နိုင်ပါတယ်။။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing


အရသာမှုန့်​​များ​​ထည့်​​ြပီး​​ အ​​ေပါ့​​ငံြမည်း​​လို့​​ အ​​ေန​​ေတာ်ရင် ချလို့​​ရပါြပီ..


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
ဝက်သား​​သစ်အယ်သီး​​​ေြကာ်တစ်ခွက် ရပါြပီ။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
 

~~~~~~~~~~~~~~@@@~~~~~~~~~~~~~~


ဝက်သား​​ပူစီနံသုပ်

ဒီအသုပ်က​​ေတာ့​​ သူငယ်ချင်း​​တစ်​​ေယာက် အလည်လာတုန်း​​က ချက်​​ေကျွး​​ြဖစ်တဲ့​​ ဟင်း​​ြဖစ်ပါတယ်.. ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်​​ေလး​​မို့​​ အ​​ေတာ်​​ေလး​​ ခံတွင်း​​ြမိန်ြပီး​​​ေတာ့​​ သူငယ်ချင်း​​ြဖစ်သူက ​​ေကာင်း​​လိုက်တာလို့​​ တဖွဖွ ​​ေြပာြပီး​​ ​​ေနာက်တစ်ြကိမ် သူအလည်လာချိန်မှာလည်း​​ ပူစီနံရွက် သုပ်​​ေကျွး​​ပါဦး​​လို့​​ ​​ေတာင်း​​ဆိုတဲ့​​ ဟင်း​​တစ်ခွက် ြဖစ်ပါတယ်.. သူ​​ေြပာသလို ​​ေကာင်း​​မ​​ေကာင်း​​ဆိုတာ​​ေတာ့​​ စာဖတ်သူများ​​ ကိုယ်တိုင် ချက်စား​​ ြကည့်​​ရင် သိမှာပါ​​ေနာ်..မယံုရင် စား​​ြကည့်​​ပါ။  :P



Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ဝက်သား​​နဲ့​​ သုပ်စား​​ဖို့​​အတွက် ပူစီနံရွက်ကို  ​​ေရစင်​​ေအာင် ​​ေဆး​​ြပီး​​ ​​ေရစစ်ထား​​လိုက်ပါတယ်.. 

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
ဒါက​​ေတာ့​​ ​​ေတာက်​​ေတာက်စင်း​​ထား​​တဲ့​​ ဝက်သား​​​ေတွပါ။။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ဝက်သား​​​ေတွကို ဆား​​၊​ အရသာမှုန့်​​ထည့်​​ြပီး​​ အိုး​​ထဲကို ​​ေရနည်း​​နည်း​​ထည့်​​ြပီး​​ မီး​​​ေပါ်တည်ပါတယ်။။ ​​ေရခမ်း​​သွား​​ချိန်မှာ ဆီနည်း​​နည်း​​သာထည့်​​ြပီး​​ ​​ေြကာ်ပါတယ်.. ဝက်သား​​ကျက်ရင် ​​ေအး​​​ေအာင် ခနထား​​လိုက်ပါတယ်. 

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ပူစီနံရွက်​​ေတွကို မိမိနှစ်သက်ရာ အရွယ်လှီး​​ြဖတ်ြပီး​​ ြကက်သွန်နီ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​၊​ ခရမ်း​​ချဉ်သီး​​ တို့​​ထည့်​​ပါတယ်.. ထို့​​​ေနာက် သရုပ်သီး​​အစိမ်း​​မှုန့်​​ကို ဆီနဲ့​​​ေြကာ်ြပီး​​ ၎င်း​ဆီနဲ့​​ ငရုပ်သီး​​​ေြကာ်တို့​​ကို ထည့်​​ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

​​ေြကာ်ြပီး​​ ​​ေအး​​​ေအာင် ထား​​ထား​​တဲ့​​ ဝက်သား​​များ​​ကို ထည့်​​လိုက်ပါတယ်၊​။ ဝက်သား​​ကို ​​ေြကာ်ြပီး​​ချင်း​​ချင်း​​ မထည့်​​ပါဘူး​​.. ပူ​​ေနတုန်း​​ ထည့်​​ပါက ဝက်သား​​​ေြကာ်ရဲ့​​ အပူချိန်​​ေြကင့်​​ ပူစီနံရွက်များ​​ နွမ်း​​သွား​​တတ်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

သံပုရာသီး​​ပါ အဆင်သင့်​​ြပင်ထား​​ြပီး​​ စား​​ခါနီး​​မှ ​​ေကာက်နယ်လိုက်ရံုပါဘဲ

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

သံပုရာသီး​​ညှစ်ြပီး​​ နယ်ပါြပီ.. ဆား​​၊​ အရသာမှုန့်​​ ၊​ ငါး​​ငံြပာရည် စသည်တို့​​ကိုထည့်​​ပါတယ်

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
 သံပုရာနံ့​​​ေမွှး​​​ေမွှး​​ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် ပူရှိန်း​​ရှိန်း​​နဲ့​​ ဝက်သား​​ပူစံနံသုပ်ရပါြပီ.


ဝက်သား​​ပူစီနံသုပ်

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
အဲဒီ သူငယ်ချင်း​​ ​​ေနာက်တစ်ြကိမ် အိမ်လာလည်တဲ့​​အခါ သူ​​ေတာင်း​​ဆိုတာနဲ့​​ ထပ်ြပီး​​ သုပ်​​ေကျွး​​ြဖစ်တဲ့​​ ဝက်သား​​ပူစီနံသုပ်ပါ.

အဆီမများ​​ဘဲ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်၊​ ပူပူရှိန်း​​ရှိန်း​​ ြကိုက်တတ်သူများ​​အတွက် ခံတွင်း​​​ေတွ့​​မဲ့​​ ဝက်သား​​ပူစီနံသုပ်ဟင်း​​ ြဖစ်ပါတယ်ရှင်.

ဝက်သား​​မစား​​သူများ​​ အ​​ေပါ်က အသား​​​ေနရာ​​ေတွမှာ ြကက်သား​​နဲ့​​ အစား​​ထိုး​​ြပီး​​လည်း​​ ချက်ြပုတ်နိုင် ပါတယ်​​ေနာ်.. 


ချစ်​​ေသာ မိတ်​​ေဆွများ​​အား​​လံုး​​အတွက် Happy  Weekend ြဖစ်ပါ​​ေစ​​ေနာ်..


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

27 comments:

Anonymous said...

စား​​ချင်လိုက်တာ
လုပ်စား​​ြကည့်​​အံုး​​မယ်
မ​​ေချာ​​ေရ​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ်

ခင်တဲ့​​ညီမ
camomilla

Snow said...

​​ေတာ်လိုက်တာ မ​​ေချာရယ်.. အစ်မ ဘာပို့​​စ်ပဲတင်တင် စိတ်ဝင်စား​​စရာ အသစ်အဆန်း​​​ေလး​​​ေတွချည်း​​ပဲ။ အစ်မနည်း​​​ေလး​​ စမ်း​​ချက်ြကည့်​​ဦး​​မယ်။ ြကည့်​​ရံုနဲ့​​တင် စား​​ချင်တယ်။

rose said...

Sis, you don't need to attend the cooking classes. You already can cook very well. Hmmm... I'm thinking I've tried waterchestnut or not. How is the taste of that?

​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်) said...

Rose >> Water chestnut is also good. I've already tried it. Taste is really good. Try it. :P

ညီမ Snow, ညီမ Camomilla စမ်း​​ချက်ြကည့်​​ပါ.. စား​​လို့​​​ေကာင်း​​ပါတယ်..
လာအား​​​ေပး​​တာ အား​​လံုး​​ကို ​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ်..

​​ေယာက္ခမ said...

​​ေချွး​​မ​​ေလး​​ ရှင်​​ေနတဲ့​​​ေနရာ ကိုယ်တိပီ ဖွလိုက်ရမလာ
:P :D ;) အသုပ်​​ေလး​​ စိတ်ဝင်စား​​တယ်
အသီး​​က ဒီမှာ မရလို့​​​ေလ

Anonymous said...

အစ်မ..
သစ််အယ်သီး​​ကအခွံချွတ်လိုက်​​ေတာ့​​
ဒညင်း​​သီး​​နဲ့​​အ​​ေတာ်တူတယ်​​ေနာ်
ဝက်သား​​နဲ့​​သာ..​​ေရာချက်လိုက်လို့​​က​​ေတား​​့​​)
ဝက်တား​​ပူရှီနံလည်း​​..ြမည်း​​သွား​​တယ်ရှင့်​​
အသား​​နည်း​​သလိုပဲ​​ေနာ်း​​P
(အစား​​ငမ်း​​သူကိုး​​..း​​)
ချစ်ခင်စွာြဖင့်​​
မိစံ

blackroze said...

ဂလု

Nyi Linn Thit said...

ဒီမှာလည်း​​ သစ်အယ်သီး​​​ေတွ အရမ်း​​​ေပါ​​ေနြပီဗျ၊​ ြကံုရင် စမ်း​​ြကည့်​​ဦး​​မှပါ၊​း​​) အဲဒါထက်စာရင် ဝက်သား​​ပူစီနံသုပ် ကို ပိုြပီး​​ စိတ်ဝင်စား​​တယ်၊​ ​​ေတွး​​ြကည့်​​ရံုနဲ့​​တင် တံ​​ေတွး​​သီး​​တယ်...၊​း​​)

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

စား​​ချင်တယ်မမ :):)

rose of sharon said...

​​ေချာ​​ေရ.. ဟင်း​​​ေလး​​​ေတွကအဆန်း​​ဘဲ​​ေနာ်... သစ်အယ်သီး​​နဲ့​​ ချက်တာတခါမှမစား​​ဖူး​​ဘူး​​... ပူစီနံနဲ့​​သုတ်တာ​​ေတာ့​​ ယိုး​​ဒယား​​နဲ့​​ဆင်တယ်​​ေနာ်....

AH said...

​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ မ​​ေချာ​​ေရ... ချက်စား​​ဦး​​မယ်.... ဓာတ်ပံုထဲမှာ ြမင်ရထဲက သွား​​ရည်ကျ​​ေနြပီ။ :)

ဆဲလ်မိုး​​ said...

စာ​​ေတွဖတ်သွား​​ပါတယ်,,,မ​​ေချာလည်း​​ Have a wonderful weekend ကိုပိုင်ဆိုင်နိုင်ပါ​​ေစဗျာ

Iora said...

သစ်အယ်သီး​​ကဘာအရသာနဲ့​​ဆင်သလဲဟင်၊​ ပံုထဲမှာ​​ေတာ့​​ ဓညင်း​​သီး​​နဲ့​​တူသလိုဘဲ။
ဝက်သား​​သုပ်​​ေတာ့​​ကိုယ်လည်း​​အဲလိုသုပ်စား​​တတ်တယ်။ ယိုး​​ဒယား​​စတိုင်မျိုး​​​ေလ။
အား​​လံုး​​စား​​ချင်လာြပီ​​ေနာ်။ သိပ်မနှိပ်စက်ပါနဲ့​​​ေချာရယ်..း​​)

Anonymous said...

သစ်အယ်သီး​​ကို ဝယ်ထား​​ြပိး​​ ဘယ်လိုစား​​ရမှန်း​​မသိလို့​​ အလှြကည့်​​​ေနရတာြကာြပိ
ညီမ ပို့​​စ် ဖတ်ြပီး​​​ေတာ့​​ အမရဲ့​​ သစ်အယ်သီး​​​ေတာ့​​ ဘဝ​​ေြပာင်း​​ရှာ​​ေတာ့​​မယ်
​​ေကျး​​ဇူး​​ဘဲညီမ

​​ေဆာင်း​​

​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်) said...

သစ်အယ်သီး​​က ဆိမ့်​​ဆိမ့်​​​ေလး​​ရယ်.. စား​​လို့​​​ေကာင်း​​တယ်.. သွား​​​ေရစာအြဖစ်နဲ့​​ စား​​တာများ​​တယ်.. ဟင်း​​ချက်တာ​​ေတာ့​​ နည်း​​တယ်.. ​​ေချာက​​ေတာ့​​ ြကိုက်တယ်..
ဝက်သား​​နဲ့​​ သစ်အယ်သီး​​ဆို သစ်အယ်သီး​​ကို​​ေရွး​​စား​​ြဖစ်တယ်..

chocolatecupidlay said...

ပံု​​ေလး​​ြကည့်​​ြပီး​​သ​​ေရယိုသွား​​ပါတယ်...:P

PhyoPhyo said...

ဝက်သား​​​ေရှာင်တာ​​ေတာ့​​ မဟုတ်​​ေပမဲ့​​၊​ မစား​​ြဖစ်ဘူး​​ မ​​ေချာ​​ေရ အသား​​ြကီး​​ပဲ အဲလိုပူပူစပ်စပ်​​ေလး​​ သုပ်စား​​ရရင်​​ေကာင်း​​မှာ​​ေနာ်။
ဒါ​​ေြကာင့်​​​ေြပာတာ ​​ေချာချက် :)
သစ်အယ်သီး​​ကို ြကက်သား​​နဲ့​​ချက်လည်း​​​ေကာင်း​​မှာပဲ
ြကိုက်တယ် စား​​ချင်တယ်

ဖိုး​​ြကယ် said...

မြကီး​​​ေချာ...စား​​ဖူး​​ဖို့​​မ​​ေြပာနဲ့​​ ခုမှြမင်ဖူး​​​ေတာ့​​တယ် :P
မဆိုး​​ဘူး​​ ြကံုရင်လက်တည့်​​စမ်း​​လို့​​ရြပီ :)

ခင်တဲ့​​(ဖိုး​​ြကယ်)

Kyaw Hnin Se Lwin said...

မ​​ေချာဆီလာရင် အြမဲသား​​ရည်ယိုစရာ
သစ်အယ်သီး​​က ဂျပန်မှာလည်း​​ သိပ်စား​​ြကတာပဲမရဲ့​​ ဒီလိုချက်တာပထမဆံုး​​သိတာ အစပ်သုပ်က​​ေတာ့​​ ဆက်ဆက်လုပ်စား​​ပစ်ဦး​​မယ် ထိုင်း​​နည်း​​နဲ့​​ဆင်တယ်​​ေနာ်

မိုး​​​ေငွ့​​...... said...

​​ေချာရဲ့​​ ပူစီနံဝက်သား​​သုပ်မျိုး​​ ရှုမ်း​​ြပည်မှာစား​​ဖူး​​တယ် သူတို့​​သုပ်တာ အရွက်​​ေတွပိုစံုတယ် ပင်စိမ်း​​တို့​​ ဖတ်ဖိုင်တို့​​ပါတယ်..ရှမ်း​​ငရုတ်​​ေကာင်း​​ပါတယ်..။ ​​ေချာသုပ်တဲ့​​နည်း​​မျိုး​​သုပ်စား​​ဦး​​မယ် ခုဖတ်ရင်း​​ သ​​ေရ​​ေတာင်ယိုလာပီ...။

ခင်တဲ့​​
မိုး​​​ေငွ့​​

​​ေမသိမ့်​​သိမ့်​​ ​​ေကျာ် said...

မ​​ေချာ​​ေရ

သစ်အယ်သီး​​ကို အဲလို လုပ်စား​​လို့​​ရတာ ခုမှသိတယ်။ စာ​​ေကာင်း​​မှာပဲ စိမ့်​​​ေနမှာပဲ​​ေနာ်။ ပူစီနံနဲ့​​ ဝက်သား​​သုပ်ထား​​တာ​​ေလး​​က အ​​ေရာင်​​ေလး​​​ေတွသိပ်လှတာပဲ။ အ​​ေရာင် အနံ့​​ အရသာနဲ့​​ ြပည့်​​စံုမှာပါပဲ။ ဗိုက်ထဲမှာ ဂွီဂွီနဲ့​​ ြမည်သွား​​တယ်။း​​)


ခင်တဲ့​​
​​ေမသိမ့်​​

ကိုကို​​ေမာင်(ပန်း​​ရနံ့​​) said...

တစ်ခါမှ မစား​​ဖူး​​​ေသး​​ဘူး​​။ လမ်း​​ြကံုရင်​​ေတာ့​​ မ​​ေချာဆီ ဝင်စား​​ဦး​​မယ်။း​​)

ခင်မင်လျှက်

​​ေနဝသန် said...

ဝက်သား​​ပူစီနံသုပ်​​ေတာ့​​ အ​​ေသြကိုက်တယ်..း​​)). .​​ေမွှး​​​ေနတာပဲ... ဟိုသစ်အယ်သီး​​နဲ့​​က​​ေတာ့​​ ကိုလက်စ​​ေရာများ​​မယ်.. ​​ေလျှာ့​​​ေလျှာ့​​.. ဝလာဦး​​မယ်.. :D

ခင်မင်လျက်
​​ေနဝသန်

မဒမ်ကိုး​​ said...

မြကီး​​ရယ် ​​ေနမ​​ေကာင်း​​လို့​​ခုမှလာနိုင်တာပါ
စား​​ချင်စိတ်ဘာမှမရှိလို့​​
ခုအဲလို​​ေတွြမင်​​ေတာ့​​ဆီမများ​​လို့​​ လုပ်စား​​ချင်တယ်
လုပ်စား​​ြကည့်​​မယ်

ချစ်တဲ့​​
ညီမ မဒိုး​​ကန်

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

သွား​​​ေရ​​ေလး​​​ေတွ ​​ေတာက်​​ေတာက်​​ေတာက်​​ေတာက် ကျ​​ေအာင်ကိုြဖစ်သွား​​တယ်မ​​ေချာ။ ဝက်သား​​အရမ်း​​ြကိုက် သုပ်ထား​​တာ​​ေလး​​စား​​ချင်လိုက်တာ။
ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

san htun said...

မ​​ေချာ ဟင်း​​​ေတွက အဆန်း​​​ေလး​​​ေတွ စား​​ချင်တယ်

T T Sweet said...

ဟင်း​​အထူး​​အဆန်း​​​ေလး​​​ေတွ လာြကည့်​​သွား​​ပါတယ်။ ပူစီနာသုတ်က​​ေတာ့​​ တကယ်စိတ်ဝင်စား​​တယ်။ စား​​ချင်စဖွယ်​​ေလး​​။ လုပ်စား​​ြကည့်​​ဦး​​မယ် မ​​ေချာ​​ေရ။