ဒီတစ်ပတ် ချက်ေကျွးချင်တဲ့ဟင်းလျာက ကျွန်မကိုယ်တိုင်လည်း မြကာခဏ ချက်စားြဖစ်တဲ့ ြကက်သား ကချင်ချက် ြဖစ်ပါတယ်။ ဒီဟင်းဟာ ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်မှာေတာ့ နာမည်ေကျာ်တဲ့ ဟင်းတစ်မယ် ြဖစ် ပါတယ်.. အရင်ကလည်း ကျွန်မဘေလာ့မှာ တင်ဖူးခဲ့သလို အြခားေသာ ကချင်ြပည်နယ်သူ ဘေလာ်ဂါများလည်း တင်ခဲ့ြကဖူးပါတယ်... ဘယ်နှခါ ချက်စားစား မရိုးနိုင်သလို ြကက်သား ကချင်ချက်ရဲ့ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် အရသာဟာလည်း ခံတွင်းြမ်ိန်ေစတာ အမှန်ပါ။ ြကက်သားကို ဆီြပန်ြကီးဘဲ ချက်စားြဖစ်ရင် ြကာတဲ့အခါ အီလာပါတယ်။ ကချင်ချက်ကေတာ့ ဆီအနည်းငယ်ေလးသာ ပါတဲ့အတွက် မအီဘဲနဲ့ အနံ့ေလး ေမွှးေနတာေြကာင့် ထမင်းပိုြမိန်မှာ ေသချာပါတယ်။ ြပီးေတာ့လည်း ြကက်သားကို ဆီြပန်ဟင်း ချက်ရင် အရိုးြဖစ်တဲ့ ေြခေထာက်၊ ေတာင်ပံတို့ကို သိပ်မစားြကပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ကချင်ချက် မှာေတာ့ အရိုးေတွပါ စားေကာင်းတာမို့ အရိုးများတဲ့အပိုင်း၊ အသားများတဲ့အပိုင်းရယ်လို့ ခွဲြခားစရာမလိုဘဲ အားလံုးစားလို့ ေကာင်းပါတယ်. ကျွန်မတို့ဘက်မှာ တစ်ချို့ စားေသာက်ဆိုင်ေတွဆိုရင် ရင်ပံု၊ ေပါင်၊ စသြဖင့် အသားများတဲ့ ေနရာေတွကို အြခားဟင်းေတွလုပ်ြပီး အရိုးများတဲ့ ေြခေထာက်၊ ေခါင်း၊ ေတာင်ပံ စတာေတွကိုေတာ့ ကချင်ချက် ချက်ေရာင်းြကပါတယ်။ အဓိက ေြပာချင်တာက ကချင်ချက်ဟာ အရိုးေရာ အသားပါ စားလို့ေကာင်းပါတယ်လို့ ေြကာ်ြငာဝင်တာ ြဖစ်ပါတယ်ရှင်.. :P
ပထမဦးစွာ ြကက်သားချက်ဖို့ ေရစင်ေအာင်ေဆးြပီး အေနေတာ်အတံုးများကို တံုးပါတယ်.. အများ အားြဖင့်ေတာ့ ကချင်ချက်ကို အတံုးအေသးေလးေတွ တံုးြကတာများပါတယ်။ ြပီးေတာ့ ြကက်သွန်နီကို ပါးပါးလှီး၊ ြကက်သွန်ြဖူ ေထာင်းထည့်၊ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်၊ ငရုပ်သီးစိမ်းများများ၊ ရှမ်းနံနံ၊ ပင်စိမ်း၊ ဖက်ဖယ်ရွက် စတဲ့ ဟင်းခတ် အေမွှးအြကိုင်ရွက်ေတွကို ပါးပါးလှီးထည့်ပါတယ်။ မက်လင်သီး (သို့မဟုတ်) ချဉ်ေစာ်ခါးသီး အေြခာက်ကို ေရေဆးြပီး ခပ်ငယ်ငယ်တံုးြပီး ထည့်ပါတယ်.. ကချင်ချက်မှာ အချဉ်နဲ့ အစပ်က အဓိကမို့ အချဉ်အရသာြဖစ်တဲ့ မက်လင်သီးအေြခာက်က မပါမြဖစ် ြဖစ်ပါတယ်.. တကယ်လို့ မက်လင်သီး၊ ချဉ်ေစာ်ခါးသီး မရနိုင်ရင် ဟင်းကျက်ခါနီးမှာ သံပုရာသီးေလး ညှစ်ထည့်နိုင်ပါတယ်။
အေရာင်တင်ငရုပ်မှုန့်၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ငံြပာရည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ဆီအနည်းငယ်တို့ ထည့်ြပီး သမေအာင် ေမွှပါတယ်.
ဒါကေတာ့ ချက်မဲ့အိုးထဲမှာ အသားေရာ အဆာပလာေတွေရာ တစ်ခါတည်း ထည့်ထားတာပါ။ ကချင်ချက်ဟာ ဆီသတ်ဖို့မလိုဘဲ တန်းြပီး လံုးချက်ချက်ရတာြဖစ်ပါေြကာင့် ဆီကုန်လည်း သက်သာပါတယ်..း)
အဆာပလာ အားလံုးထည့်ြပီး နယ်ြပီးသား ြကက်သား
ေရထည့်ြပီး ချက်လိုက်ပါြပီ... ြကက်သားနူးရင် အရသာ အေပါ့အငံြမည်းြပီး ချလို့ရပါြပီ..
လျှင်ရင်းြမက်မဲ့ ြကက်သားဟင်းတစ်ခွက်ပါ။။။ ဟင်းအိုးကျက်မှာ ဖက်ဖယ်၊ ရှမ်းနံနံတို့ကို ထပ်ထည့်ပါတယ်.. အနံ့ပိုေမွှးေအာင်လို့ပါ။
ဒါေလးလဲ ကချင်ချက်ပါလို့...
~~~~~~~~~~~@@@@@@~~~~~~~~~~~~
လျှင်ရင်းြမက်မဲ့ ြကက်သားဟင်းတစ်ခွက်ပါ။။။ ဟင်းအိုးကျက်မှာ ဖက်ဖယ်၊ ရှမ်းနံနံတို့ကို ထပ်ထည့်ပါတယ်.. အနံ့ပိုေမွှးေအာင်လို့ပါ။
ဒါေလးလဲ ကချင်ချက်ပါလို့...
~~~~~~~~~~~@@@@@@~~~~~~~~~~~~
ေနာက်ထပ် ဟင်းတစ်မည်က ငါးခူကို ချဉ်စပ်ေလး ချက်တာပါ။ ချက်ပံုက အေပါ်ကနည်းနဲ့ သိပ်မထူးပါဘူးရှင်။
ငါးခူကို ေရစင်ေအာင်ေဆး၊ အကွင်းေလးေတွ လှီးြပီး ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ငရုပ်သီး နှိုင်းချင်း၊ အေရာင်တင်မှုန့်၊ ငံြပာရည်တို့နဲ့ နယ်ြပီး ေရခဲေသတ္တာထဲမှာ တစ်နာရီ၊ ၂နာရီခန့်ြကာေအာင် ထားထားလိုက်ပါတယ်.. အရသာေတွ အထဲဝင်ေအာင်ပါ။
ချက်မဲ့အိုးထဲထည့်ြပီး ြကက်သွန်နီ၊ ခရမ်းချဉ်သီး တို့ကို ထည့်ကာ ေရထည့်ြပီး ချက်လိုက်ပါတယ်. ငါး ကျက်ခါနီးမှာ ရှမ်းနံနံ၊ ဖက်ဖယ်တို့ကို ထည့်လိုက်ြပီး သံပုရာသီးကို ညှစ်ထည့်လိုက်ပါတယ်.. ဆီလံုးဝ ထည့်မချက်ထားပါဘူး။
ငါးခူချဉ်စပ်
ကချင်ြပည်နယ်မှာ ဟင်းချက်ရင် ထည့်ချက်စားေလ့ရှိတဲ့ ဟင်းခတ်အရွက်ေတွပါ။ အေပါ်ကဟင်းေတွမှာ ဒီအရွက်ေတွ ထည့်ပါတယ်.. အလယ်က အရွက်ကေတာ့ အားလံုးသိြပီးသားြဖစ်တဲ့ ရှမ်းနံနံပါ.. ရှမ်းနံနံဟာ ေဘးဘက်မှာ လွှသွားေတွလို ရှိတာမို့ ( Saw leaves) လို့ ေခါ်ြပီး ဘယ်ဘက်က အရွက်ကေတာ့ ပင်စိမ်းရွက် ( Basil leaves) ပါ။
ကချင်ဟင်းချက်ရင် မပါမြဖစ် အသံုးြပုတဲ့ ဖက်ဖယ်ရွက်ပါ.. အဂင်္လိပ်လို ( Praew leaves (or) Vietnamese coriander) လို့ြပီး စကင်္ာပူမှာေတာ့ Laksa leaf လို့ ေခါ်ပါတယ်။
ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်မှာေတာ့ ြကက်သား၊ ငါး၊ အမဲသားတို့ကို ခုလို ဖက်ရွက်ေတွနဲ့ ထုပ်ြပီး ေရာင်းချတတ်ြကပါတယ်။
ငါးကချင်ချက်ပါ
အဲဒီလို ချဉ်စပ်ဟင်းေလးေတွနဲ့ ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့ ေခါင်ရည်နဲ့ ြမည်းလိုက်မယ် ဆိုရင် ေဆွမျိုးေမ့ သွားမှာြဖစ်ပါေြကာင်း ေရာက်ဖူးတဲ့သူေတွက ေြပာြပြကပါလိမ့်မယ်ေနာ်..း)
သိပ်စပ်ရင် အချိုပွဲစားလို့ရေအာင်... အသီးစံုနဲ့ ေကျာက်ေကျာ
ဒီတစ်ပတ်ေတာ့ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် ကချင်ချက်ဟင်းေတွ ြဖစ်ပါတယ်... အားလံုးအတွက် Happy Weekend ြဖစ်ြကပါ ေစရှင်။
30 comments:
တီေချာရဲ့ ကချင်ဟင်းေတွလာြမည်းသွားပါေြကာင်း~~
အချိုပွဲပါတစ်ခါတည်း တည်းသွားလိုက်တယ်ေနာ်
ြကက်သားကချင်ချက်ေရာ၊ ငါးခူချဉ်စပ်ဟင်းပါ စားသွားြပီေနာ် အစ်မေချာ...။ အခုလို ချက်နည်းကို ဓာတ်ပံုေလးေတွနဲ့ ေသေသချာချာ ရှင်းရှင်းလင်းလင်း ေရးေပးလို့ ေကျးဇူးေနာ်။ လုပ်စားြကည့်ဦးမယ်း)))
အယ် သူေလး အမျုးမျိုး ချက်စားြပေနပါလားေနာ်း-/
အြငိုးြကီးစွာပဲ ချက်ကို စားြပအံုးမယ် :P
ဒါနဲ့ ရှင် ဘုန်းြကီးဆွမ်းကပ်တဲ့ အချိုပွဲေတွေတာ့
ဓါတ်ပံု ရိုက်တင်တာ ဟုတ်ပါဘူးေနာ်
အချိုပွဲေတာင် ဒီေလာက် အများြကီးစားရသလား
ေချွးမေလးရဲ့ သားေမွးရမှာေတာင် ရင်ေလးစရာေနာ် :P
ဒါနဲ့ စတာေနာ် အတည် :P
အဲလိုဟင်းေတွဆိုကိုယ်ကြကိုက်ြပီးသား။
ချက်ေြကွးမဲ့သူရှိရင်ေကာင်းမှာဘဲ။။။။း)))
အိုင်အိုရာ
ြကက်သားေတွချည်း စားေနရေတာ့ အီေနြပီ။ မစားချင်ေတာ့ဘူး။ ဒါေပမဲ့ အခုလိုေလး ချက်ရင်ေတာ့ အေတာ်စားေကာင်းမဲ့ပံုဘဲ။ နီးစပ်ရာကို ချက်ခိုင်းဦးမှ။း))
ကိုယ်တိုင် သိပ် လုပ်တတ်မယ်မထင်လို့။
မေရာက်တာ အေတာ်ေလး ြကာသွားတယ်။
အမေချာကေတာ့ ပန်းပန်လျှက်ဘဲေနာ်။
ခင်မင်လျှက်
လျှာရင်းြမက်မှာေတာ့ ေသချာတယ်မေချာေရ.. ခုေတာင် သွားရည်ကျေနြပီ ရှလွတ်.... ဖက်နဲ့ထုပ်ေရာင်းတာတဲ့ ဓေလ့ေလးကို သေဘာကျတယ်ခင်ဗျ၊ မဟုတ်ရင် တစ်ြမို့လံုး ြကွတ်ြကွတ်အိပ်ေတွ ြဖစ်ကုန်ေတာ့မှာ၊ ေရစင်ေအာင်ေဆးြပီး အဲ့ဒီလိုေလး ထုပ်ေရာင်းေတာ့ ဖက်နံေလးေတာင် သင်းသင်းေလးနဲ့ ပိုစားလို့ေကာင်းမှာ။ အားေပးသွားတယ်ေနာ်.........
မေရ
ြကက်သားကချင်ချက်လုပ်စားြဖစ်ေအာင်စားဦးမယ် သိလား
မဒမ်လွင်ြပင်ကို ဖတ်ခိုင်းြပီး ချက်ေကျွးခိုင်းအံုးမှ
အခုေတာ့ ပံုေလးေတွနဲ့ပဲ ဗိုက်ြဖည့်သွားတယ်
ေကျးဇူးပါေနာ်
ငါးဖယ်နဲ့ ြကက်သား ဆီြပန်အြပင် ေနာက်ထပ် အသစ်ချက်စရာ ဟင်း ၂ မျိုးရသွားြပီ။ ဖတ်ရရံုနဲ့ ဗိုက်က ဆာလာြပီ...:)
ေအးတဲ့ရာသီမှာ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်ကို ပိုအာသီသြဖစ်သလိုပဲ။
အချိန်ေကာင်းေလးနဲ့ တင်ေပးတဲ့ပို့စ်ေပါ့ေနာ်။
ဟင်းထုပ်ေလးေတွလုပ်စားြကည့်ချင်တယ်။
ဖက်မရှိတာခက်တယ်။
ေချာေရ
ဖက်ေပးပါ။
း)
ဂလု... :D.. သွားရည်တြမားြမားကျသွားပါ၏..
ခင်မင်လျက်
ေနဝသန်
ဆီမပါတဲ့ချဉ်စပ်ဟင်းေလးေတွ အရမ်းြကိုက်တယ်....
ဝါး စားချင်တယ်မမရာ ချဉ်စပ်ဟင်းေလးေတွ...:)
ြကက်ကချင်စပ်စပ်ေလးစားသွားတယ် ြပီးေတာ့ အချိုပွဲကိုပိုအားေပးသွားတယ် ငါးေတာ့မြကိုက်ဘူးေချာရယ်...။
ပူပူေလာေလာေလး စားရရင် သိပ်ေကာင်းမယ်ထင်တယ် အစ်မ။ ဆီမြပန်တဲ့ အရည်စပ်စပ် ဟင်းေလးေတွ ပူပူေလာေလာေလး အိမ်မှာပဲ စားရတယ်။ ခုေတာ့ ထိုင်းက လမ်းေဘးဆိုင်ေတွမှာလည်း ခပ်ေစာေစာ သွားဝယ်လိုက်ရင် အဲ့သည်လို (ေဒသစာလိုမျိုး) ေတွ ရတတ်ပါတယ်။ ဆီြပန်ထက် အဲ့လိုဟင်းေတွ စားရတာပို နှစ်သက်မိတယ်။ တိုင်းရင်းသားေတွပဲ ဒါမျိုး စားတတ်သလားပဲ။ ရန်ကုန်မှာေတာ့ ဆီပျံမှ ဆီပျံပဲဗျာ စိတ်ကုန်တယ်။
ဖယ်ဖယ်ရွက်ေတာ့ ြမင်ဖူးယံုပဲ စားဖူးေသးဘူး။
ဘိုင်သေဝး .... အစ်မ ဆီသတ်ရမှာ ြပင်းတိုင်း တိုင်းရင်းသားဟင်း ဆိုြပီး ေခါင်းစဉ်တပ်တာ မသိပဲ ေနမလား အဟီး :D :D :D
ခုပဲ..ထမင်းကျက်တာ..
အစ်မဟင်းေတွနဲ့..အေတာ်ပဲဗျိုး့)
အချိုပွဲေတွလည်း..အဝ.တီးသွားတယ်အစ်မေရး)
အချိုပွဲက..ဒီေလာက်များေနပံုေထာက်ေတာ့
ဧကာနေတာ့..ဧကာနပဲ..ေနာ်..အစ်မးP
ချစ်ခင်စွာြဖင့်
မိစံ
ြကက်ကချင်ချက်...ြကိုက်လှေပါ့...မြကာမြကာ ဝယ်စားြဖစ်တယ်...ဒီမှာေတာ့ စပါးလင်နိုင်ချင်းနဲ့ ချက်ြကတာပါပဲ...မအီဘဲ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်နဲ့မို့ ခံတွင်းအေတာ်လိုက်တဲ့ ဟင်းေပါ့...
ကချင်ဟင်းေတွနဲ့ ေခါင်ရည်နဲ့...အင်း...
ေခါင်ရည်အေြကာင်းမေြပာစမ်းပါနဲ့ ေဒါ်ေချာရယ်...အနံ့ေတာင်ခံနိုင်တာမဟုတ်ဘူး...( အနံ့ရရင် ေသာက်ချင်လွန်းလို့...း)))
တစ်ခါေလာက်ေတာ့ ကချင်ြပည်နယ်ကို လာလည်ဦးမှပါ...ပံုေတွပဲ ြကည့်ေနရတာ အားမရချင်ဘူးြဖစ်ေနလို့...ဒါေပမယ့် ေြဗာက်အိုးေဖာက်ပွဲေတွြပီးမှပဲ လာေတာ့မယ်...အတိုတစ် အရှည်တစ် ြဖစ်မှာေတာ့ ေြကာက်ပါ့...
တီေချာ ဒီေန့ ဖယ်ဖယ်ရွက် ဝယ်လာတာ အနံက ကွမ်းရွက်အနံ့နဲ့နည်းနည်းတူလားဟင် တီေချာ Qt တခါမှမစားဖူးဖူး တီေချာချက်တာ အားကျြပီးချက်စားမလို့
ဖတ်ရင်းနဲ့ ဘယ်နခါ ဂလုမှန်းမသိ ဂလုသွားပါတယ်။ ဗိုက်ေတာင်ဆာလာတယ် အန်တီေချာေရ..။
ြကက်တစ်ေကာင်ချက်ြပီးတစ်ြမို့လံုးကိုေခါ်ေကျွးတယ်
ေရာက်လာတာေနာက်ကျေတာ့ကျွန်ေတာ်ဆိုရင်ြကက်အရိုးေတာင်မကိုက်လိုက်ရဘူး
ငါးခူချက်စားချင်တယ်..ရှလွတ်
အချိုပွဲကလဲ အလယ်ကဂျယ်လီပန်းကန်
ေလးက မျက်စြပစ်ြပီး
ပစ်ပစ်ကိုြမူဆွယ်ေနတယ်..
ဗိုက်ဆာသွားတယ် မေချာေရ...
စားချင်စရာ ြကက်သားကချင်ချက်ဆိုတာနဲ့ ဂွီခနဲပဲ ဗိုက်ထဲက။ မက်လင်ချဉ်အစား တြခားအသီးေြခာက်အချဉ်ထည့်ချက်ရင်ရလားမသိဘူး။
အဂင်္လိပ်လိုနာမည်ေလးေတွထည့်ေပးလို့၊ ေကျးဇူး
ချစ်တဲ့
pp
အဲ့ဒီ့ ြကက်ကချင် ဟင်းကို
အရမ်းြကိုက်တာ ..
ဟုတ်တယ် ..
အရိုးေရာ ..အသားေရာ
စားလို့ေကာင်းတယ် ..
ခင်မင်လျှက်
ေဆာင်းနှင်းရွက်
ဟာ.. ေတာ်ေတာ်စားေကာင်းမယ့်ပံုပဲဗျာ။ သွားရည်ေတွေတာင်ကျတယ်။ အချိုပွဲေတွလည်း များလှပါလား..
မေချာ ေရ အြပင်မှာေတွ့ရင် ချက်ေကျွးမလား။ မိုဘာက အြဖူေလးကို ခင်တယ်မလား - ချက်ေကျွးေနာ်.. ဟိဟိ
ခင်လျက်
ဂျွန်မိုး
ဟား....တကယ်ကို သွားရည်ယိုစရာေတွ.. ကချင်ချက်ကို တခါမှ မစားဖူးဘူးဗျ
မေချာေရ အြပင်မှာေတွ့ရင် ချက်ေကျွးမလား .. ဟိ
မိုဘာက အြဖူေလးကို ခင်တယ်မလားဟင်.. ခင်ရင် ချက်ေကျွးပါဗျာေနာ်.. :P
ခင်လျက်
ဂျွန်မိုး
ကချင်ချက်နည်းေလး သေဘာကျတယ် ချဉ်စပ်ေလးေတွဆိုေတာ့ အအီေြပတယ်။
ကချင်ဟင်းချက်ရင်မပါမြဖစ် အသံုးြပုတဲ့ဖက်ဖယ်ရွက်ကို အခုပထမဆံုးအြကိမ်ြကားဘူးတာပဲ ေချာေရ။
ပင်စိမ်းရွက် ရှမ်းနံနံရွက်တို့ကိုေတာ့ ငါးေပါင်းရင် ငါးကင်ရင် ထည့်ထည့်သံုးလို့သိတယ်။
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
ပံုေတွြကည့်ြပီးစားချင်လိုက်တာဗျာ။ ကချင်ချက်တဲ့လား။ ေရာက်ြဖစ်ခဲ့ရင်ဝယ်စားြကည့်ဦးမယ်ဗျ။ ေကာင်းမယ်ထင်တယ်။ ကျွန်ေတာ်က အစပ်ချက်လည်း သေဘာကျ၊ အီတာလည်းမြကိုက်ဆိုေတာ့ အြကိုက်ပဲ။ သစ်သီးေတွကများလိုက်တာဗျာ။ ဘယ်နှစ်ေယာက်စာတုန်းဗျ။
ြကက်ကချင်ချက်စားချင်တာ အရွက်ေတွအစံုမရှိေတာ့ ချက်လို့မရဘူး။ ပင်စိမ်းေလးထည့်လဲ ေကာင်းတာပဲ မဟုတ်လား။ ေနာက်အပတ် လိုက်ရှာဦးမယ်။
မေချာကလဲသူများေတွစားချင်ေအာင်တမင်လိုက်ေရးေနြပန်ြပီ ဗိုက်ဆာလာြပီဗျာ
Post a Comment