ဒီတစ်ပတ် အစားအေသာက်ကဏ္ဍမှာ ပထမဦးဆံုး ေဖာ်ြပချင်တဲ့ ဟင်းလျာက ဝက်သားနာနတ်သီးေြကာ် ြဖစ်ပါတယ်။ ဒီရာသီမှာ နာနတ်သီးေတွ အလွန်ေပါေနြပီြဖစ်လို့ နာနတ်သီးကို အသံုးြပုဖို့ စိတ်ကူးမိတာပါ။ နာနတ်သီးနဲ့ ဝက်သားကို နှပ်ချက်ေလး ချက်ဖို့ပါ။
ဒါေပမဲ့ အိမ်မှာ ရှိေနတဲ့ ဝက်သားက အေခါက်မပါတာေြကာင့် ေြကာ်လိုက်ပါတယ်။ ဆီြပန်ဆိုရင် အေခါက်ေလးနဲ့မှ ပိုလို့စားေကာင်းတယ် ထင်မိတာေြကာင့် ေနာက်တစ်ပတ်မှ ဝက်သားနဲ့ နာနတ်သီးကို နှပ်ဖို့ စိတ်ကူးမိပါတယ်။
ဂျင်း၊ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီး ၊ ခရမ်းချဉ်သီးတို့ကို ြပင်ဆင်ထားပါတယ်။ (ပံုမှာ ခရမ်းချဉ်သီးမပါ)
နာနတ်သီးများကို အတံုးေလးများ တံုးပါတယ်။
ဆီကို ပူေအာင်တည်ြပီး ဝက်သားများကိုထည့်ပါတယ်။ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ဂျင်း၊ ြကက်သွန်နီတို့ကိုထည့်ပါတယ်။
ဝက်သားကျက်ရင် နာနတ်သီးများကိုထည့်ပါတယ်။ ဆား၊ အရသာမှုန့်တို့ကိုထည့်ေမွှပါမယ်။ နာနတ်သီးထဲကို အရသာဝင်ဖို့အတွက် ပဲငံြပာရည်ကိုလည်း ထည့်ပါတယ်။ ခရမ်းချဉ်သီးေတွ နွမ်းဖတ် မသွားေစချင်တာမို့ ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ ငရုပ်သီးကို ချခါနီမှ ထည့်ပါတယ်။ နာနတ်သီးများ အရည်မေပျာ်သွားဖို့ ခဏတာေြကာ်ဖို့လိုပါတယ်။ ချခါနီး နံနံရွက်ကို ပါးပါးလှီးထည့်ပါတယ်။
အနံ့လည်းေမွှး အရသာလည်း ေကာင်းတဲ့ ဝက်သား နာနတ်သီးေြကာ်တစ်ခွက်ရပါြပီ။
ချိုချဉ်အရသာေလးနဲ့ စားေကာင်းတဲ့ ဟင်းတစ်ခွက်ြဖစ်မှာ ေသချာပါတယ်ရှင်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ြပုတ်ြပီး ဖရံုရွက်များကို ေရစင်ေအာင်ညှစ်ြပီး ပါးပါးလှီးပါတယ်။ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ြကက်သွန်နီ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုပ်သီးစိမ်းတို့ထည့်ြပီး သံပုရာသီးေလး ညှစ်ြပီး နယ်လိုက်ရင် ဖရံုရွက်သုပ်ချဉ်စပ်ေလး ရပါြပီ။ ဒီလို အဆာပလာ ခပ်နည်းနည်းနဲ့ သုပ်နည်းကေတာ့ ကျွန်မတို့ ေဒသမှာ ရှမ်းသုပ်လို့ေခါ်ပါတယ်။
ခပ်ရိုးရိုးေလးပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ ထမင်းြမိန် ခံတွင်းေတွ့ေစမဲ့ ဖရံုရွက်သုပ်ကေလးပါ။း)
ဒါေပမဲ့ အိမ်မှာ ရှိေနတဲ့ ဝက်သားက အေခါက်မပါတာေြကာင့် ေြကာ်လိုက်ပါတယ်။ ဆီြပန်ဆိုရင် အေခါက်ေလးနဲ့မှ ပိုလို့စားေကာင်းတယ် ထင်မိတာေြကာင့် ေနာက်တစ်ပတ်မှ ဝက်သားနဲ့ နာနတ်သီးကို နှပ်ဖို့ စိတ်ကူးမိပါတယ်။
ဝက်သားနာနတ်သီးေြကာ်
ဝက်သား နာနတ်သီးေြကာ်ဖို့အတွက် ဝက်သားေတွကို ခပ်ေသးေသး ပါးပါး အတံုးေလးများတံုးပါတယ်။
ဂျင်း၊ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီး ၊ ခရမ်းချဉ်သီးတို့ကို ြပင်ဆင်ထားပါတယ်။ (ပံုမှာ ခရမ်းချဉ်သီးမပါ)
နာနတ်သီးများကို အတံုးေလးများ တံုးပါတယ်။
ဆီကို ပူေအာင်တည်ြပီး ဝက်သားများကိုထည့်ပါတယ်။ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ဂျင်း၊ ြကက်သွန်နီတို့ကိုထည့်ပါတယ်။
ဝက်သားကျက်ရင် နာနတ်သီးများကိုထည့်ပါတယ်။ ဆား၊ အရသာမှုန့်တို့ကိုထည့်ေမွှပါမယ်။ နာနတ်သီးထဲကို အရသာဝင်ဖို့အတွက် ပဲငံြပာရည်ကိုလည်း ထည့်ပါတယ်။ ခရမ်းချဉ်သီးေတွ နွမ်းဖတ် မသွားေစချင်တာမို့ ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ ငရုပ်သီးကို ချခါနီမှ ထည့်ပါတယ်။ နာနတ်သီးများ အရည်မေပျာ်သွားဖို့ ခဏတာေြကာ်ဖို့လိုပါတယ်။ ချခါနီး နံနံရွက်ကို ပါးပါးလှီးထည့်ပါတယ်။
အနံ့လည်းေမွှး အရသာလည်း ေကာင်းတဲ့ ဝက်သား နာနတ်သီးေြကာ်တစ်ခွက်ရပါြပီ။
ချိုချဉ်အရသာေလးနဲ့ စားေကာင်းတဲ့ ဟင်းတစ်ခွက်ြဖစ်မှာ ေသချာပါတယ်ရှင်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ြကက်သား ဂျူးဖူးေြကာ်
ေနာက်ထပ် ေဖာ်ြပချင်တဲ့ ဟင်းတစ်မျိုးက ဂျူးဖူးနဲ့ ြကက်သားေြကာ်ပါ။ ( Chives) ဂျူးဖူးက ရုတ်တရက်ြကည့်ရင် ြကက်သွန်ြမိတ်နဲ့ တူေပမဲ့ ြကက်သွန်ြမိတ်က ရိုးတံေပျာြပီးေတာ့ ဂျူးဖူးကေတာ့ ရိုးတံခပ်မာမာေလး ြဖစ်ပါတယ်။
ဂျူးဖူးများ
ဂျူးဖူးေတွကို အေနေတာ် ြဖတ်ြပီး ေရစင်ေအာင်ေဆးြပီး ေရစစ်ထားပါတယ်
ြကက်သား(အရိုးမပါ) ၊ ြကက်သွန်နီ၊ြဖူ၊ ဂျင်း၊ ငရုပ်သီး၊ ခရမ်းချဉ်သီး တို့ကိုြပင်ဆင်ထားပါတယ်။
ြကက်သား သို့မဟုတ် ဝက်သား ြကိုက်နှစ်သက်ရာအသားြဖင့် ေြကာ်နိုင်ပါတယ်။
ြကက်သား သို့မဟုတ် ဝက်သား ြကိုက်နှစ်သက်ရာအသားြဖင့် ေြကာ်နိုင်ပါတယ်။
ေြကာ်နည်းကေတာ့ အေပါ်က ဝက်သား နာနတ်သီးေြကာ်တဲ့နည်းအတိုင်း ေြကာ်ပါတယ်။ ြကက်သားကို ဆီပူပူထဲထည့်ေြကာ်၊ ြကက်သွန်ြဖူနီ ဂျင်းထည့်ြပီး ြကက်သားကျက်ရင် ဂျူးဖူးထည့်ပါတယ်။ ဆား၊ အရသာမှုန့် ၊ ပဲငံြပာရည်တို့ကိုထည့်ြပီး ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ပါတယ်။
ြကက်သားနဲ့ ဂျူးဖူးေြကာ်ပါ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ဖရံုရွက်သုပ်
ေနာက်ထပ်ဟင်းတစ်မျိုးက ခပ်ရိုးရိုးေလးပါ။ ဖရံုရွက်သုပ်ချဉ်စပ်ြဖစ်ပါတယ်။
ဖရံုရွက်များကို အေနေတာ် ပိုင်းြဖတ်ြပီး ေရဆူဆူမှာ ြပုတ်ပါတယ်။
ေပျာ့အိမသွားဖို့အတွက် ခဏတာြပုတ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ေပျာ့အိမသွားဖို့အတွက် ခဏတာြပုတ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ြပုတ်ြပီးေရေအးထဲမှာ ချက်ြခင်းစိမ်ထားရင် အစိမ်းေရာင်မပျက် လှေနမှာြဖစ်ပါတယ်။ ခဏြကာရင် ေရထဲမှ ြပန်ဆယ်ထားြပီး ေရစစ်ထားပါတယ်။
ြပုတ်ြပီး ဖရံုရွက်များကို ေရစင်ေအာင်ညှစ်ြပီး ပါးပါးလှီးပါတယ်။ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ြကက်သွန်နီ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုပ်သီးစိမ်းတို့ထည့်ြပီး သံပုရာသီးေလး ညှစ်ြပီး နယ်လိုက်ရင် ဖရံုရွက်သုပ်ချဉ်စပ်ေလး ရပါြပီ။ ဒီလို အဆာပလာ ခပ်နည်းနည်းနဲ့ သုပ်နည်းကေတာ့ ကျွန်မတို့ ေဒသမှာ ရှမ်းသုပ်လို့ေခါ်ပါတယ်။
ခပ်ရိုးရိုးေလးပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ ထမင်းြမိန် ခံတွင်းေတွ့ေစမဲ့ ဖရံုရွက်သုပ်ကေလးပါ။း)
အားလံုးအတွက် ေပျာ်ရွှင်ချမ်းေြမ့ဖွယ် Weekend ြဖစ်ြကပါေစရှင်။။
26 comments:
ဖရံုရွက်သုပ်ေလး စားချင်တယ်။ အမေချာလက်ရာက ြမင်လိုက်တာနဲ့ စားချင်စရာေတွချည်းဘဲ။
ခင်မင်လျက်
သံုးမျိုးထဲမှာ ဖရံုရွက်သုပ်နဲ့ ြကက်သားဂျူးဖူးေြကာ်တို့ကို ပိုြပီး ဘုဉ်းေပးြကည့်ချင်တယ် ေချာ။ နာနတ်သီးက ချိုတိုတိုြကီးေနမှာေနာ်။ အချိုဆိုရင် သိပ်မစားတတ်ဘူး။ မေလး၊ စကင်္ာပူမှာတုန်းကဆို တရုတ်ဟင်းေတွေလ ချိုတိုတိုြကီးေတွ။ သိလား။ ဒါေပမယ့် ေချာလက်ျာကိုေတာ့ လံုးဝယံုပါတယ်။ စားြပီးရင်း စားချင်မှာ ေသချာပါတယ်။ ဟုတ်တယ်ဟုတ်။
ေအာ် ဒါနဲ့ ငယ်ငယ်က အြဖစ်အပျက်ကို ေြပာြပပါဦးမယ်။ နှစ်တန်းအရွယ်ေလာက်ေပါ့။ ဒယ်ဒီက ဖရံုရွက်ကို သွားခူးခိုင်းတာ။ သခွါးရွက်နဲ့မှား ခူးလိုက်တယ်။ ခါးတယ်ေလ။ အေဖက ရိုက်ပါေလေရာ။ ရိုက်ေတာ့ ငိုေရာေပါ့။ ခေလးပါဆို။ ကိုယ်နဲ့အတူသွားမည့် ကိုယ့်ကိုေစာင့်ေနြကတဲ့ တြခားေကျာင်းသားေတွက ဘုန်းဘုန်းကိုြကည့်ြပီး စိတ်မေကာင်းြဖစ်ေနြကတယ်။
စကားစပ်မိသွားလို့ စာရှည်သွားတယ်။ ခွင့်လွှတ်ေနာ်။ ကျန်းမာေပျာ်ရွှင် ြကည်လင်ဝင်းပ ေအးြမပါေစ...
အစ်မေချာေရ... ြကက်သားနဲ့ ဂျုးဖူးေြကာ်ေလး ြမည်းချင်တယ်။ ဂျုးဖူး တစ်ခါမှ မစားဖူးဘူး။ ဒီက ထိုင်းကုန်စံုဆိုင်မှာ ေတွ့ ေတွ့ေနတယ်။ မချက်တတ်လို့ မဝယ်ခဲ့တာ။ ဖရံုရွက်သုပ်လည်း မစားဖူးဘူး ခိခိး)
ဖရံုရွက်သုပ် စားချင်လိုက်တာ
လာမယ်ေနာ် သုပ်ေကျွးသိလာ
နာနတ်သီးကို ဟင်းထဲထည့်ချက်ရင် ြကိုက်ဖူး ေချာရဲ့။ ဘုန်းဘုန်းေတာက် ေြပာသလိုပဲ ချိုတိုတိုြကီးမို့၊ ဒီတိုင်းစားရင်ေတာ့ ြကိုက်ပါတယ်။ ဂျူးဖူးေြကာ်နဲ့ ဖရံုရွက်သုပ်ေတာ့ စားချင်သား။ ဖရံုရွက်ကို ဟင်းရည်သာ လုပ်ေသာက်ဖူးတာ။ သုပ်မစားဖူးဘူး။
ဒါနဲ့ ဘုန်းဘုန်းေတာက်က ေချာလကျာ်ကို ယံုတယ်ဆိုေတာ့ ေချာလက်ဝဲကို မယံုသလိုပဲေနာ်။ ဟိဟိ။ ဘုန်းြကီးကိုေနာက်တာ ငရဲြကီးအံုးမယ် လစ်ပီ။ :D
ဖရံုရွက်ေလးအဲလိုသုပ်တာစားချင်စရာေလး။ တခါမှ သုပ်မစားဖူးေပမယ့်ြကိုက်မယ်ဆိုတာသိတယ်။ ဂျူးဖူးလည်းြကိုက်။ နာနတ်သီးတို့ ပန်းသီးတို့ကိုေတာ့ ဟင်းချက်ရင်မြကိုက်ဘူး။ ချိုလို့မစားတတ်ဘူး။
ေချာချက်ထားတာြကည့်ြပီးဗိုက်ဆာလာြပီ နဂိုကမှ ခုတေလာ ခနခနဆာေနရတဲ့အထဲ :(
စူးနွယ်ေလး
ဂျူးဖူးကို အဆင်ေြပတိုင်း ေြကာ်စားတယ် မေချာ၊ ကျေနာ်က ဝက်သားနဲ့ ေြကာ်တာများတယ်၊ အခု မေချာရဲ့ ြကက်သားဂျူးဖူးကလည်း ေကာင်းမှာ ေသချာတယ်၊ ဖရံုရွက်သုပ်ေတာ့ တခါမှ မစားဖူးဘူး၊ ြပုတ်ထားတဲ့ အရွက်ေတွကို ဆက်ြပီး စိမ်းေနေအာင် မေချာက ဂရုစိုက်တာ ေတွ့ေတာ့ ဘေလာ့ဂ်ရဲ့ နာမည် ကို သတိမရဘဲ မေနနိုင်ေအာင် ြဖစ်မိတယ်ဗျာ၊း) ဒါနဲ့ စကားမစပ် အေပါ်က မေမရဲ့ ေကာ်မန့်ကို ေတွ့မှ မေချာက တြပိုင်တည်း Capitalist နဲ့ Communist ြဖစ်မှန်း သိရေတာ့တယ်..၊း))) (ခင်မင်ရာ ခင်မင်ေြကာင်းပါ မေချာေရ့...)။
I haven't had pumpkin leaves salad.I like fried chive.Both dishes are so attractive and delicious....i believe:)
Gyidaw
ဟင်..တချိန်လံုးြကည့်ေနတာ ဘယ်တုန်းကတက်သွားပါလိမ့်။ သူများေတွေတာင်ြပန်ကုန်ြကြပီ။
ဂျုးဖူးေြကာ်နဲ့ဖရံုရွက်သုပ်ကျန်ေသးလားဟင်..
ဖရံုရွက်ေလးက လတ်ေနတာဘဲ။ ြကိုက်ပါတယ်ဆိုမှ။
နာနတ်သီးကို အခုေနာက်ပိုင်း အေတာ်ေလး အသံုးြပုလာြကတာေတွ့ရတယ်။
ြကက်သားနဲ့ ဂျူးဖူးေြကာ်ေလး လုပ်စားြကည့်မယ် ေချာေရ။
ဖရံုရွက်သုပ်ကေတာ တြခားအရွက်သုပ်ေတွနဲ့ ခပ်ဆင်ဆင်ပဲေနာ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
တင်တဲ့ဟင်း၂ ခုစလံုးကြကိုက်တာေတွချည်းြဖစ်ေနတယ်...
ဟိဟိ..
ပံုထဲမှာပဲတဝစားသွားတယ်မမေရ..
ခင်တဲ့
ချစ်ြခင်းအလကင်္ာ
ေချာေရ သတိရြပန်ြပီ ရွာလူြကံုရှိရင် သယ်ဖို့မှာအံုးမှ ဂျူးေြကာ်နဲ့ ဖရံုရွက်သုတ် စားချင်ြပန်ြပီ
ခင်မင်တဲ့
seesein
ေကာင်းပါ့ဗျာ ညီမေချာချက်တာေတွဆိုရင် အကုန်ေကာင်း
နာနတ်သီး ဝက်သားေတာ့ ေမေမ ချက်ေကျွးေလ့ ရှိတယ်
ေရွှစင်ဦး
ဂျူးဖူးစားချင်တယ် ေချာရယ်...
ဖရံုရွက်မစားဖူးဘူး ေဈးမှာ မေရာင်းဘူး ေချာတို့ဆီလာခူးမယ်ေနာ်
မေချာေရ ဟင်းေတွလာြမည်းသွားြပီ။
်နာနတ်သီးဟင်းက သိပ်မြကိုက်ြကဘူးေနာ်။
ကိုယ်ပဲ စားေတာ့မယ် ဟိဟိ။
ခုနက ကွန်မန့်ေရးထားတာ မတက်ဘူး
ထပ်ရိုက်ေနတာ၊
ဖရံုရွက်သုပ်ေလးလည်း ြကိုက်တယ်။ သုပ်စားဦးမှ ဖရံုပင်ေလးစိုက်ထားတယ်။
ဖရံုရွက်သုပ်ေလး ရိုးရိုးေလးနဲ့ စားချင်စရာ။
ြကက်သားနဲ့ ဂျူးဖူးလည်းြကိုက်တယ်။
ဂျူးဖူးေတာ့မသိဘူး၊ ရှိတဲ့အဖူးထည့်ေြကာ်မယ်၊ မေချာရလား။
ဒီေန့ဟင်းေတွ အားလံုးြကိုက်
ချစ်တဲ့
pp
စားချင်တယ်....... ကလွဲလို့ ဘာမှ မေြပာတတ်ေတာ့ဘူး ...ဟူး။။။။။။
တစ်ေန့ေန့ေတာ့ အိုးခွက်ပလံုးေတွနဲ့ ချက်ြပုတ်စားြပလိုက်ဦးမယ်.....။
အင်း...
ကူးထားလိုက်တယ် မ ေချာေရ့၊
ြပန်စမ်းလို့ရေအာင်ရယ်၊ မျှလို့ ရေအာင်ရယ်၊
အဲဒီ နာနတ်သီးကို ဝက်သားနဲ့ြဖစ်ြဖစ် ြကက်သားနဲ့ြဖစ်ြဖစ် ေရာချက်တာကိုြကိုက်တယ်.. ဒါေပမယ့် သူက ဟင်းချက်လိုက်ရင် ချိုြပီးအီသွားတယ်ေနာ်...
ခင်မင်လျက်
ေနဝဿန်
ြကက်သား ဂျူးဖူးေြကာ်နဲ့ ဖရံုသီး ချဉ်စပ်သုပ်ေလး စားရရင် အရမ်းေကာင်းမှာပဲ..
နံနတ်သီးကချက်စားလို့ရတာေပါ့။
ဂျူးဖူးဆိုေတာ့ မျက်စိလည်သွားတယ်...အညာမှာက ကတ္တားဖူးလို့ ေခါ်တာကိုး...သူက မြကိုက်ရင်ေတာ့ စိမ်းေစာ်နံသလိုပဲ...နုရင်သိပ်မသိသာေပမယ့်...ရင့်ရင် အနံ့ပိုြပင်းတယ်...သူ့ကိုြပုတ်ြပီး ေြမပဲဆံေထာင်းနဲ့ သံပုရာရည်ေလးညှစ်ြပီး ခပ်ချဉ်ချဉ်ေလး သုတ်စားရင် အင်မတန် အရသာရှိတာကလား...ကိုယ်ကပဲ ြကိုက်လို့လားေတာ့ မသိပါဘူးေလ...အင်း အညာစာနဲ့ေဝးတာလည်း ြကာေပါ့...
သွားရည်ကျြပီး ြပန်သွားပါသည်...
အိမ်ကလူက အရွက်သိတ်မစားေတာ့ အဲလို သုတ်ေကျွးြဖစ်တယ် ေချာရဲ့၊ ဝက်သား နာနတ်သီးကို ေချာချက်ြပသလိုေတာ့ ေြကာ်မစားြဖစ်ဘူး၊ ချိုချဉ်ေြကာ်လိုမျိုးေတာ့ လုပ်စားြဖစ်တယ်။ ဝက်သားေရာ နာနတ်သီးေရာ ြကိုက်တာမို့ အဲဒီ ၂မျိုးကိုေတာ့ ဘယ်လိုချက်ချက် ြကိုက်တယ်....:)
မေချာ
ဖရံုရွက်သုပ်စားချင််တယ် ။ ြကိုက်တယ် သုပ်တာေတာ့မစားဖူးဘူး။ ဂျပန်မှာေလ ဖရံုရွက်မစားြကဘူးေတာ့ ..နှေမျာစရာသိလားအညွန့်ေတွဒီအတိုင်းမခုးပဲထားတာ
ဂျူးဖူးကေတာ့ ြကိုက်တယ် ဂျူးနဲ့အာလူးကိုေကျာ်တာြကိုက်တယ် နနွင်းမှုန့်ဝါဝါေလးနဲ့
မေချာ အသုပ်အရမ်းေကာင်းတာပဲြကည့်တာနဲ့တင်
ရန်ကုန်ြပန် ဘီယာဆိုင်ဖွင့်မှ ထင်တယ် အသုပ်စံုနဲ့ဘီယာဆိုြပီးေတာ့ေလ ... လာြကမှာေသချာတယ်.
ြကည်ြကည်
အမ အစားအေသာက်လက်ရာ တကယ်ေြပာင်ေြမာက်တယ် စားချင်လိုက်တာ :)
ဟူး... ဗိုက်ေတာင် ဆာလာတယ်။
Post a Comment