ပုဇွန် လိေမ္မာ် ပျားရည်ဆမ်း
ဒီတစ်ပတ် ဟင်းချက်စရာ အတွက် ေဖာ်ြပချင်တဲ့ ဟင်းသစ်တစ်မျိုးက ပုဇွန်လိေမ္မာ် ပျားရည်ဆမ်းြဖစ်ပါတယ်။ လူေတွမှ ပျားရည်ဆမ်းတတ်တာ မဟုတ်ပါဘူး။ ပုဇွန်ေတွမှာလည်း ပျားရည်ဆမ်းြကပါတယ်။ ပုဇွန်ကို ပျားရည်ဘယ်လို ပျားရည်ဆမ်းမလဲဆိုရင် ဒီလိုေလးပါရှင်............
ပထမဦးစွာ ပုဇွန်များကို ေခါင်းချိုးအခွံခွာ၊ သန့်စင်ြပီး ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ပဲငံြပာရည်၊ ဟင်းချက်ဝိုင်အနည်းငယ်တို့ြဖင့် နယ်ြပီး အချိန်အေတာ်ြကာ ထားထားပါတယ်။
ထို့ေနာက် ြကက်သွန်ြဖူ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း များများကို ေတာက်ေတာက်စင်း (စက်ြဖင့်ြကိတ်) ြပီး ဆီြဖင့်ေြကာ်ပါတယ်။ ြကက်သွန်ြဖူဝါေရာင်သန်းလာရင် ပုဇွန်များကို ထည့်ေြကာ်ပါတယ်။
ေြက်ြပီးပုဇွန်များကို ပန်းကန်ြပားတစ်ခုထဲ ခုလိုထည့်ထားလိုက်ပါတယ်
အိုးထဲ ဆီအနည်းငယ်ထည့်ြပီး ဆီပူလာပါက လိေမ္မာ်နဲ့ ပျားရည်အေရာကို ထည့်ပါတယ်။ ထို့ေနာက် အရည်များ ခပ်ပျစ်ပျစ်ေလး ြဖစ်ရန် ေကာ်မှုန့်အနည်းငယ်ကို ေရေအးြဖင့်ေဖျာ်ြပီး အိုးထဲ ေလာင်းထည့်ပါတယ်။
ထို့ေနာက် အရည်များကို ပုဇွန်ေပါ် ခုလို ေလာင်းချလိုက်ပါတယ်။ ဒီမှာဘဲ ပုဇွန်ကို ပျားလိေမ္မာ်ရည် ဆမ်းြပီးြပီမို့ အနံ့ေမွှးေမွှး၊ အရသာ စပ်စပ်ေလးနဲ့ ပုဇွန်လိေမ္မာ် ပျားရည်ဆမ်းရပါြပီရှင်။
ပုဇွန်လိေမ္မာ်ပျားရည်ဆမ်းကို ဆီြပန်ချက်စားဖို့ အီလာသူများ ဒီနည်းေလးကို စမ်းြပီးချက်စားနိုင်ပါတယ်။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
အင်ဥေြကာ်
တစ်ေန့က ေဈးထဲမှာ အင်ဥလိုလို ဥတစ်မျိုးကို ပါးပါးလှီး ေရစိမ်ြပီး ေရာင်းေနတာ ေတွ့တာနဲ့ ဝယ်လာြဖစ်ပါတယ်။ မှိုဥြဖစ်မလား အင်ဥအြကီးစား ြဖစ်မလားေတာ့ ကျွန်မလဲ မေသချာပါဘူး။ ကျွန်မတို့ဘက်မှာေတာ့ တစ်ခါမှ ဒီေလာက်ြကီးတဲ့အင်ဥေတွကို မေတွ့ဖူးပါဘူး။ ဒီြမို့ကေလးမှာေတာ့ မိုးရာသီဆို ခုလို ဥမျိုးေတွ ေပါပါတယ်။ ကျွန်မက အင်ဥလို့ဘဲ ေခါ်လိုက်ပါတယ်။
ဒီလိုမျိုးေလးေတွပါ။
၎င်း ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ဥကေလးေတွကို ငရုပ်ပွ အနီ အစိမ်းတို့နဲ့ ေရာေြကာ်ဖို့ ခုလို ြပင်ဆင်ပါတယ်။ ထို့ေနာက် ြကက်သွန်ြဖူ ဓားြပားရိုက်ြပီး ဆီအိုးထဲထည့်ကာ အင်ဥနဲ့ ငရုပ်ပွတို့ကို ေရာေြကာ်ပါတယ်။ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ပဲငံြပာရည်၊ ငရုပ်သီးစိမ်း ၊ ခရမ်းချဉ်သီး တို့ထည့်ြပီး အချိန်ခဏြကာရင် အိုးချလို့ရပါြပီ။
အင်ဥ ငရုပ်ပွေြကာ်
စားြကည့်တဲ့အခါမှာလည်း အင်ဥရဲ့ အရသာနဲ့ ဆင်ပါတယ်။
၎င်း ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ဥကေလးေတွကို ငရုပ်ပွ အနီ အစိမ်းတို့နဲ့ ေရာေြကာ်ဖို့ ခုလို ြပင်ဆင်ပါတယ်။ ထို့ေနာက် ြကက်သွန်ြဖူ ဓားြပားရိုက်ြပီး ဆီအိုးထဲထည့်ကာ အင်ဥနဲ့ ငရုပ်ပွတို့ကို ေရာေြကာ်ပါတယ်။ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ပဲငံြပာရည်၊ ငရုပ်သီးစိမ်း ၊ ခရမ်းချဉ်သီး တို့ထည့်ြပီး အချိန်ခဏြကာရင် အိုးချလို့ရပါြပီ။
အင်ဥ ငရုပ်ပွေြကာ်
စားြကည့်တဲ့အခါမှာလည်း အင်ဥရဲ့ အရသာနဲ့ ဆင်ပါတယ်။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ဘရိုကိုလီချဉ်စပ်သုပ် ( ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်းသုပ်)
အရင်တုန်းက ရိုးရိုး ပန်းေဂါ်ဖီသုပ်ကို တင်ခဲ့ဖူးပါတယ်။ ဒီတစ်ခါေတာ့ ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်းကို သုပ်ပါတယ်။ ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်းကို အေနေတာ် အရွယ်များြဖတ်ြပီး ေရေနွးဆူဆူမှာ ြပုတ်ပါတယ်။ ေဂါ်ဖီများ ေပျာ့မသွားေစရန် ေခတ္တသာ ြပုတ်ေပးဖို့ လိုပါတယ်။ ြပီးရင် ေရေအးေအးထဲမှာ ချက်ြခင်းစိမ်ထားလိုက်ပါတယ်။
ြပုတ်ြပီး ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်း၊ မုန်လာဥနီ၊ ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ေြမပဲဆန်ေထာင်း၊ နှမ်းဆီ၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ သံပုရာသီး တို့ထည့်ြပီး နယ်ပါတယ်။ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်ြကိုက်ရင် ငရုပ်သီးနဲ့ သံပုရာသီးကို ြကိုက်သေလာက်ထည့်ပါ။
ပဲငံြပာရည် နဲ့ နှမ်း အမဲေရာင်ေလးေတွကိုလည်း ထည့်ပါတယ်။ ြကိုက်တတ်ရင် ပုဇွန်ေြခာက်ပါ ထည့်နိုင်ပါတယ်။ ကျွန်မက ဒီအသုပ်ကို သပ်သပ်လွတ် သုပ်ပါတယ်။ သပ်သပ်လွတ်ေလး လုပ်ပါဦးလို့ လာေအာ်ထားဖူးတဲ့ မစည်းစိမ် များများစားသွားပါေနာ် း)
နှမ်းဆီနံ့ေလး ေမွှးေမွှးနဲ့ ချဉ်ချဉ်စပ်စပ်ေလး သုပ်စားနိုင်တဲ့ ဘရိုကိုလီ (ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်း )သုပ် ရပါြပီရှင်။
နှမ်းဆီမရှိပါက ဆီချက်နဲ့လည်း သုပ်စားနိုင်ပါတယ်။
ဒါကေတာ့ အေပါ်ကနည်းအတိုင်း သုပ်ထားတဲ့ အြဖူေရာင်ပန်းေဂါ်ဖီသုပ်ပါ။
အားလံုးအတွက် ေပျာ်စရာ တနဂင်္ေနွေန့ ြဖစ်ြကပါေစရှင်..
22 comments:
အဲ့ဒီ့ ပန်းေဂါ်ဖီသုပ် အရမ်းြကိုက်တယ် ..း))
ခင်မင်လျှက်
ေဆာင်းနှင်းရွက်
စားချင်လိုက်တာ မေချာရယ်
ပုဇွန်ပျားရည်ဆမ်းရယ်လို့ ကပ်သီးကပ်သပ်ေနာ်
ဘရိုကိုလီ အစိမ်းေရာင်ေလး သုပ်ထားတာလည်းြကိုက်တယ်
ညီမေလးေချာေရ
အင်ဥဟုတ်ပါတယ်ကွယ်။ အလံုးနဲနဲြကီးေနလို.ပါ။
ချက်ထားတာအားလံုးစားချင်ပါတယ်ကွယ်။
ေချာ (ခ) အစိမ်းေရာင်ေရ မဂင်္လာပါ။ ဘုန်းဘုန်းက ေတာင်ေပါ်သားြဖစ်ြပီးေတာ့ အင်ဥကို မသိဘူး သိလား။ အဲဒါနဲ့ ဟင်းချက်ကျွမ်းကျင်တဲ့ အခန်းေဖာ်ဘုန်းဘုန်းကို ေမးြကည့်ေတာ့ မင်းတို့ေတာင်ြကီးမှာ ေပါတယ်ေလတဲ့။ ဟင်...မသိပါလားလို့။ မနက်ဖန်ကျရင် ဘုန်းဘုန်းဆွမ်းချက်လှည့်ေလ။ ဘရိုကိုလီချဉ်စပ်သုပ်ကို လုပ်ြကည့်ဦးမှ။ ကျန်တာက အဆာပလာေတွ မရှိလို့ေချာေရ။ ငံြပာရည်လည်းမရှိ ဘာမရှိနဲ့ သိလား။ ပုဇွန်ကို ဝယ်လို့ရေပမယ့် ငံြပာရည်က ဝယ်မရဘူး။ (ခပ်တည်တည်ပဲ မှတ်ချက်။ ။ သံုးလတစ်ခါေလာက် ပုဇွန်ကို ချက်စားြဖစ်သည်၊ ဘယ်သူ့ကိုမှ မေြပာနဲ့ေနာ် ေချာ) နှမ်းဆီအစား ဆီချက်ပဲ သံုးေတာ့မယ်။ ဒီမှာက ေနြကာေစ့ကို မစားြကေပမယ့် ေနြကာဆီကိုေတာ့ ေဖာေဖာသီသီ သံုးတယ်ေဟ့။ အဲဒီမည်းမည်းေလးလည်း မထည့်ေတာ့ဘူး။ ေကာင်းေလာက်ပါတယ်ေနာ်။ ကျန်းမာေပျာ်ရွှင်ပါေစ ေချာ။
အင်ဥေြကာ်ေတာ့ြကိုက်ပါတယ်။ အင်ဥသုပ်လည်းြကိုက်ပါတယ်။
ကိုင်းဥလည်းြကိုက်ပါတယ်။
မေချာ အင်ဥ တအားြကီးြကိုက်တယ်။
သူက ေဆးရတာလက်ဝင်တယ်။ ဒီအင်ဥအြကီးေတွကေတာ့ ဘယ်လိုလည်းမသိဘူး။ ေမေမေဈးကဝယ်လာတဲ့အင်ဥေလးေတွက ေဆးရတယ် တစ်လံုးချင်းစီ၊ ဒါေလးနဲ့ြခစ်ြပီး၊
ပုဇွန်ဟင်းေလးကလည်း စားေကာင်းမှာ။ ဘရိုကိုလီသပ်သပ်လွတ်သုတ်ေလးလည်း ေကာင်းမှာ။
ဒီေန့ ဟင်းေတွလည်း အကုန်ြကိုက်။
ဟင်းကျေတာ့ စိတ်ဝင်စားြပီး ဘုရားေတာ့ မဖူးဘူးထင်ေနမှာစိုးလို့၊ :D ဗန်းေမာ်ြမို့က ဘုရားေတွလည်းဖူးတယ်ေနာ်။
ချစ်တဲ့
PP
ေချာက ဟင်းအဆန်းေလးေတွ ေတာ်ေတာ်ချက်တတ်တယ်ေနာ်။ ပုဇွန်ြကိုက်တယ်။ ဒါေပမယ့် ပျားရည်နဲ့ဆို ချိုေနမှာေနာ်။ အင်ဥေြကာ်လဲ မစားရတာြကာြပီ
အင်ဥဟုတ်ပါတယ် ေချွးမေရွးဖို့ေတာ့ ခက်ေနြပီေနာ်
အင်ဥလား မှိုဥလားေတာင်မခွဲတတ်ေသးဘူး)
အသုပ်ေတွအကုန်စားမယ်။ အင်ဥကမစားဘူးေနာ်
ချစ်တဲ့
ေယာက္ခမ
အင်း ...
မ ေချာေရ, ဖတ်ြပီးလျှာရည်ေတာ့ကျ မိတယ်၊
ဒါေပမယ့် လုပ်ဖို့မလွယ်ဘူးထင်..။
ပုဇွန်ဆိုေတာ့ ေဈးြကီးလို့ တီထွင်ဖို့
စဉ်းစားေနရတယ်ဗျာ..။
အင်ဥ ပါဗျာ ေကာင်းမှေကာင်း ေချာေရ နုေလ ေကာင်းေလဘဲ
ပုဇွန်ဟင်း ေလးလည်း အဲလိုချက်စားြကည့်မယ် ေကျးဇူး
အင်း... အင်ဥ ဆိုေတာ့ ဥ အစစ် ဟုတ်ပံုမရဘူး။ ေအးေလ.. အင်ဆိုမှေတာ့ ဘယ်ကလာ အစစ်ဟုတ်ေတာ့မှာလဲ။ ဟာ ဟ။
မေချာေရ။
သူြကီးမင်းတို့ဘက်မှာေတာ့ အဲဒီအင်ဥကို မှိုေစ့လို့ ေခါ်ြကတယ်။ ေပါမှေပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ အခုေတာ့ ရှိပါ့ရှိပါေတာ့မလား မသိ။ သစ်ပင်ေတွ ြပုန်းတီးကုန်လို့ေလ။
ခင်မင်လျက်
အသုပ်ေတွ စားသွားြပီ။
အသုပ်ကေတာ့ြကိုက်ြပီးသား။
အိုင်အိုရာ
အင်ဥ စားချင်လာြပီ
လွမ်းြပန်သွားတယ်
အင်ဥေတွ စားချင်စရာ ေကာင်းတယ်။
ြကက်သားနဲ့ေရာချက်ရင်လည်း ေကာင်းတယ် :D
ထူးထူးဆန်းဆန်း ပုဇွန်လိေမ္မာ် ပျားရည်ဆမ်းဆိုတဲ့ နည်းေလး ယူသွားတယ် ေချာေရ။
ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်းကေတာ့ အိမ်မှာ မြကာခန ေြကာ်လိုက် သုပ်လိုက် ြပုပ်လိုက်လုပ်ေလ့ရှိတယ်း)
စိတ်ဓါတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
ေချာချက်တဲ့ ဟင်းဆို အကုန်ြကိုက်တယ်....။ လာလည်ရင် အကုန်ချက်ေကျွးရမယ်ေနာ်...း)
အင်ဥ !!!!!!! အရမ်းစားချင်တယ် ..ဟင့်
အစ်မရဲ့ဟင်းေတွက စားချင်စရာေကာင်းတယ်
ချက်နည်းကလည်း မခက်ဘူးေနာ်
လိုက်လုပ်ရတာလွယ်တယ်
ေကျးဇူးတင်ပါတယ်
ညသန်းေကာင် လာဖတ်မိတာ ပံုေတွြကည့်ြပီး ဗိ်ုက်ဆာလိုက်တာ
ပုဇွန်းဟင်းေလးနဲ့စားရရင် သိပ်ေကာင်းမှာဘဲ
ဘရိုကိုလီကို သုပ်စားတာ တစ်ခါမှမြကားဖူးဘူး
ခုေတာ့ ဗဟုသုတတစ်ခုတိုးရြပီ
ြပန်လုပ်စားြကည့်မယ်
စားေကာင်းရင် မုန့်ေကျွးမယ်ေနာ် မေချား)
ေနာက်ကျသွားလို့ မနည်းေြပးလာရတယ်။
ရှိတာေလးေတာ့ အကုန်စားသွားတယ်ေနာ်မေချာ။
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
ပုဇွန်ပျားရည်ဆမ်းေလး အကုတ်စားသွားတယ် မေချာ..။
တစ်ေကာင်မှကို မချန်ခဲ့တာ..ပလပ်..ပလပ်..
Post a Comment