ဒီတစ်ပတ် စားေသာက်ဖွယ်ရာ ကဏ္ဍမှာ ကျွန်မ ဗန်းေမာ်ြမို့ကို ေရာက်ခဲ့တုန်း စားခဲ့ရတဲ့ ငါးေခါက်ဆွဲေခါ် မျှစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲ စားြကဖို့ ဖိတ်ေခါ်ပါရေစရှင်။ ဧရာဝတီြမစ်နဲ့ တာပိန်ြမစ်တို့ရဲ့ ကမ်းေဘးမှာ တည်ရှိတဲ့ ဗန်းေမာ်ြမို့ဟာ ငါးေပါလှတဲ့ ြမို့ြဖစ်တာေြကာင့် ငါးနိုင်းချင်းနဲ့ ချက်ထားတဲ့ ဗန်းေမာ်ရဲ့ ေခါက်ဆွဲဟာလည်း အလွန် နာမည် ေကျာ်လှပါတယ်။ ဗန်းေမာ်ြမို့ရဲ့ သမိုင်းဝင် နံမည်ေကျာ် ေရွှေကျးနား ဘုရားကို သွားဖူးြပီး အြပန်မှာ သူငယ်ချင်းက ေကျွးတဲ့ ငါးေခါက်ဆွဲဟာ မေမ့နိုင်ေအာင် ေကာင်းလှပါတယ်လို့ ေြပာရင် လွန်တယ် မထင်ပါနဲ့ရှင်။ ဗန်းေမာ်ြမို့သူ ြမို့သားတို့ဟာ ဧည့်သည်လာရင် ငါးေခါက်ဆွဲကို မြဖစ်မေန လိုက်ေကျွးေလ့ရှိေြကာင်း သိရပါတယ်။ ဗန်းေမာ်ြမို့ကို နှစ်ြကိမ်တိတိ ေရာက်ဖူးခဲ့တဲ့ ကျွန်မဟာ ေရာက်တိုင်းလည်း ငါးေခါက်ဆွဲ စားြဖစ်ပါတယ်။ ငါးေခါက်ဆွဲကို မျှစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲလို့လည်း ေခါ်တတ်ြကပါတယ်။ ထိုသို့ ေခါ်ြကြခင်းရဲ့ အေြကာင်းရင်းက ေခါက်ဆွဲကို မျှစ်ချဉ်နဲ့ အဓိက စားြကတာြဖစ်တာေြကာင့် မျှစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲလို့လည်း ေခါ်ြကြခင်း ြဖစ်ပါတယ်။ ဗန်းေမာ်ေရာက်တုန်းက ကျွန်မ စားခဲ့ရတဲ့ ငါးေခါက်ဆွဲချက်နည်းေလးကို မေမ့မေလျာ့ အိမ်မှာြပန်ချက်စားြဖစ်တာေလးကို ဒီေနရာကေန ြပန်လည် ေဝမျှပါရေစရှင်။ ဝါသနာပါရင် ချက်စားြကည့်ြကဖို့ပါေနာ်။
အဆပလာ မများလှတဲ့အြပင် ရိုးရိုးရှင်းရှင်းနဲ့ လွယ်ကူြပီး စားလို့လည်းေကာင်းတဲ့ ငါးေခါက်ဆွဲချက်ဖို့ ပထမဦးစွာ ငါးေခါက်ဆွဲချက်ဖို့ ငါးြကင်းကို ြကက်သွန်ြဖူ၊ ဂျင်း ဆား အရသာမှုန့်စသည်တို့နဲ့ အရင်ဦးဆံုး ြပုတ်ပါတယ်။ ငါးြကင်းမရှိလဲ မိမိမှာ အဆင်ေြပတဲ့ငါးနဲ့ ချက်လို့ရပါတယ်။
ငါးြပုတ်
ထို့ေနာက် ြပုတ်ထားတဲ့ ငါးကို အသားနွင်ပါတယ်။ ငါးြပုတ်ထားတဲ့ အရည်ကို ဟင်းရည်အြဖစ် ြပန်လည်အသံုးြပုပါတယ်။
ြပုတ်ြပီး အသားနွင်ထားတဲ့ ငါးအသားေတွကို ြကက်သွန်ြဖူနီ၊ ဂျင်း ၊ ငရုပ်ပွေရစိမ်ေထာင်းြပီး ဆီသတ်ပါတယ်။ ြကက်သွန်နီကို ငါးအေလးချိန်နဲ့ဆတူ ထည့်ရတယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ ထို့ေနာက် ဟင်းနှစ်ထဲ ဆား၊ ငံြပာရည် အရသာမှုန့် နှစ်သက်သလို ထည့်နိုင်ပါတယ်။
မျှစ်ချဉ်ကို နနွင်းမှုန့်၊ ဆား အရသာမှုန့်ထည့်ြပီး ြပုတ်ပါတယ်။ ဒါကေတာ့ ြပုတ်ြပီး မျှစ်ချဉ်ကို ငရုပ်သီး၊ နံနံတို့နဲ့ ေမွှထားပါတယ်။ ေခါက်ဆွဲနဲ့ စားဖို့ အဆင်သင့်ြဖစ်ေနပါြပီ။
ငရုပ်ဆီ၊ ြကက်သွန်ြဖူဆီချက် (ဆီအနီ၊ အဝါ) တို့ကို ချက်ပါတယ်။ ြကာညှို့ြကိုက်တတ်ရင် ထည့်နိုင်ပါတယ်။ နံနံပင်များကို ေရေဆးြပီး အသင့်ြပင်ဆင်ထားပါတယ်။ ငါးဖယ်ထည့်လိုက ငါးဖယ်ေြကာ်ထားဖို့ လိုပါတယ်။ ဒီ ငါးေခါက်ဆွဲ ချက်နည်းေလးကို ေြပာြပတဲ့ ဗန်းေမာ်သူ သူငယ်ချင်းက ငါးေခါက်ဆွဲမှာ ငရုပ်သီးအစိမ်းနဲ့ဆို မလိုက်ဖက်ဘဲ ငရုပ်သီးအေြခာက်မှုန့်ကို မီးတူးေအာင်ေလှာ်မှသာ ပိုမိုလိုက်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ ဒါနဲ့ ကျွန်မမှာ ငရုပ်သီးကို မီးတူးေအာင်ေလှာ်ဖို့ရာ ေညှာ်နံ့ြပင်းလွန်းတာေြကာင့် မြကာခင် ေဘးအိမ်ေတွ ထွက်ရိုက်မှာ ေြကာက်ရတာနဲ့ မီးမတူးခင် ရပ်လိုက်ရပါတယ်။း)
မိမိစားမဲ့ ဆန်ေခါက်ဆွဲြဖစ်ေစ၊ ေရစိမ်ေခါက်ဆွဲြဖစ်ေစ ြပုတ်ပါတယ်။ ဒီေနရာမှာ မတူညီတဲ့ ေဒသ အေခါ်အေဝါ်ေတွကို ေြပာြပရရင် ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်နဲ့ ရှမ်းြပည်နယ်မှာေတာ့ ဆန်ြပားလို့ ရန်ကုန်မှာေခါ်တဲ့ ေခါက်ဆွဲမျိုးကို ဆန်ေခါက်ဆွဲလို့ ေခါ်ြပီး ရှမ်းေခါက်ဆွဲလို့ ေခါ်တဲ့ ေခါက်ဆွဲ အေသးေလးေတွကို ေရစိမ်ေခါက်ဆွဲလို့ ေခါ်ြကပါတယ်။ ြပုတ်ြပီးသားေခါက်ဆွဲဖတ်ကို ပန်းကန်ထဲထည့် ငါးဟင်းအနှစ်၊ ဆီကျက်၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်၊ ငရုပ်သီး၊ နံနံ၊ ငါးဖယ်ညှပ်ထည့်လို့ ြပင်ဆင်လိုက်ရင် အဆင်သင့်စားလို့ရတဲ့ ငါးေခါက်ဆွဲ ရပါြပီ။
ဆန်ေခါက်ဆွဲ အသုပ်
အရည်နဲ့ြကိုက်သူများအတွက် ေရစိမ်( ရှမ်းေခါက်ဆွဲ) အရည်ေဖျာ်
ငါးြပုတ်ရည်နဲ့ လုပ်ထားတဲ့ ဟင်းရည်ပါ။ ငရုပ်ေကာင်းနဲ့ နံနံပင် ခတ်ထားတာပါ။
ပါဆယ်ဆွဲလိုသူများအတွက် ချိုင့်နဲ့ ထည့်ေပးလိုက်ပါတယ်။း)
ြကက်သား၊ ဝက်သား မစားသူများအတွက်လည်း အဆင်ေြပ သင့်ေလျာ်တဲ့ ဗန်းေမာ် မျှစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲ ြဖစ်ပါတယ်။ မျှစ်ချဉ် မရှိတဲ့ အရပ်ေဒသမှာြဖစ်ေနခဲ့လျှင်လည်း အြခားေသာ အချဉ်များြဖင့် စားသံုးနိုင်ပါတယ်။ သင်သာမျှစ်ချဉ်ြကိုက်တတ်သူ ြဖစ်ခဲ့ရင် မျှစ်ချဉ်များများနဲ့ ေခါက်ဆွဲပန်းကန်ထဲမှာ တစ်ခါတည်း နယ်ြပီး ငရုပ်သီးစပ်စပ်ေလးနဲ့ စားရင် မိုးေအးေအးမှာ သိပ်လိုက်ဖက် စားေကာင်းတဲ့ ေခါက်ဆွဲြဖစ်ပါတယ်လို့...
ဒီချက်နည်းကို ေြပာြပတဲ့ သူငယ်ချင်းမိသားစုနဲ့ ဗန်းေမာ်အလည်ေခါ်တဲ့ သူငယ်ချင်းတို့ကို ေကျးဇူးအထူး တင်ေြကာင်း ေြပာြကားပါရေစေနာ်။ အားလံုးအတွက် ေပျာ်ရွှင်စရာ Weekend ြဖစ်ြကပါေစရှင်.....
27 comments:
မျှစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲ ြကိုက်တယ်၊
တခါပဲ စားဖူးတယ်၊
ရန်ကုန်မှာ၊
ေမာ်တင်ဂျန်းရှင်းေပါ်က ဆိုင်မှာ။
စားချင်တယ်ကွယ် ငါးေခါက်ဆွဲ
မလုပ်စားြဖစ်တာြကာလှေပါ့
မျှစ်ချဉ်က အတံုးေသးေသးေလးေတွ ပိုစားေကာင်းတယ်သိလာ ေရစိမ်ေခါက်ဆွြကလည်း မစားရတာတနှစ်ရှိေနြပီ :(
ရှင်က ကျမသေရယိုေအာင် အရမ်းလုပ်တာပဲ
စိတ်ရှိရှိနဲ့ သားေလးနဲ့မေပးစားပဲ ေနလိုက်မှ :P
I wanna eat that too!!!! Thank you for sharing the recipe Chaw!
Mon Petit Avatar
အဲဒီေခါက်ဆွဲထဲကို ကုလားပဲကို မွမွေလးေြကာ်ထားတာပါ ထည့်စားြကပါတယ်။ ဘယာေြကာ်မဟုတ်ပါဘူး။
မျစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲတစ်ပွဲ၊ တိုဖူးေနွးတစ်ပွဲ၊ လက်ဖက်ရည်တစ်ခွက် တမနက်ထဲစားခဲ့တာ လွမ်းလိုက်တာဗန်းေမာ်ေရ......
KL
စားချင်စရာဘဲ ညီမေရ။ တစ်ခါမှ မစားဖူးေသးဘူး။ လုပ်စားြကည့်အံုးမယ်။ ငါးြကင်းနဲ့မဟုတ်ဘဲ တြခားငါးနဲ့ လုပ်ရင်ေကာရလားမသိဘူး (ဥပမာ ငါးရံ့လိုမျိုးေပါ့)
မျှစ်ချဉ်ေခါက်ဆွဲေတာ့ ဘယ်ေတာ့မှ မမုန်းတဲ့ စားစရာတစ်ခု ေန့တိုင်းစားရလဲ စားချင်တာဘဲ အခုေတာင် ေြပာရင်းဆိုရင်း စားချင်ြပီ ေချာနှမေရ လုပ်နည်းေလးေပး တဲ့ ေချာကို ေကျးဇူး
ခင်မင်တဲ့
seesein
ငါးမြကိုက်ေပမဲ့ ညီမ ေချာရဲ့ ငါးေြခာက်ဆွဲ ေလးကေတာ့ စားချင်စရာေလးဘဲ
ငါးေခါက်ဆွဲ ပါဗျာ
မျှေဝေပးတာေကျးဇူးပါ။
စားချင်လိုက်တာ ဒီေန့အသုပ်ဝယ်စားမယ်။
အမေရ ေခါက်ဆွဲနဲ့ မျှစ်ချဉ်နဲ့ က တစ်ခါတည်းေရာနယ်ြပီးစားရတာလား တစ်ခါမှမစားဘူးလို့ပါ.
စားချင်လိုက်တာ၊ ရသေလာက်လုပ်စားြကည့်ဦးမယ်။
ဗန်းေမာ်ငါးေခါက်ဆွဲ တစ်ခါမှ မစားခဲ့ရဖူးပါလား။
သနားစရာေကာင်းလိုက်ဘဝ :D
မေချာ ေကျးဇူးေနာ် .. ဒီ weekend special ေလးလည်းြကိုက်တယ်။
ချစ်တဲ့
စားချင်စဖွယ်ပဲ မ
ငါးြကိုက်တယ် ငါးေခါက်ဆွဲလည်း အေသြကိုက်တယ်
စားဘူးဘူး
မျှစ်ချဉ်ြကိုက်တယ် .. စားရရင် ြကိုက်မှာ :D
မစားဖူးဘူး စမ်းြကည့်ဦးမှဘဲ။
ဗိုက်ဆာသွားြပီ... :P
ရွှလွတ် .. ငါးြကိုက်တာ အရင်ကထည်းကပဲ... ငါးေခါက်ဆွဲလည်း ြကိုက်မယ်ထင်တယ်... အားရင်လုပ်စားမယ်... သို့ေသာ် (မထင် မထင် ေကာင်းေအာင်လုပ်နိုင်မည်ဟု မထင်ပါ) သေရပဲကျသွားပါအိဗျား။
ြကည့်တာနဲ့တင် စားချင်လာတယ်။ မျှစ်ြကိုက်ေတာ့
အေတာ်ပဲမေချာေရ..
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
Last post, you made me home sick.
Now, you made me hungry :P
I lived the whole life at there but I didn't know how to cook it. How strange am I? :D
ေဘာ်လံုးပွဲြကည့်ရင်း ညသန်းေခါင် လာဖတ်မိတာ ဗိုက်ဆာသွားရြပီ။
မေချာေရ
ေခါက်ဆွဲလာစားသွားပါတယ်ဗျိုး။
ခင်မင်ေလးစားလျက်
ဗန်းေမာ် ေရာက်ဖူးေပမယ့် ငါးေခါက်ဆွဲ မစားခဲ့ဖူးဘူး၊ အခုေတာ့ တံေတွးမျိုြပီး ြပန်သွားရြပန် ပါြပီဗျာ...။း)
ဖတ်ရင်း ဂလု ဂလု ြဖစ်ေနလို့ ပါဆယ်ဆွဲသွားပါ၏း)
နည်းေသချာ မှတ်သွားပါတယ်ဗျာ။ ချက်ခါနည်းမှ ထပ်လာ ဖတ်မယ်။
AG MA LAY .....MY SIS YAL ..
E DAR KO AYAN SAR CHIN TAR PE ..
PYAW YIN BIKE TG SAR LAR PI ....:)
THANK UR POST ,
ALIN KAR
As a proud "Bhamo Thu", I appreciate that you took time to share this wonderful recipe.:) We love all Bhamo native dishes,this noodle is one of my fav!
Only difference between your recipe n mine is I use fish sauce rather than sweet soy sauce. You can also add boiled Snow Pea leaves (pae ywat?) to the dish, it goes very well with the flavors.
Noodle shops in Bhamo serves this dish with snow pea leaves during winter months as they are only available during winter season.
The kind of noodle you use- can make a huge difference too, the noodles in Bhamo are so tasty & fresh that I had a hard time finding a good match else where.
Lately we were able to buy dried Shan Noodle from Taung Gyi (I believe the brand is Cherry). If you soak dried noodles in warm tab water for a few hours and rinse the extra oil out, it will only take a few mins in the hot water to boil. All my friends are a big fan of Myit Chin Noodle although they have never been to Bhamo. Since dried noodles are easy to carry across the world, they now have a chance to enjoy real taste of Bhamo! :)
Post a Comment