စား​​ြကမလား​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ

ဒီတစ်ပတ် စား​​​ေသာက်ဖွယ်ရာ ကဏ္ဍမှာ ကျွန်မ ဗန်း​​​ေမာ်ြမို့​​ကို ​​ေရာက်ခဲ့​​တုန်း​​ စား​​ခဲ့​​ရတဲ့​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ​​ေခါ် မျှစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲ စား​​ြကဖို့​​ ဖိတ်​​ေခါ်ပါရ​​ေစရှင်။ ဧရာဝတီြမစ်နဲ့​​ တာပိန်ြမစ်တို့​​ရဲ့​​ ကမ်း​​​ေဘး​​မှာ တည်ရှိတဲ့​​ ဗန်း​​​ေမာ်ြမို့​​ဟာ ငါး​​​ေပါလှတဲ့​​ ြမို့​​ြဖစ်တာ​​ေြကာင့်​​ ငါး​​နိုင်း​​ချင်း​​နဲ့​​ ချက်ထား​​တဲ့​​ ဗန်း​​​ေမာ်ရဲ့​​ ​​ေခါက်ဆွဲဟာလည်း​​ အလွန် နာမည် ​​ေကျာ်လှပါတယ်။ ဗန်း​​​ေမာ်ြမို့​​ရဲ့​​ သမိုင်း​​ဝင် နံမည်​​ေကျာ် ​​ေရွှ​​ေကျး​​နား​​ ဘုရား​​ကို သွား​​ဖူး​​ြပီး​​ အြပန်မှာ သူငယ်ချင်း​​က ​​ေကျွး​​တဲ့​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲဟာ မ​​ေမ့​​နိုင်​​ေအာင် ​​ေကာင်း​​လှပါတယ်လို့​​ ​​ေြပာရင် လွန်တယ် မထင်ပါနဲ့​​ရှင်။ ဗန်း​​​ေမာ်ြမို့​​သူ ြမို့​​သား​​တို့​​ဟာ ဧည့်​​သည်လာရင် ငါး​​​ေခါက်ဆွဲကို မြဖစ်မ​​ေန လိုက်​​ေကျွး​​​ေလ့​​ရှိ​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်။ ဗန်း​​​ေမာ်ြမို့​​ကို နှစ်ြကိမ်တိတိ ​​ေရာက်ဖူး​​ခဲ့​​တဲ့​​ ကျွန်မဟာ ​​ေရာက်တိုင်း​​လည်း​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ စား​​ြဖစ်ပါတယ်။ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲကို မျှစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲလို့​​လည်း​​ ​​ေခါ်တတ်ြကပါတယ်။ ထိုသို့​​ ​​ေခါ်ြကြခင်း​​ရဲ့​​ အ​​ေြကာင်း​​ရင်း​​က ​​ေခါက်ဆွဲကို မျှစ်ချဉ်နဲ့​​ အဓိက စား​​ြကတာြဖစ်တာ​​ေြကာင့်​​ မျှစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲလို့​​လည်း​​ ​​ေခါ်ြကြခင်း​​ ြဖစ်ပါတယ်။ ဗန်း​​​ေမာ်​​ေရာက်တုန်း​​က ကျွန်မ စား​​ခဲ့​​ရတဲ့​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲချက်နည်း​​​ေလး​​ကို မ​​ေမ့​​မ​​ေလျာ့​​ အိမ်မှာြပန်ချက်စား​​ြဖစ်တာ​​ေလး​​ကို ဒီ​​ေနရာက​​ေန ြပန်လည် ​​ေဝမျှပါရ​​ေစရှင်။ ဝါသနာပါရင် ချက်စား​​ြကည့်​​ြကဖို့​​ပါ​​ေနာ်။

အဆပလာ မများ​​လှတဲ့​​အြပင် ရိုး​​ရိုး​​ရှင်း​​ရှင်း​​နဲ့​​ လွယ်ကူြပီး​​ စား​​လို့​​လည်း​​​ေကာင်း​​တဲ့​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲချက်ဖို့​​ ပထမဦး​​စွာ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲချက်ဖို့​​ ငါး​​ြကင်း​​ကို ြကက်သွန်ြဖူ၊​ ဂျင်း​​ ဆား​​ အရသာမှုန့်​​စသည်တို့​​နဲ့​​ အရင်ဦး​​ဆံုး​​ ြပုတ်ပါတယ်။ ငါး​​ြကင်း​​မရှိလဲ မိမိမှာ အဆင်​​ေြပတဲ့​​ငါး​​နဲ့​​ ချက်လို့​​ရပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ငါး​​ြပုတ်

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ထို့​​​ေနာက် ြပုတ်ထား​​တဲ့​​ ငါး​​ကို အသား​​နွင်ပါတယ်။ ငါး​​ြပုတ်ထား​​တဲ့​​ အရည်ကို ဟင်း​​ရည်အြဖစ် ြပန်လည်အသံုး​​ြပုပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

ြပုတ်ြပီး​​ အသား​​နွင်ထား​​တဲ့​​ ငါး​​အသား​​​ေတွကို ြကက်သွန်ြဖူနီ၊​ ဂျင်း​​ ၊​ ငရုပ်ပွ​​ေရစိမ်​​ေထာင်း​​ြပီး​​ ဆီသတ်ပါတယ်။ ြကက်သွန်နီကို ငါး​​အ​​ေလး​​ချိန်နဲ့​​ဆတူ ထည့်​​ရတယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်။ ထို့​​​ေနာက် ဟင်း​​နှစ်ထဲ ဆား​​၊​ ငံြပာရည် အရသာမှုန့်​​ နှစ်သက်သလို ထည့်​​နိုင်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

မျှစ်ချဉ်ကို နနွင်း​​မှုန့်​​၊​ ဆား​​ အရသာမှုန့်​​ထည့်​​ြပီး​​ ြပုတ်ပါတယ်။ ဒါက​​ေတာ့​​ ြပုတ်ြပီး​​ မျှစ်ချဉ်ကို ငရုပ်သီး​​၊​ နံနံတို့​​နဲ့​​ ​​ေမွှထား​​ပါတယ်။ ​​ေခါက်ဆွဲနဲ့​​ စား​​ဖို့​​ အဆင်သင့်​​ြဖစ်​​ေနပါြပီ။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ငရုပ်ဆီ၊​ ြကက်သွန်ြဖူဆီချက် (ဆီအနီ၊​ အဝါ) တို့​​ကို ချက်ပါတယ်။ ြကာညှို့​​ြကိုက်တတ်ရင် ထည့်​​နိုင်ပါတယ်။ နံနံပင်များ​​ကို ​​ေရ​​ေဆး​​ြပီး​​ အသင့်​​ြပင်ဆင်ထား​​ပါတယ်။ ငါး​​ဖယ်ထည့်​​လိုက ငါး​​ဖယ်​​ေြကာ်ထား​​ဖို့​​ လိုပါတယ်။ ဒီ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ ချက်နည်း​​​ေလး​​ကို ​​ေြပာြပတဲ့​​ ဗန်း​​​ေမာ်သူ သူငယ်ချင်း​​က ငါး​​​ေခါက်ဆွဲမှာ ငရုပ်သီး​​အစိမ်း​​နဲ့​​ဆို မလိုက်ဖက်ဘဲ ငရုပ်သီး​​အ​​ေြခာက်မှုန့်​​ကို မီး​​တူး​​​ေအာင်​​ေလှာ်မှသာ ပိုမိုလိုက်တယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်။ ဒါနဲ့​​ ကျွန်မမှာ ငရုပ်သီး​​ကို မီး​​တူး​​​ေအာင်​​ေလှာ်ဖို့​​ရာ ​​ေညှာ်နံ့​​ြပင်း​​လွန်း​​တာ​​ေြကာင့်​​ မြကာခင် ​​ေဘး​​အိမ်​​ေတွ ထွက်ရိုက်မှာ ​​ေြကာက်ရတာနဲ့​​ မီး​​မတူး​​ခင် ရပ်လိုက်ရပါတယ်။း​​)


မိမိစား​​မဲ့​​ ဆန်​​ေခါက်ဆွဲြဖစ်​​ေစ၊​ ​​ေရစိမ်​​ေခါက်ဆွဲြဖစ်​​ေစ ြပုတ်ပါတယ်။ ဒီ​​ေနရာမှာ မတူညီတဲ့​​ ​​ေဒသ အ​​ေခါ်အ​​ေဝါ်​​ေတွကို ​​ေြပာြပရရင် ကျွန်မတို့​​ ကချင်ြပည်နယ်နဲ့​​ ရှမ်း​​ြပည်နယ်မှာ​​ေတာ့​​  ဆန်ြပား​​လို့​​ ရန်ကုန်မှာ​​ေခါ်တဲ့​​ ​​ေခါက်ဆွဲမျိုး​​ကို ဆန်​​ေခါက်ဆွဲလို့​​ ​​ေခါ်ြပီး​​ ရှမ်း​​​ေခါက်ဆွဲလို့​​ ​​ေခါ်တဲ့​​ ​​ေခါက်ဆွဲ အ​​ေသး​​​ေလး​​​ေတွကို ​​ေရစိမ်​​ေခါက်ဆွဲလို့​​ ​​ေခါ်ြကပါတယ်။ ြပုတ်ြပီး​​သား​​​ေခါက်ဆွဲဖတ်ကို ပန်း​​ကန်ထဲထည့်​​ ငါး​​ဟင်း​​အနှစ်၊​ ဆီကျက်၊​ ဆား​​၊​ အရသာမှုန့်​​၊​ ငရုပ်သီး​​၊​ နံနံ၊​ ငါး​​ဖယ်ညှပ်ထည့်​​လို့​​ ြပင်ဆင်လိုက်ရင် အဆင်သင့်​​စား​​လို့​​ရတဲ့​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ ရပါြပီ။


ဆန်​​ေခါက်ဆွဲ အသုပ်

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

အရည်နဲ့​​ြကိုက်သူများ​​အတွက် ​​ေရစိမ်( ရှမ်း​​​ေခါက်ဆွဲ) အရည်​​ေဖျာ်

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ငါး​​ြပုတ်ရည်နဲ့​​ လုပ်ထား​​တဲ့​​ ဟင်း​​ရည်ပါ။ ငရုပ်​​ေကာင်း​​နဲ့​​ နံနံပင် ခတ်ထား​​တာပါ။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ပါဆယ်ဆွဲလိုသူများ​​အတွက် ချိုင့်​​နဲ့​​ ထည့်​​​ေပး​​လိုက်ပါတယ်။း​​)

ြကက်သား​​၊​ ဝက်သား​​ မစား​​သူများ​​အတွက်လည်း​​ အဆင်​​ေြပ သင့်​​​ေလျာ်တဲ့​​ ဗန်း​​​ေမာ် မျှစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲ ြဖစ်ပါတယ်။ မျှစ်ချဉ် မရှိတဲ့​​ အရပ်​​ေဒသမှာြဖစ်​​ေနခဲ့​​လျှင်လည်း​​ အြခား​​​ေသာ အချဉ်များ​​ြဖင့်​​ စား​​သံုး​​နိုင်ပါတယ်။ သင်သာမျှစ်ချဉ်ြကိုက်တတ်သူ ြဖစ်ခဲ့​​ရင် မျှစ်ချဉ်များ​​များ​​နဲ့​​ ​​ေခါက်ဆွဲပန်း​​ကန်ထဲမှာ တစ်ခါတည်း​​ နယ်ြပီး​​ ငရုပ်သီး​​စပ်စပ်​​ေလး​​နဲ့​​ စား​​ရင် မိုး​​​ေအး​​​ေအး​​မှာ သိပ်လိုက်ဖက် စား​​​ေကာင်း​​တဲ့​​ ​​ေခါက်ဆွဲြဖစ်ပါတယ်လို့​​...


ဒီချက်နည်း​​ကို ​​ေြပာြပတဲ့​​ သူငယ်ချင်း​​မိသား​​စုနဲ့​​ ဗန်း​​​ေမာ်အလည်​​ေခါ်တဲ့​​ သူငယ်ချင်း​​တို့​​ကို ​​ေကျး​​ဇူး​​အထူး​​ တင်​​ေြကာင်း​​ ​​ေြပာြကား​​ပါရ​​ေစ​​ေနာ်။ အား​​လံုး​​အတွက် ​​ေပျာ်ရွှင်စရာ Weekend ြဖစ်ြကပါ​​ေစရှင်.....


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

27 comments:

အြပံုး​​ပန်း​​ said...

မျှစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲ ြကိုက်တယ်၊​
တခါပဲ စား​​ဖူး​​တယ်၊​
ရန်ကုန်မှာ၊​
​​ေမာ်တင်ဂျန်း​​ရှင်း​​​ေပါ်က ဆိုင်မှာ။

​​ေယာက္ခမ said...

စား​​ချင်တယ်ကွယ် ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ
မလုပ်စား​​ြဖစ်တာြကာလှ​​ေပါ့​​
မျှစ်ချဉ်က အတံုး​​​ေသး​​​ေသး​​​ေလး​​​ေတွ ပိုစား​​​ေကာင်း​​တယ်သိလာ ​​ေရစိမ်​​ေခါက်ဆွြကလည်း​​ မစား​​ရတာတနှစ်ရှိ​​ေနြပီ :(
ရှင်က ကျမသ​​ေရယို​​ေအာင် အရမ်း​​လုပ်တာပဲ
စိတ်ရှိရှိနဲ့​​ သား​​​ေလး​​နဲ့​​မ​​ေပး​​စား​​ပဲ ​​ေနလိုက်မှ :P

Anonymous said...

I wanna eat that too!!!! Thank you for sharing the recipe Chaw!
Mon Petit Avatar

Anonymous said...

အဲဒီ​​ေခါက်ဆွဲထဲကို ကုလား​​ပဲကို မွမွ​​ေလး​​​ေြကာ်ထား​​တာပါ ထည့်​​စား​​ြကပါတယ်။ ဘယာ​​ေြကာ်မဟုတ်ပါဘူး​​။
မျစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲတစ်ပွဲ၊​ တိုဖူး​​​ေနွး​​တစ်ပွဲ၊​ လက်ဖက်ရည်တစ်ခွက် တမနက်ထဲစား​​ခဲ့​​တာ လွမ်း​​လိုက်တာဗန်း​​​ေမာ်​​ေရ......

KL

မအိမ်သူ said...

စား​​ချင်စရာဘဲ ညီမ​​ေရ။ တစ်ခါမှ မစား​​ဖူး​​​ေသး​​ဘူး​​။ လုပ်စား​​ြကည့်​​အံုး​​မယ်။ ငါး​​ြကင်း​​နဲ့​​မဟုတ်ဘဲ တြခား​​ငါး​​နဲ့​​ လုပ်ရင်​​ေကာရလား​​မသိဘူး​​ (ဥပမာ ငါး​​ရံ့​​လိုမျိုး​​​ေပါ့​​)

seesein said...

မျှစ်ချဉ်​​ေခါက်ဆွဲ​​ေတာ့​​ ဘယ်​​ေတာ့​​မှ မမုန်း​​တဲ့​​ စား​​စရာတစ်ခု ​​ေန့​​တိုင်း​​စား​​ရလဲ စား​​ချင်တာဘဲ အခု​​ေတာင် ​​ေြပာရင်း​​ဆိုရင်း​​ စား​​ချင်ြပီ ​​ေချာနှမ​​ေရ လုပ်နည်း​​​ေလး​​​ေပး​​ တဲ့​​ ​​ေချာကို ​​ေကျး​​ဇူး​​

ခင်မင်တဲ့​​
seesein

SHWE ZIN U said...

ငါး​​မြကိုက်​​ေပမဲ့​​ ညီမ ​​ေချာရဲ့​​ ငါး​​​ေြခာက်ဆွဲ ​​ေလး​​က​​ေတာ့​​ စား​​ချင်စရာ​​ေလး​​ဘဲ

SHWE ZIN U said...

ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ ပါဗျာ

Shinlay said...

မျှ​​ေဝ​​ေပး​​တာ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ။

khin oo may said...

စား​​ချင်လိုက်တာ ဒီ​​ေန့​​အသုပ်ဝယ်စား​​မယ်။

flowerpoem said...

အမ​​ေရ ​​ေခါက်ဆွဲနဲ့​​ မျှစ်ချဉ်နဲ့​​ က တစ်ခါတည်း​​​ေရာနယ်ြပီး​​စား​​ရတာလား​​ တစ်ခါမှမစား​​ဘူး​​လို့​​ပါ.

PhyoPhyo said...

စား​​ချင်လိုက်တာ၊​ ရသ​​ေလာက်လုပ်စား​​ြကည့်​​ဦး​​မယ်။
ဗန်း​​​ေမာ်ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ တစ်ခါမှ မစား​​ခဲ့​​ရဖူး​​ပါလား​​။
သနား​​စရာ​​ေကာင်း​​လိုက်ဘဝ :D
မ​​ေချာ ​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ် .. ဒီ weekend special ​​ေလး​​လည်း​​ြကိုက်တယ်။
ချစ်တဲ့​​

လရိပ်အိမ် said...

စား​​ချင်စဖွယ်ပဲ မ

Vista said...

ငါး​​ြကိုက်တယ် ငါး​​​ေခါက်ဆွဲလည်း​​ အ​​ေသြကိုက်တယ်

မိုး​​ခါး​​ said...

စား​​ဘူး​​ဘူး​​
မျှစ်ချဉ်ြကိုက်တယ် .. စား​​ရရင် ြကိုက်မှာ :D

subuueain said...

မစား​​ဖူး​​ဘူး​​ စမ်း​​ြကည့်​​ဦး​​မှဘဲ။

ကို​​ေအာင်(ပျူနိုင်ငံ) said...

ဗိုက်ဆာသွား​​ြပီ... :P

...အလင်း​​စက်များ​​ said...

ရွှလွတ် .. ငါး​​ြကိုက်တာ အရင်ကထည်း​​ကပဲ... ငါး​​​ေခါက်ဆွဲလည်း​​ ြကိုက်မယ်ထင်တယ်... အား​​ရင်လုပ်စား​​မယ်... သို့​​​ေသာ် (မထင် မထင် ​​ေကာင်း​​​ေအာင်လုပ်နိုင်မည်ဟု မထင်ပါ) သ​​ေရပဲကျသွား​​ပါအိဗျား​​။

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

ြကည့်​​တာနဲ့​​တင် စား​​ချင်လာတယ်။ မျှစ်ြကိုက်​​ေတာ့​​
အ​​ေတာ်ပဲမ​​ေချာ​​ေရ..
ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

johnmoeeain said...

Last post, you made me home sick.
Now, you made me hungry :P
I lived the whole life at there but I didn't know how to cook it. How strange am I? :D

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

​​ေဘာ်လံုး​​ပွဲြကည့်​​ရင်း​​ ညသန်း​​​ေခါင် လာဖတ်မိတာ ဗိုက်ဆာသွား​​ရြပီ။

​​ေမသိမ့်​​သိမ့်​​​ေကျာ် said...

မ​​ေချာ​​ေရ

​​ေခါက်ဆွဲလာစား​​သွား​​ပါတယ်ဗျိုး​​။

ခင်မင်​​ေလး​​စား​​လျက်

Nyi Linn Thit said...

ဗန်း​​​ေမာ် ​​ေရာက်ဖူး​​​ေပမယ့်​​ ငါး​​​ေခါက်ဆွဲ မစား​​ခဲ့​​ဖူး​​ဘူး​​၊​ အခု​​ေတာ့​​ တံ​​ေတွး​​မျိုြပီး​​ ြပန်သွား​​ရြပန် ပါြပီဗျာ...။း​​)

ပန်း​​ချီ said...

ဖတ်ရင်း​​ ဂလု ဂလု ြဖစ်​​ေနလို့​​ ပါဆယ်ဆွဲသွား​​ပါ၏း​​)

An Asian Tour Operator said...

နည်း​​​ေသချာ မှတ်သွား​​ပါတယ်ဗျာ။ ချက်ခါနည်း​​မှ ထပ်လာ ဖတ်မယ်။

ချစ်ြခင်း​​အလကင်္ာ said...

AG MA LAY .....MY SIS YAL ..
E DAR KO AYAN SAR CHIN TAR PE ..
PYAW YIN BIKE TG SAR LAR PI ....:)

THANK UR POST ,
ALIN KAR

Pan said...

As a proud "Bhamo Thu", I appreciate that you took time to share this wonderful recipe.:) We love all Bhamo native dishes,this noodle is one of my fav!
Only difference between your recipe n mine is I use fish sauce rather than sweet soy sauce. You can also add boiled Snow Pea leaves (pae ywat?) to the dish, it goes very well with the flavors.
Noodle shops in Bhamo serves this dish with snow pea leaves during winter months as they are only available during winter season.

The kind of noodle you use- can make a huge difference too, the noodles in Bhamo are so tasty & fresh that I had a hard time finding a good match else where.
Lately we were able to buy dried Shan Noodle from Taung Gyi (I believe the brand is Cherry). If you soak dried noodles in warm tab water for a few hours and rinse the extra oil out, it will only take a few mins in the hot water to boil. All my friends are a big fan of Myit Chin Noodle although they have never been to Bhamo. Since dried noodles are easy to carry across the world, they now have a chance to enjoy real taste of Bhamo! :)