​​ေဆး​​ဝါး​​ြဖစ်​​ေစ​​ေသာ အသီး​​များ​​



အစာလဲ​​ေဆး​​  ​​ေဆး​​လဲ အစာဆိုတဲ့​​ ဆိုရိုး​​နဲ့​​အညီ ကျွန်မတို့​​ ပတ်ဝန်း​​ကျင်မှာ လွယ်လွယ်ကူကူ ရနိုင်တဲ့​​ အသီး​​​ေတွထဲမှာ ​​ေဆး​​ဘက်ဝင်တဲ့​​ အသီး​​တစ်ချို့​​အ​​ေြကာင်း​​ ​​ေဖာ်ြပချင်ပါတယ်.. ၎င်း​အသီး​​​ေတွကို ပံုမှန် စား​​သံုး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အကျိုး​​သက်​​ေရာက်မှု​​ေတွ ရှိ​​ေနတဲ့​​အတွက်​​ေြကာင့်​​ ဘယ်လိုအသီး​​​ေတွက ဘယ်လို အကျိုး​​ရှိ​​ေစတယ် ဆိုတာ​​ေလး​​ ဖတ်မှတ်ထား​​မိတာ​​ေတွထဲကမှ အသီး​​တစ်ချို့​​အ​​ေြကာင်း​​ ြပန်လည် ​​ေဖာ်ြပ​​ေပး​​လိုက်ပါတယ်။


ကီဝီသီး​​ (Kiwi Fruit)

kiwi fruit
အစိမ်း​​​ေရာင် ကီဝီသီး​​ဟာ ​​ေသး​​ငယ်​​ေပမဲ့​​ အကျိုး​​များ​​တဲ့​​ အသီး​​ြဖစ်တယ်လို့​​ဆိုပါတယ်. ပိုတက်ဆီယမ်၊​ မဂ္ဂနီစီယမ်၊​ ဗီတာမင် အီး​​ နဲ့​​ အမျှင်ဓာတ်​​ေတွ ြကွယ်ဝစွာ ပါရှိတဲ့​​အြပင် ဗီတာမင် စီ မှာ လိ​​ေမ္မာ်သီး​​ထပ်ပင် ၂ဆ ပိုမို ပါဝင်မှု များ​​ြပား​​ပါတယ်.. ကီဝီသီး​​ဟာ အသက်ရှူ အဂင်္ါအဖွဲ့​​အစည်း​​ကို အား​​​ေကာင်း​​​ေစတဲ့​​အတွက် ပန်း​​နာရင်ြကပ် ​​ေရာဂါရှိသူများ​​ စား​​သံုး​​သင့်​​တဲ့​​ အသီး​​ြဖစ်ပါတယ်.. ​​ေသွး​​ထဲမှ အဆီများ​​ ပိတ်ဆို့​​ြခင်း​​ကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိပါတယ်.. ပိုတက်စီယမ်၊​ မဂ္ဂနီစီယမ်၊​ ​​ေကာ့​​ပါး​​ စသည့်​​ သတ္တုဓာတ်များ​​ ြကွယ်ဝစွာ ပါရှိြခင်း​​​ေြကာင့်​​ ​​ေသွး​​အား​​နည်း​​​ေရာဂါြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​ကိုလည်း​​ ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိြပီး​​ ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း​​ စီး​​ဆင်း​​ ​​ေန​​ေသာ ​​ေသွး​​အြပစ်အကျဲကို ထိန်း​​ညှိ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိ​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်.. ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း​​ ဇီဝရုပ်ြဖစ်ပျက်ြခင်း​​နဲ့​​ အာရံု​​ေြကာအဖွဲ့​​အစည်း​​များ​​ကို အား​​​ေကာင်း​​​ေစနိုင်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်။


ကီဝီသီး​​ စိုက်ခင်း​​

နွယ်ပင်မျိုး​​ြဖစ်တဲ့​​ ကီဝီသီး​​ရဲ့​​ မူလ​​ေပါက်ဖွား​​ရာ​​ေဒသဟာ တရုတ်ြပည်လို့​​ သိရြပီး​​ တရုတ်မူရင်း​​ မျိုး​​နွယ်ြဖစ်တာ​​ေြကာင့်​​ အမျိုး​​သား​​ အသီး​​အနှံအြဖစ် ​​ေြကာ်ြငာြခင်း​​ခံရပါတယ်... ယခင်က တရုတ်အမည် Chinese gooseberry လို့​​ အမည်တွင်ရာမှ ၁၉၀၀ ခုနှစ်​​ေနာက်ပိုင်း​​ နယူး​​ဇီလန်နိုင်ငံကို ​​ေရာက်ရှိသွား​​ြပီး​​  ၎င်း​မှတစ်ဆင့်​​ အြခား​​နိုင်ငံအသီး​​သီး​​ကို ပျံ့​​နှံ့​​​ေရာက်ရှိသွား​​ပါတယ်. အဲဒီ​​ေတာ့​​မှ ကီဝီသီး​​လို့​​ အမည်တွင်လာကာ လူသိများ​​ ထင်ရှား​​လာတာ ြဖစ်ပါတယ်.. ငှက်​​ေပျာသီး​​၊​ နာနတ်သီး​​နဲ့​​ စ​​ေတာ်ဘယ်ရီတို့​​ရဲ့​​ အရသာမျိုး​​ ​​ေပါင်း​​စပ်ပါဝင်ြပီး​​ အချဉ်ဓာတ်ကဲတဲ့​​ အရသာ​​ေြကာင့်​​ အ​​ေဖျာ်ယမကာအြဖစ် ထုတ်လုပ်လာြကပါတယ်. တရုတ်ြပည်မှာ​​ေတာ့​​ ဟန်မင်း​​ဆက် လက်ထက်ကတည်း​​က ကီဝီသီး​​က​​ေန ဝိုင် အရက် ချက်လုပ်ခဲ့​​ြကတယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်..

ပန်း​​သီး​​

ပန်း​​သီး​​ဟာ သက်​​ေစာင့်​​တဲ့​​ အသီး​​လို့​​ ​​ေြပာရ ​​ေလာက်​​ေအာင် လူရဲ့​​ ခန္ဓာကိုယ်ကို အကျိုး​​ ြဖစ်​​ေစနိုင်ပါတယ်.. ဗီတာမင် စီ ပါဝင်မှု နည်း​​ပါး​​​ေသာ်လည်း​​ ဓါတ်တိုး​​ဆန့်​​ကျင်ပစ္စည်း​​နဲ့​​ flavonoids ပါဝင်မှုတို့​​က ဗီတာမင်စီရဲ့​​ လုပ်​​ေဆာင်ချက်ကို ပိုမို အစွမ်း​​ထက်​​ေစြပီး​​ အူမြကီး​​ကင်ဆာ၊​ အဆုပ်ကင်ဆာ၊​ ဆီး​​ချို၊​ ပန်း​​နာ ရင်ြကပ်​​ေရာဂါ၊​ နလံုး​​​ေလရိုက်ြခင်း​​နင့်​​၊​ ​​ေလသင်တုန်း​​ ြဖတ်ြခင်း​​ တို့​​ကို ြဖစ်နိုင်​​ေြခ နည်း​​ပါး​​​ေစပါတယ်. ပန်း​​သီး​​တစ်လံုး​​တွင် အမျှင်ဓာတ် ပမာဏ ၅ဂရမ်ခန့်​​ ပါဝင်ြပီး​​ အာဟာရဓာတ်များ​​ ​​ေပါင်း​​စပ် ပါဝင်​​ေန ​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ ၎င်း​တွင် အရိုး​​ကို သန်မာ​​ေစ​​ေသာ ဗီတာမင် ​​ေက၊​ နာကျင်​​ေရာင်ရမ်း​​ြခင်း​​ကို သက်သာ​​ေစ​​ေသာ  ဓာတ်တစ်မျိုး​​တို့​​လည်း​​ ပါဝင်ပါတယ်. ထို့​​ြပင် အစာစား​​ချင်စိတ်ကို ထိန်း​​ချုပ်လိုသူများ​​၊​ ဝိတ်​​ေလျာ့​​လိုသူများ​​ အစား​​မစား​​မီ နာရီဝက်အလိုတွင် ပန်း​​သီး​​တစ်လံုး​​ကို စား​​သင့်​​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်။။

ချစ်စရာပန်း​​သီး​​ပင်

စ​​ေတာ်ဘယ်ရီ

စ​​ေတာ်ဘယ်ရီသီး​​မှာ အလွန် ​​ေကာင်း​​မွန် ြမင့်​​မား​​တဲ့​​ ဓါတ်တိုး​​ဆန့်​​ကျင်ပစ္စည်း​​ပါဝင်တဲ့​​ အတွက် စား​​သံုး​​သူ​​ေတွအတွက် အလွန်အကျိုး​​များ​​​ေစတဲ့​​အသီး​​ ြဖစ်ပါတယ် ခန္ဓာကိုယ်ကို ​​ေရာဂါြဖစ်ပွား​​မှုက​​ေန အကာအကွယ် ​​ေပး​​တဲ့​​ အသီး​​လို့​​​ေတာင် တင်စား​​ ြကပါတယ်.. ၎င်း​ဟာ ကင်ဆာြဖစ်ြခင်း​​၊​ ​​ေသွး​​ဖိအား​​ြမှင့်​​တက်ြခင်း​​၊​ တုတ်​​ေကွး​​ ြဖစ်ြခင်း​​၊​ ​​ေသွး​​​ေြကာပိတ်ဆို့​​ြခင်း​​တို့​​မှ ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်ြပီး​​ ဦး​​​ေနှာက်အတွင်း​​ရှိ ဆဲလ်များ​​ကို အား​​​ေကာင်း​​​ေစတယ်လို့​​ သိရပါတယ်.. ဘယ်ရီသီး​​ အား​​လံုး​​ဟာ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အလွန် ​​ေကာင်း​​မွန်ြပီး​​ ဓါတ်တိုး​​ဆန့်​​ကျင် ပစ္စည်း​​​ေတွ ပါဝင်မှု​​ေြကာင့်​​ လူကို နုပျို​​ေစနိုင်တယ် လို့​​ ဆိုပါတယ်.. ဒီလိုဆိုရင်ြဖင့်​​ စ​​ေတာ်ဘယ်ရီအပါအဝင် ဘယ်ရီသီး​​ကို များ​​များ​​ စား​​သင့်​​ပါတယ်​​ေနာ်။


လိ​​ေမ္မာ်သီး​​

တစ်ရက်ကို လိ​​ေမ္မာ်သီး​​ ၂လံုး​​မှ ၄လံုး​​ခန့်​​ စား​​​ေပး​​ြခင်း​​ အား​​ြဖင့်​​ အ​​ေအး​​မိ​​ေရာဂါများ​​ ြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​ကို ကာကွယ် ​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်. လိ​​ေမ္မာ်သီး​​မှာ ကိုလက်စထ​​ေရာကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​ြခင်း​​၊​ ​​ေကျာက်ကပ်တွင် တည်​​ေန​​ေသာ ​​ေကျာက်များ​​ကို ​​ေပျာ်ကျ​​ေစြခင်း​​၊​ အူမြကီး​​ ကင်ဆာ ြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​ကို ​​ေလျှာ့​​နည်း​​​ေစြခင်း​​ စတဲ့​​ အစွမ်း​​ သတ္တိများ​​ ပါဝင်ပါတယ်..  ကယ်လ်စီယမ် ပါဝင်ြခင်း​​ ​​ေြကာင့်​​ အရိုး​​များ​​ကို သန်မာအား​​​ေကာင်း​​​ေစြခင်း​​၊​ ဓာတ်တိုး​​ဆန့်​​ကျင်ပစ္စည်း​​များ​​​ေြကာင့်​​ ဆဲလ်များ​​ ပျက်စီး​​ြခင်း​​မှ ကာကွယ်ြခင်း​​၊​ ​​ေသွး​​ထဲတွင် ​​ေဟမိုဂလိုဘင် ထုတ်လုပ်ြခင်း​​ကို ကူညီ​​ေပး​​ြခင်း​​ ၊​ နှလံုး​​​ေသွး​​​ေြကာများ​​ကို ​​ေကာင်း​​မွန်​​ေစြခင်း​​ စသည့်​​အကျိုး​​သက်​​ေရာက်မှုများ​​ ြဖစ်​​ေစနိုင်ပါတယ်။


ဖရဲသီး​​

​​ေရဓာတ်ပါဝင်မှု ၉၀% ရှိ​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ ဖရဲသီး​​ဟာ အသား​​အ​​ေရကို စို​​ေြပ ​​ေချာမွတ် ​​ေစရံုသာမက အစာ ​​ေြခဖျက်ြခင်း​​ကိုလည်း​​ အား​​​ေကာင်း​​​ေစ နိုင်ပါတယ်.. ဖရဲသီး​​မှာ သဘာဝ SPF ပါဝင်မှု​​ေြကာင့်​​ ​​ေန​​ေရာင်ြခည်တွင်ပါဝင်​​ေသာ ခရမ်း​​လွန်​​ေရာင်ြခည်ကို ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိတယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်.. ကင်ဆာ ြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​၊​ မျက်စိအား​​နည်း​​ြခင်း​​၊​ ​​ေရာဂါ ဘယ ြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​ တို့​​မှ ကာကွယ်​​ေစနိုင်တဲ့​​ အကျိုး​​ ​​ေကျး​​ဇူး​​များ​​ ရှိပါတယ်။ ဖရဲသီး​​တွင် ပါဝင်​​ေသာ လိုင်ကိုပိန်း​​မှာ နှလံုး​​​ေရာဂါြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​ ၊​ အမျိုး​​သား​​ များ​​တွင် ြဖစ်တတ်​​ေသာ ကင်ဆာ​​ေရာဂါကို ​​ေလျှာ့​​နည်း​​​ေစြခင်း​​၊​ ဗီတာမင် B6, A,C တို့​​ ပါဝင်ြပီး​​  ကိုယ်ခံစွမ်း​​အား​​ကို ြမင့်​​မား​​​ေစြခင်း​​ ၊​ အဖျား​​အနာ ​​ေလျာ့​​နည်း​​​ေစြခင်း​​ တို့​​ကို အကျိုး​​ြပုနိုင်ပါတယ်။


သ​​ေဘင်္ာသီး​​


ဗီတာမင်စီ နဲ့​​ အမျှင်ဓာတ်များ​​ ပါဝင်မှု​​ေြကာင့်​​ ဝမ်း​​ချုပ်ြခင်း​​ကို ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်.. ထို့​​​ေြကာင့်​​လည်း​​ ဝမ်း​​မှန်မှန်သွား​​ချင်သူများ​​ သ​​ေဘင်္ာသီး​​ကို များ​​များ​​ စား​​​ေပး​​သင့်​​ပါတယ်..  သ​​ေဘင်္ာသီး​​ဟာ အစာ​​ေချဖျက်ြခင်း​​ကို အ​​ေထာက်အကူများ​​စွာ ​​ေပး​​နိုင်ြပီး​​ အူမြကီး​​ကင်ဆာ ြဖစ်ပွား​​မှုကိုလည်း​​ ကာကွယ်​​ေပး​​ နိုင်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်.. အ​​ေရြပား​​​ေပါ်မှ ဆဲလ်အ​​ေသများ​​ကို ​​ေပျာ်ဝင်​​ေစနိုင်​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ ပိတ်ဆို့​​​ေန​​ေသာ အ​​ေပါက်များ​​ကို ပွင့်​​​ေစနိုင်စွမ်း​​ ရှိတာ​​ေြကာင့်​​ အသား​​အ​​ေရကို ​​ေတာက်ပ​​ေချာမွတ်​​ေစနိုင်ပါတယ်.. ကိုလက်စထ​​ေရာကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိပါတယ်..


နဂါး​​​ေမာက်သီး​​ ( Dragon fruit)



လျှား​​​ေစာင်း​​လက်ပတ် အနွယ်ဝင် နား​​ဂါး​​​ေမာက်သီး​​ပင်ဟာ ​​ေတာင် အ​​ေမရိကတိုက်နဲ့​​ မက္ကစီကို ​​ေဒသတို့​​မှာ စတင် ​​ေတွ့​​ရှိခဲ့​​ြကြပီး​​ ယခုအခါမှာ​​ေတာ့​​ အာရှနိုင်ငံများ​​ြဖစ်တဲ့​​ ထိုင်း​​၊​ ဗီယက်နမ်၊​ ဖိလိပိုင်တို့​​မှာ စီး​​ပွား​​ြဖစ် ​​ေြမာက်ြမား​​စွာ စိုက်ပျိုး​​လာြကြပီ ြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့​​ ြမန်မာနိုင်ငံမှာ​​ေတာ့​​ နဂါး​​​ေမာက်သီး​​ဟာ ​​ေခတ်စား​​လာတာ မြကာ​​ေသး​​ဘူး​​လို့​​ ဆိုရပါမယ်.. ယခင်က​​ေတာ့​​ နိုင်ငံြခား​​က​​ေနသာ တင်သွင်း​​လာတာ ြဖစ်ြပီး​​ ခု​​ေနာက်ပိုင်း​​မှာမှ ြပည်တွင်း​​မှာ အထူး​​သြဖင့်​​ ရှမ်း​​ြပည်နယ်ဘက်​​ေတွမှာ စိုက်ပျိုး​​လာြကတာ ​​ေတွ့​​ရှိရြပီး​​ ရန်ကုန်မှာ​​ေတာ့​​ ​​ေြမပ​​ေဒသာကျွန်း​​ထဲမှာ အပင်တစ်ချို့​​ ​​ေတွ့​​ခဲ့​​ရပါတယ်..


အရသာအ​​ေနနဲ့​​ ထူး​​ထူး​​ြခား​​ြခား​​ ​​ေကာင်း​​လှတယ် မဆိုနိုင်​​ေပမဲ့​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေကာင်း​​မွန်တာမို့​​ ထင်ရှား​​လာတဲ့​​အသီး​​လည်း​​ ြဖစ်ပါတယ်.. အရည်ရွှမ်း​​ြပီး​​ အနည်း​​ငယ်ချိုတဲ့​​ အရသာရှိပါတယ်။ အနက်​​ေရာင် အ​​ေစ့​​​ေလး​​​ေပါင်း​​ ​​ေြမာက်ြမား​​စွာပါဝင်ြပီး​​ နဂါး​​​ေမာက်သီး​​ အမှည့်​​အခွံဟာ အများ​​ အား​​ြဖင့်​​ နီရဲတဲ့​​ အ​​ေရာင်အဆင်း​​ ရှိြပီး​​ အဝါ​​ေရာင် လည်း​​ ရှိတတ်ပါတယ်.. အတွင်း​​သား​​မှာ အြဖူ​​ေရာင်နဲ့​​ အနီ​​ေရာင် နှစ်မျိုး​​ ရှိပါတယ်။


နဂါး​​​ေမာက်သီး​​ပင်




























နဂါး​​​ေမာက်သီး​​ ( Dragon fruit) စိုက်ခင်း​​

dragon fruit plant

နဂါး​​​ေမာက်သီး​​ဟာ ​​ေသွး​​တွင်း​​ရှိ သြကား​​ဓာတ်ကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိ​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ ​​ေသွး​​တိုး​​ ဆီး​​ချိုး​​သမား​​အတွက် အလွန်သင့်​​​ေတာ်တဲ့​​ အသီး​​ြဖစ်ပါတယ်.. ကင်ဆာြဖစ်​​ေစနိုင်​​ေသာ ဓာတ်တိုး​​ ပစ္စည်း​​ကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ ကင်ဆာကိုကာကွယ်​​ေပး​​ြခင်း​​၊​ ကိုလက်စထ​​ေရာကို ​​ေလျှာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်ြခင်း​​၊​ အသား​​အ​​ေရကို ​​ေချာမွတ်စို​​ေြပ​​ေစြခင်း​​၊​ အစာစား​​ချင်စိတ်ကို တိုး​​ပွား​​​ေစြခင်း​​၊​ အစာ​​ေြခဖျက်ြခင်း​​ကို အား​​​ေပး​​ြခင်း​​၊​ အဆီများ​​ကို ​​ေြခဖျက်ြခင်း​​၊​ သွား​​နှင့်​​ အရိုး​​များ​​ကို ခိုင်မာ​​ေစြခင်း​​၊​ မှတ်ဉာဏ်အား​​နှင့်​​ မျက်လံုး​​အား​​​ေကာင်း​​​ေစြခင်း​​၊​ ဒဏ်ရာများ​​ကို သက်သာ​​ေပျာက်ကင်း​​​ေစြခင်း​​ စတဲ့​​ ​​ေကာင်း​​ကျိုး​​များ​​စွာ ​​ေပး​​နိုင်တဲ့​​ အသီး​​ြဖစ်ပါတယ်..  နလံထ လူမမာများ​​အတွက် အထူး​​သင့်​​​ေလျာ်​​ေသာ အသီး​​ ြဖစ်ပါတယ်..

ကျွန်မတို့​​ ပတ်ဝန်း​​ကျင်မှာ အလွယ်တကူ​​ေတွ့​​ရတဲ့​​ အသီး​​အနှံ​​ေတွဟာ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေဆး​​တစ်လက်အြဖစ် အသံုး​​ဝင်တယ်ဆိုရင်ြဖင့်​​ ​​ေငွကုန်​​ေြကး​​ကျ မများ​​လှတဲ့​​ အသီး​​အနှံ​​ေတွကို ​​ေန့​​စဉ် စား​​သံုး​​​ေပး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​ ဝင်​​ေရာက်လာနိုင်တဲ့​​ ​​ေရာဂါ​​ေဘး​​တို့​​က​​ေန ကာကွယ်သင့်​​ြကတယ် မဟုတ်ပါလား​​​ေနာ်။

သက်ရှည်ကျန်း​​မာ စိတ်ချမ်း​​သာြကပါ​​ေစရှင်။





Sources and photos from google

24 comments:

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

နဂါး​​​ေမာက်သီး​​က ဆီး​​ချို​​ေကာင်း​​တယ်ဆိုလို့​​
စိတ်ဝင်စား​​သွား​​ြပီ။ သဒ္ဓါ့​​အ​​ေမကို ​​ေြပာရမယ်။
များ​​များ​​စား​​ဖို့​​..။
ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

ahphyulay said...

မ ​​ေချာ​​ေရ...
စား​​​ေကာင်း​​လို့​​သာ စား​​​ေနမိတယ်​​ေလ၊​
ဘာ​​ေတွ ဘယ်လို ​​ေကာင်း​​မှန်း​​မသိ။
ခု​​ေတာ့​​သိြပီ။
ပန်း​​သီး​​ ကို ပိုြပီး​​ ြကိုက်..။
​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ..။

မိုး​​ယံ said...

​​ေကျး​​တမာဒယ် မ​​ေချာ​​ေရ.. အဲဒီ နဂါး​​​ေမာက်သီး​​​ေပါ့​​.. ဘာသီး​​မှန်း​​ကို မသိပဲ စား​​စား​​​ေနတာ... အု​​ေတာ့​​ ကျမတိဘီ

အြဖူ​​ေရာင်နတ်သမီး​​ said...

ကိုယ်တို့​​က​​ေတာ့​​ စ​​ေတာ်ဘယ်ရီပဲ​​ေဝ့​​...

xxx စ​​ေတာ်ဘယ်ရီxxx ချယ်ရီ​​ေရာရင် ​​ေတာ်တန်ယံု လူပင်xxx

သီချင်း​​​ေလး​​​ေတာင်ညည်း​​လိုက်​​ေသး​​...း​​)

nYi ThU E@iN said...

ဒီမှာ​​ေတာ့​​ ကီဝီသီး​​​ေပါတယ်​​ေဝ့​​
ထို့​​​ေြကာင့်​​ ကီဝီရှိတ်ခ် တစ်​​ေန့​​တစ်ခွက် ​​ေသာက်၏
:)

လရိပ်အိမ် said...

ကျွန်​​ေတာ်လဲ အဲဒီ အသီး​​​ေကာင်း​​တာ​​ေတွ ​​ေရး​​မလို့​​ဘဲ။ ဒါမဲ့​​ မ ​​ေချာ ​​ေရး​​တာပိုြပီး​​ြပည့်​​စံုတယ်ဗျာ။ ကျွန်​​ေတာ်​​ေတာ့​​ ဘ​​ေလာ့​​ ပသနာ တက်​​ေနလို့​​လုပ်တုန်း​​၊​

MDW said...

ဇီး​​သီး​​၊​ သရက်သီး​​၊​ ပိန္နဲသီး​​၊​ မာလကာသီး​​၊​ အုန်း​​သီး​​၊​ ထန်း​​သီး​​ တို့​​ရဲ့​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေကာင်း​​ကွက်​​ေလး​​​ေတွ ရှိရင်လဲ ပံု​​ေလး​​​ေတွနဲ့​​ ​​ေရး​​​ေပး​​ပါအံုး​​ ​​ေချာ​​ေရ ... အဲဒီအသီး​​​ေတွကို လွမ်း​​​ေနလို့​​ ...

​​ေနဝသန် said...

အသီး​​ကို ြကိုက်တယ်.... ဘာနဲ့​​မှ မလဲနိုင်​​ေအာင်ကို ြကိုက်တယ်..း​​))))


ခင်မင်တဲ့​​
​​ေနဝသန်

​​ေမာင်မျိုး​​ said...

သ​​ေဘင်္ာသီး​​ကို အြကိုက်ဆံုး​​)

kiki said...

သဘာဝ အသီး​​အနှံ​​ေတွ အား​​လံုး​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် တနည်း​​တဖံု အ​​ေထာက် အကူ ြပု ​​ေနြကတာပဲ​​ေနာ်..
ရာသီ ​​ေပါ်ချိန် များ​​များ​​စား​​ရင် လတ်လည်း​​လတ်ဆတ်တယ် .. ​​ေဈး​​လည်း​​ ချို တယ်။ ​​ေကာင်း​​ပါ​​ေလ့​​ ။
နဂါး​​​ေမာက်သီး​​က ခုဆို လှည်း​​ကူး​​ဖက်မှာလည်း​​ ြခံြကီး​​​ေတွ နဲ့​​ စီး​​ပွား​​ြဖစ် စိုက်​​ေနြက ြပီ မ​​ေချာ ​​ေရ ။
ပန်း​​သင်္ီး​​လည်း​​ ​​ေကျာက် တည်တာ ကျ တယ် ​​ေြပာ ြကတာပဲ..

များ​​က​​ေတာ့​​ ငှက်​​ေပျာသီး​​ ြကိုက်တယ် ..အခွံ နွှာရတာ လွယ် လို့​​ ​​ေလ ..း​​)။
စတာ ပါ..

ခင်တဲ့​​
မကိ

PhyoPhyo said...

မ​​ေချာ​​ေရ လာလည်ပါတယ်၊​
ကီဝီသီး​​ချဉ်တယ် မြကိုက်ဘူး​​၊​
သ​​ေဘင်္ာသီး​​က ချိုတယ် မြကိုက်ဘူး​​၊​၊​
စ​​ေတာ်ဘယ်ရီသီး​​က ချဉ်သလို ချိုသလိုနဲ့​​ မြကိုက်ဘူး​​၊​ ဟီး​​
ဖရဲသီး​​စား​​ချင်တယ်၊​ ဖီြကမ်း​​ငှက်​​ေပျာသီး​​ စား​​ချင်တယ်(ဒီမှာမရှိ) သီး​​​ေမွှး​​ကျ​​ေတာ့​​ ချိုတယ်မြကိုက်
(ဂျီး​​များ​​လိုက်တာ စိတ်ပျက်စရာ)
အသီး​​အနှံ​​ေတွအ​​ေြကာင်း​​ ​​ေသချာသိရလို့​​ ​​ေကျး​​ဇူး​​
ချစ်တဲ့​​

ရဲထွန်း​​​ေဇာ် said...

စား​​ချင်စရာ​​ေတွ...ြကည့်​​ရင်း​​နဲ့​​စား​​ချင်လာတယ်ဗျာ...

မိုး​​စက်အိမ် said...

ကီဝီသီး​​​ေတာ့​​မစား​​ဘူး​​​ေသး​​ဘူး​​ အမ​​ေရ
အဲဒါ​​ေလး​​​ေတာ့​​ လိုက်ရှာဝယ်စား​​ြကည့်​​အံုး​​မှဘဲ
အမ​​ေရး​​ြပမှအဲအသီး​​သိတယ် ​​ေကျး​​ဇူး​​ :)

Baby taster said...

​​ေချာ​​ေရ....
ခုပဲ အခုသွား​​ဝယ်လိုက်မယ်​​ေနာ်
ဝယ်ြပီ ​​ေရခဲ​​ေသတ္တာထဲ ြပစ်ထား​​တာ ခဏခဏ​​ေပါ့​​ :)

...အလင်း​​စက်များ​​ said...

နဂါး​​​ေမာက်သီး​​အပင် ြမင်ဖူး​​ချင်တာ... ခုမှပဲ...

စိတ်ထဲမှာ ထင်တာက နာနတ်သီး​​လို အပင်မျိုး​​ြဖစ်မယ်ထင်တာ.. ခု​​ေတာ့​​ ရှား​​​ေစာင်း​​လက်ပတ်ပင်လိုမျိုး​​ရဲ့​​ လက်တံ​​ေတွမှာ တွဲလဲခိုြပီး​​သီး​​တာပဲ... လှလိုက်တာ...

အြကိုက်ဆံုး​​က​​ေတာ့​​ ဖရဲသီး​​နဲ့​​ ပန်း​​သီး​​ပါပဲဗျာ...

အား​​လံုး​​က​​ေတာ့​​ Vitamin A နဲ့​​ Vitamin C များ​​များ​​ပါတဲ့​​ အသီး​​​ေတွပါပဲ... Antioxidant များ​​များ​​ပါလို့​​ တစ်​​ေန့​​ တစ်မျိုး​​မျိုး​​စား​​သင့်​​တာအမှန်ပါပဲ​​ေလ.......

​​ေကျး​​ဇူး​​အစ်မ​​ေချာ​​ေရ...

rose said...

အစ်မ​​ေချာ​​ေရ.... အသီး​​​ေတွ အ​​ေြကာင်း​​ ဗပါုသုတ ရသွား​​တယ်။ ကီဝီသီး​​ ြကိုက်တယ်၊​ အိမ်မှာ​​ေတာင် ကီဝီသီး​​​ေလး​​​ေတွ ရှိ​​ေသး​​တယ်။ သွား​​စား​​လိုက်ဦး​​မယ် အခု။ သ​​ေဘင်္ာသီး​​လည်း​​ ြကိုက်တာပဲ.... အသီး​​အနှံဆို အကုန်ြကိုက်တယ်း​​)

Crystal said...

ကမ်ပူး​​ချား​​မှာ ​​ေသာက်ခဲ့​​တဲ့​​ သီး​​စံုမစ်ရှိတ်​​ေလး​​ကို လွမ်း​​သဟ ...ခစ်ခစ် ြကွား​​စ်လိုက်ြပီ အဟိ :P

မိုး​​​ေငွ့​​...... said...

​​ေချာ​​ေြပာြပတဲ့​​ အသီး​​​ေတွထဲက ကီဝီသီး​​ကိုအြကိုက်ဆံုး​​ပဲ...။ စီး​​တီး​​မတ်မှာ​​ေတာ့​​ ကီလိုနဲ့​​ဝယ်ရတယ်...။

ခင်တဲ့​​
မိုး​​​ေငွ့​​

ဖိုး​​ြကယ် said...

အသီး​​အရွက်က​​ေတာ့​​ အကုန်လံုး​​ြကိုက်တယ် :) မြကိုက်တဲ့​​သူနဲ့​​အတူတူစား​​ြကရင် ပါသမျှအသီး​​အရွက်က​​ေတာ့​​ ကျ​​ေနာ့်​​လက်ချက်ပဲ :)

ခင်တဲ့​​(ဖိုး​​ြကယ်)

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

မဆိုး​​ဘူး​​ ကျ​​ေနာ်ြကိုက်တဲ့​​အသီး​​ ​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​ ပါတယ်။
ဒါထက် လင်ဇီး​​ လုပ်တဲ့​​ မှိုလည်း​​ မပါပါလား​​ :)

Anonymous said...

ဗဟုသုတ ရပါ၏..။
မြကာမြကာလာဖတ်ပါ၏

ဘ​​ေလာ့​​လင့်​​ကို​​ေတာ့​​ အိမ်အသစ်​​ေြပာင်း​​ပီး​​မှပဲ တပ်မှာမို့​​ ခုမတပ်နိုင်​​ေသး​​​ေြကာင်း​​....

ဘာသာြပန်​​ေတွလဲတအား​​​ေကာင်း​​ပါတယ်။

ြမတ်နိုး​​

blackcoffee said...

ကျွန်​​ေတာ်က​​ေတာ့​​ အသီး​​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​ ြကိုက်ပါတယ်။ ဒါ​​ေပမယ့်​​ ခုမှ သူတို့​​မှာ ဘယ်လို အကျိုး​​​ေကျး​​ဇူး​​​ေတွ ရှိတယ်ဆိုတာ သိရ​​ေတာ့​​တယ်။ ​​ေကျး​​ဇူး​​ မ​​ေချာ...

ြကည်ြကည် said...

နဂါး​​​ေမာက်သီး​​သိပ်ြကိုက်တယ်မ​​ေချာရ

သူက အပူြကိုက်တယ်​​ေနာ် ...ရန်ကုန်အိမ်မှာစမ်း​​ စိုက်ထား​​တယ်။
ဘန်​​ေကာက်မှာစား​​ရတာပိုတန်ပိုချိုတယ်ကွာ.

ဒီမှာ​​ေတာ့​​ ကီဝီ ရာသီပီး​​​ေတာ့​​မယ်​​ေနာ်....
အပင်​​ေတွ ခုတ်​​ေနြကပီ...

​​ေရွှရတုမှတ်တမ်း​​ said...

ငရုပ်သီး​​မှလွဲ၍ အကုန်ြကိုက်..ပန်း​​သီး​​​ေတာ့​​ fuji သီး​​ပဲစား​​​ေကာင်း​​တယ်..ဘ​​ေကျာက်ရဲ့​​အြကိုက်ဆံုး​​ ဒူး​​ရင်း​​သီး​​အ​​ေြကာင်း​​​ေရး​​ပါဦး​​