ဒီတစ်ပတ် ဟင်းချက်ကဏ္ဍအတွက် ေဖာ်ြပမဲ့ ဟင်းလျာက ြကက်သားနဲ့ အသီးစံုကို လီမွန်ေဖျာ်ရည်ေလးနဲ့ ချက်တဲ့ သီးစံုြကက်လီမွန်ဟင်းြဖစ်ပါတယ်.. အနံ့ေလးက လီမွန်နံ့ေလး ေမွှးသလို အရသာကလည်း ချဉ်ချိုချိုေလးမို့ တကယ်ကို ေကာင်းပါတယ်။
သီးစံုြကက်လီမွန်
ပထမဦးစွာ ြကက်လီမွန်ဟင်းချက်ဖို့ ြကက်ကို အသားချည်း သပ်သပ် ဖယ်ထုတ်ပါတယ်..
အဲဒီအသားေတွကို ဆား၊ အရက်အနည်းငယ်၊ ဟင်းခတ်မှုန့် ၊ ပဲငံြပာရည်တို့နဲ့ နယ်ထားလိုက်ပါတယ်.. ā
ဒါက ြကက်သားနဲ့ေြကာ်မဲ့ အသီးစံုကို အေရာင်စံုေအာင် ြပင်ဆင်ထားတာပါ။
ပန်းကန်ြပားြကီးထဲမှာ ဥနီ၊ ေြပာင်းဖူး၊ ငရုပ်ပွစိမ်း၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ပန်းကန်ေသးမှာ ြကက်သွန်ြဖူ၊ချင်း၊ ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးတို့ကို ြပင်ဆင်ထားပါတယ်..
ြကက်သွန်ြဖူ၊ ချင်း အရင်ထည့်ြပီး ြကက်သားကိုထည့်ေြကာ်ပါတယ်. ေရအနည်းငယ်ထည့်ြပီး ြကက်သားနူးေအာင် ထားပါတယ်..
ေရခမ်းြပီး အသားကျက်ရင် ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်းထည့်ေြကာ်ပါတယ်
အသီးေရာင်စံု ထည့်ပါတယ်.. ဆား ပဲငံြပည်ရည် ၊ အသားမှုန့် ထည့်ပါတယ်.. ခရမ်းချဉ်သီးကိုေတာ့ ေနာက်ဆံုးမှ ထည့်ဖို့ချန်ထားလိုက်ပါတယ်..
ဟင်းထဲထည့်ဖို့အတွက် အဆင်သင့် လီမွန်ေဖျာ်ရည်ပါ။ ရယ်ဒီမိတ် လီမွန်ေဖျာ်ရည်ကို သံုးထားပါတယ်..
ေကာ်မှုန့်ကို ေဖျာ်ထည့်၊ လီမွန်ေဖျာ်ရည်ကိုထည့်ပါတယ်..
လီမွန်ရည်ကို အိုးထဲေလာင်းထည့်၊ ေကာမှုန့်ကို ေရေအးနည်းနည်းနဲ့ အရည်ေဖျာ်ထည့်၊ ခရမ်းချဉ်သီး ကိုထည့် အတန်ြကာထားလို့ အသီးေတွ ကျက်ြပီ အသားလည်း နူးြပီဆို အေပါ့ အငံ ြမည်းလို့ လိုတာထည့်ြပီး ချလို့ရပါြပီ။ အရည်ခပ်ပျစ်ပျစ်ေလးနဲ့ ေရာင်စံုအသီးစံု ြကက်လီမွန်ဟင်း တစ်ခွက်ရပါြပီ။
အေပါ်က ြကက်သွန်ြမိတ်ေလး ြဖူးထားတဲ့ သီးစံု ြကက်လီမွန်ပါ။
ြကက်သားကို ဆီြပန်ချက်စားရတာ ရိုးအီေနြပီ ဆိုသူများအတွက် အရသာ တစ်မျိုး ဆန်းသစ်ြပီး အေြပာင်းအလဲအြဖစ် ချက်စားနိုင်ဖို့အတွက် ြကက်လီမွန်ဟင်းကို လက်ေဆာင်ေပးလိုက်ပါတယ်ေနာ် ။
ေနာက်တစ်ပွဲ စားလို့ရပါတယ်။
************@************
မာလာဟင်း
āေနာက်ထပ် ဟင်းလျာတစ်မျိုးက မာလာဟင်းရယ်လို့ ေခတ်စားေနတဲ့ အသီးအရွက်သုပ် တစ်မျိုး ြဖစ်ပါတယ်။ မာလာဟင်းလုပ်ဖို့အတွက် ဘယ်လိုအသီးအရွက်ကို လုပ်ရမယ်လို့ ကန့်သတ်ချက်မရှိဘဲ မိမိ စားချင်တဲ့ အသီးအရွက်နဲ့ ြပုလုပ်ြကပါတယ်.. မာလာဟင်းေရာင်းတဲ့ ဆိုင်ေတွ ေတာ်ေတာ်များများမှာေတာ့ အသီးအရွက်စံုကို ြပင်ဆင်ထားေပးြပီး မိမိြကိုက်ရာ အသီးအရွက်ကို လက်ညိုးထိုး ထည့်ခိုင်းလို့ရပါတယ်.. မချဉ်၊ မစပ်၊ မခါးတဲ့အသီးအရွက် ဘယ်ဟာမဆို စိတ်ကူးရှိသလို မာလာဟင်းအြဖစ် ထည့်လို့ြဖစ်ပါတယ်..
မာလာဟင်းဆိုင်ေတွမှာ ြပင်ဆင်ထားတဲ့ အသီးအရွက်နဲ့ အသားတစ်ချို့ပါ။ ြကိုက်တာကို ေရွးထည့်လို့ရပါတယ်. ြကာဆန်၊ ပဲြပား၊ မှိုေြခာက်ပန်းေြခာက်၊ ဝဥ စသြဖင့် စံုလင်လှပါတယ်
နှစ်သက်ရာ အသီးအရွက်ေတွကို ြပုတ်ပါတယ်.. ြကက်အူေချာင်း၊ မှို၊ ဥနီ၊ မုန်ညင်းြဖူ၊ ပန်းေဂါ်ဖီစိမ်း၊ မာလာေခါက်ဆွဲ၊ စမုန်စပါး၊ ကျို့ဆိုင်ရွက်၊ သခွားသီး၊ အာလူး၊ ြကာစွယ်၊ ေအာ်ဆွန်း
ြပုတ်ြပီး အသီးအရွက်များ ( အဓိကက အသီးအရွက်များကို ေပျာ့အိေအာင် မြပုတ်ရပါ။ ခပ်ဆတ်ဆတ်ေလးြဖစ်ရင်ချလို့ရပါြပီ)
ငရုပ်သီးြကမ်းမှုန့်ကိုေြကာ်၊ ေြမပဲဆန်၊ နှမ်း၊ ေချာက်ေကာပါးေကာ၊ တရုတ်ငရုပ်ေကာင်းမှုန့်တို့နဲ့ ေရာေမွှထားပါတယ်..
ြကက်သွန်ြမိတ် နံနံ တို့ကို အဆင်သင့်ြပင်ထားပါတယ်..
တိုကျန် ေခါ် ပဲငပိပါ။
တိုကျန် မရနိုင်ပါက ပံုထဲက မာလာအနှစ်ထုပ်ကို သံုးနိုင်ပါတယ်.
အိုးထဲဆီအနည်းငယ်ထည့်၊ ဆီပူလာရင် မာလာအနှစ် သို့မဟုတ် တိုကျန် အနည်းငယ်ထည့်ပါမယ်..
ေကာ်မှုန့်ကို အရည်ေဖျာ်ြပီး အနည်းငယ် ပျစ်ေအာင်ေမွှေပးပါမယ်.. အရည်ကို အသားြပုတ်ရည် (သို့မဟုတ်) ရိုးရိုး ေရကို သံုးနိုင်ပါတယ်။
အသီးအရွက်ြပုတ်ထားတဲ့အထဲကို အေစာက ငရုပ်သီး၊ ေြမပဲ၊နှမ်း၊ ေချာက်ေကာပါေကာ၊ တိုကျန်နဲ့၊ ေကာ်မှုန့်ရည်တို့ကိုထည့်ြပီး ဆား ၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ နံနံ၊ြကက်သွန်ြမိတ် တို့ထည့်ကာ ေရာေမွှေပးပါ။ ငံုးဥ ြကိုက်ရင် သီးသန့်ြပုတ်ြပီး ထည့်နိုင်ပါတယ်.. ကျွန်မက မာလာဟင်းကို ဆီေတွများြပီး အေရာင် နီရဲေနတာမျိုးကို မြကိုက်တဲ့ အတွက် ဆီ နည်းနည်းနဲ့သာ ငရုပ်သီးေတွကို ေြကာ်ထားပါတယ်။ အဆာပလာအားလံုးထည့်ြပီး တူနဲ့ နာနာေမွှပါတယ်.. ဆားအေပါ့အငံြမည်းလို့ အေနေတာ်ြပီဆို ေစးေစးပိုင်ပိုင်နဲ့ ဆီလည်း မများလှတဲ့ မာလာဟင်းတစ်ခွက် ရပါြပီ။
အသီးအရွက်စံုတဲ့ မာလာဟင်းတစ်ခွက် ရပါြပီ။
ေနာက်တစ်ပွဲ စားနိုင်ပါတယ်..
သီးစံု ြကက်လီမွန်နဲ့ မာလာဟင်းက ဒီတစ်ပတ် ပိတ်ရက်အတွက် အချက်အြပုတ် ဝါသနာပါသူများ လုပ်စားနိုင်ဖို့ လက်ေဆာင်ပါေနာ်... အားလံုးဘဲ စားေကာင်းေသာက်ဖွယ်များြဖင့် စိတ်ချမ်းေြမ့ြကပါေစရှင်.
24 comments:
ခုမှ အိပ်ယာနိုးတာေနာ်
ဗိုက်ထဲမှာ တဂွီဂွီြမည်ေနတုန်း ဝုန်းဆို
ဖွယ်ဖွယ်ရာရာေတွ ေရှ့ေရာက်လာတယ်
အဲ..စားပွဲေပါ်ေတာ့ မဟုတ်..စခရင်ေပါ်ေရာက်လာတာ..။
ဖူး...။ ဆိုးချက်...။
အသစ်ရွက်သုတ်ြကိုက်တယ်..
မမေချာ ေတာ်ေတာ် ဟင်းချက်ေကာင်းတယ်။
ြမန်ြမန်လာစားသွားတယ်. မေချာ.
အင်းဗိုက်ကလည်းဆာလာပါေရာလား.။
မာလာဟင်းကေတာ့ြကိုက်တယ်. သဒ္ဓါက ရယ်ဒီမိတ်
အထုတ်ကို ဝက်သားထည့်ြပီး လုပ်လိုက်တာပဲ.ဟိ.
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
ဗိုက်ဆာေနတာေနာ် အမ ဟင်း စိတ်စိတုးတယ် အကုန်စားြဖစ်လိုက်မယ် :P
အြပင်သွားခါနိး ကမန်န်းကတန်း လာြကည့်သွားတယ်။ ေနာက်မှပဲ ေအးေဆး သွားရည်လာယိုေတာ့မယ်။ :)
ညက ဘာမှမစားပဲအိပ်လိုက်တာ..
အခု အိပ်ယာနိုးေတာ့ မေချာဘေလာ့ဂ်မှာ စားပွဲနဲ့ြကံုလို့ ဝင်တီးသွားတယ်...
ဂွတ်ရှယ်ပဲ...
သီးစံုဟင်းမှန်သမျှကို ြကိုက်တယ်ဗျာ၊ ြမန်မာြပည်က သီးစံုပဲကုလားဟင်းကိုေတာ့
အြကိုက်ဆံုးေပါ့၊ ဒီဟင်းကို အားတဲ့အခါ စမ်းြပီး ချက်ြကည့်အံုးမယ် မေချာေရ။
ခုေလးတင် ြပန်တံုးက ဝယ်လာတဲ့ မာလာဟင်းထုတ် ဘယ်လိုချက်ရင်ေကာင်းမလဲ စဉ်းစားေနတာ။ တိုက်ဆိ်ုချက်။ ရှဲရှဲ့နီ။
နှစ်မျိုးလံုးြကိုက်တယ်၊
ငရုတ်သီးစပ်စပ်ေလးစားလိုက်ရရင် သိပ်ေကာင်းမယ်၊
ေချာက်ေကာပါးေကာတို့၊ ေအာ်ဆွန်းတို့ေတာ့ မသိလို့ ပိုစားချင်တယ် :D
ဖျားေနလို့ မေချာေရ၊ ခုမှ ေနေကာင်းလို့ လာဖတ်တာ၊
ချစ်တဲ့
မေချာေရ။ ပံုေလးြကည့်ရတာနဲ့တင်ေတာ်ေတာ် စားေကာင်းေနြပီ။ ဒီမှာ တံေတွးကိုမနည်းြမိုချေနရတယ်။ သီးစံုြကက်လီမွန်ေတာ့ မစားဖူးေသးဘူး မေချာနည်းအတိုင်း ချက်စားြကည့်ဦးမယ်။ မာလာဟင်းကေတာ့ ြကိုက်မှြကိုက်။ အခုေတာင် စားချင်လာြပီ။ ဒီမှာဗိုက်ထဲမှာေတာင် အသံေတွ ြမည်ေနတယ်။
ေတာ်ြပီ ေချာအိမ်မှာပဲ လာေနေတာ့မယ် ။ အဲ့ကျလဲ ခုလိုပဲ ချက်ေကျွးေနာ် ..း))
တချက်ခုတ် နှစ်ချက်ြပတ် ြဖစ်ေအာင် ထမင်းစားရင်းနဲ့ ြကည့်လိုက်တယ်။
မာလာဟင်း ခဏခဏချက်ပံုေထာက်ေတာ့ နာမည်က ေချာမာလာပဲ ြဖစ်ရမယ်။
ကျန်းမာပါေစမဂင်္လာပါခင်ဗျာ-
အေပါ်ကဇတ်ဆရာေြပာသလို့အဲဒီအမည်ဘဲလားဟင်-
ဟင်းေတွထဲမှာြကက်သားကိုဘယ်လိုချက်ေကျွးေကျွး
မြကိုက်တတ်ဘူး-စားချင်စိတ်လ်ည်းမြဖစ်ဘူး-
ဒီတစ်ခါ“ ေချာ ” ရဲ့ြကက်သားဟင်းကေလးကေလးက
စားချင်စရာဗျာ-ကျေနာ်ကအညာသားဆိုေတာ့ပဲတခွက်ပါရင်ထမင်းစားလို့
ရြပီဗျ-
ဟင်းခွက်ေတွကိုကိုယ်တိုင်ဓါတ်ပံုရိုက်ထားတာလားဟင်-
မာလားဟင်းပဲ စားတတ်သလားေအ :P
တူညားေတာ့ေြပာတယ် မိဆိုတဲ့ :(
ဒါနဲ့ မာလာဟင်းအနှစ် ကိုယ်တိုင်လုပ်တတ်ချင်တယ်
ေမးလ်ပို့ေပးပါလား။ အားမှပါ။ ဗမာြပည်က ပို့ေပးတာ
သယ်ခေဈးြကီးတယ်။ ဒီမှာဝယ်လို့ မရဘူး။ တိုကျန် ပုလင်းကို ပံုေလးရိုက်ြပီး ေမးလ်ပို့ေပးေနာ် :)
ြကက်သား မာလာဟင်းစိတ်ဝင်စားတယ်။
လီမွန်ြကက်သားက ဘယ်လိုေနလဲ
ကိုယ်ေတာ့ အဲ့လို အရသာေတွ မစားတတ်ဘူး
ချိုတိုတို ချဉ်တင်တင်လားဟင် :P
ခုနကလာမန့်တယ် မေပါ်ဘူး ဘာလို့လဲ ခုေြပာ :P
အစ်မေချာ ချက်တဲ့ ပါင်းေလးေတွက အဆန်းေလးေတွေနာ်။ ရို့စ်လည်း စမ်းြပီး ချက်ြကည့်မယ်။ အခုေတာ့ ြကက်သား လီမွန်ပါင်းနဲ့ မာလာပါင်းေလး စားသွားြပီ အစ်မေရ....း)
ြကက်သားပဲစားခွင့်ရှိတဲ့ဘဝမှာ မမရဲ့ ြကက်လီမွန်က ေကျးဇူးတင်စရာဟင်းတခွက်ပါ။
ေရှာက်ေကာပါးေကာ က မသိဘူး ဘယ်လိုဟာမျိုးလဲမမ...
တနဂင်္ေနွမို့ ဘာဘာညာညာေတွ ချက်ြပုတ်စားချင်ေပမယ့်... အပျင်းထူတာေြကာင့် “စက္ခုအာရံုနဲ့ပဲ” အရသာခံြပီး ရှိတာေလးနဲ့ေြကာ်ချက်စားမည် ြဖစ်ပါေြကာင်း
ဟင့်ဟင့် မေချာေရ မေချာဆီကို မေရာက်ြဖစ်တာ ြကာေပါ့ ေရာက်လာြပန်ေတာ့လည်း စားပွဲနဲ့တန်းတိုးေနတယ်ေနာ် ... လူကိုအရမ်းနှိပ် စက်တာပဲေနာ် သူများက ေမာ်ဒယ် ြဖစ်ေအာင် ဝိတ်ေလျာ့ မယ်စိတ်ကူး ေနတာ ဟွန့် မေချာဟင်းေတွ ေတွ့ေတာ့ မေနနိုင်ေတာ့ဖူး .... စားပစ်လိုက်ြပီ ေနာက်လူေတွ အတွက်မချန်ထားခဲ့ ေတာ့ဖူး ....
ဟင့်ဟင့် မေချာေရ မေချာဆီကို မေရာက်ြဖစ်တာ ြကာေပါ့ ေရာက်လာြပန်ေတာ့လည်း စားပွဲနဲ့တန်းတိုးေနတယ်ေနာ် ... လူကိုအရမ်းနှိပ် စက်တာပဲေနာ် သူများက ေမာ်ဒယ် ြဖစ်ေအာင် ဝိတ်ေလျာ့ မယ်စိတ်ကူး ေနတာ ဟွန့် မေချာဟင်းေတွ ေတွ့ေတာ့ မေနနိုင်ေတာ့ဖူး .... စားပစ်လိုက်ြပီ ေနာက်လူေတွ အတွက်မချန်ထားခဲ့ ေတာ့ဖူး ....
အဆင်ေြပရင် ေချာက်ေကာ ပါးေကာရဲ့ ပံုေလးတင်ေပး လို့ရမလားမသိဘူးရှင့်၊ ေကျးဇူးပါ၊
ေချာက်ေကာ ပါးေကာဘယ်လိုဟာလဲလို့ ေမးလာတဲ့ ညီမေလးများအတွက် ေနာက်တစ်ပတ် အစားအေသာက် အေြကာင်း ေရးတင်တဲ့အချိန်မှာ ဓာတ်ပံုေလးနဲ့ ေဖာ်ြပေပးပါမယ်ေနာ်.. ခဏေလာက်ေတာ့ ေစာင့်ေပးပါလို့..
အားလံုး ေကျးဇူးအထူးပါ။
သီးစံု ြကက်လီမွန်ေတာ့ ချက်နိုင်ေလာက်တယ်။ မာလာဟင်းေတာ့ မချက်တတ်ေလာက်ဘူး...။ ခက်တယ် ဆရာမ... ေနာက်ဖူးေနာ် တကယ်ေြပာတာ...မာလာဟင်းက ေကာင်းေကာင်းကို မစားဖူးေသးတာ...း)
သားေရေတွေတာင် ယိုလာတယ်။ တကယ် မေချာတို့ကေတာ့....
ကဲ ကဲ ဘေလာ့ဂ်ေမွးေန့ေကျွးဖို့အတွက် ခုကတည်းက ေအာ်ဒါြကိုမှာခဲ့တယ်ေနာ်။
မ
ေချာက်ေကာပါေကာ ဆိုတာဘာလဲဟင်
တရုတ်လိုစာလံုးသိရင်ေရးြပပါလားဟင်
Post a Comment