ဒီတစ်ပတ် အစားအေသာက်ကဏ္ဍမှာ ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်မှာ ကချင်တိုင်းရင်းသားတို့ စားေလ့ရှိတဲ့ ကချင်ရိုးရာထမင်းနယ်နဲ့ မိတ်ဆက်ေပးချင်ပါတယ်ရှင်။ ကချင်ထမင်းနယ်ကို ကချင်လို Shat Jam (ရှက်ဂျမ်) လို့ ေခါ်ြပီး အချို့ကေတာ့ ကချင်ဒန်ေပါက်ရယ်လို့ ေခါ်တတ်ြကပါတယ်။ သို့ေသာ်လည်း ဒန်ေပါက်လို ချက်တာမျိုးမဟုတ်တဲ့အတွက် ထမင်းနယ် ဆိုတဲ့ နာမည်နဲ့သာ ပိုြပီးလိုက်ဖက်တယ်လို့ ယူဆမိပါတယ်။ လွယ်ကူသက်သာြပီး စားလို့ေကာင်းတဲ့ တိုင်းရင်းသား အစားအစာေတွကို မိမိကိုယ်တိုင် လုပ်စားချင်သူများအတွက်ေတာ့ ကချင်ရိုးရာ ထမင်းနယ် လုပ်နည်းေလးကို ေဝမျှပါရေစေနာ်။
ပထမဦးဆံုး ကချင်ထမင်းနယ် အတွက် လိုအပ်တာေတွကေတာ့ မှိုကပ် (သစ်တံုးေဆွးများတွင် ေပါက်ေသာ အရွယ်ေသးေသး မှိုတစ်မျိုး) ြဖစ်ပါတယ်။ ၎င်း မှိုအေြခာက်ကို ေရစိမ်ထားြပီး ပွလာတဲ့အခါ မှိုမှာကပ်ေနတဲ့ သစ်စများ၊ သဲများကို စင်ြကယ်ေအာင် ေရြဖင့် အခါခါ ေဆးေြကာရပါတယ်။ ြပီးေနာက် မှိုကို ဆား၊ အရသာမှုန့်ထည့်ြပီး ဆီအနည်းငယ်ြဖင့် ေြခာက်ေအာင် ေြကာ်လိုက်ပါတယ်။
ြကက်သားကို ြကက်သွန်ြဖူ ၊ ဂျင်း၊ ဆား အရသာမှုန့်တို့ြဖင့် ြပုတ်ပါတယ်။ ြပီးေနာက် ၎င်းြကက်သားကို အေနေတာ်အရွယ် အမျှင်ေလးများအြဖစ် မွထားလိုက်ပါတယ်။ အချို့ကေတာ့ ြကက်သားေြကာ်ကိုလည်း သံုးြကပါတယ်။
ကချင်အစားအစာေတွမှာ အြမဲပါတတ်တဲ့ ပင်စိမ်းရွက်( Basil leaves) ၊ ရှမ်းနံနံ ( Saw Leaves)၊ဖက်ဖယ်ရွက် (Laksa leaves ) တို့ြဖစ်ပါတယ်။
ဒါကေတာ့ ကချင်ထမင်းနယ်အတွက် လိုအပ်တဲ့အဆာပလာေတွ ြဖစ်ပါတယ်။ ခပ်ေသးေသး မျှင်ထားတဲ့ မျှစ်ကို ေြခာက်ေအာင်ေြကာ်ထားပါတယ်။ ြကက်သွန်ြဖူဆီချက်၊ ြကက်သွန်နီေြကာ်၊ မှိုကပ်ေြကာ်၊ ြကက်သားမွှ၊ ဖက်ဖယ်၊ ရှမ်းနံနံ၊ ပင်စိမ်းရွက်၊ ငရုပ်သီးများကို နှုတ်နှုတ်စင်းထားတာ ြဖစ်ပါတယ်။
ချက်ြပီးသားထမင်း (သို့) ေပါင်းထားတဲ့ထမင်းကို အိုး (သို့မဟုတ်) ဇလံုတစ်ခုထဲ ခူးထည့်လိုက်ပါတယ်။ မှိုကပ်၊ မျှစ်၊ ြကက်သား၊ ြကက်သွန်ဆီချက်၊ ဖက်ဖယ်၊ပင်စိမ်း၊ ရှမ်းနံနံ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ဆား၊ အရသာမှုန့် ၊ ငရုပ်ေကာင်းတို့ထည့်ြပီး နှံ့ေအာင် နယ်လိုက်ပါတယ်။ (ဥနီ၊ ပဲသီးများထည့်လိုက ထည့်နိုင်ပါတယ်) ။
နယ်ြပီး ထမင်းများကို ပန်းကန်လံုးတစ်ခုထဲ သိပ်ထည့်လိုက်ြပီး ပန်းကန်ြပားတစ်ချပ်ေပါ် ေမှာက်ချလိုက်ြပီး အသီးအရွက်များြဖင့် အလှဆင်လိုက်ပါက စားချင်စဖွယ် ကချင်ရိုးရာထမင်းနယ်ကို ရပါြပီရှင်။
ပင်စိမ်းရွက်၊ ဖက်ဖယ်ရွက်တို့ဟာ ပူရှိန်းရှိန်းအရသာရှိြပီး ေမွှးလဲ အလွန်ေမွှးပါတယ်။ ကချင်ထမင်းနယ်ဟာ ပူပူရှိန်းရှိန်း ငရုပ်သီးစပ်စပ်ေလးနဲ့ အလွန်ခံတွင်းေတွ့မှာ ေသချာပါတယ်။
ထမင်းနယ်နဲ့ တွဲဖက်စားဖို့ ေအာ်ဆွန်းနဲ့ မှို ချဉ်စပ်သုပ်၊ ြကက်သားကို ြပုတ်ထားတဲ့ အရည်ကို ချက်ထားတဲ့ ဟင်းချိုရယ်ပါ။
ā
မှိုကပ်၊ ဖက်ဖယ် စတဲ့အရွက်ေတွ မရှိလည်း ရှိတာေလးနဲ့ အဆင်ေြပစွာ လုပ်စားနိုင်ပါတယ်ရှင်။ တိုင်းရင်းသားတို့ရဲ့ အစားအစာချက်ြပုတ်ပံုများဟာ ဆီနည်းြပီး ေဆးဘက်ဝင် ဟင်းခတ် အေမွှး အြကိုင်ေတွ ပါဝင်တာေြကာင့် ကျန်းမာေရးနဲ့လည်း ညီညွှတ်တာကို အသိအမှတ်ြပုရမှာ ြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့ ထင်ရှားတဲ့ စားစရာ ကချင်ရိုးရာ ထမင်းနယ်ဟာ စားလို့ေကာင်းြပီး အရသာလည်း ရှိတဲ့အတွက် တေြဖးေြဖးနဲ့ လူသိများလာတဲ့ အစားအေသာက်တစ်မျိုး ြဖစ်လာပါတယ်။ ရန်ကုန်မှာ ေနသူများအတွက်ေတာ့ မိမိကိုယ်တိုင် မလုပ်စားြဖစ်ရင် ေြမနီကုန်း ေဈးလမ်းက ကချင်ရိုးရာ အစားအစာ အစံုအလင်ေရာင်းချတဲ့ “မလိခူး” ဗန်းေမာ်မျှစ်ချဉ် ေခါက်ဆွဲဆိုင်မှာ သွားေရာက် စားေသာက်နိုင်ပါေြကာင်းရှင်။
ေပျာ်ရွှင်ချမ်းေြမ့ဖွယ် အားလပ်ရက်များြဖစ်ြကပါေစရှင်။
ကချင်ြပည်နယ်သူြဖစ်တဲ့ မဂျာမုန်းကလည်း ကချင်ထမင်းနယ်အေြကာင်း ေရးခဲ့ဖူးပါေသးတယ်ရှင်။
24 comments:
အယ်...ဆိုင်ေတာင် ေြကြငာေပးသွားေသး ေကာင်းေပါ့.
အဲဒီ ဖက်ဖက်ရွက်ေလးရဲ့ အနံ့ေလးကို သေဘာကျတာ ဒီမှာေတာ့ မြကာမြကာသွားစားြဖစ်တယ်... ။ ကချင် ဟင်းေတွေပါ့... အဲဒီ ထမင်းနယ် ရမလား ေမးြကည့်ဦးမယ်.. မေချာ ြပင်ဆင်ထားပံုကေတာ့ တစ်ကယ့် သွားရည် တြမန်းြမန်း ကျမယ့်ကိန်းဗျာ။
မေချာ
ကချင်ထမင်းနယ်ေလးကို စားသွားြပီ။ ဒီမှာလည်း ဖယ်ဖယ်ရွက်ကို အရမ်းသံုးြကတယ်။
မှိုချဉ်စပ်သုပ်ေလးလည်းြကိုက်တယ်။
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
စားချင်ထှာ ေချာေရ...၊ အိမ်မှာ ထိုင်ေနရင်းကို ဗိုက်က ခဏခဏဆာေနေတာ့တာ။ ရန်ကုန်ေရာက်ရင် “မလိခူး”မှာ သွားစားြကည့်ပါမယ် ေချာေရ ေကျးဇူးပါ:)
ြပင်ထားတာေလးက..စားဖို့ေတာင်နှေြမာတယ်။
ဒါေပမယ့်..ဆွဲသွားတယ်“အဝ”း))
အပျိုြကီးဆိုေပမယ့်လည်း..
အဲလိုချက်မစားတတ်ဘူးအစ်မရဲ့
:D
ခင်မင်လျှက်
မိစံ
ကချင်ထမင်းနယ်ေလးကို ဝင်စားသွားပါတယ်။ အမဘေလာ့ကို လာလည်တာ ကိုယ့်အိမ်ေလးကိုြပန်ေရာက်သွားသလိုပါပဲ ကချင်အစားအေသာက်အေြကာင်းေတွ၊ ေဒသအေြကာင်းေလးေတွ ဖတ်ရတာ ေတာ်ေတာ်ေကာင်းပါတယ်.။
အမေရ ညိမအေမ ကစစ်ကိုင်းတိုင်း အင်းေတာ်ကမိုအမရဲ ဟင်းေတွနဲ အကံု ရင်းနီးတယ်။ စားြခင်လိုက်တာ။
အမယ်..
မ ေချာက၊ ဆိုင်ပါ ညွှန်ထားပါလား၊
ဒီထမင်းနယ်က ကိုယ့်ဖာကိုယ်ေတာ့
တီထွင်ဖို့မလွယ်ဘူးထင်တယ်။
ကူးထားလိုက်ြပီဗျာ...။
စားချင်စရာေလး အမရာ။။။ ြပင်ဆင်ထားတာေလးက။။ ကချင်ထမင်းနယ်ေလး တစ်ေန့ေန့ေတာ့ စားြဖစ်ေအာင် စားဦးမယ်။။။ ဒီမှာေတာ့ ဖယ့်ဖယ်ရွက် ဝယ်ြပီး ငါးေခါင်းနဲ့ ပံုစံမျိုးစံု ချက်တတ်သလို ချက်စားြကတာပဲ အမေရ။။။
──────▄▌▐▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▌
───▄▄██▌█ ░░░░░░ ေချာ - ကချင်ထမင်းနယ်
▄▄▄▌▐██▌█ ░░░░░░
███████▌█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▌
▀(@)▀▀▀▀▀▀▀(@)(@)▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀(@)▀▘
စားချင်လွန်းလို့ ေချာရဲ့ ကချင်ထမင်းနယ်ကို ကားနဲ့ သယ်သွားပီ ...
wheeeee .......................................................:P
အမေရ သွားရည်တြဗန်းြဗန်း ကျသွားပါြပီ :)
စားြကည့်ချင်တယ်မမေချာရယ်
ြပန်မှသွားစားမယ်
မမေြပာတဲ့ဆိုင်မှာ ..
ချစ်တဲ့
မဒိုးကန်
ခုမှ ဆိုင်သိေတာ့တယ်။ ကျွန်ေတာ်က ဂျာနယ်တစ်ခုထဲမှာ အဲဒီ ကချင် ထမင်းနယ် အေြကာင်းဖတ်ြပီး စားချင်လို့ြပီးခဲ့တဲ့တစ်ေခါက် ြမန်မာြပည် ြပန်တုန်းက ဆိုင်မသိလို့ရန်ကုန်မှာ လိုက်ရှာလိုက်ရတာ ေနာက်ဆံုး ကန်ေတာ်ြကီးထဲ ေရာက်မှ ေတွ့တယ်။ စားလို့ေတာ့ေကာင်းတယ် အစ်မ။ ဒါေပမယ့် ေဈးြကီးတယ်။ ေနာက်တေခါက် ြပန်မှ အစ်မေချာ ညွှန်တဲ့ဆိုင်ကို သွားစားဦးမယ်။
ပံုေလးက ဖျက်ပီး စားရက်ချင်စရာေတာင် မရှိး)
ဒီေန့ British Council မှာ စာအုပ်သွားပို့ြပီး ညေန အြပန်တွင် ဘူတာမှာ ထိုင်ခံုေလးေတွ လွတ်တာေတွ့တာနဲ့ ေလကလည်း တဝူးဝူးတိုက်ေနတာဆိုေတာ့ ထိုင်လိုက်ပါတယ်။ ထိုင်ြပီး မြကာမီမှာပဲ ဒီေန့ ဆရာဟန်ြကည်တို့၊ ေချာတို့၊ အံဋီတင့်တို့ပိုစ်အသစ်တင်တယ်ကွဆိုြပီး သတိရလာေတာ့ ချက်ချင်းထြပန်လာပါတယ်။
ေချာေရ ဖက်ဖယ်ရွက်ဆိုတာ ြကားဖူးသလိုလိုေတာ့ ရှိတယ်။ ခုမှပဲ ြမင်ဖူးတာ။ အရသာက ပူရှိန်းရှိန်းေလးေပါ့ေနာ်။ ပင်စိမ်းပင်ကေတာ့ ဘုန်းဘုန်းတို့ဘက်မှာ ေရွှဖယံုသီးချက်တဲ့အခါ ထည့်သံုးပါတယ်။
ေသ ချာ တာ ေပါ့ အရည်းေတာင်းလက်ဘက်က တကယ်ကိုေကာင်းဆိုသလို ကချင်ထမင်းနယ်လည်း တကယ်ခံတွင်းေတွ့တယ် ေချာေရ့။
ကျန်းမာေပျာ်ရွှင်ပါေစ ေချာ။
ြပန်လာလို့ကေတာ့ အဲဒီ ေြမနီကုန်းေဈးလမ်းကို ေရာက်ေအာင်သွားဦးမှာ . . .
မေချာ ဘေလာဂ်ေလးကို လာလည်ရတာ အိမ်ကိုလွမ်းတဲ့ အလွမ်းေတွ ေြပသွားခဲ့တယ် မေချာေရ ေကျးဇူးတင်တယ်လို့ ရင်ထဲက အေလးအနက်ေြပာခဲ့ပါတယ် ထမင်းနယ်လဲ အဝ စားသွားပါြပီ :)
မစားဖူးဘူးေချာေရ..စားရင်ေတာ့ြကိုက်မှာေသချာတယ်။ ကိုယ်ြကိုက်တာေတွချည့်ပါလို့။
မေချာ ရှိတာေလးနဲ့ အဲလိုသုပ်စားလည်းရမှာပဲေနာ်။
စားစရာေနာက်တစ်မျိုးရပီ။ ငါးထမင်းနယ်ေတာ့လုပ်စားြဖစ်တယ်။
ြပင်ထားတာအားြကီးလှ၊ ေအာ်စွန်းမှိုချဉ်စပ်သုပ် ေရးရင်းနဲ့ေတာင်စားချင်လာပီcmok cmok
ေချာ ညီမ ေရ
နှိုတ်စက်ပါေနာ် ကချင်ြပည်လိုက်ြပီးစားရေအာင် မဂင်္လာ သာ ြမန်ြမန်ေဆာင်ပါေတာ့ဗျို့
မေရွှစင်ရဲ့ အဆိုကို အင်တိုက်အားတိုက် ေထာက်ခံသွားပါေြကာင်းဗျား...ြမင်ရံုနဲ့တင် သွားရည်ကျေအာင် ေတာ်ေတာ်လုပ်လွန်းလို့...
ကချင်ထမင်းနယ်ရိုးရာစာေလးက စားချင်စဖွယ်ပဲေနာ်။ အသံုးြပုရတဲ့ အဆာပလာေတွလည်း ရှာရတာ ခက်ခဲမှုမရှိတာမို့ စမ်းလုပ်ြကည့်မယ်စိတ်ကူးတယ် အခုေလာေလာဆယ်မှာ ေချာရဲ့ကချင်ထမင်းနယ်ေလးကိုအရင်အားေပးသွားတယ်ေနာ်း
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
တခါမှမစားဖူးဘူးမြကီးေချာ..
ရှမ်းအစားစာငါးထမင်းနယ်ေတာ့စားဖူးတယ်..
လုပ် စားချင်ြကည့်ပါအံုးမည် ..း)
ခင်မင်လျှက်
ေဆာင်းနှင်းရွက်
နယ်ြပီးသား ထမင်းကို အရွက်ေလးေတွနဲ့ ပံုေဖာ်ထားတာ ြမင်လိုက်ေတာ့ သေဘာကျြပီး ြပံုးမိတယ်။ ေတာ်ေတာ် စိတ်ရှည်တာပဲ။
တြခားေနရာေတွလည်း စိတ်ရှည်မယ်ထင်တယ်ေနာ်။
Post a Comment