ကျွန်မတို့​​ရဲ့​​ ​​ေဒသအစား​​အစာ ငါး​​​ေကာဟင်း​​

ခင်မင်ရပါ​​ေသာ စာဖတ်သူများ​​ကို ဒီတစ်ပတ် မိတ်ဆက်​​ေပး​​မဲ့​​ ဟင်း​​လျာတစ်မျိုး​​က ကျွန်မတို့​​ ကချင်ြပည်နယ်မှာ ​​ေနထိုင်ြကတဲ့​​ ရှမ်း​​နီ၊​ ခန္တီး​​ရှမ်း​​ စတဲ့​​ ရှမ်း​​တိုင်း​​ရင်း​​သား​​​ေတွ စား​​​ေသာက်​​ေလ့​​ရှိတဲ့​​ ဟင်း​​လျာတစ်မျိုး​​နဲ့​​ ြဖစ်ပါတယ်ရှင်။ ရှမ်း​​ရိုး​​ရာဟင်း​​လို့​​ဆို​​ေပမဲ့​​ ရှမ်း​​ြပည်မှာ ​​ေနထိုင်ြကတဲ့​​ ရှမ်း​​လူမျိုး​​​ေတွ​​ေတာ့​​ ဒီငါး​​​ေကာဟင်း​​ကို လုပ်စား​​တာ မြကား​​ခဲ့​​ဖူး​​​ေပမဲ့​​ ကျွန်မတို့​​ ကချင်ြပည်နယ်က ရှမ်း​​​ေတွြဖစ်တဲ့​​ ရှမ်း​​နီ၊​ ခန္တီး​​ရှမ်း​​ တို့​​​ေတွက​​ေတာ့​​ ဒီဟင်း​​ကို လုပ်စား​​​ေလ့​​ရှိပါတယ်။ ဒီဟင်း​​ဟာ ကျွန်မရဲ့​​ မိဘများ​​ အလွန်နှစ်သက်​​ေသာ ဟင်း​​တစ်မယ်လည်း​​ ြဖစ်ပါတယ်။

ကျွန်မ အွန်လိုင်း​​​ေပါ်မှာ စာ​​ေတွစ​​ေရး​​​ေတာ့​​ ကျွန်မတို့​​​ေဒသမှာ စား​​​ေလ့​​ရှိတဲ့​​ အစား​​အ​​ေသာက်​​ေတွ အ​​ေြကာင်း​​လည်း​​ ​​ေရး​​တယ်လို့​​ ကျွန်မရဲ့​​ အ​​ေမက သိသွား​​တဲ့​​အချိန်မှာ ဒီဟင်း​​အ​​ေြကာင်း​​လည်း​​ ​​ေရး​​ပါလား​​လို့​​ သတိတရ တိုက်တွန်း​​ခဲ့​​ဖူး​​တဲ့​​ ဟင်း​​လည်း​​ြဖစ်ပါတယ်။ ြပီး​​​ေတာ့​​လည်း​​ ြမန်မာြပည် တစ်နံတစ်လျား​​ ကျွန်မ​​ေရာက်ခဲ့​​ဖူး​​တဲ့​​ ဘယ်​​ေဒသမှာမဆို အခုဟင်း​​မျိုး​​ လုပ်စား​​ြကတာ မ​​ေတွ့​​ခဲ့​​ရဖူး​​ပါဘူး​​။ ကျွန်မထင်တာ ကျွန်မတို့​​​ေဒသတစ်ဝိုက်မှာ ​​ေနထိုင်ြကတဲ့​​ ရှမ်း​​လူမျိုး​​အချို့​​သာ လုပ်စား​​ြကတဲ့​​ဟင်း​​ ြဖစ်မယ် ထင်ပါတယ်။ တကယ်လို့​​ စာဖတ်သူတို့​​ထဲက​​ေန ဒီဟင်း​​ကို အြခား​​​ေဒသမှာ စား​​ြကတယ်လို့​​ သိဖူး​​၊​ ​​ေတွ့​​ထား​​ဖူး​​ခဲ့​​ရင်လည်း​​ ​​ေကာ်မန့်​​မှာ ​​ေရး​​သွား​​ခဲ့​​ပါလို့​​ ​​ေတာင်း​​ဆိုပါတယ်ရှင်။

အြခား​​​ေသာ ဟင်း​​လျာများ​​အ​​ေြကာင်း​​ စာဖတ်သူတို့​​ကို မိတ်ဆက်​​ေပး​​ခဲ့​​ဖူး​​​ေပမဲ့​​ ဒီဟင်း​​ကိုတစ်ခါမှ မိတ်မဆက်​​ေပး​​ရ​​ေသး​​ပါဘူး​​။ ဒီဟင်း​​ဟာ ဘာမှ မထူး​​ဆန်း​​တဲ့​​ ဟင်း​​လည်း​​ ြဖစ်​​ေကာင်း​​ြဖစ်ပါလိမ့်​​မယ်၊​ အရသာလည်း​​ ထူး​​ထူး​​ြခား​​ြခား​​ မ​​ေကာင်း​​လှတဲ့​​ ဟင်း​​တစ်မယ် ြဖစ်​​ေကာင်း​​ြဖစ်ပါလိမ့်​​မယ်။ သို့​​​ေသာ်လည်း​​ ကျွန်မတို့​​ မိသား​​တစ်စုလံုး​​ ြကိုက်နှစ်သက်တဲ့​​ဟင်း​​ ြဖစ်သလို၊​ ကျွန်မတို့​​​ေဒသကလူ​​ေတွ အား​​လံုး​​နီး​​ပါး​​လည်း​​ ြကိုက်နှစ်သက်ြပီး​​ ရိုး​​ရာအစား​​အစာရယ်လို့​​​ေတာင် ​​ေြပာလို့​​ရတဲ့​​ ဟင်း​​တစ်မယ်ြဖစ်ပါတယ်။

ကျွန်မရဲ့​​ ​​ေမွး​​ရပ်​​ေြမမှာ​​ေတာ့​​ ကျွန်မတို့​​အိမ်ဟာ ဘုန်း​​ြကီး​​​ေကျာင်း​​နဲ့​​ သိပ်မ​​ေဝး​​တဲ့​​ ​​ေနရာမှာရှိတာမို့​​ ဆွမ်း​​အိုး​​ြကီး​​လို့​​​ေခါ်တဲ့​​ တစ်လတစ်ြကိမ်(သို့​​) နှစ်ြကိမ် တစ်အိမ်ကျစီ ဘုန်း​​ြကီး​​​ေကျာင်း​​တစ်​​ေကျာင်း​​လံုး​​စာ ဆွမ်း​​ဟင်း​​များ​​ ချက်ြပီး​​ပို့​​ရတဲ့​​အခါ ​​ေကျာင်း​​က ဘုန်း​​ဘုန်း​​​ေတွ အထူး​​​ေတာင်း​​ဆိုတဲ့​​ဟင်း​​ဟာ ဒီဟင်း​​ြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့​​အ​​ေဖဟာ ဒီဟင်း​​ကိုလုပ်ရမယ်ဆိုရင် မ​​ေမာနိုင်မပန်း​​နိုင် သူကိုယ်တိုင် ဦး​​​ေဆာင်ြပီး​​ လုပ်​​ေလ့​​ရှိပါတယ်။ ဒါ​​ေြကာင့်​​ ဒီဟင်း​​ကို ကျွန်မက မိသား​​စုကို စည်း​​လံုး​​​ေစတဲ့​​ဟင်း​​လို့​​လည်း​​ တင်စား​​ချင်ပါတယ်။ ဘာြဖစ်လို့​​လည်း​​ဆို​​ေတာ့​​ ဒီငါး​​​ေကာဟင်း​​လုပ်​​ေတာ့​​မယ်ဆိုရင် လူတစ်ဦး​​တစ်​​ေယာက်တည်း​​နဲ့​​ လုပ်လို့​​မရဘဲ မိသား​​စုတစ်ခုလံုး​​ ပါဝင်မှသာ အဆင်​​ေြပ​​ေြပ လုပ်နိုင်မှာြဖစ်ပါတယ်။ တစ်​​ေယာက်က အဖန်​​ေခါက်ရှာ၊​ တစ်​​ေယာက်က ငါး​​ကင်၊​ တစ်​​ေယာက်က ငါး​​အသား​​နွာ၊​ ​​ေတာက်​​ေတာက်စင်း​​၊​ တစ်​​ေယာက်က ငရုပ်သီး​​ြကက်သွန်​​ေထာင်း​​၊​ ဟင်း​​ခတ်အရွက်ရှာ၊​ စသြဖင့်​​ လက်လည်း​​ဝင်ပါတယ်။

အဲဒီ ဟင်း​​က ငါး​​​ေကာ လို့​​ ​​ေခါ်ြပီး​​ ငါး​​ကိုကင်ြပီး​​ အသား​​များ​​ကို အရည်​​ေဖျာ်တဲ့​​ဟင်း​​ြဖစ်ပါတယ်။ ဒီငါး​​​ေကာကို ြပုလုပ်ဖို့​​အတွက် လိုအပ်တဲ့​​ အရာတစ်ခုက အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့​​ သစ်​​ေခါက် ြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့​​​ေနထိုင်ရာ ဥရု​​ေချာင်း​​ရိုး​​မှာ​​ေတာ့​​ ဒီလိုအဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့​​ ရင်း​​ရဲပင်လို့​​​ေခါ်တဲ့​​ အပင်​​ေတွဟာ ယခင်က အလွန်​​ေပါများ​​ခဲ့​​ပါတယ်။ သို့​​​ေသာ်လည်း​​ အခု​​ေခတ်မှာ​​ေတာ့​​ ဥရု​​ေချာင်း​​ကို ​​ေြမလှန်ရှာ​​ေနြကတဲ့​​သူ​​ေတွ​​ေြကာင့်​​ ရင်း​​ရဲပင်​​ေတွလည်း​​ မ​​ေတွ့​​ရသ​​ေလာက် ြဖစ်သွား​​ခဲ့​​ပါြပီ။ အဲဒီ ရင်း​​ရဲပင်မရှိတဲ့​​အခါမှာ​​ေတာ့​​ ဇီး​​ပင်၊​ မန်ကျည်း​​ပင်၊​ စတဲ့​​ ဖန်တဲ့​​ အရသာရှိတဲ့​​ သစ်​​ေခါက်​​ေတွကို အသံုး​​ြပုရပါတယ်. ကျွန်မ အခု​​ေရာက်​​ေနတဲ့​​ြမို့​​က​​ေလး​​မှာ​​ေတာ့​​ အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့​​ သစ်​​ေခါက်မျိုး​​ရဖို့​​ရန် ခက်ခဲပါတယ်။ ဒါ​​ေြကာင့်​​လည်း​​ ရှိတာ​​ေလး​​နဲ့​​ ကျွန်မတို့​​​ေဒသရဲ့​​ အစား​​အစာတစ်ခုြဖစ်တဲ့​​ ငါး​​​ေကာ လုပ်နည်း​​ကို ဒီ​​ေန့​​မိတ်ဆက်​​ေပး​​မှာ ြဖစ်ပါတယ်။ ဟင်း​​​ေကာင်း​​မဟုတ်​​ေပမဲ့​​ လူသိနည်း​​​ေသး​​တဲ့​​ ကျွန်မတို့​​ရဲ့​​ ​​ေဒသ အစား​​အစာတစ်မျိုး​​ကို မသိ​​ေသး​​တဲ့​​သူ​​ေတွ သိသွား​​ရ​​ေအာင် မိတ်ဆက်​​ေပး​​တဲ့​​သ​​ေဘာသာ ြဖစ်ပါတယ်ရှင်။

ပထမဦး​​စွာ ငါး​​​ေကာလုပ်ဖို့​​အတွက် ငါး​​ကို အ​​ေကာင်လိုက် ကင်ရမှာြဖစ်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ငါး​​ကင်ရန်ြပင်ဆင်

​​ေြကး​​ခွံပါတဲ့​​ ငါး​​ြကင်း​​ကဲ့​​သို့​​ငါး​​မျိုး​​ကို ​​ေြကး​​ခွံထိုး​​၊​ ဗိုက်​​ေဗာက် အညစ်အ​​ေြကး​​များ​​ ဖယ်ပစ်ြပီး​​ ​​ေရစင်​​ေအာင်​​ေဆး​​ကာ ငါး​​တစ်​​ေကာင်လံုး​​ကို ကင်ပါတယ်။ လူဦး​​​ေရ​​ေပါ်မူတည်ြပီး​​ ငါး​​ကို တစ်​​ေကာင်၊​ ၂​​ေကာင် ၊​၃​​ေကာင် စသြဖင့်​​ ကင်ပါတယ်။ လူ၄​​ေယာက်​​ေလာက်ဆို တစ်​​ေကာင်နဲ့​​လံု​​ေလာက်ပါတယ်။ ငါး​​ကျက်ြပီဆိုပါက အရိုး​​ဖယ်ပစ်ြပီး​​ အသား​​ချည်း​​ နွာလိုက်ပါတယ်။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing
ငါး​​ကင်မှ အသား​​များ​​

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ထိုငါး​​အသား​​များ​​ကို ​​ေတာက်​​ေတာက်စင်း​​ပါတယ်။ အရိုး​​များ​​​ေတွ့​​ပါက လက်ြဖင့်​​ဖယ်ရှား​​ရပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ပိန်း​​ဥ သို့​​မဟုတ် အာလူး​​ကို ြပုတ်ပါတယ်။ ငါး​​အ​​ေရအတွက်​​ေပါ်မူတည်ြပီး​​ အာလူး​​(သို့​​) ပိန်း​​ဥကိုထည့်​​နိုင်ပါတယ်။ ငါး​​တစ်​​ေကာင်အတွက်အာလူး​​ ၂လံုး​​ခန့်​​ ြပုတ်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ြပုတ်ြပီး​​အာလူး​​များ​​ကို ​​ေြခမွကာ ​​ေတာက်​​ေတာက်စင်း​​ပါတယ်

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

မပါမြဖစ် ထည့်​​ရမဲ့​​ ဟင်း​​ခတ်အ​​ေမွှး​​အြကိုင်ရွက်​​ေတွက ပင်စိမ်း​​၊​ ရှမ်း​​နံနံ၊​ ဖက်ဖယ် ရွက်တို့​​ြဖစ်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
၎င်း​အရွက်များ​​ကို နှုတ်နှုတ်စင်း​​ပါတယ်။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ြကက်သွန်ြဖူ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​များ​​ကို ညက်​​ေအာင်​​ေထာင်း​​ပါတယ်။ အစပ်မြကိုက်သူများ​​ ငရုပ်သီး​​​ေလျှာ့​​ထည့်​​နိုင်ပါတယ်။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

ဆား​​ကို မိမိထည့်​​မည့်​​ ပမဏကို အရည်​​ေဖျာ်ထား​​ပါတယ်.။ ငပိအနည်း​​ငယ်ကို မီး​​ဖုတ်ြပီး​​ အရည်​​ေဖျာ်ထား​​ပါတယ်။



Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
အိုး​​တစ်လံုး​​ထဲမှာ ငါး​​ကင်၊​ အာလူး​​၊​ ြကက်သွန်ြဖူ၊​ ငရုပ်သီး​​၊​ ဖက်ဖယ် ပင်စိမ်း​​ရွက်များ​​ စင်း​​ထား​​တာ အား​​လံုး​​ကို ထည့်​​လိုက်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

၎င်း​အိုး​​ထဲသို့​​ ​​ေရကျက်​​ေအး​​၊​ ဆား​​ရည်၊​ ငပိရည်၊​ အရသာမှုန့်​​တို့​​ကို ထည့်​​ြပီး​​ ​​ေရာ​​ေမွှလိုက်ပါတယ်. မိမိနှစ်သက်သည့်​​ အရသာြဖစ်​​ေအာင် ဆား​​၊​ အရသာမှုန့်​​တို့​​ကို ထည့်​​နိုင်ပါတယ်။ အာလူး​​ (သို့​​) ပိန်း​​ဥ ပါဝင်တဲ့​​အတွက် အရည်ကျဲမ​​ေနဘဲ ခပ်ပျစ်ပျစ်​​ေလး​​ြဖစ်ကာ ဆိမ့်​​တဲ့​​အရသာလည်း​​ ရှိပါတယ်။ ပူပူစပ်စပ်နဲ့​​ ရှူး​​ရှူး​​ရှဲရှဲ ြကိုက်တတ်သူ ကျွန်မက​​ေတာ့​​ ငရုပ်သီး​​များ​​များ​​ထည့်​​ြပီး​​ ငါး​​​ေကာရဲ့​​ ပူစပ်ပူ​​ေလာင် အရသာကို ခံစား​​လိုက်ပါတယ်း​​)
Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

အား​​လံုး​​ြပီး​​သွား​​ချိန်မှာ​​ေတာ့​​ ပူပူစပ်စပ်နဲ့​​ ဆိမ့်​​​ေသာအရသာ ရှိတဲ့​​ ငါး​​​ေကာဟင်း​​တစ်ခွက် ရပါြပီ။

ဒီ​​ေနရာမှာ ငါး​​​ေကာြပုလုပ်ပံုမှာ ကျွန်မတို့​​အိမ်မှာ လုပ်တဲ့​​နည်း​​ထဲက အဆင့်​​တစ်ဆင့်​​ကို ချန်လှပ်ထား​​ခဲ့​​ပါတယ်။ အဲဒါက ရင်း​​ရဲပင်လို့​​​ေခါ်တဲ့​​ အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့​​ သစ်ပင်ရဲ့​​ အ​​ေခါက်ကို ခွာြပီး​​ ​​ေရစိမ်ထား​​တဲ့​​ အဆင့်​​ပါ။ အဲဒီအဆင့်​​က ​​ေနရာ​​ေဒသအ​​ေတာ်များ​​များ​​အတွက် လုပ်ဖို့​​ခက်ခဲနိုင်တာ​​ေြကာင့်​​​ေရာ ကျွန်မကိုယ်တိုင်လည်း​​ ဒီ​​ေန့​​ ငါး​​​ေကာြပုလုပ်ရာမှာ ကျွန်မ​​ေနတဲ့​​ြမို့​​က​​ေလး​​မှာ အဖန်​​ေခါက်ကို ရှာဖို့​​ခက်တာ​​ေြကာင့်​​ပါ ချန်ခဲ့​​တာြဖစ်ပါတယ်။  တကယ်တမ်း​​မှာ ငါး​​များ​​ကို အရည်​​ေဖျာ်ရာမှာ ကျွန်မတို့​​​ေဒသမှာ​​ေတာ့​​ ရိုး​​ရိုး​​ ​​ေရကျက်​​ေအး​​အစား​​ အဖန်​​ေခါက် စိမ်ရည်ြဖင့်​​သာ ​​ေဖျာ်ြကပါတယ်။ အဖန်​​ေခါက် စိမ်ရည်ြပုလုပ်ပံုကို ဗဟုသုတအြဖစ် ​​ေြပာြပရရင်

ရင်း​​ရဲပင် မရှိက ဇီး​​၊​ မကျည်း​​၊​ သရက် စ​​ေသာ ဖန်သည့်​​အရသာရှိ​​ေသာ သစ်​​ေခါက်များ​​ကို သစ်ပင်က​​ေန ခွာရပါတယ်။ ၎င်း​သစ်​​ေခါက်များ​​ကို အ​​ေပါ်က အမဲ​​ေရာင် အညို​​ေရာင် စသည့်​​ အကာများ​​ကို ဖယ်ထုပ်ပစ်ြပီး​​ ​​ေရစင်​​ေအာင် ​​ေဆး​​ရပါတယ်။ ြပီး​​​ေနာက် သစ်​​ေခါက်အသား​​များ​​ကို ပါး​​ပါး​​​ေလး​​ ရ​​ေအာင်ြခစ်ြပီး​​ ​​ေရကျက်​​ေအး​​ြဖင့်​​ စိမ်ထား​​လိုက်တာပါ။ ငါး​​ကို အရည်​​ေဖျာ်တဲ့​​အခါမှ ၎င်း​ သစ်​​ေခါက် အဖန်ရည်ြဖင့်​​​ေဖျာ်တာ ြဖစ်ပါတယ်။

ပူပူစပ်စပ် ငါး​​​ေကာဟင်း​​
  
ဒီမှာ​​ေတာ့​​ အဖန်ရည်အစား​​ ရိုး​​ရိုး​​​ေရကျက်​​ေအး​​ (​​ေရနွး​​ကိုြကိုြပီး​​ အ​​ေအး​​ခံထား​​တဲ့​​​ေရ) နဲ့​​ ​​ေဖျာ်ထား​​တာြဖစ်ပါတယ်။ ငါး​​​ေကာဟင်း​​ အ​​ေြကာင်း​​ ​​ေရး​​ြပီး​​ တင်ထား​​တယ်လို့​​ အိမ်ကို ဖုန်း​​ဆက်ြပီး​​ ​​ေြပာြပလိုက်မယ်ဆိုခဲ့​​ရင် ဒီဟင်း​​ကို နှစ်သက်တဲ့​​ ကျွန်မ အ​​ေဖနဲ့​​ အ​​ေမရဲ့​​ မျက်နှာဟာ ပီတိ​​ေတွနဲ့​​ ြပံုး​​​ေနဦး​​​ေတာ့​​မှာကို ြမင်​​ေယာင် မိပါ​​ေသး​​တယ်။  

​​ေပျာ်ရွှင်ဖွယ် အား​​လပ်ရက်များ​​ကို ပိုင်ဆိုင်ြကပါ​​ေစရှင်။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

34 comments:

Mon Petit Avatar said...

စား​​ချင်စရာပါလား​​ ​​ေချာ​​ေရ အခု​​ေန မိုး​​​ေအး​​​ေအး​​နဲ့​​ စား​​လိုက်ရရင်သိပ်​​ေကာင်း​​မှာ။

johnmoeeain said...

oh yeah. delicious food :D

Evy said...

ြကည့်​​ရင်း​​နဲ့​​ သ​​ေရကျတယ်။ လုပ်စား​​ဦး​​မယ်။ ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ​​ေချာ​​ေရ

QuTe said...

​​ေတွ့​​ပလား​​ မှတ်ပလား​​ PhyuT အဲဒါ​​ေြကာင့်​​​ေြပာတာ ​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်) သွား​​ရင် ခ​​ေလး​​​ေတွလို သ​​ေရခံလည်ပင်း​​စည်း​​အဝတ်တခု အြမဲ​​ေဆာင်ထား​​ပါဆိုတာ အဟတ် အဟတ် ......မမ​​ေချာ လူဆိုး​​ တ​​ေရကျပီး​​ ကျန်တွား​​ပီ:P :P

mstint said...

ငါး​​​ေကာဟင်း​​အ​​ေြကာင်း​​ မှတ်သား​​သွား​​တယ် ​​ေချာ​​ေရ။
အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့​​ ရင်း​​ရဲပင်ဆိုတာလည်း​​ အခုမှြကား​​ဘူး​​တယ်း​​) ငါး​​ဘတ်​​ေမွှ​​ေြကာ် ငါး​​ခူစင်း​​​ေကာ​​ေလာက်ပဲသိတာ။ ​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ်။
စိတ်ဓါတ်အစဉ်ြကည်လင်​​ေအး​​ြမပါ​​ေစကွယ်။

​​ေမတ္တာြဖင့်​​
အန်တီတင့်​​

မိုး​​ယံ said...

ပူပူစပ်စပ် ြကိုက်တဲ့​​ ကျွန်​​ေတာ်တို့​​ အတွက် ဂွတ်မှာပဲ...ဒါ​​ေပမယ့်​​ လုပ်ရမှာ ​​ေတာ့​​ပျင်း​​တယ်..

မ​​ေချာ​​ေရ...ဒီကို တစ်ခွက်ပို့​​လိုက်ဗျာ...

အ​​ေအး​​ခံထား​​ြပီး​​ ခဲ​​ေအာင် လုပ်။ ြပီး​​ရင် ​​ေလယာဉ်နဲ့​​ ပို့​​ဗျာ... ဟီး​​ဟီး​​

seesein said...

​​ေချာနှမ​​ေရ
ရက်ရက်စက်စက်ပါလား​​ မိသား​​စုနဲ့​​​ေဝး​​​ေနတဲ့​​သူ​​ေတွအတွက်​​ေတာ့​​ စည်း​​လံုး​​​ေရး​​ဟင်း​​တခွက်က လွမ်း​​စရာပါကွယ်ရို့​​

ခင်မင်တဲ့​​
seesein

​​ေကာင်း​​မွန်ဝင်း​​ said...

စား​​ချင်စရာလို့​​ပဲ​​ေြပာရမလား​​
​​ေသာက်ချင်စရာလို့​​ပဲ​​ေြပာရမလား​​

ပူပူစပ်စပ်ြကိုက်တယ် ​​ေချာ​​ေရ။

ရိုး​​ရိုး​​​ေလး​​နဲ့​​ဆန်း​​တယ်​​ေနာ်။

ငါး​​ကင်အနံ့​​နဲ့​​ ဟင်း​​ခတ်ရွက်အနံ့​​​ေတွကို
စိတ်ကူး​​ြပီး​​ အရသာခံသွား​​တယ်။

​​ေနဝသန် said...

တိုင်း​​လျန်ကို ရှမ်း​​နီလို့​​ ဘာသာြပန်လိုက်သ​​ေပါ့​​...:P.. မ​​ေချာက ရှမ်း​​နီလား​​... ငါး​​​ေကာဟင်း​​က စား​​လို့​​​ေကာင်း​​မယ့်​​ပံုပဲ..း​​))

ခင်မင်လျက်
​​ေနဝသန်

SHWE ZIN U said...

အင်း​​ ညီမ ​​ေရ

အခု စစ နဲ့​​ တိုင်ပင်​​ေနတာ စမ်း​​လုပ်စား​​ြကည့်​​မယ် လို့​​
မီး​​ကင် ရခက်လို့​​ ြပုတ်လိုက်ရင် ​​ေတာ့​​ မ​​ေမွှး​​​ေတာ့​​ဘူး​​ထင်တယ်

ခင်မင်စွာြဖင့်​​

​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်) said...

အစ်မ​​ေရွှစင်
ငါး​​ကိုကင်ဖို့​​ခက်ရင် မြပုတ်ဘဲနဲ့​​ အ​​ေကာင်လိုက်​​ေပါင်း​​ြပီး​​​ေတာ့​​မှ အသား​​နွာရင်လည်း​​ ရ​​ေလာက်တယ်​​ေနာ်.
ြပုတ်တာထက်စာရင် ​​ေပါင်း​​တာက ပို​​ေကာင်း​​မယ် ထင်ပါတယ်။ စမ်း​​လုပ်ြကည့်​​မယ်ဆိုလို့​​ ဝမ်း​​သာပါတယ်။ တကယ်

zue said...

​​ေချာ​​ေရ... စား​​ချင်စရာြကီး​​... ဗိုက်ဆာလိုက်တာ...း​​)

​​ေမသိမ့်​​သိမ့်​​​ေကျာ် said...

ငါး​​ကိုကင်လိုက်​​ေတာ့​​ ​​ေမွှး​​သွား​​တာ​​ေပါ့​​​ေနာ်။ြပီး​​​ေတာ့​​ စပ်စပ်က​​ေလး​​​ေဖျာ်လိုက်​​ေတာ့​​ ထမင်း​​အ​​ေတာ်ြမိန်မယ်။ အရွက်​​ေြကာ်​​ေလး​​တစ်ခွက်ထည့်​​လိုက်ရင် ကွက်တိ။ ဟိ ရွှလွတ်....း​​)


ခင်တဲ့​​
​​ေမသိမ့်​​

Baby taster said...

​​ေဝ့​​...... ​​ေချွး​​မ​​ေလး​​က ​​ေတာသား​​ပဲ :P
အယ်​​ေတာ်သား​​ပဲလို့​​ ​​ေရး​​တာ​​ေနာ့​​
အာလူး​​၊​ ပိန်း​​ဥ မထည့်​​လည်း​​ရတယ်မှလား​​
ကိုယ်က ခန္တီး​​ရှမ်း​​​ေတွြကား​​မှာ ြကီး​​ြပင်း​​လာတာ
ရှမ်း​​ဟင်း​​​ေတွ ​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​စား​​ဖူး​​တယ်
ြကိုက်လည်း​​ြကိုက်တယ်။

Baby taster said...

ဒါနဲ့​​ လျှာရှည်တာ မဟုတ်ဖူး​​​ေနာ်
ကိုယ်များ​​မှား​​​ေနတာလား​​လို့​​ ဟိုတခါကတည်း​​က
​​ေမး​​မလို့​​ ပင်စိမ်း​​က အဲ့​​ဒါလား​​ဟင်
အဲ့​​ဒါက Sweet Basil လား​​လို့​​ပါ။ ဘိုင်ဝါလဖာ လို့​​​ေခါ်
သလား​​လို့​​။ ကိုယ်တို့​​ သံုး​​​ေနကျ ပင်စိမ်း​​က တြခား​​အနံ့​​
နဲ့​​မို့​​​ေလ ရိုး​​တံ စိမ်း​​စိမ်း​​​ေလး​​​ေလ။ ကချင်မှာဆို မိုး​​တွင်း​​မှာ အရမ်း​​​ေပါက်တယ်​​ေလ ဟုတ်လား​​ဟင်??

ခွန် said...

ဒီတခါလည်း​​ စား​​ချင်စရာ​​ေကာင်း​​တယ်။
ငါး​​​ေကာဟင်း​​​ေတာ့​​ မြကား​​ဖူး​​ဘူး​​။ ငါး​​စင်း​​​ေကာဘဲ ြကား​​ဖူး​​တယ် :D
အစား​​​ေသာက်အသစ်အဆန်း​​​ေတွ ချက်ြပလို့​​
အြမဲ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ အစ်မ​​ေရ...

​​ေတာက်ပြကယ်စင် said...

​​ေချာ​​ေရ အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့​​ ရင်း​​ရဲပင်ဆိုတာ​​ေလး​​ ခုမှပဲ ြကား​​ဖူး​​တယ်။ ​​ေချာတို့​​အိမ်နား​​မှာရှိတဲ့​​ ဘုန်း​​ြကီး​​​ေကျာင်း​​ရဲ့​​နာမည်က ဘယ်လိုများ​​ပါလိမ့်​​။ ငါး​​​ေကာဟင်း​​စား​​ဖူး​​​ေအာင်လို့​​ တစ်ရက်နှစ်ရက်​​ေလာက်​​ေတာ့​​ လာတည်း​​ဦး​​မယ် ထင်တယ်။ ဟိ။ ကျန်း​​မာ​​ေပျာ်ရွှင်ပါ​​ေစ ​​ေချာ​​ေရ။

​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်) said...

​​ေယာက္ခမ ​​ေဒါ်​​ေဘဘီ
ဟိဟိ ​​ေခါ်လို့​​​ေကာင်း​​သား​​..
ဒီမှာက အဲဒီပင်စိမ်း​​ဘဲရှိလို့​​ပါ။ အမှန်​​ေတာ့​​ ကိုယ်တို့​​ကချင်ြပည်နယ်မှာသံုး​​တဲ့​​ အစိမ်း​​​ေရာင်ပင်စိမ်း​​ကို ပိုြကိုက်တယ်
သို့​​​ေသာ် အဲဒီပင်စိမ်း​​ ဒီမှာ ရှာမရလို့​​ ဒီပင်စိမ်း​​ညိုဘဲ သံုး​​​ေနရတယ်.. အနံ့​​နည်း​​နည်း​​နံ့​​တယ် သိပ်မြကိုက်
မရှိသံုး​​သံုး​​၏း​​)
ဘုန်း​​ဘုန်း​​​ေတာက်နဲ့​​ မိုး​​ယံကို ပါဆယ်ပို့​​လိုက်မယ်​​ေနာ်.. အား​​လံုး​​ကို​​ေကျး​​ဇူး​​တင်ပါတယ်..

Anonymous said...

Love to eat your fish hinkaw.I will try it next week.Busy for the moment.Thanks for sharing traditional and local cuisine.
Gyidaw

Anonymous said...

လုပ်စား​​မယ်။ လုပ်စား​​မယ်။
ဒါ​​ေပမဲ့​​ပိန်း​​ဥသိပ်မြကိုက်ဘူး​​။ အာလူး​​နဲ့​​ဘဲလုပ်မှထင်တယ်။ ​​ေချာကဘာနဲ့​​ပိုြကိုက်လဲဟင်။ ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ​​ေချာ​​ေရ။ ကိုယ်က ရှမ်း​​ဟင်း​​​ေတွသိပ်ြကိုက်တယ်။
အိုင်အိုရာ

PhyoPhyo said...

ငါး​​​ေကာဟင်း​​​ေလး​​က ​​ေမွှး​​​ေနမှာပဲ။
ြပံုး​​​ေနမယ့်​​ မ​​ေချာ ​​ေဖ​​ေဖ၊​ ​​ေမ​​ေမကိုပါ ြမင်​​ေယာင်သွား​​တယ်။
မ​​ေချာနဲ့​​တူရင် ​​ေချာြကမှာ​​ေနာ်။
ငါး​​​ေကာဟင်း​​လည်း​​ြကိုက်တယ်။ အစား​​အ​​ေသာက်မှန်သမျှြကိုက်​​ေနတာလား​​ မသိပါဘူး​​။ :D

ညီရဲ said...

အား​​ပါး​​... အလုပ်က ြပန်လာလို့​​ကွန်ြပူတာ ဖွင့်​​လိုက်တိုင်း​​ အစ်မက​​ေတာ့​​ အစား​​အစာ တစ်မျိုး​​မဟုတ် တစ်မျိုး​​နဲ့​​ဧည့်​​ခံ​​ေနတယ်။ သား​​​ေရ​​ေတွ​​ေတာင် ကျလာြပီ... ရှလွတ်...

Anonymous said...

မုန့်​​တီဖတ်နဲ့​​နယ်စား​​လိုက်ရရင် စား​​​ေကာင်း​​မဲ့​​ပံုဘဲ​​ေနာ် ကချင်မုန့်​​တီလို့​​နာမည်​​ေပး​​လိုက်မယ်

Anonymous said...

မ​​ေချာရယ်

စား​​ချင်လိ်ုက်တာကွယ်

မ​​ေချာရှိတဲ့​​​ေနရာကိုလိုက်လာလည်မယ် ...
လား​​ရှိုး​​လမ်း​​​ေပါ်မှာရှိတဲ့​​အပံုဆိုင်အြကီး​​ြကီး​​​ေလ
အဲ့​​မှာ​​ေလ တစ်ခါ ​​ေြကး​​နီြမစ်ဆိုလား​​ဘာလား​​​ေထာင်း​​ထား​​တာစား​​ဖူး​​တယ်.
ခုငါး​​​ေကာဟင်း​​လည်း​​စား​​ြကည့်​​ချင်လိုက်တာ ...



ြကည်ြကည်

လင်း​​​ေခတ်ဒီနို said...

မ​​ေချာ ငါး​​​ေကာဟင်း​​နဲ့​​ ရှမ်း​​ထမင်း​​ချဉ် ဆိုတာ တူတူပဲလား​​ . . ကျွန်​​ေတာ် ​​ေတာင်ြကီး​​မှာ စာဖူး​​တဲ့​​ ရှမ်း​​ထမင်း​​ချဉ်ကလည်း​​ ငါး​​နဲ့​​ပဲ လုပ်ထား​​တယ်

kztk said...

ငါး​​​ေကာ ဟင်း​​​ေလး​​ကို အခုမှ ​​ေတွ့​​ဖူး​​ြမင်ဖူး​​ြကား​​ဖူး​​တယ်.. စား​​ဖူး​​ရင် ပို​​ေကာင်း​​မှာပဲ​​ေနာ်...

ခင်မင်စွာြဖင့်​​
​​ေဇာ်သိခင်္

rose of sharon said...

ငါး​​​ေကာဟင်း​​​ေလး​​ြကိုက်သွား​​ြပီ... လုပ်စား​​ြဖစ်ရင် မုန့်​​ဟင်း​​ခါး​​ဖတ်​​ေလး​​နဲ့​​ပါ နယ်စား​​ပစ်လိုက်မယ်....

​​ေမာင်မျိုး​​ said...

ချို​​ေနမှာပဲ ​​ေသာက်လိုက်ရင်း​​)

Aunty Oo said...

​​ေချာရဲ.ငါး​​​ေကာဟင်း​​​ေလး​​စား​​သွား​​ပါတယ်။မသိလို.​​ေြပာ
ြပပါ​​ေနာ်။ငါး​​​ေကာဟင်း​​ကိုအရံဟင်း​​၊​အဓိကဟင်း​​၊​အရည်
​​ေသာက်ဟင်း​​၊​ဘာဟင်း​​အ​​ေနနဲ.စား​​တာလဲဟင်။ရိုး​​ရာဟင်း​​
​​ေလး​​​ေတွကထူး​​ဆန်း​​ြပီး​​စား​​​ေကာင်း​​တယ်။အထူသြဖင့်​​ဆီ
နည်း​​နည်း​​(သို.)လံုး​​ဝမပါလို.ပိုြကိုက်တာ။

blackroze said...

အဲဒီငါး​​​ေကာဟင်း​​ စပ်စပ်​​ေလး​​စား​​ချင်လိုက်တာ
မြကီး​​​ေချာရာ..

ညီမ blackroze

ကိုကို​​ေမာင်(ပန်း​​ရနံ့​​) said...

သူြကီး​​မင်း​​တို့​​ တံုး​​ဖလား​​ရွာမှာ​​ေတာ့​​ ဟင်း​​​ေကာဆိုရင် ဟင်း​​ရည်​​ေသာက် အရည်များ​​များ​​ အဖတ်နည်း​​နည်း​​ရယ်။ ငယ်ငယ်တုန်း​​က​​ေတာ့​​ အ​​ေကာမျိုး​​စံု ​​ေသာက်ခဲ့​​ဖူး​​တယ်။ ငါး​​​ေကာ ချိုး​​​ေကာ အဖူး​​အညွန့်​​​ေကာ စံုလို့​​ပါဘဲ။

အမ​​ေချာငါး​​​ေကာက အဖတ်များ​​​ေတာ့​​ ဟင်း​​ရည်​​ေသာက် မဟုတ်ဘူး​​လား​​ မသိဘူး​​။

ခင်မင်လျှက်

​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်) said...

အန်တီဦး​​၊​ ကိုကို​​ေမာင်>> ငါး​​​ေကာက အရည်​​ေသာက်ြဖစ်ပါတယ်.။ အရည်ကျဲမှာစိုး​​လို့​​ အာလူး​​နဲ့​​ ငါး​​ဖတ်များ​​များ​​ထည့်​​တာမို့​​ ပျစ်​​ေနတာပါ။
ပို​​ေကာင်း​​​ေအာင်လို့​​ ခပ်ပျစ်ပျစ်​​ေဖျာ်ထား​​တယ်း​​)

ဟန်ြကည် said...

အ​​ေတာ်ပဲ ထမင်း​​စား​​ရင်း​​နဲ့​​ ပို့​​စ်ဖတ်လိုက်မိ​​ေတာ့​​ ဟင်း​​ကုန်သက်သာသွား​​​ေရာ...အင်း​​ သူများ​​သွား​​ရည်ကျ​​ေအာင် အ​​ေတာ်လုပ် ​​ေဒါ်​​ေချာ​​ေရ...ဝဋ်လည်မဗျား​​...

​​ေဆာင်း​​ said...

အရည်​​ေသာက်ဟင်း​​လား​​ ပျစ်​​ေန​​ေတာ့​​ ရှမ်း​​ငပိရည် ထင်သွား​​လိုး​​့​​-)