ဒီတစ်ပတ်မှာ မိတ်ေဆွ သူငယ်ချင်းတို့ကို မိတ်ဆက်ေပးမဲ့ စားေသာက်စရာတစ်မျိုးက တံတားကို ြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်တစ်မျိုးနဲ့ မိတ်ဆက်ေပးမှာပါေနာ်။ တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်ဆိုလို့ မေချာတစ်ေယာက် ဘယ်နားက တံတားကိုြဖတ်ြပီး ြမီးရှည်သွားစားပါလိမ့်လို့ မထင်ပါနဲ့ဦး။ ြမီးရှည်နာမည်ကိုက တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်ပါတဲ့ရှင်။ ခရီးသွားလာရင်း စားခဲ့မိတဲ့ ြမီးရှည်ြဖစ်ြပီး ယူနန်ြပည်နယ်ဘက်မှာ နှစ်သက်စွာ စားြကတဲ့ ြမီးရှည်တစ်မျိုး ြဖစ်ပါတယ်။ ယူနန်ြပည်နယ်ကို ေရာက်လာတဲ့ ခရီးသွားဧည့်သည်တိုင်း နာမည်ေကျာ် တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်ကို စားေသာက်ြကတယ်လို့ ဆိုပါတယ်။ ဘာေြကာင့်များ တံတားကိုြဖတ်သွားြပီးမှ ြမီးရှည်ကို စားရတာလဲဆိုေတာ့ ဒီနာမည်ြဖစ်ေပါ်လာပံုကိုက ရာဇဝင်ရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်။
တရုတ်လို Guo qiao mi xian (ေကာ့ေချာင်မီးရှန်) လို့ ေခါ်ြပီး ြမန်မာလို တိုက်ရိုက်ဘာသာြပန်တဲ့အခါ တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်လို့ အဓိပ္ပါယ်ရေြကာင်း ြမီးရှည်လိုက်ေကျွးတဲ့ တရုတ်မေလးက ရှင်းြပပါတယ်။ နိုင်ငံြခားသားများကပါ Crossing the Bridge noodles လို့ ေခါ်ဆိုြကတဲ့ ဒီြမီးရှည်ြဖစ်ေပါ်လာပံုရဲ့ ရာဇဝင်ကေတာ့ ဒီလိုပါ။ လွန်ခဲ့တဲ့ နှစ်ေပါင်း တစ်ရာေကျာ်ခန့်က မန်စီခရိုင်မှာ ေနထိုင်တဲ့ လူငယ်ေလးတစ်ေယာက်ဟာ ေနြပည်ေတာ်မှာ အမှုထမ်းဖို့အတွက် စာေမးပွဲေြဖဖို့ရန် စာေတွ ကျက်မှတ်ေနရပါတယ်တဲ့။ သူဟာ လူသူကင်းေဝးတဲ့ ေအးချမ်းဆိတ်ြငိမ်ရာအရပ်မှာ စာေတွြကိုးစားပန်းစား ေလ့လာချင်တဲ့အတွက် သူတို့ေနထိုင်ရာ ြမို့ကေလးမှာရှိတဲ့ နန်ဟူေရကန်ြကီးရဲ့ အလယ်က ကျွန်းတစ်ကျွန်းကို သွားြပီး ေန့စဉ်ေန့တိုင်း စာကျက်ေလ့ရှိပါတယ်။
အစာစားဖို့ အချိန်ေရာက်တဲ့အခါမှာေတာ့ သူ့ အမျိုးသမီးေလးက ရွာထဲကေန ေရကန်လယ်က ကျွန်းကေလးဆီ တံတားကိုြဖတ်ကာ စားစရာေတွ ယူလာြပီး စာကျက်ေနတဲ့ လူငယ်ကို ေကျွးေမွးပါတယ်။ ဒါေပမဲ့ လူငယ်စာကျက်ေနတဲ့ ေရကန်လယ်က ကျွန်းကေလးကို ေရာက်ချိန်မှာေတာ့ ရွာထဲကေန ချက်ြပုတ်ယူေဆာင်လာတဲ့ စားစရာေတွဟာ ေအးစက်ကုန်ပါေတာ့တယ်။ သူ့ေကာင်ေလး အစားအေသာက် ေအးစက်စက်ေတွ စားေနရတာြမင်ေတာ့ မိန်းခေလးက စိတ်မေကာင်းြဖစ်ြပီး ဒီအစားအစာေတွ ေအးမသွားဘဲ ပူပူေနွးေနွး ဘယ်လိုေကျွးနိုင်ရင်ေကာင်းမလဲလို့ အြမဲတမ်းစဉ်းစား အြကံထုတ်ေနခဲ့ပါတယ်။
တစ်ေန့မှာေတာ့ မိန်းခေလးဟာ ြကက်သားဆွပ်ြပုတ်ချက်ေနရင်း ဆွပ်ြပုတ်ရဲ့အေပါ်ယံမှာ ခပ်ပါးပါးေလးဖံုးေနတဲ့ အဆီတစ်လွှာကိုေတွ့ရြပီး အဲဒီအဆီလွှာဟာ ဟင်းရည်ကို ြမန်ြမန်ေအးမသွားေစဘဲ ခပ်ြကာြကာေလး ပူေနွးေစတာကို သတိထားလိုက်မိပါတယ်။ အဲဒီေနာက် ဟင်းရည်ထဲကို အြခားေသာ အသားနဲ့ ငါးများ ခပ်ပါးပါးလှီးထားတာကို အြမန်ထည့်ြပီး စားြကည့်တဲ့အခါမှာ အလွန်ေကာင်းမွန်တဲ့ အရသာကို ရရှိလိုက်ရပါတယ်။ အဲဒီေန့ကစလို့ မိန်းခေလးဟာ အသားြပုတ်ထားတဲ့ အေပါ်ဆီေဝ့ေနတဲ့ ဆွတ်ြပုတ်အရည် ကို ေြမအိုးေလးနဲ့ထည့်ကာ ခပ်ပါးပါးလှီးထားတဲ့ အသားေတွရယ်၊ ြမီးရှည်ေခါက်ဆွဲဖတ်ေတွရယ်ကို ေရကန်အလယ်က ကျွန်းကေလးဆီ တံတားကိုြဖတ်ြပီး ြကိုးစားြပီး စာေတွေလ့လာေနတဲ့ သူ့ေကာင်ေလးဆီကို ေန့တိုင်း သွားပို့ပါေတာ့တယ်။
ဟိုေရာက်လို့ ေြမအိုးကို အဖံုးဖွင့်လိုက်ြပီး ပူေနွးေနတဲ့ ဟင်းရည်ထဲကို အသားရယ်၊ ြမီးရှည်ဖတ်ရည် ထည့်ြပီး ြမီးရှည်ပူေနွးေနွးကို သူ့ေကာင်ေလးကို ေကျွးနိုင်ခဲ့ပါတယ်။ တံတားကိုေကျာ်ြဖတ်ြပီး ြမှီးရှည်ေခါက်ဆွဲကို ေန့တိုင်းပို့ရတာေြကာင့် အဲဒီြမီးရှည်ဟာလည်း တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်ရယ်လို့ အမည်တွင်ခဲ့တယ်လို့ စိတ်ဝင်စားဖွယ် ရာဇဝင်ဇာတ်လမ်းေလး ရှိခဲ့တဲ့ အစားအစာြဖစ်ပါတယ်။ သို့ေသာ်လည်း တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်ြဖစ်ေပါ်လာပံုနဲ့ ပတ်သက်ြပီး အြခားေသာ အြငင်းပွားဖွယ် ဆင်တူ ဇာတ်လမ်းေလးေတွလည်း ရှိေနပါေသးတယ်။
စာေပေလ့လာေနတဲ့ မင်းမှုထမ်းတစ်ေယာက် တံတားရဲ့ အြခားတစ်ဖက်က ဆိုင်တစ်ဆိုင်မှာ သူ့အမျိုးသမီးကို စားစရာ သွားဝယ်ခိုင်းတဲ့အခါ သူ့အမျိုးသမီးဝယ်လာတဲ့ ေခါက်ဆွဲကို နာမည်ေမးတဲ့အခါ အမျိုးသမီးေလးက တံတားကိုြဖတ်ြပီးသွားဝယ်တာကို စဉ်းစားမိြပီး တံတားကိုြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်လို့ ေြဖလိုက်တာေြကာင့် ဒီနာမည်ြဖစ်လာရတယ်လို့လည်း ဆိုြကြပန်ပါေသးတယ်။ ေနာက်ထပ် ဇာတ်လမ်းတစ်ခုကလည်း တံတားရဲ့ တစ်ဖက်မှာ ရှိေနတဲ့ အမျိုးသားြဖစ်သူထံ စားေသာက်ဖွယ်ရာ လာပို့တဲ့ မိန်းခေလးဟာ စားစရာေတွကို ြခင်းတစ်ခုနဲ့ ထည့်လာရင်း သူယူလာတဲ့ အသားေတွဟာ မေတာ်တဆဟင်းရည်အိုးထဲ ကျသွားခဲ့တယ်လို့ဆိုပါတယ်။ အဲဒီအိုးထဲက အရည်ကို စားြကည့်တဲ့အခါမှာ အလွန်မှ အရသာထူးြခား လှတာေြကာင့် တံတားကိုြဖတ်ြပီး ယူလာရတဲ့ ဒီဟင်းရည်ကို တရုတ်လို Guo qiao mi xian ရယ်လို့ အမည်တွင်လာတယ်လို့လည်း ဆိုြကြပန်ပါတယ်။
လွန်ခဲ့တဲ့ နှစ်ေပါင်းတစ်ရာေကျာ်ေလာက်က စခဲ့တဲ့ ြမီးရှည်ဇာတ်လမ်းဟာ ခုေခတ်မှာေတာ့ ေဒသခံေတွေရာ၊ နိုင်ငံြခားသားေတွပါ နှစ်သက်စွာ စားသံုးလာြကတာေြကာင့် ယူနန်ြပည်နယ်တစ်ဝိုက်မှာေတာ့ Crossing the Bridge noodles ေခါ် Guo qiao mi xian ေခါ် တံတားကို ြဖတ်သွားတဲ့ ြမီးရှည်ဟာ ထင်ရှားတဲ့ စားေသာက်ဖွယ်ရာ တစ်မျိုး ြဖစ်ေနခဲ့ပါြပီ။ Guo qiao mi xian ဟာ ချက်နည်း အလွန်လွယ်ကူတာေြကာင့် ဝါသနာပါသူများအတွက် အိမ်မှာလည်း လုပ်စားဖို့ အဆင်ေြပနိုင်ပါတယ်. အဲဒီြမီးရှည်ဟာ ဘယ်လိုမျိုးလဲဆိုရင်
ေြမအိုးတစ်လံုးထဲကို အရသာအြပည့်အဝပါဝင်တဲ့ ြကက်သား သို့မဟုတ် ဝက်သားြပုတ်ရည် ပူပူေနွးေနွးထည့်လာပါတယ်။ အေပါ်မှာေတာ့ ေြကွပန်းကန်ြပားတစ်ချပ်ကို ဖံုးအုပ်ထားပါတယ်။ အဲဒါပန်းကန်ြပားေပါ်မှာ ခပ်ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ငါး၊ ဝက်သား၊ ြကက်သားြပား၊ ပဲြပား၊ ပဲပင်ေပါက်၊ ကျို့ဆိုင်၊ ြကက်သွန်ြမိတ် တို့ပါဝင်ပါတယ်။ ေဘးက ပန်းကန်ထဲမှာေတာ့ ငံုးဥ အစိမ်းပါရှိြပီး ြမီးရှည်ြပုတ်ြပီးသား တစ်ခွက်ပါပါတယ်။ ဒါက ေကာ့ေချာင်ြမီးရှည်ဆိုင်တစ်ဆိုင်ရဲ့ လက်ရာပါ။ တစ်ဆိုင်နဲ့တစ်ဆိုင် ြမီးရှည်ထဲကို ထည့်ချက်တဲ့ အဆာပလာ အနည်းငယ်စီ ကွဲြပားြကပါတယ်။
ေနာက်ဆိုင်တစ်ခုမှာေတာ့ ဝက်သား၊ငါး ပါးပါးလှီးထားတာအြပင် ြကက်သားြပုတ်ြပီးသားပါ ပါပါတယ်။ ြပီးေတာ့ မှို၊ ပဲြပား၊ ပဲပင်ေပါက်၊ ကျို့ဆိုင်၊ ြကက်သွန်ြမိတ်၊ ငံုးဥအြပင် ဝက်စအုေြကာ်ပါ ပါဝင်ပါတယ်။
အေပါ်က ပန်းကန်အေသးေလးနဲ့ နီညိုေရာင်ေလးက ြမီးရှည်နဲ့ တွဲစားြကတဲ့ ငံုးေြကာ်ြဖစ်ပါတယ်။
ဒီမယ်ေလ ငံုးေြကာ်.. အေနာက်က ပန်းကန်နှစ်ချပ်ထဲက ြမီးရှည်နဲ့စားဖို့ ေဂါ်ဖီအချဉ်သုပ်နဲ့ မုန်ညင်းချဉ်ြဖစ်ပါတယ်။
အချဉ် ပန်းကန် ၂ချပ်က လွဲလို့ ဝက်စအုေြကာ်အပါအဝင် အားလံုးကို ေြမအိုးထဲက ပူေနတဲ့ အသားြပုတ်ရည်ထဲကို ေရာထည့်လိုက်မှာြဖစ်ပါတယ်။
အားလံုးေရာထည့်လိုက်ပါြပီ။
ြပီးရင် ခုလို ပန်းကန်ြပားနဲ့ ြပန်ဖံုးထားလိုက်ပါတယ်။ အချိန် ၅မိနစ်ခန့်သာ ထားရင်ရပါြပီ။
ထို့ေနာက်မှာေတာ့ ခုလို ခွက်ကေလးေတွထဲ ခူးခပ်ထည့်ကာ စားနိုင်ပါြပီ။ တစ်ေယာက်တည်း ကုန်နိုင်ပါကလည်း ေြမအိုးထဲ နှိုက်စားလို့ ရပါတယ်။
အချို့ဆိုင်ေတွကေတာ့ အေပါ်ကလို အပူခံစတီးခွက် ချေပးတာရှိသလို ခုလို ေြမခွက်ချေပးတဲ့ဆိုင်လည်း ရှိပါတယ်။ ဘယ်လိုပင်ြဖစ်ေစ ပူပူေနွးေနွး ြမီးရှည်ေလးကေတာ့ စားေနကျ အရသာေတွနဲ့ မတူ တမူထူးြခားြပီး စားလို့ေကာင်းေနခဲ့ပါတယ်။ အစပ်အရသာ မဟုတ်တာေြကာင့်လည်း နလန်ထ လူမမာများနဲ့ပါ သင့်ေတာ်မယ်လို့ ယူဆမိပါတယ်။
မတူကွဲြပားတဲ့ ေနရာေဒသက စားေသာက်ဖွယ်ရာအေြကာင်း ဗဟုသုတအြဖစ် ြပန်လည်မျှေဝြခင်းြဖစ်ပါတယ်။
ေပျာ်ရွှင်ြငိမ်းချမ်း စိတ်ရွှင်လန်းြကပါေစရှင်..
21 comments:
သူက ရာဇဝင်နဲ့ကိုး တကယ်ပဲ ပထမေတာ့ တံတားကိုြဖတ်ြပီး သွားစားတဲ့ ြမီးရှည်ထင်ေနတား)
ြပင်ဆင်ထားတာေလးက သပ်ရပ်ြပီး စားချင်စရာေလး
မစားေကာင်းရင်ေတာင် အဲ့လို သပ်ရပ်ေနတာေလးဆို
ဝင်စားြဖစ်မယ်ထင်တယ်။
အမေချာ လုပ်တဲ့ ြမီးရှည်ကျေတာ့ ဘယ်လို နာမည်ေပးမလဲ မသိဘူး။ ခရီးသွားြမီးရှည်ဆိုရင် ပိုေကာင်းမလားဘဲ။း))
ခင်မင်လျှက်
အသားစိမ်းေတွကို မြပုတ်ပဲ ပူတဲ့ဟင်းရည်ထဲ ထည့်လိုက်တာနဲ့ ကျက်သွားလားဟင် မေချာ .. ညီမက အစိမ်းလိုြဖစ်ေနရင် မစားရဲလို့ ..:D
:P
ြမီးရှည်က ကျွန်ေတာ် သိပ်ြကိုက်တဲ့ အစားအစာ...
မေချာရာ... အိမ်ကို သတိရေအာင် လုပ်တယ်... :(
Mi Xian, I love that too. I still remember the delicious mi xian from Gui Lin. Thanks Chaw for sharing!
Mon Petit Avatar
ပံုေလးကိုြကည့်ြပီးေတာ့ ထိုင်ြပီးသွားေရကျခဲ့ရပါတယ်။ တံတားကိုေတာ့ မြဖတ်ခဲ့ရပါဘူး။ ြမီးရှည်ြကိုက်တယ်. မေချာလက်ရာကိုပဲ စားေတာ့မယ်။
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
ငံုးေြကာ်ေလးကိုစိတ်ဝင်စာထှာ........။ သူ့ြမီးရှည်က အစာပလာေတာ့သိပ်မစံုဘူးေနာ်...စားေကာင်းမယ့်ပံုပါပဲ...။
ခင်တဲ့
မိုးေငွ့
စိတ်ဝင်စားစရာဇာတ်လမ်းေတွေြကာင့်ပိုအရသာရှိသွား
သလိုပါပဲ။ လုပ်စားချင်စိတ်ေပါက်သွားြပီ။
ေချာေချာ်ေချားနှိပ်စက်ြပန်ပကွ
ြမီးရှည် စားချင်တယ် စားချင်တယ် ေချာလုပ်တဲ့ ြမီးရှည်က ပိုေကာင်းမယ်
ခင်မင်တဲ့
seesein
မေချာေရ..... ခင်ဗျားရဲ့ ပို့စ်ထဲ က ဓာတ်ပံုေတွ ေတွ့ေတာ့ ဒီြမီးေရှ ဆိုင် က Kunming က Luo Si Wan Trading Centre ေပါ်က ြမီးေရှ ဆိုင်များလားလို့သတိေတွရြပီးြမီးေရှ စားချင်စိတ်ေတွေပါ်လာတယ်ဗျာ။ ခံုေတွ၊ြပင်ဆင်ပံုေတွက ေတာ်ေတာ်တူတယ်ဗျ။ ဟုတ်မဟုတ်ေြပာြပဦးေနာ။ အချိန်ရရင် ကချင်ြပည်နယ်က ပိန်းေပါင်းအေြကာင်းေလးေရး ပါဦး။
ေချာ..ေချာေရ
စားချင်တယ် စားချင်တယ် စားချင်တယ် ညေန ညေဈးသွားမယ် မေချာ ဟာေလာက်ေတာ့ ေကာင်းမယ်မထင် ြမီးရှည် ေြပာတာ
ခင်မင်တဲ့
ေရွှစင်ဦး
ြမီးရှည်ြကိုက်တယ်။ လုပ်စားြကည့်ဦးမယ်။
ဇာတ်လမ်းေလးလည်းသိရတယ်။
ထံုးစံအတိုင်း ေတွ့တာရှိတာေတွထည့်ြပီးေတာ့ လုပ်ြကည့်မယ်။ :D
ေြမအိုး ြမီးရှည်ေတာ့ စားဖူးတယ်။ ဒါေပမယ့် သိပ်မြကိုက်ဘူး။ ငံုးေြကာ်ေတာ့ ြကိုက်တယ်...
ဟင်းဟင်း
ြမင်သာြမင် မြကင်ရတဲ့ ဘဝ ဓါတ်ပံုေတွ တင်ြပီး
နှိုပ်စက်ြကတယ် မေကျနပ်ဘူးဗျာ့။
ေချာေရ တစ်ခါတုန်းကလိုပဲ အိုးလိုက်ပဲ စားမယ်ေနာ်။ ကုန်တယ်။ ကုန်တယ်။ အဲဒီေလာက်ေလးကေတာ့။ အမေလး။
ြမီးရှည်ြဖစ်ေပါ်လာပံုေလးကလည်း စိတ်ဝင်စားစရာကွယ့်။ ေအာ်...ဒါနဲ့ ငံုးေြကာ်တစ်ပွဲသီးသန့်ပါဆယ်လုပ်ေပးပါဦး။
ကျန်းမာေပျာ်ရွှင်ပါေစ ေချာေရ။
ရွှလွတ် သွားရည်ကျသွားတယ်။ မသိေသးတာေတွလည်း သိသွားလို့ ေကျးေကျး မေချာေရ။ ေခါင်းစဉ်ြမင်ြပီး အေတွးေပါက်သွားတာက တစ်မျိုး။ ဟီး
ခင်တဲ့
ေမသိမ့်
မြကီးေချာေရ
ညီမကေတာ့အစားဆိုရင်
ေြမအိုးြမီးရှည်ဘဲြဖစ်ြဖစ်
ပန်းကန်ြပားနဲ့ြမီးရှည်ဘဲြဖစ်ြဖစ်
တံတားေကျာ်လာတဲ့ြမီးရှည်ဘဲြဖစ်ြဖစ်
အကုန်ြကိုက်တယ်..
စိတ်ဝင်စားဖို့ေကာင်းတယ်ေနာ်
ကျမေတာ့ ြမီးရှည်ြကိုက်တယ်
ဒီလိုေလး လုပ်စားရင်လည်း စားေကာင်းမှာဘဲ။
ြမီးရှည်လာစားတာ ေနာက်ကျလို့ အိုးဖင်ကပ်ပဲ ကျန်ေတာ့ပါလား ... အေပါ်ကလူေတွ စားတာ ကုန်ြပီ။ ထပ်ချက်ေပးပါ ေဒါ်ေဒါ်ေချာေရ ....... :))
ရာဇဝဝ်နဲ့ ြမီးရှည်ပါလားေတာ်...။
တံတားပဲ ြဖတ်ြဖတ်၊ ဘာပဲြဖတ်ြဖတ်၊ အဲသည်လို ြမီးရှည်မျိုးေတာ့ ၂ပွဲေလာက် ဆင့်ြပီး စားလိုက်ချင်ေသး..။ အဲ..မိုးခါးေြပာသလို အသားေတွ မကျက်မှာေတာ့ စိုးမိတယ်..။
ေနာက်.. ငံုးေြကာ်လည်း မစားရဲဘူး..။
အရမ်းေတာ်တာပဲေနာ် ေကာင်းလိုက်တာ
Post a Comment