ခံတွင်း​​ြမိန်ဖွယ် ကချင်ရိုး​​ရာထမင်း​​နယ်

ဒီတစ်ပတ် အစား​​အ​​ေသာက်ကဏ္ဍမှာ ကျွန်မတို့​​ ကချင်ြပည်နယ်မှာ ကချင်တိုင်း​​ရင်း​​သား​​တို့​​ စား​​​ေလ့​​ရှိတဲ့​​ ကချင်ရိုး​​ရာထမင်း​​နယ်နဲ့​​ မိတ်ဆက်​​ေပး​​ချင်ပါတယ်ရှင်။ ကချင်ထမင်း​​နယ်ကို ကချင်လို Shat Jam (ရှက်ဂျမ်) လို့​​ ​​ေခါ်ြပီး​​ အချို့​​က​​ေတာ့​​ ကချင်ဒန်​​ေပါက်ရယ်လို့​​ ​​ေခါ်တတ်ြကပါတယ်။ သို့​​​ေသာ်လည်း​​ ဒန်​​ေပါက်လို ချက်တာမျိုး​​မဟုတ်တဲ့​​အတွက် ထမင်း​​နယ် ဆိုတဲ့​​ နာမည်နဲ့​​သာ ပိုြပီး​​လိုက်ဖက်တယ်လို့​​ ယူဆမိပါတယ်။ လွယ်ကူသက်သာြပီး​​ စား​​လို့​​​ေကာင်း​​တဲ့​​ တိုင်း​​ရင်း​​သား​​ အစား​​အစာ​​ေတွကို မိမိကိုယ်တိုင် လုပ်စား​​ချင်သူများ​​အတွက်​​ေတာ့​​ ကချင်ရိုး​​ရာ ထမင်း​​နယ် လုပ်နည်း​​​ေလး​​ကို ​​ေဝမျှပါရ​​ေစ​​ေနာ်။



Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

ပထမဦး​​ဆံုး​​ ကချင်ထမင်း​​နယ် အတွက် လိုအပ်တာ​​ေတွက​​ေတာ့​​ မှိုကပ် (သစ်တံုး​​​ေဆွး​​များ​​တွင် ​​ေပါက်​​ေသာ အရွယ်​​ေသး​​​ေသး​​ မှိုတစ်မျိုး​​) ြဖစ်ပါတယ်။ ၎င်း​ မှိုအ​​ေြခာက်ကို ​​ေရစိမ်ထား​​ြပီး​​ ပွလာတဲ့​​အခါ မှိုမှာကပ်​​ေနတဲ့​​ သစ်စများ​​၊​ သဲများ​​ကို စင်ြကယ်​​ေအာင် ​​ေရြဖင့်​​ အခါခါ ​​ေဆး​​​ေြကာရပါတယ်။ ြပီး​​​ေနာက် မှိုကို ဆား​​၊​ အရသာမှုန့်​​ထည့်​​ြပီး​​ ဆီအနည်း​​ငယ်ြဖင့်​​ ​​ေြခာက်​​ေအာင် ​​ေြကာ်လိုက်ပါတယ်။



DSC01895 -  

ြကက်သား​​ကို ြကက်သွန်ြဖူ ၊​ ဂျင်း​​၊​ ဆား​​ အရသာမှုန့်​​တို့​​ြဖင့်​​ ြပုတ်ပါတယ်။ ြပီး​​​ေနာက် ၎င်း​ြကက်သား​​ကို အ​​ေန​​ေတာ်အရွယ် အမျှင်​​ေလး​​များ​​အြဖစ် မွထား​​လိုက်ပါတယ်။ အချို့​​က​​ေတာ့​​ ြကက်သား​​​ေြကာ်ကိုလည်း​​ သံုး​​ြကပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ကချင်အစား​​အစာ​​ေတွမှာ အြမဲပါတတ်တဲ့​​ ပင်စိမ်း​​ရွက်( Basil leaves) ၊​ ရှမ်း​​နံနံ ( Saw Leaves)၊​ဖက်ဖယ်ရွက် (Laksa leaves )  တို့​​ြဖစ်ပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing



Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

ဒါက​​ေတာ့​​ ကချင်ထမင်း​​နယ်အတွက် လိုအပ်တဲ့​​အဆာပလာ​​ေတွ ြဖစ်ပါတယ်။ ခပ်​​ေသး​​​ေသး​​ မျှင်ထား​​တဲ့​​ မျှစ်ကို ​​ေြခာက်​​ေအာင်​​ေြကာ်ထား​​ပါတယ်။ ြကက်သွန်ြဖူဆီချက်၊​ ြကက်သွန်နီ​​ေြကာ်၊​   မှိုကပ်​​ေြကာ်၊​ ြကက်သား​​မွှ၊​ ဖက်ဖယ်၊​ ရှမ်း​​နံနံ၊​ ပင်စိမ်း​​ရွက်၊​ ငရုပ်သီး​​များ​​ကို နှုတ်နှုတ်စင်း​​ထား​​တာ ြဖစ်ပါတယ်။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 

ချက်ြပီး​​သား​​ထမင်း​​ (သို့​​) ​​ေပါင်း​​ထား​​တဲ့​​ထမင်း​​ကို အိုး​​ (သို့​​မဟုတ်) ဇလံုတစ်ခုထဲ ခူး​​ထည့်​​လိုက်ပါတယ်။ မှိုကပ်၊​ မျှစ်၊​ ြကက်သား​​၊​ ြကက်သွန်ဆီချက်၊​ ဖက်ဖယ်၊​ပင်စိမ်း​​၊​ ရှမ်း​​နံနံ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​၊​ ဆား​​၊​ အရသာမှုန့်​​ ၊​ ငရုပ်​​ေကာင်း​​တို့​​ထည့်​​ြပီး​​ နှံ့​​​ေအာင် နယ်လိုက်ပါတယ်။  (ဥနီ၊​ ပဲသီး​​များ​​ထည့်​​လိုက ထည့်​​နိုင်ပါတယ်) ။


Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing


နယ်ြပီး​​ ထမင်း​​များ​​ကို ပန်း​​ကန်လံုး​​တစ်ခုထဲ သိပ်ထည့်​​လိုက်ြပီး​​ ပန်း​​ကန်ြပား​​တစ်ချပ်​​ေပါ် ​​ေမှာက်ချလိုက်ြပီး​​ အသီး​​အရွက်များ​​ြဖင့်​​ အလှဆင်လိုက်ပါက စား​​ချင်စဖွယ် ကချင်ရိုး​​ရာထမင်း​​နယ်ကို ရပါြပီရှင်။




Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing

ပင်စိမ်း​​ရွက်၊​ ဖက်ဖယ်ရွက်တို့​​ဟာ ပူရှိန်း​​ရှိန်း​​အရသာရှိြပီး​​ ​​ေမွှး​​လဲ အလွန်​​ေမွှး​​ပါတယ်။ ကချင်ထမင်း​​နယ်ဟာ ပူပူရှိန်း​​ရှိန်း​​ ငရုပ်သီး​​စပ်စပ်​​ေလး​​နဲ့​​ အလွန်ခံတွင်း​​​ေတွ့​​မှာ ​​ေသချာပါတယ်။

Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing 
ထမင်း​​နယ်နဲ့​​ တွဲဖက်စား​​ဖို့​​ ​​ေအာ်ဆွန်း​​နဲ့​​ မှို ချဉ်စပ်သုပ်၊​ ြကက်သား​​ကို ြပုတ်ထား​​တဲ့​​ အရည်ကို ချက်ထား​​တဲ့​​ ဟင်း​​ချိုရယ်ပါ။

ā
မှိုကပ်၊​ ဖက်ဖယ် စတဲ့​​အရွက်​​ေတွ မရှိလည်း​​ ရှိတာ​​ေလး​​နဲ့​​ အဆင်​​ေြပစွာ လုပ်စား​​နိုင်ပါတယ်ရှင်။ တိုင်း​​ရင်း​​သား​​တို့​​ရဲ့​​  အစား​​အစာချက်ြပုတ်ပံုများ​​ဟာ ဆီနည်း​​ြပီး​​ ​​ေဆး​​ဘက်ဝင် ဟင်း​​ခတ် အ​​ေမွှး​​ အြကိုင်​​ေတွ ပါဝင်တာ​​ေြကာင့်​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​နဲ့​​လည်း​​ ညီညွှတ်တာကို အသိအမှတ်ြပုရမှာ ြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့​​ ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့​​ ထင်ရှား​​တဲ့​​ စား​​စရာ ကချင်ရိုး​​ရာ ထမင်း​​နယ်ဟာ စား​​လို့​​​ေကာင်း​​ြပီး​​ အရသာလည်း​​ ရှိတဲ့​​အတွက် တ​​ေြဖး​​​ေြဖး​​နဲ့​​ လူသိများ​​လာတဲ့​​ အစား​​အ​​ေသာက်တစ်မျိုး​​ ြဖစ်လာပါတယ်။ ရန်ကုန်မှာ ​​ေနသူများ​​အတွက်​​ေတာ့​​ မိမိကိုယ်တိုင် မလုပ်စား​​ြဖစ်ရင် ​​ေြမနီကုန်း​​ ​​ေဈး​​လမ်း​​က ကချင်ရိုး​​ရာ အစား​​အစာ အစံုအလင်​​ေရာင်း​​ချတဲ့​​  “မလိခူး​​” ဗန်း​​​ေမာ်မျှစ်ချဉ် ​​ေခါက်ဆွဲဆိုင်မှာ သွား​​​ေရာက် စား​​​ေသာက်နိုင်ပါ​​ေြကာင်း​​ရှင်။


​​ေပျာ်ရွှင်ချမ်း​​​ေြမ့​​ဖွယ် အား​​လပ်ရက်များ​​ြဖစ်ြကပါ​​ေစရှင်။




Image Hosted by PicturePush - Photo Sharing



ကချင်ြပည်နယ်သူြဖစ်တဲ့​​ မဂျာမုန်း​​ကလည်း​​ ကချင်ထမင်း​​နယ်အ​​ေြကာင်း​​ ​​ေရး​​ခဲ့​​ဖူး​​ပါ​​ေသး​​တယ်ရှင်။  

24 comments:

မိုး​​ယံ said...

အယ်...ဆိုင်​​ေတာင် ​​ေြကြငာ​​ေပး​​သွား​​​ေသး​​ ​​ေကာင်း​​​ေပါ့​​.

အဲဒီ ဖက်ဖက်ရွက်​​ေလး​​ရဲ့​​ အနံ့​​​ေလး​​ကို သ​​ေဘာကျတာ ဒီမှာ​​ေတာ့​​ မြကာမြကာသွား​​စား​​ြဖစ်တယ်... ။ ကချင် ဟင်း​​​ေတွ​​ေပါ့​​... အဲဒီ ထမင်း​​နယ် ရမလား​​ ​​ေမး​​ြကည့်​​ဦး​​မယ်.. မ​​ေချာ ြပင်ဆင်ထား​​ပံုက​​ေတာ့​​ တစ်ကယ့်​​ သွား​​ရည် တြမန်း​​ြမန်း​​ ကျမယ့်​​ကိန်း​​ဗျာ။

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

မ​​ေချာ
ကချင်ထမင်း​​နယ်​​ေလး​​ကို စား​​သွား​​ြပီ။ ဒီမှာလည်း​​ ဖယ်ဖယ်ရွက်ကို အရမ်း​​သံုး​​ြကတယ်။
မှိုချဉ်စပ်သုပ်​​ေလး​​လည်း​​ြကိုက်တယ်။

ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

ချစ်ြကည်​​ေအး​​ said...

စား​​ချင်ထှာ ​​ေချာ​​ေရ...၊​ အိမ်မှာ ထိုင်​​ေနရင်း​​ကို ဗိုက်က ခဏခဏဆာ​​ေန​​ေတာ့​​တာ။ ရန်ကုန်​​ေရာက်ရင် “မလိခူး​​”မှာ သွား​​စား​​ြကည့်​​ပါမယ် ​​ေချာ​​ေရ ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ:)

Anonymous said...

ြပင်ထား​​တာ​​ေလး​​က..စား​​ဖို့​​​ေတာင်နှ​​ေြမာတယ်။
ဒါ​​ေပမယ့်​​..ဆွဲသွား​​တယ်“အဝ”း​​))
အပျိုြကီး​​ဆို​​ေပမယ့်​​လည်း​​..
အဲလိုချက်မစား​​တတ်ဘူး​​အစ်မရဲ့​​
:D
ခင်မင်လျှက်
မိစံ

ြကယ်စင်အလင်း​​ said...

ကချင်ထမင်း​​နယ်​​ေလး​​ကို ဝင်စား​​သွား​​ပါတယ်။ အမဘ​​ေလာ့​​ကို လာလည်တာ ကိုယ့်​​အိမ်​​ေလး​​ကိုြပန်​​ေရာက်သွား​​သလိုပါပဲ ကချင်အစား​​အ​​ေသာက်အ​​ေြကာင်း​​​ေတွ၊​ ​​ေဒသအ​​ေြကာင်း​​​ေလး​​​ေတွ ဖတ်ရတာ ​​ေတာ်​​ေတာ်​​ေကာင်း​​ပါတယ်.။

Anonymous said...

အမ​​ေရ ညိမအ​​ေမ ကစစ်ကိုင်း​​တိုင်း​​ အင်း​​​ေတာ်ကမိုအမရဲ ဟင်း​​​ေတွနဲ အကံု ရင်း​​နီး​​တယ်။ စား​​ြခင်လိုက်တာ။

ahphyulay said...

အမယ်..
မ ​​ေချာက၊​ ဆိုင်ပါ ညွှန်ထား​​ပါလား​​၊​
ဒီထမင်း​​နယ်က ကိုယ့်​​ဖာကိုယ်​​ေတာ့​​
တီထွင်ဖို့​​မလွယ်ဘူး​​ထင်တယ်။
ကူး​​ထား​​လိုက်ြပီဗျာ...။

အလင်း​​သစ် said...

စား​​ချင်စရာ​​ေလး​​ အမရာ။။။ ြပင်ဆင်ထား​​တာ​​ေလး​​က။။ ကချင်ထမင်း​​နယ်​​ေလး​​ တစ်​​ေန့​​​ေန့​​​ေတာ့​​ စား​​ြဖစ်​​ေအာင် စား​​ဦး​​မယ်။။။ ဒီမှာ​​ေတာ့​​ ဖယ့်​​ဖယ်ရွက် ဝယ်ြပီး​​ ငါး​​​ေခါင်း​​နဲ့​​ ပံုစံမျိုး​​စံု ချက်တတ်သလို ချက်စား​​ြကတာပဲ အမ​​ေရ။။။

Thet Nandar Family said...

──────▄▌▐▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▌
───▄▄██▌█ ░░░░░░ ​​ေချာ - ကချင်ထမင်း​​နယ်
▄▄▄▌▐██▌█ ░░░░░░
███████▌█▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▌
▀(@)▀▀▀▀▀▀▀(@)(@)▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀(@)▀▘

စား​​ချင်လွန်း​​လို့​​ ​​ေချာရဲ့​​ ကချင်ထမင်း​​နယ်ကို ကား​​နဲ့​​ သယ်သွား​​ပီ ...

wheeeee .......................................................:P

subuueain said...

အမ​​ေရ သွား​​ရည်တြဗန်း​​ြဗန်း​​ ကျသွား​​ပါြပီ :)

မဒမ်ကိုး​​ said...

စား​​ြကည့်​​ချင်တယ်မမ​​ေချာရယ်
ြပန်မှသွား​​စား​​မယ်
မမ​​ေြပာတဲ့​​ဆိုင်မှာ ..

ချစ်တဲ့​​
မဒိုး​​ကန်

ညီရဲ said...

ခုမှ ဆိုင်သိ​​ေတာ့​​တယ်။ ကျွန်​​ေတာ်က ဂျာနယ်တစ်ခုထဲမှာ အဲဒီ ကချင် ထမင်း​​နယ် အ​​ေြကာင်း​​ဖတ်ြပီး​​ စား​​ချင်လို့​​ြပီး​​ခဲ့​​တဲ့​​တစ်​​ေခါက် ြမန်မာြပည် ြပန်တုန်း​​က ဆိုင်မသိလို့​​ရန်ကုန်မှာ လိုက်ရှာလိုက်ရတာ ​​ေနာက်ဆံုး​​ ကန်​​ေတာ်ြကီး​​ထဲ ​​ေရာက်မှ ​​ေတွ့​​တယ်။ စား​​လို့​​​ေတာ့​​​ေကာင်း​​တယ် အစ်မ။ ဒါ​​ေပမယ့်​​ ​​ေဈး​​ြကီး​​တယ်။ ​​ေနာက်တ​​ေခါက် ြပန်မှ အစ်မ​​ေချာ ညွှန်တဲ့​​ဆိုင်ကို သွား​​စား​​ဦး​​မယ်။

မိုး​​ခါး​​ said...

ပံု​​ေလး​​က ဖျက်ပီး​​ စား​​ရက်ချင်စရာ​​ေတာင် မရှိး​​)

​​ေတာက်ပြကယ်စင် said...

ဒီ​​ေန့​​ British Council မှာ စာအုပ်သွား​​ပို့​​ြပီး​​ ည​​ေန အြပန်တွင် ဘူတာမှာ ထိုင်ခံု​​ေလး​​​ေတွ လွတ်တာ​​ေတွ့​​တာနဲ့​​ ​​ေလကလည်း​​ တဝူး​​ဝူး​​တိုက်​​ေနတာဆို​​ေတာ့​​ ထိုင်လိုက်ပါတယ်။ ထိုင်ြပီး​​ မြကာမီမှာပဲ ဒီ​​ေန့​​ ဆရာဟန်ြကည်တို့​​၊​ ​​ေချာတို့​​၊​ အံဋီတင့်​​တို့​​ပိုစ်အသစ်တင်တယ်ကွဆိုြပီး​​ သတိရလာ​​ေတာ့​​ ချက်ချင်း​​ထြပန်လာပါတယ်။

​​ေချာ​​ေရ ဖက်ဖယ်ရွက်ဆိုတာ ြကား​​ဖူး​​သလိုလို​​ေတာ့​​ ရှိတယ်။ ခုမှပဲ ြမင်ဖူး​​တာ။ အရသာက ပူရှိန်း​​ရှိန်း​​​ေလး​​​ေပါ့​​​ေနာ်။ ပင်စိမ်း​​ပင်က​​ေတာ့​​ ဘုန်း​​ဘုန်း​​တို့​​ဘက်မှာ ​​ေရွှဖယံုသီး​​ချက်တဲ့​​အခါ ထည့်​​သံုး​​ပါတယ်။

​​ေသ ချာ တာ ​​ေပါ့​​ အရည်း​​​ေတာင်း​​လက်ဘက်က တကယ်ကို​​ေကာင်း​​ဆိုသလို ကချင်ထမင်း​​နယ်လည်း​​ တကယ်ခံတွင်း​​​ေတွ့​​တယ် ​​ေချာ​​ေရ့​​။

ကျန်း​​မာ​​ေပျာ်ရွှင်ပါ​​ေစ ​​ေချာ။

လင်း​​​ေခတ်ဒီနို said...

ြပန်လာလို့​​က​​ေတာ့​​ အဲဒီ ​​ေြမနီကုန်း​​​ေဈး​​လမ်း​​ကို ​​ေရာက်​​ေအာင်သွား​​ဦး​​မှာ . . .

တိမ်ြပာ(မ​​ေနာ​​ေြမ) said...

မ​​ေချာ ဘ​​ေလာဂ်​​ေလး​​ကို လာလည်ရတာ အိမ်ကိုလွမ်း​​တဲ့​​ အလွမ်း​​​ေတွ ​​ေြပသွား​​ခဲ့​​တယ် မ​​ေချာ​​ေရ ​​ေကျး​​ဇူး​​တင်တယ်လို့​​ ရင်ထဲက အ​​ေလး​​အနက်​​ေြပာခဲ့​​ပါတယ် ထမင်း​​နယ်လဲ အဝ စား​​သွား​​ပါြပီ :)

Iora said...

မစား​​ဖူး​​ဘူး​​​ေချာ​​ေရ..စား​​ရင်​​ေတာ့​​ြကိုက်မှာ​​ေသချာတယ်။ ကိုယ်ြကိုက်တာ​​ေတွချည့်​​ပါလို့​​။

PhyoPhyo said...

မ​​ေချာ ရှိတာ​​ေလး​​နဲ့​​ အဲလိုသုပ်စား​​လည်း​​ရမှာပဲ​​ေနာ်။
စား​​စရာ​​ေနာက်တစ်မျိုး​​ရပီ။ ငါး​​ထမင်း​​နယ်​​ေတာ့​​လုပ်စား​​ြဖစ်တယ်။

ြပင်ထား​​တာအား​​ြကီး​​လှ၊​ ​​ေအာ်စွန်း​​မှိုချဉ်စပ်သုပ် ​​ေရး​​ရင်း​​နဲ့​​​ေတာင်စား​​ချင်လာပီcmok cmok

SHWE ZIN U said...

​​ေချာ ညီမ ​​ေရ

နှိုတ်စက်ပါ​​ေနာ် ကချင်ြပည်လိုက်ြပီး​​စား​​ရ​​ေအာင် မဂင်္လာ သာ ြမန်ြမန်​​ေဆာင်ပါ​​ေတာ့​​ဗျို့​​

ဟန်ြကည် said...

မ​​ေရွှစင်ရဲ့​​ အဆိုကို အင်တိုက်အား​​တိုက် ​​ေထာက်ခံသွား​​ပါ​​ေြကာင်း​​ဗျား​​...ြမင်ရံုနဲ့​​တင် သွား​​ရည်ကျ​​ေအာင် ​​ေတာ်​​ေတာ်လုပ်လွန်း​​လို့​​...

mstint said...

ကချင်ထမင်း​​နယ်ရိုး​​ရာစာ​​ေလး​​က စား​​ချင်စဖွယ်ပဲ​​ေနာ်။ အသံုး​​ြပုရတဲ့​​ အဆာပလာ​​ေတွလည်း​​ ရှာရတာ ခက်ခဲမှုမရှိတာမို့​​ စမ်း​​လုပ်ြကည့်​​မယ်စိတ်ကူး​​တယ် အခု​​ေလာ​​ေလာဆယ်မှာ ​​ေချာရဲ့​​ကချင်ထမင်း​​နယ်​​ေလး​​ကိုအရင်အား​​​ေပး​​သွား​​တယ်​​ေနာ်း​​
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်​​ေအး​​ြမပါ​​ေစကွယ်။

​​ေမတ္တာြဖင့်​​
အန်တီတင့်​​

blackroze said...

တခါမှမစား​​ဖူး​​ဘူး​​မြကီး​​​ေချာ..
ရှမ်း​​အစား​​စာငါး​​ထမင်း​​နယ်​​ေတာ့​​စား​​ဖူး​​တယ်..

Anonymous said...

လုပ် စား​​ချင်ြကည့်​​ပါအံုး​​မည် ..း​​)

ခင်မင်လျှက်
​​ေဆာင်း​​နှင်း​​ရွက်

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

နယ်ြပီး​​သား​​ ထမင်း​​ကို အရွက်​​ေလး​​​ေတွနဲ့​​ ပံု​​ေဖာ်ထား​​တာ ြမင်လိုက်​​ေတာ့​​ သ​​ေဘာကျြပီး​​ ြပံုး​​မိတယ်။ ​​ေတာ်​​ေတာ် စိတ်ရှည်တာပဲ။
တြခား​​​ေနရာ​​ေတွလည်း​​ စိတ်ရှည်မယ်ထင်တယ်​​ေနာ်။