ြကက်ဆီထမင်းစားြကသူေတွက တစ်ြခားသူေတွမဟုတ်ပါဘူး။ ကိုယ်တိုင် လုပ်စားြဖစ်တာကို ေြပာချင် တာပါ။ ြကက်ဆီ ထမင်းကို လူတိုင်း စားဖူးြကမှာ ြဖစ်သလို ြကက်ဆီထမင်း လုပ်နည်းကို လည်း ေတာ်ေတာ် များများက သိြပီးြကြပီး ြဖစ်မှာပါေနာ်... ဒါေပမဲ့ လုပ်နည်းေလးေတွေတာ့ တစ်ဦးနဲ့ တစ်ဦး ကွဲြပားနိုင်တယ်လို့ ကျွန်မ ထင်ပါတယ်.. ြပီးခဲ့တဲ့ အပတ် တနဂင်္ေနွေန့တုန်းက အိမ်မှာ ြကက်ဆီ ထမင်း လုပ်ြပီး သူငယ်ချင်းေတွနဲ့ စားခဲ့ြကပါတယ်.. အဲဒီတုန်းက လုပ်ခဲ့တဲ့နည်းေလးကို ဒီေနရာ ကေန ြပန်လည် မျှေဝချင် ပါတယ်။ ဆိုင်ေတွမှာ လုပ်တဲ့နည်းနဲ့ေတာ့ ကွဲြပားမှာပါ။ မိမိအိမ်မှာ ေပါ့ေပါ့ ပါးပါး လုပ်စားလို့ ရ နိုင်တဲ့ နည်းသာ ြဖစ်ပါတယ်။
ြပုတ်ဖို့ အေနအထား ြပင်ဆင်ြခင်း
ပထမဦးဆံုး ြကက်ဝဝ ဆူြဖိုးြဖိုးကို အေကာင်လိုက်ြဖစ်ေစ၊ အပိုင်းလိုက်ြဖစ်ေစ ေရနဲ့ ြပုတ်ဖို့ လိုအပ်ပါတယ်.. အဲဒီထဲကို ြကက်သွန်ြဖူ၊ ဂျင်း၊ မှိုေြခာက်၊ ဆန်အရက်(သို့) ဟင်းချက်ဝိုင်(အနည်းငယ်)၊ ဆား၊ အချိုမှုန့် တို့ကိုထည့်ြပီး ေရကို ခပ်များများထည့်ကာ ြပုတ်ပါတယ်.. ကျွန်မတို့ဆီမှာေတာ့ ဆွမ်းေမွှးရွက်ေလး ရှိေနတာေြကာင့် အဲဒါေလးပါ ထည့်လိုက်ပါတယ်.. ြကက်သားြပုတ်ရာမှာ Rice cooker နဲ့ ြပုတ်လဲြဖစ်ပါတယ်..
ြကက်သား ေရထည့်ြပီး ြပုတ်ဖို့ ြပင်ဆင်ပါတယ်
ြကက်သားလဲ နူး၊ ြကက်ဆီေတွလဲ ထွက်လာချိန်မှာ ဒီလိုေလးေပါ့ေနာ်။
အဆီများမဲ့ ြကက်ဝဝကို ြပုတ်မှ ခုလို ြကက်ဆီေတွအများြကီးထွက်ပါတယ်..
အေပါ်က ြကက်ဆီများကို ဇွန်းနဲ့ကဲ့ြပီး ခွက်တစ်လံုးနဲ့ အသာေလး ခပ်ထားပါတယ်။ ြပီးေတာ့ အသားေတွကို လည်း ဆယ်ယူလိုက်ပါတယ်.. ြကက်ဆီကို ဒယ်အိုးတစ်ခုထဲ ထည့်ြပီး ြကက်သွန်ြဖူအမွှာကို ဆီထဲထည့် ေရှာက်ေကာ၊ ပါးေကာ( နာနတ်ပွင့် လို့လည်း ေခါ်ပါတယ်) အဲဒါကို အလံုးလိုက်ထည့်၊ ေရေဆးြပီး စစ်ထားတဲ့ ဆန်ကိုပါထည့်ြပီး ေအာက်က ပံုအတိုင်း ဆန်အနည်းငယ် ဝါလာေအာင် ေြကာ်လိုက်ပါတယ်.
ြကက်ဆီနဲ့ ဆန်အစိမ်းကို ေြကာ်တာပါ။ အြကာြကီး ေြကာ်ဖို့မလိုဘဲ ဝါေရာင်သန်းရံုေလးသာ ေြကာ်ဖို့ လိုပါတယ်..
ေြကာ်ထားတဲ့ ဆန်ကို အိုးထဲထည့်၊ အေစာက ရှိေနတဲ့ ြကက်ြပုတ်ရည်ကိုထည့်၊ ဆွမ်းေမွှး ရွက်ေလး ေမွှးေအာင်ထည့်ပါတယ် (မရှိရင် ထည့်ဖို့မလိုပါ)။ အိမ်မှာရှိတဲ့ ပျားရည်ေလးပါ ထည့်ထား ပါတယ်. ဆားသင့်တင့်ရံုထည့်ဖို့ လိုပါတယ်.. ေရခမ်းချိန်မှာ ထက်ေအာက် ေမွှေပးဖို့ လိုပါတယ်.. ဒါမှသာ ြကက်ဆီများ နှံ့စပ်သွားမှာ ြဖစ်ပါတယ်.. မဟုတ်ရင် ဆီေတွက ေအာက်မှာဘဲ ရှိေနမှာြဖစ်ြပီး ထမင်းအိုး အေပါ်ပိုင်းက ေြခာက်ကပ်ကပ် ြဖစ်ေနနိုင်ပါတယ်..
ကျက်သွားြပီ။ ပျားရည်ပါလို့ ဆန်က အဝါေရာင်သန်းေနပါတယ်.. ြကက်ဆီထမင်းက ဆွမ်းေမွှးရွက်နံ့၊ ပျားရည်နံ့၊ ေရှာက်ေကာပါးေကာနံ့၊ ြကက်ဆီနံ့ေတွ တလှိုင်လှိုင်နဲ့ေပါ့။
ြပုတ်ြပီး ဆယ်ယူထားတဲ့ ြကက်သားေတွကို ခုလို လှီးြဖတ်ထားပါတယ်..
ဒီမုန်လာဥနီေတွက ြကက်ဆီထမင်းကို လှပေအာင် တန်ဆာဆင်ေပးမဲ့အရာေတွေပါ့။
မုန်လာဥနီပန်းပွင့်ေဖာ်ပံု
မုန်လာဥနီေတွကို အေပါ်ကလို ပန်းပွင့်ပံုေလးေတွ ြဖစ်ေအာင် လုပ်နည်းေလးကို လူတိုင်းသိြကမှာပါေနာ်။ ဒါေပမဲ့ မသိသူများကို တစ်လက်စတည်း ဒီေနရာကေန မျှေဝချင်ပါေသးတယ်.. သိြပီးသူများ ခွင့်လွှတ် သီးခံပါရှင်။ ဥနီကို အေပါ်ယံအခွံကို ြခစ်ပစ်ြပီး ပံုေပါ်မှာ ြပထားသလို ခပ်ေရွေရွ ခပ်ေစာင်းေစာင်းေလး ြဖစ်ေအာင် အေြမာင်းေလး လုပ်ပါတယ်.. ြပီးရင် အဲဒီ အေြမာင်းေနရာက အသားေလးကို ဖယ်ထုတ်လိုက်ပါတယ်။
ဒီလိုအေနအထား ရရင် အိုေကပါ။
အကွာအေဝးခပ်ညီညီ ခုလို ေြမာင်းေလးေတွ ပတ်ပတ်လည် ေဖာ်လိုက်ပါတယ်.. ေြမာင်းထဲက အသားေတွကို ဖယ်ထုတ်ြပီး တစ်လံုးလံုးကို ခုလို ေြမာင်းေလးေတွလုပ်ြပီးတဲ့အခါ မထူမပါးေလး လှီးလိုက်ပါတယ်. ဒီလိုဆိုရင် ပန်းပွင့်ပံု ဥနီေလးေတွ ရပါြပီ။ သခွားသီးကိုလည်း ခုလို ပန်းပွင့်ပံုေဖာ်ပါတယ်.. ဒါေပမဲ့ ဒီက သခွားသီးေတွက ေသးေသးရှည်ရှည်ေလးေတွ ြဖစ်တာေြကာင့် ပန်းပွင့်ပံုေဖာ်လို့ အဆင်ေြပတာပါ။ သခွားသီး ြကီးြကီးေတွဆိုရင်ေတာ့ ပန်းပွင့်လုပ်ဖို့ အဆင်မေြပနိုင်ပါ။
သံုးေဆာင်လို့ရပါြပီ။
ကျက်ြပီး ြကက်ဆီထမင်းကိုခူးကာ ပန်းကန်လံုးတစ်ခုထဲထည့်ြပီး သိပ်သွားေအာင် လက်နဲ့အသာဖိြပီး ပန်းကန်ြပားေပါ် ေမှာက်ချလိုက်ပါတယ်.. ဒီလိုဆို ပံုမပျက် လှလှပပ ြကက်ဆီထမင်းေလးက ပန်းကန်ြပားေလးေပါ်မှာ၊ ထမင်းေဘးပတ်လည်မှာ ြကက်သားရယ် ၊ သခွားသီး၊ ဥနီ၊ နံနံပင်များကို ခုလို ေနရာချလိုက်တဲ့အခါ အားလံုး အဆင်သင့် အေနအထားနဲ့ ြကက်ဆီထမင်းပါ။ တွဲဖက် စားသံုးရတဲ့ ငရုပ်ေဆာ့နဲ့ ပဲငပိကိုေတာ့ ဓာတ်ပံု မရိုက်ြဖစ်လိုက်လို့ မေဖာ်ြပနိုင်ေတာ့ပါဘူး။ ြကက်သားြပုတ်ရည် ကျန်ေနေသးရင်ေတာ့ ေသာက်စရာ ဟင်းချိုအြဖစ် အသံုးချလို့ ရပါတယ်။
စားချင့်စဖွယ် ြပင်ဆင်ကွယ်
ြကက်ဆီထမင်းေလးကေတာ့ ဒီတစ်ပတ် Sunday Special ပါ။ ချက်ြပုတ်ရာမှာ ဘယ်ဟင်းလျှာ၊ ဘယ်မုန့်လုပ်နည်းမဆို မိမိစိတ်ကူးရှိသလို၊ မိမိအိမ်မှာရှိတဲ့ ပစ္စည်းေပါ် မူတည်ြပီး တီထွင် ချက်ြပုတ်နိုင်ပါတယ်.. အြခားသူေတွ ချက်ြပတာ၊ လုပ်ြပထားတာနဲ့ တစ်ထပ်တည်း ြဖစ်ရမယ်လို့ သတ်မှတ်ချက်ထားဖို့ မလိုပါဘူးေနာ်။ မိမိမှာ ရှိတာေလးနဲ့ အဆင်ေြပစွာ ချက်ြပုတ် စားေသာက်နိုင် ြကပါေစရှင်။ :)
40 comments:
ေတာ်လိုက်တဲ့ မေချာ၊ စာေရးတာလည်း ေတာ်၊ ဟင်းချက်ကလည်းေကာင်း၊
ြကက်ဆီထမင်းမချက်တတ်ဘူး၊
နည်းေလးေသချာမှတ်သွားပါတယ်၊
ေကျးဇူး မေချာ
ခင်မင်ေလးစားလျှက်
ဘယ်ရမလဲ..။
ဒီတစ်ခါေတာ့ ဆာဆာနဲ့ ပွဲဦးထွက် ၂ပန်းကန်စားြပီး ေဈးဦးေဖာက်သွားတယ်။
ဟွန့်...အအီေြပ အေအးလည်း မပါဘူး..။
ချစ်ေသာ..
ြမေသွးနီ
ေကွ့...စားချင်စရာြကီးပါလားဟ...ေနာက်တစ်ေခါက်ကျရင်
ငါးဆီထမင်းလုပ်ေြကွးဦးေနာ်..ြကက်သားမစားလို့..
အဟဲ... ချက်ေနတယ်ဆိုကတည်းက ေစာင့်ေနတာဗျ... အခု လာဆွဲတယ်ဗျို့....
အဟတ်... တကယ်အြပင်မှာ ေကျွးရင်ေကာင်းမယ် :P
အဟုတ် တကယ်စားချင်စဖွယ်ပဲ ရှလွတ် ပလပ် ဂလု
သွားရည်ေတာင်ကျတယ် ြဗဲ
သမီးလာလည်ရင်
အဲလိုေတွ လုပ်ေကျွးမှာလား
မ က အချက်ြပုတ်ေကာင်းမယ့်ပံုပဲ
ေနာ် ဟိ
ချက်နည်းေတာ့ သင်မသွားေတာ့ဘူးေနာ် ချက်ရမှာ ပျင်းလို့ ေဒါ်ေချာပဲ ကျုပ်ကို လုပ်ေကျွးေတာ့ ဒါြဗဲ
ေယာင်းေယာင်းေရ ြကက်ဆီထမင်းစားချင်တယ်း)))
မမေရ ြကက်ဆီထမင်း လုပ်စားချင်ေနတာ ြကာပါြပီ အခုမှပဲ နည်းသိေတာ့တယ်
ေကျးဇူးအများြကီးတင်ပါတယ် မမေချာ...........ချမ်းေြမ့ပါေစရှင်.........
အစ်မရ..
ဗိုက်ဆာ တယ်ဗျ..
အင်း..........အဲဒီ့လက်ရာကို အြပင်မှာလဲ ြမည်းချင်တယ်..။
စားချင်တယ် မမ .. ချက်ေကျွးပါေနာ် .. ကိုယ်တိုင်လုပ်စားရင် ေကာင်းမှာ ဟုတ်ဘူး .. ေနာ် ေနာ် ေနာ် :D :D :D
မေချာတို့ကေတာ့ လုပ်ြပီး ပိတ်ရက်ြကီး အစားအေသာက်နဲ့ နှိပ်စက်တယ်..
ကယ်ပဲ ကယ်ပဲ..
လုပ်တာဆင်တယ်..ဒါမဲ့တူဘူး..
ြကက်သားကို ချကာနီးမှာ .. ပဲငန်ြပာရည်အေနာက်လဲထပ်ေသးတယ်
ထမင်းထဲကို သြကားနဲ့ဆားသင့်ေတာ်ရံုေလးလဲထည့်တယ်။ ဒါမဲ့အရက်ေတာ့ တခါမှထည့်ဘူး။ ဟီး..လုပ်နည်းကေတာ့ဆင်တယ်။ ထည့်တာနဲနဲေလးပဲ ကွဲတာ..အဓိက က ဂျင်းနဲ့ ြက်က်သွန်ြဖူေလးထင်တာပါပဲ..ထင်တာေနာ်..။
ေချာလုပ်တာလဲ..စားေကာင်းမဲ့ပံုပဲေနာ်..။
ဪ..အမရယ်.. ေခါင်းစဉ်ေလးကိုြမင်လိုက်ေတာ့ေလ... အခါတိုင်းလို ဘာသာြပန်တစ်ပုဒ်လို့ ထစ်ထစ်ချေတွးြပီးလာကာမှ မြမင်ချင်ေသာ (ငတ်ေနတာြကာလို့.. :P) ြကက်ဆီထမင်းြကီးနဲ့ ပတ်တိုးေနပါ့လားကွယ်... ဟင့်... ချားချင်တယ်...
ခင်မင်တဲ့
ေနဝသန်
မချက်ြကည့်ဖူးဘူး ပံုေလးေတွြကည့်ရတာ စားေကာင်းမဲ့ပံုဘဲ ြကည့်ရင်းစားချင်လာြပီ
အားတဲ့ေန့မှ မမေချာေြပာတဲ့အတိုင်းချက်ြကည့်လိုက်မယ်
အားလံုးလုပ်ြပီးေတာ့ မှ နည်းနည်းဝင်ကစ်သွား ေသးတယ်။ ေခါင်းမှ ေခါင်း
မြကီးေချာေရ...ဗိုက်ဆာဆာနဲ့လာစားသွားတယ်ေနာ်..
အမေရ စားေတာ့ စားချင်တယ်. . လုပ်ဖို့ေတာ့ ပျင်းတယ် အဟီး :P ေနာက်လုပ်စားမယ်ဆိုရင် အမဆီက နည်းလာကူးမယ်ေနာ် :)
ြကက်ဆီထမင်း လာစားတယ် ေချာေရ ..
နည်းလဲ မှတ်သွားတယ်။ တခါမှ ကိုယ်တိုင်လုပ်မစားဖူးဘူး။ စမ်းြကည့်အံုးမှပဲ။
ေချာေရ အမက ဒီမှာ ြကက်ဆီထမင်း လုပ်တဲ့ ရယ်ဒီမိတ် ရှိေတာ့ အဲလို ချက်ဖို့ အားမထုတ်ြဖစ်ဘူး ဟားဟား အလွယ်တကူပဲ ရယ်ဒီမိတ်နဲ့ ချက်ြဖစ်ေနတာ...။ လုပ်ြကည့်ပါဦးမယ် ေချာေရ...:)
ဒီမှာတစ်ပတ်ကို တစ်ခါေလာက်ဝယ်စားြဖစ်တယ် ေရွးစရာမရှိလို့
ြကက်သားနဲ့ အုန်းထမင်းစားချင်စိတ်ေပါက်သွားတယ်း) ခုေတာ့ သွားရည်ကျသွားတယ် အစ်မေရ ြမင်သာြမင် မြကင်ရတဲ့ဘဝ
အရမ်းေကာင်းမှာပဲေနာ် ၊အိမ််မှချက်စားမလို့ နည်းယူသွားြပီ။ ေကျးဇူးတင်ပါတယ် ၊ေနာက်လည်းဒီအတိုင်းပဲတြခားစားစရာေတွေရးေပးအံုးေနာ် ၊ဟင်မချက်တက်လို့
မမေချာ တို့ကေတာ့ စားဖွယ် ေတွကို အစံုအလင်ပဲ ချက်ြပုတ်တက်တယ်ေနာ်. မမေချာ နဲ့ ရတဲ့ သူကေတာ့ ကံေကာင်းမှာပဲေနာ်.. :P
ဗိုက်ဆာဆာ နဲ့ ြကက်ဆီထမင်း နှစ်ပွဲ ေတာင် တွယ်သွားတယ် ခင်ည.. :)
မေချာေရ..
ြကက်ဆီထမင်းက ဝယ်ပဲစားြဖစ်တယ်.။ မချက်ဖူးေသးဘူး။ မေချာချက်ေကျွးမှစားြဖစ်ေတာ့မှာ.။
ခုလည်းသွားေရကျြပီးြပန်သွားရပါတယ်။ မမြမေသွးကအကုန်စားသွားေတာ့ သဒ္ဓါစားဖို့မကျန်ေတာ့ဘူး..။
ဟူး
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
မမက စာေရးေတာ်သလို ဟင်းချက်လည်း အရမ်းေတာ်တာပဲး)
ဘာြကက်ဆီ တုန်း အဲဒါက မဟုတ်ဘူး ြကတ်ဆီဆိုတာ ြကတ်ဇလုတ်နားက အစီအိပ်ကို ဖယ်ယူရတာ ချက်တာေတာ့ မှန်တယ် ၊ ြကတ်ဆီ ထုတ်တာ မမှန်ဘူး ၊ အဲဒါြကတ်ြပုတ် ထမင်းြကီး ဟီဟိ ။
ေနာက်ြပီးေတာ့ အဆီက အကျတ်ြကီးရယ် ၊ အစိမ်းနဲ့ ချက်ရတာကို ဘယ်လိုလုပ် ဆိမ့်မှာတုန်း မေကာင်းဘူး
ကန့်ကွတ်တယ် ။
ြကက်သားထက် ဝက်သားပိုြကိုက်လို့ ဝက်ဆီထမင်း လုပ်လို့ ရနိင်လား။
ဝက်ဆူဆူြဖိုးြဖိုး ေလး အေကာင်လိုက် ေပါင်းရမှာလား။
လွန်ခဲ့တဲ့ တပါတ်က လုပ်ြပီး စားြပီးမှ တင်လို့ မေကျနပ်လို့ ရစ် သွားပါသည်။
ြကက်ဆီထမင်း လာစားတယ်ဗျို့။
အင်း မမေဘးမှာသာရှိရင် ဗဟုသုတေတွလည်းများြကီးရ အစားေသာက်လည်းေကာင်းေကာင်းစားရ ဟီး
မမ ေမာင်နှမေတွဘယ်ေလာက်ေတာင် လွမ်းေနမလဲသိဖူးေနာ် မမကို
သာယာချမ်းေြမ့ပါေစရှင်း
ိမိုး
ေယာင်းမေတာ်မယ်ဆိုတဲ့ ငါ့စိတ်ကူး ဒီတစ်ခါလွဲကိုမလွဲေတာ့ဘူး....ဟဲဟဲ.... :D
pite sar nay tat achain so, ama page ko pal, kyi kyi mi twar tal,
p yin, pite ka, po po sar twar tal,
byalllllllllll :P
ကိုေရွှေဇ
ေတာ်ေြပာတဲ့ ြကက်ဆီအိတ်ဆိုတာ ဇလုတ်နားမှာေတာ့ ရှာမေတွ့ဘူး။။ ဇလုတ်နားမှာ အစာအိတ်ဘဲ ေတွ့တယ်။ အစာအိတ်နဲ့ေတာ့ မချက်နိုင်ေပါင် .. ြကက်ြပုတ်ထမင်းက ပိုေတာင်ချိုေသး။ ြကက်သားအရည်လဲပါတယ်.. အဆီလဲပါတယ်.. ေမွှးယံုတင်မဟုတ် ။။ အရသာလဲ ရှိမှရှိေနာ်။ ဟွန့် မယံုရင်လာစားြကည့်... :) :)
ေယာင်းမေတာ်ချင်သူများ တန်းစီစာရင်းေပးထားပါ။ :)
ြကက် ဆီထမင်း သို့ အေရာက်လာခဲ့ပါတယ် ...
ေပျာ်ရွှင်ချမ်းေြမ့ပါေစ ...
ြငိမ်းစိုးဦး
ြကက်ဆီထမင်းက ဒီလိုချက်ရတာကိုး။
ြကက်ဝဝကိုရှာမယ်။
ကျွန်မကလည်း “ေတာ်ေတာ်ေလးဝတဲ့ ေတာ်ေလးဝ ြဖစ်ချင်သူမို့” ေချာေရးထားတဲ့အတိုင်း ြကိုးစားြပီးချက်မယ်။
ေကျးဇူးတင်ပါတယ်ေချာေရ။
ြကက်ဆီထမင်းလား ...အဲ့ဒါကို တခါမှ မက်မက်စက်စက် မစားဖူးဘူး အဲ့ထမင်းမြကိုက်လို့ ြကက်သားပဲြကိုက်တယ်းp
ဝါး ေတာ်ေတာ်ေကာင်းမယ့်ပံုပဲ ဒီကဟာေတွကေတာ့ အရသာသိပ်မေတွ့ဘူးရယ် ေနာက်တခါဆင်တဲကေဖး နှစ်ပါတ်လည်ြက ဒီဟာထည့်ေကျွးရမယ် ဟီး
ခင်တဲ့ (ချိုကျ )
ေန့တိုင်းစားေနရလို့ စားချင်ေတာ့ဘူး
အြဖူစွတ်စွတ်ြကိုက်ဘူး။ အနီေရာင်ေလး Roasted လုပ်ထားတာေလးေတာ့ မဆိုးဘူး
ဝက်ဆီထမင်းေလး လုပ်ေကျွးပါဦးဗျို့။
ခင်မင်စွာြဖင့်
ကိုရီး{ကိုြကီး}
thank u
ြကက်ဆီထမင်း စမ်းလုပ်ြကည့်တာ ထမင်းက နည်းနည်းမာသွားတယ်။ ခါတိုင်းထမင်းချက်သေလာက် ေရကို ထည့်တာပဲ။ ပိုထည့်ရမလား မသိဘူး။ ခုေတာ့ ြကက်ဆီထမင်း မာမာေလးပဲ စားရေတာ့မှာပဲ :(
Post a Comment