ကျွန်မရဲ့ ချစ်ခင်လှစွာေသာ အစ်မ မြမေသွးနီ က ကျွန်မရဲ့ ဇာတိေဒသ ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့ အစားအစာေတွ အေြကာင်း သိချင်တယ်လို့ ေတာင်းဆိုထားတာေြကာင့် အခွင့်သင့်တုန်း ကျွန်မ အိမ်အြပန်မှာ ေဒသ အစားအစာတစ်ချို့ကို ဓာတ်ပံုရိုက်ြဖစ်ခဲ့တာေလးေတွကို ေဖာ်ြပြပီး ကျွန်မတို့ေဒသမှာ ချက်စားြကတဲ့ ဟင်းတစ်ချို့အေြကာင်း ေရးချင်ပါတယ်... ကျွန်မက ကချင်ြပည်နယ်မှာ ေနတဲ့ ရှမ်းြဖစ်တာေြကာင့် ရှမ်းလူမျိုးေတွ ချက်စားြဖစ်တဲ့ ဟင်းတစ်ချို့ေပါ့ေနာ်..
ဟင်းြပင်းဖူး
ဒီအဖူးေလးေတွကေတာ့ ဟင်းြပင်းဖူးလို့ေခါ်ပါတယ်.. ကျွန်မ သိရသေလာက်ကေတာ့ ကချင်ြပည်နယ်မှလွဲလို့ တစ်ြခား ဘယ်ြပည်နယ်ေတွမှာမှ မေတွ့ဖူးတဲ့ ဟင်းြပင်းပင်ကေန ရတာပါ..ဟင်းြပင်းဖူးကို ဟင်းေပါင်း၊ ဟင်းေလှာ်၊ အရည်ေသာက်၊ ေြကာ်တာမျိုး စသည်ြဖင့် အမျိုးမျိုး ြပုလုပ်စားေသာက်ေလ့ရှိပါတယ်.. ကျွန်မကေတာ့ ဟင်းြပင်းဖူးကို ြကက်သွန်ြဖူနီ တို့နဲ့ ပုဇွန်ေြခာက်ကေလးေတွထည့်ြပီး ေြကာ်စားတာကို ပိုသေဘာကျပါတယ်... ငရုပ်သီးစိမ်းကေလးလည်း ထည့်ေပါ့ေနာ်.. အရသာက ဆိမ့်သက်သက်ရှိပါတယ်..
ဟင်းြပင်းဖူးေြကာ်...
ဟင်းြပင်းပင်ကိုေတာ့ ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်မှာ ေတာေတာင်ေတွမှာ အေလ့ကျ ေပါက်တဲ့ အပင်ပုအြဖစ် ေတွ့ရတတ်ပါတယ်.. ေတာေတာင်ေတွမှာ ဟင်းသီးဟင်းရွက် အရှာထွက်သူများက ခူးဆွတ်ြပီး ေရာင်းချတာပါ... စိုက်ခင်းေတွမှာ စိုက်ေလ့ မရှိတဲ့ သဘာဝေပါက်ပင် ြဖစ်ပါတယ်.. သူ့အရွက်နု ကေလးေတွကိုေတာ့ တစ်နှစ်ပတ်လံုး ရနိုင်ပါတယ်... အရွက်ကိုလည်း အမျိုးမျိုး ဟင်းချက်စားေလ့ရှိပါတယ်.. . ဟင်းြပင်းဖူးေတွ ြကီးလာတဲ့အခါ ေကာ်ဖီသီးအရွယ် အသီးေလးေတွ ြဖစ်သွားပါတယ်.. အဲဒီ အသီးေတွကိုလည်း ေကျာ်ချက် ချက်စားပါတယ်..
ဟင်းြပင်းဖူး၊ ဟင်းြပင်းရွက် ၊ ဆူးပုတ်၊ မံုလာထုပ်
အေပါ်က ပံုထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ ဟင်းြပင်းဖူး၊ ဆူးပုတ်ရွက်၊ ဟင်းြပင်းရွက်၊မံုလာထုပ်တို့ကို ခုလို ေရာြပီး ဟင်းေလှာ် လုပ်စားဖို့ ြပင်ဆင်ထားတာပါ.. ဟင်းေလှာ်လုပ်ပံုက ဒယ်အိုးလို အဝကျယ်အိုးထဲကို ေရအနည်းငယ်ထည့်ြပီး ြကက်သွန်ြဖူ ၊ ြကက်သွန်နီအနည်းငယ်၊ ဆား၊ ငပိ၊ ပုဇွန်ေြခာက်ေထာင်း၊ အချိုမှုန့် ၊ ဆီအနည်းငယ် တို့ကိုထည်ပါတယ်.. ခရမ်းချဉ်သီးတစ်လံုးကို လက်နဲ့ ဖဲ့ရွဲ့ြပီးထည့်ပါတယ်... ြပီးေတာ့ ေရဆူတဲ့အခါ ခုနက ေရာေနှာထားတဲ့ အရွက်ေတွကို ဟင်းအိုးထဲ ထည့်ြပီး ေမွှေပးပါတယ်.. ဆန်မှုန့် (မုန့်နှစ်) ကို အေပါ်ကေန နည်းနည်းချင်းစီ ြဖူးေပးြပီး ေအာက်ကေန အဆက်မြပတ်ေမွှေပးရပါတယ်.. ေရကို မများေစဖို့ ဂရုစိုက်ရပါတယ်.. ေရများရင် ေရေဘာေလာနဲ့ ဟင်းေလှာ်က စားမေကာင်းပါ။
ဆန်မှုန့်ေတွနဲ့ ေရာြပီးသွားတဲ့အခါ မီးခပ်ေအးေအးနဲ့ ထားလိုက်ြပီး မြကာခန ေမွှေပးပါတယ်.. ေအာက်က ချိုးကပ်မှာ စိုးလို့ပါ။ အေပါ့အငံ ြမည်းြကည့်ြပီး ဟင်းရွက်ေတွ နူးသွားြပီဆိုရင် ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်က ရှမ်းလူမျိုးေတွ စားြကတဲ့ ဟင်းေလှာ်ကို ရပါြပီ. ဟင်းေပါင်းလို့လဲ ေခါ်ပါတယ်..
ဟင်းေလှာ်
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ဇင်ြပွန်းသီး
ဇင်ြပွန်းသီး
အေပါ်က အသီးက ကျွန်မတို့အရပ်မှာ ဇင်ြပွန်းသီးလို့ ေခါ်ပါတယ်.. ဒီအသီးကို တစ်ြခား ဘယ်ေနရာေတွမှာ ရှိနိုင်တယ်ဆိုတာေတာ့ ကျွန်မ ေသချာမသိပါဘူး.... ဇင်ြပွန်းပင်ဟာ အပင်ြမင့် တစ်မျိုးြဖစ်ြပီး အပင်ေပါ်က ေြကွကျတဲ့ အသီးေတွကို ေကာက်ယူြပီး ြပုတ်ကာ ေဈးမှာ ေရာင်းတတ်ြကပါတယ်.. ဇင်ြပွန်းသီးဟာ ေမွှးတဲ့အနံ့ရှိတာေြကာင့် အပင်ေအာက်ေရာက်တဲ့အခါ ေမွှးရနံ့ေတွနဲ့ ြကိုင်လှိုင်ေနတတ်တာကို ေတွ့ရပါတယ်.. ဇင်ြပွန်းသီးကို ြပုတ်ြပီး အနည်းငယ်ညက်သွားေအာင် ေချမွြပီး ဇင်ြပွန်းသီး သနပ် လုပ်စားြကပါတယ်..
ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ပဒဲေကာ
ဇင်ြပွန်းသီး သနပ် ြပုလုပ်ပံုကေတာ့ ပဒဲေကာလို့ေခါ်တဲ့ ချင်း(ဂျင်း) နဲ့ ဆင်ဆင်တူတဲ့ အတက်ကေလးေတွကို ပါးပါးလှီးြပီး ေထာင်းထားပါတယ်.. ြပီးေနာက် ြကက်သွန်ြဖူနီကို ငရုပ်သီးမှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်တို့နဲ့ ဆီသတ်ြပီး ငပိအေတာ်အသင့်၊ ပုဇွန်ေြခာက် ထည့်ကာ ေချထားတဲ့ စင်ြပွန်းသီးကိုထည့်လိုက်ြပီး ပဒဲေကာေထာင်းနဲ့ အတူ ဆားအချိုမှုန့် ထည့်ပါတယ်.. ပဒဲေကာ မထည့်လဲ ရပါတယ်.. ြပီးေတာ့ မီးနဲ့ အတန်ြကာ ေြကာ်ြပီးတဲ့အခါ ေမွှးပျံ့လှတဲ့ ဇင်ြပွန်းသီး သနပ်ကို ရပါတယ်... စားလိုက်တဲ့အခါမှာ လျှာဖျားမှာ ပန်းပွင့်တစ်မျိုးရဲ့ အနံ့ကို ရတတ်ပါတယ်.. သူ့အရသာက ချဉ်တဲ့အရသာ ရှိပါတယ်.. ဒါေြကာင့် ဇင်ြပွန်းသီးက ရနံ့လဲေမွှးြပီး ခံတွင်းလည်းြမိန်ေစတဲ့ ဟင်းတစ်ခွက်ြဖစ်ပါတယ်..
ဇင်ြပွန်းသီး သနပ်
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ေနာက်ထပ် စားစရာ တစ်မျိုးကေတာ့ ြကွက်နားရွက်မှိုလို့ ေခါ်တဲ့ မှိုတစ်မျိုးပါ။ ကျွန်မတို့ဘက်မှာေတာ့ မှိုတံုတံု လို့ ေခါ်ပါတယ်.. တံုတံုအိအိ ေနတာေြကာင့်ပါ။
ြကွက်နားရွက်မှို
အဲဒီမှိုကို ေရေနွးထဲမှာ ေခတ္တြပုတ်ပါတယ်... ြပီးရင်ေတာ့ ခပ်ပါးပါးေလး လှီးြပီး ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ နံနံပင်၊ ပုဇွန်ြခာက်ေထာင်းထည့်ြပီး သံပုရာသီးညှစ်ကာ ဆား၊ အချိုမှုန့် ထည့် နယ်လိုက်မယ်ဆိုရင် သိပ်ကို အရသာရှိတဲ့ ြကွက်နားရွက်မှိုသုပ်ကို ရပါတယ်..မှို အေြခာက်ကိုလဲ ေရေနွးဆူဆူနဲ့ ြပုတ်ြပီး ခုလို သုပ်စားလို့ ရပါတယ်။ လွယ်လဲလွယ်ကူြပီး အဆာပလာ များများ မလိုတဲ့ အရသာရှိတဲ့ ဟင်းတစ်ပွဲြဖစ်လာပါတယ်..
စားချင့်စဖွယ် ချဉ်ချဉ် စပ်စပ် ြကွက်နားရွက်မှိုသုပ်ပါ။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
အင်ဥ များ
ေနာက်ထပ် စားေလ့ရှိတဲ့ ဟင်းတစ်မျိုးက အင်ဥြဖစ်ပါတယ်.. ဒီအင်ဥကိုေတာ့ အစ်မ မေရွှစင်က ေကာင်းေကာင်းြကီးသိပါတယ်.. သူ့ဘေလာ့မှာလဲ တင်ဖူးပါတယ်.. စားရတာ ဆိမ့်တဲ့အရသာ ရှိပါတယ်.. စားြပီးရင်ေတာ့ အိပ်လို့ အေတာ်ေကာင်းတဲ့ ဟင်းြဖစ်ပါတယ်.. ဟုတ်တယ်ေနာ်.. မေရွှစင်.. :)
ပါးပါးလှီးမယ်..
အင်ဥဟာ ကျွန်မတို့ေဒသမှာ အင်ပင်ေတွ မရှိတာေြကာင့် မေပါက်ပါဘူး...သူက အင်ပင်ေတွရဲ့ ေအာက်မှာသာ ေပါက်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်.. သံလမ်းရိုးတစ်ေလျှာက် အထူးသြဖင့် စစ်ကိုင်းတိုင်းဘက်ကေန လာေရာင်းတတ်ြကပါတယ်.. အင်ဥကို ေရစင်ေအာင်ေဆးြပီး ပါးပါးလှီးကာ ြကက်သွန်ဆီသတ်ြပီး ေြကာ်စားြကပါတယ်.. ြပုတ်ြပီးမှ ေြကာ်စားရင် အိအိေလးနဲ့ ပိုေကာင်းပါတယ်.. မဟုတ်ရင် အေပါ်အခွံက အနည်းငယ် မာပါတယ်..အတွင်းသားအမဲေရာင်ေလးေတွက အိအိေလးနဲ့ ဆိမ့်ေနြပီး အေတာ်စားေကာင်းပါတယ်.. အေပါ်ခွံေလးက တထုတ်ထုတ်နဲ့ ဆိုေတာ့ ဝါးလို့ေကာင်းပါတယ်..
အင်ဥေြကာ်တစ်ခွက်
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
တစ်ြခားေဒသေတွမှာ စားေလ့မရှိတဲ့ ေနာက်ထပ်အထူးအဆန်း တစ်မျိုးက ငါးေချးဟင်းပါ။ ငါးကလီစာလို့ ေခါ်ရင် ပိုမှန်ပါလိမ့်မယ်.. ကျွန်မတို့အရပ်မှာ ငါးေချး လို့ဘဲ ေခါ်ြကပါတယ်.. လတ်ဆတ်တဲ့ ငါးရဲ့ ဗိုက်ထဲက ကလီစာေတွကို ချက်စားတာပါ... ငါးသည်းေြခကိုေတာ့ ေတွ့ေအာင်ရှာြပီး ဖယ်ထုတ်ရပါတယ်.. မဟုတ်ရင် သည်းေြခပါတဲ့ ငါးေချးဟင်းတစ်ခွက်ဟာ ခါးသက်လွန်းြပီး ဘယ်လိုမှ စားလို့ ြဖစ်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။ ေအာက်က ပံုက ငါးေချး( ငါးကလီစာ) ေတွပါ.. သူငယ်ချင်း ေတာ်ေတာ်များများကို ေမးဖူးပါတယ်.. ငါးေချးဟင်းစားဖူးသလားဆိုေတာ့ ဘယ်သူကမှ မစားဖူးြကပါဘူးတဲ့.... ကျွန်မတို့ ဆီမှာေတာ့ စားေလ့ရှိပါတယ်.. နည်းနည်းများ ထူးဆန်းေနမလား မသိဘူး... စားလို့ေတာ့ သိပ်ေကာင်းပါတယ်..
ငါးဗိုက်ထဲက ကလီစာများ၊ အူအသည်း၊ ငါးစီေပါင်း များ အပါအဝင်
ငါးေချးကို ေရစင်ေအာင် ေဆးြပီး ေချးေတွနဲ့ မဲေနတဲ့ အူေတွကိုေတာ့ ဖယ်ထုတ်ပစ်ပါတယ်..... ြပီးေတာ့ ငါးစီေပါင်းတို့ အူတို့ကို ဓားနဲ့ ခပ်နှုတ်နှုတ်ေလး စင်းပါတယ်.. ြကက်သွန်ြဖူနီ၊ နံနံ မျိုးစံု၊ ဆားအချိုမှုန့်၊ငရုပ်သီးစိမ်း ၊ ြကက်ဥ၂လံုးေလာက် ေဖာက်ထည့်ြပီး နယ်လိုက်ပါတယ်.. ေရေနွးဆူဆူ အိုးထဲမှာ ပန်းကန်ေလးတစ်လံုးထည့်ြပီး ေပါင်းလိုက်မယ်ဆိုရင် ငါးေချးေပါင်း ဟင်းတစ်ခွက်ရပါတယ်..
အားလံုး အဆာပလာ အစံုထည့်ြပီး ေပါင်းရန် အဆင်သင့်
ငါးေချးကို ချက်စားတာလဲ ေကာင်းပါတယ်.. ချက်မယ်ဆိုရင်ေတာ့ ဆီကို နည်းနည်းသာ ထည့်ဖို့ လိုအပ်ပါတယ်.. ငါးကလီစာထဲကေန အဆီေတွ အများအြပား ထပ်ထွက်လာဦးမှာမို့ပါ။ ြကက်သွန်ြဖူနီ ကို အေရာင်တင်မှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်တို့နဲ့ ဆီသတ်ြပီး ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ပါတယ်.. ြပီးေတာ့ နှုတ်နှုတ်စင်းစားတဲ့ ငါးေချးေတွကို ထည့်ြပီး ေရ အနည်းငယ်ထည့်ပါတယ်.. . ြပီးေတာ့ ြကက်ဥ၊ သို့မဟုတ် ဆန်မှုန့်ေတွကို ထည့်ပါတယ်.. ဆားအချိုမှုန့်ထည့်၊ ပင်စိမ်း၊ဖက်ဖယ်၊ နံနံရွက်များ ထည့်ပါတယ်.. ြပီးရင် အဖံုးအုပ် ထားလိုက်ြပီး ေရခမ်းသွားတဲ့အခါ ဆီေတွနဲ့ အိေနတဲ့ ငါးေချးချက်ဟင်းကို ရပါတယ်.. ြကက်ဥ သို့မဟုတ် ဆန်မှုန့်ကို ထည့်တာက ငါးေချးဟာ ခါးတဲ့ ဂုဏ်သတ္တိ ရှိတာေြကာင့် ြကက်ဥ ထည့်လိုက်ရင် လံုးဝ မခါးေတာ့ဘဲ ဆိမ့်အိေနတဲ့ ငါးေချးဟင်းတစ်ခွက် ြဖစ်လာပါတယ်..
ငါးေချးေပါင်း
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ငါးကင်
အဆာပလာ နယ်ထားတဲ့ ငါး
ဆားနဲ့ နယ်ြပီး တစ်ည နှစ်ည သိပ်ထားတဲ့ ငါးကိုေသာ်လည်းေကာင်း၊ ငါးလတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ကို ေသာ်လည်းေကာင်း ေရစင်ေအာင်ေဆးြပီး ပံုမှာ အတိုင်း ဓါးနဲ့ မွန်းကာ ြကက်သွန်ြဖူနီ၊ဂျင်း၊ နံနံ၊ဖက်ဖယ်၊ စသည့် အေမွှးအြကိုင်ရွက်ေတွနဲ့ ငရုပ်သီးစိမ်းကို စင်းြပီး ငါးကို ဆားအချိုမှုန့်တို့နဲ့ နယ်ပါတယ်..
ြပီးေတာ့ ဒီလို ငှက်ေပျာဖက်နဲ့ ထုတ်ပါတယ်...
ငါးကင်ေနတယ်..
မီးေသွးမီးဖိုေပါ် ကင်ရပါတယ်.. ဖက်နဲ့ ထုတ်ထားတဲ့ အတွက် မီးတူးမှာ မပူရသလို ငှက်ေပျာဖက်နံ့ သင်းသင်းေလးကိုလည်း ရတာေြကာင့် စားချင်စဖွယ် အရသာထူးတဲ့ ေမွှးပျံ့ပျံ့ ငါးကင်ကို ရပါတယ်... :)
ေဟာဒီက ငါးကင်ေမွှးေမွှးေလး............. :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့ နံမည်ေကျာ် အင်းေတာ်ြကီးအိုင်ဟာ ငါးအလွန်ေပါပါတယ်.. အင်းေတာ်ြကီး ငါးချဉ်ဆိုတာေတာ့ နံမည်ြကီးပါဘဲ.. အရိုးနည်းြပီး အသားများများနဲ့ သိပ်ကို စားေကာင်းပါတယ်.. ေအာက်မှာ အင်းေတာ်ြကီးေဒသက လာတဲ့ ငါးချဉ်ထုပ်ပါ။ ဒီလို အထုပ်ေတွနဲ့ လာပါတယ်.. ပဲခူးငါးချဉ်လို အထုတ်ေသးမျိုး မဟုတ်ပါဘူး.. အရိုး မပါသေလာက်နည်းပါတယ်..
ဖက်ကို ြဖည်လိုက်တဲ့ အချိန်မှာ စားချင့်စဖွယ် သွားေရယိုစရာ ငါးချဉ်ကိုေအာက်က ပံုအတိုင်း ေတွ့ရမှာြဖစ်ပါတယ်..
ငါးချဉ်ကို အတံုးေလးေတွတံုးြပီး ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ အချိုမှုန့်၊ ဆီ၊ နံနံပင်တို့နဲ့ သုပ်စားလို့ သိပ်ေကာင်းပါတယ်..
ငါးချဉ်သုပ်
ကျွန်မတို့ေဒသမှာ ငါးချဉ်ကို ေြကာ်စားသလို ခပ်နှုတ်နှုတ်စင်းြပီး ြကက်သွန်ြဖူနီ၊ချင်း ငရုပ်သီး နံနံ၊ ပင်စိမ်းရွက်များထည့်ကာ ဖက်ရွက်နဲ့ လံုေအာင်ထုတ်ြပီး မီးေသွးနဲ့ ကင်၍ေသာ်လည်းေကာင်း မီးေသွးနည်းနည်းနဲ့ ြပာပူဖံုးြပီး မီးအံုး၍ေသာ်လည်းေကာင်း လုပ်စားတတ်ြကပါတယ်..
ကျွန်မတို့ေဒသရဲ့ ချစ်စရာ ဓေလ့တစ်ခုက သီတင်းကျွတ် ဘုန်းြကီးကန်ေတာ့ပွဲတို့လို အလှူအြကီးအကျယ် လုပ်တဲ့ အချိန်ခါမျိုးြဖစ်တဲ့ ဆန် အတင်းေပါင်း ၃၀ မှ ၄၀ ထိ ကုန်ေအာင် ထမင်းေကျွးတဲ့ အလှူမျိုးေတွမှာ ငါးချဉ်ေြမာက်ြမားစွာကို ငှက်ေပျာပင်ရဲ့ အူတိုင် နုနုေလးနဲ့ နယ်ြပီး တစ်ညသိပ်ကာ ေနာက်တစ်ရက်မှာ သုပ်ေကျွးပါတယ်.. လူေပါင်းများစွာကို ေကျွးနိုင်တဲ့ အလှူနိုင်တဲ့ ဟင်းတစ်မျိုးြဖစ်ပါတယ်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
သူနဲ့တွဲဖက်ြပီး ေကျွးတဲ့ ဟင်းရည်က မယ်ဇလီ ဟင်းရည်ြဖစ်ပါတယ်.. မယ်ဇလီရွက်ြပုတ်
ပွဲတိုးတဲ့ မယ်ဇလီ ဟင်းတစ်မျိုး
မယ်ဇလီဟင်းရည်ချက်တဲ့အခါ ခရမ်းသီးကို မီးဖုတ်ြပီး အသားေလးေတွ နွာြပီးထည့်တာက အနံ့ပိုေမွှးပါတယ်.. ဆန်ကို ေလှာ်ြပီး အမှုန့်ေထာင်းထည့်မယ်ဆိုရင် သိပ်ေကာင်းတဲ့ မယ်ဇလီဆန်ေလှာ်ဟင်းကို ရပါတယ်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
မုန်ညင်းေစာ
မုန်ညင်းေစာ.. ကျွန်မတို့ဆီမှာ မုန်ညင်းကျိုင်း လို့လည်း ေခါ်တတ်ပါတယ်..
မုန်ညင်းေစာကေတာ့ ရှမ်းြပည်နယ်မှာလည်း နံမည်ေကျာ်တဲ့ ရှမ်းရိုးရာ ဟင်းတစ်မျိုးပါ.. ေဒသတစ်ခုနဲ့တစ်ခု ချက်ြပုတ်ပံုချင်း အနည်းငယ်ေတာ့ ကွဲလွဲနိုင်ပါတယ်.. ေရေနွးတည်ြပီး ေရထဲကို ဆားငပိခတ်ြပီး ဆူတဲ့ အခါ အေနေတာ် ပိုင်းထားတဲ့ မုန်ညင်းရွက်နဲ့ အဖူးေတွကို ထည့်ပါတယ်.. မုန်ညင်းေစာရာမှာ မုန်ညင်းြဖူတို့လို မုန်ညင်းအနုမျိုးကို မသံုးပါဘူး... မုန်ညင်းချဉ်တည်တဲ့ မုန်ညင်းမျိုးကိုသာ ေစာပါတယ်.. မုန်ညင်းထည့်ြပီးတာနဲ့ အချဉ်တစ်မျိုးမျိုးကို ထည့်ပါတယ်... ချဉ်ေစာ်ကားသီးအေြခာက်၊ မန်ကျည်းသီးမှည့် စသြဖင့် နှစ်သက်ရာ အချဉ်ကို မှန်းဆြပီး ထည့်ပါ။ ကချင်ြပည်နယ်မှာေတာ့ ချဉ်ေစာ်ကားသီး အသံုးနည်းြပီး မက်လင်ချဉ်သီး ေပါတာေြကာင့် မက်လင်သီး အေြခာက်ကို သံုးပါတယ်.. သြကား အနည်းငယ်ထည့်ပါတယ်.. မုန်ညင်းေတွ နူးသွားတဲ့အထိ အချိန်အတန်ြကာ မီးနဲ့တည်ြပီး ဆားအချိုမှုန့် ြမည်းြကည့်ပါ.... ချိုချိုချဉ်ချဉ် မုန်ညင်းေစာဟင်းတစ်ခွက်ကို ရပါတယ်.. ခူးခပ်ြပီးတဲ့အခါ အေပါ်ကေန ငရုပ်သီးစိမ်းနဲ့ နံနံပင် ပါးပါးလှီးထားတာကို ြဖူးလိုက်ပါတယ်.. မုန်ညင်းကို ဝက်ရိုးနဲ့ အချဉ်ရည်ချက်သလို မျှစ်ချဉ်နဲ့လည်း ချက်စားြကပါတယ်....
ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့ နံမည်ေကျာ် ြကက်သားကချင်ချက်အေြကာင်းကို တင်ခဲ့ဖူးပါတယ်.. စိတ်ဝင်စားမယ်ဆိုရင် ေအာက်ဆံုးမှာ ေခါင်းစဉ်ေလးေတွ ေဖာ်ြပထားပါတယ်.. အဲဒီမှာ ကလစ်နှိပ်ြပီး ြပန်ြကည့်လို့ရပါတယ်ေနာ်.. ကျွန်မတို့ေဒသမှာ စားတဲ့ အြခား ေဒသေတွမှာ မရှိတဲ့ အစားအစာေတွ အများြကီး ရှိပါေသးတယ်.. ဒါေပမဲ့ အိမ်ြပန်တုန်းခနသာ အချိန်ရတာမို့ ကျန်တဲ့ ဟင်းေတွေတာ့ မချက်စားြဖစ်တာေရာ၊ ဓာတ်ပံုလည်း မရှိတာေြကာင့်ေရာ ဒီေလာက်နဲ့ဘဲ ေဒသ အစားအစာအေြကာင်း ရပ်နားခွင့်ြပုပါေနာ်.. ေနာင်ကို အခွင့်ြကံုခဲ့ရင်ေတာ့ အြခား ဟင်းများအေြကာင်း ထပ်ြပီး ေြပာြပခွင့်ရဖို့ ေမျှာ်လင့်ပါတယ်ရှင်....
ကျွန်မဆီကိုများ လာလည်ြကမယ်ဆိုရင်ေလ ငါးေချးဟင်းကို သူငယ်ချင်းတို့ လျှာလည်သွားေအာင် ရှယ် ချက်ေကျွးပါမယ်လို့ ........... :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
စားဖွယ်ရာများ
ြဖည့်စွက်ချက်။ ။ ေဇတာရာရဲ့ ေတာင်းဆိုချက်ေြကာင့် ေသာက်စရာ အရည်တစ်ခုခုမှ မပါရင် စားမဝင်သူများအတွက် ကချင်ြပည်နယ်မှာ သိပ်ကိုေကာင်းလှတဲ့ ေခါင်ရည်နဲ့ တွဲဖက်ြပီး ေကျွးပါမယ်လို့ ေနာ်.. :)
ေပျာ်ရွှင်ချမ်းေြမ့ြကပါေစရှင်............
ေချာ(အစိမ်းေရာင်လွင်ြပင်)
38 comments:
တွဲဖက်စားေသာက်ရမဲ့ အရည်တမျိုးလိုတယ်လို့မခံစားမိဘူးလားခင်မျာ...။
အင်ဥကို အေသြကိုက်သည်။ မုန်ညှင်းေစာကို နားမလည်တဲ့သူများတယ်.. ေစာ ဆိုတာက ရှမ်းစကားကိုး...။ ကျွန်ေတာ်က ရှမ်းြပည်သားဆိုေတာ့ သိပ်ြကိုက်.....။ ပဒဲေကာကို အဲလိုစားတာေတာ့ မြကိုက်ဘူး...။ တခုခုလုပ်စားရင် ြကိုက်တယ်...။း)))
ခင်မင်တဲ့
ေနဝသန်
အင်ဥကိုငရုပ်သီးစိမ်းနဲ့ခပ်စပ်စပ်ေလးချက်တာကိုအရမ်းြကိုက်..........ဟင်းေတွကုန်လံုးကလည်းစားချင်စရာ.. စားချင်ပါတယ်စားချင်ပါတယ်ဗျို့............ ရှလွတ်
အကုန်ြကိုက်တယ်.။။ဗိုက်ေတာင်ဆာလာပီ..း))
စားချင်လိုက်တာ
ေနာက်ေန့ကျရင်လုပ်စားအံုးမယ်
ေကျးဇူးပဲေနာ်အမ
ေနာက်ကိုလဲ တင်ေပးေနာ်
ေကျးဇူးတင်လျက် ............ညီမေလး ေခါ်န်...........
ေချာေချာေရ
ဟင်းေတွအားလံုးြကိုက် ငါးကလီစာလည်း တအားြကိုက် အထက်ငါးချဉ်လည်းြကိုက် မှိုတံုတံုလည်းြကိုက်တာဘဲ ဟင်းေပါင်း ဟင်းေလှာ် ဇင်ြပွန်းသီး စားချင်တယ်ဗျို့ မလိုင်သီးေပါင်းေလးေရာမတင်ေပးဘူးလား စားချင်တယ် စားချင်တယ်.................
ခင်မင်စွာြဖင့်
အစ်မေချာ.....ြမစ်ြကီးနားမှာ ၁၄ရက်ေလာက်ေနခဲ့ဖူးေပမယ့်အဲဒီဟင်းေတွမစားခဲ့ရဘူး :(
ေနာက်တစ်ခါြကံုရင်ေတာ့ လိုက်ရှာြပီးစားြကည့်ဦးမယ်။ ေကျးဇူးတင်ပါ၏
ခင်တဲ့(ချိုကျ)
ေခါင်ရည်ေလးနဲ့ ငါးေပါင်းဆိုရင်ေတာ့ ဂွတ်ထပဲ
ဘာပဲစားစား မံုညင်းချဉ်(သို့)မျှစ်ချဉ်ကို လိုသေလာက် ြကိုက်သေလာက် တည့်စားလို့ရနိုင်တဲ့
အဲဒီအရပ် ဓေလ့ကို နှစ်သက်တယ်၊ အခုအချိန်ဆို ေလျှာက်ပန်းသီးေတွ လှိုင်လှိုင်ေပါ်ေနေရာေပါ့။
ညီမ ေချာေရ
ေရွှစင်ဦး ကေတာ့ ငါးကင်ေလးရယ် ဟင်းေပါင်းေလး ရယ် အင်ဥချက်် ကေလးရယ် ငါးချီးချက် ကေလး ရယ်ကို ေခါင်ေရ ြပင်းြပင်း ေလးနဲ့ အဝသုတ်သွားြပီေနာ် ေဒသစာ ဟင်းေလး ေတွ အတွက် ေကျးဇူးပါ
ချစ်တဲ့
အမေရွှစင်
အမေချာ ေရ.. ကျွန်ေတာ်ေတာ့ အင်ဥချက်နဲ့ ငါးကင်ကိုေတာ့ အြကိုက်ဆံုးဗျ... ြပီးေတာ့ ငါးချဉ်ထုတ်.. အဲဒါကိုလည်းြကိုက်တယ်ဗျ.. ကျွန်ေတာ့် အန်တီက က အမလိုပဲ ဟိုပင်က၊ ကချင်ြပည်နယ်ေနခဲ့တဲ့ ရှမ်းဆိုေတာ့ အဲဒီက သူ့ညီမေတွဆီကေန.. ကချင် အစားအေသာက်ေတွ ေရာက်ေရာက်လာတက်ေတာ့ မြကာမြကာ စားရတယ်..ဗျ. ကချင်အစားအစာေလးေတွက လည်း တကယ်ေကာင်းတဲ့ အစားအစာေလးေတွေနာ်..
ဟင့်အင်း....
ဟင်းဆိုရင် ဂျီးများတတ်သူမို့
ဒီတစ်ခါေတာ့ ြကိုက်ဘူး..တစ်ခွက်မှ..:(
ငါးချဉ်ရယ်။မယ်ဇလီဟင်းရည် ြပီးေတာ့ ငါးကင်ရယ် ကလွဲရင် ကျန်တာေတွ မစားဖူးပါဘူး။
ငါးချဉ်ကေတာ့ မစားရတာြကာလို့ သေရကျတယ်။ ဒီေဟာင်ေကာင်မှာ အစားအေသာက်က
ြမန်မာပါးစပ်နဲ့ ေတာ်ေတာ်မတည့်တာ။ စားလို့ကိုမရဘူး ခုလိုမျိုးြမန်မာ အစားအေသာက်တာ
ဆို သေရတများများနဲ့ ဖတ်သွားပါတယ်။ ငတ်တယ်လို့ ထင်ချင်လဲ ထင်ပါ။
မေချာေရ...ဟင်းေတွြမည်းသွားပါတယ်..။ဒါနဲ့ အင်းေတာ်ြကီးက ငါးေတွက တစ်ခါဖမ်းရင် တစ်ေကာင်နဲ့
တစ်ေကာင် အေလးချိန်သိပ်မကွာလှဘူးဆိုတာ ဟုတ်သလားဟင်၊ြပီးေတာ့ အင်းေစာင့်နတ်ြကီးဆိုလား၊
ဘိုးဘိုးြကီးဆိုလား သူကခွင့်ြပုမှ ဖမ်းရတယ်ဆို..။ကျွန်ေတာ် ေသာ်တာေဆွဝတ္ထုထဲဖတ်လိုက်ရလို့...။
မေချာေရ...ေတာအုန်းေခါင်း ဟင်းချိုရည်ေလးကျန်ေနေသးတယ်ေလ။ အဲဒါဆို ေခါင်ရည်လိုေတာ့ဘူး။းဝ)
ြပီးေတာ့ မုန့်ညှင်းချဉ်၊ ဆီတို့ဟူး၊ ပဲပုပ်၊ စွန်ထန်ဟင်းရည်၊ ကျေနာ် ြကိုက်မှြကိုက်။
ဟင်းြပင်း(ဟင်းြဗင်း)ပင်ေတွ ကျေနာ်တို့ဘက်လဲ ရှိတယ် အမ။
အမစီမံထားတာေတွကိုြကည့်ြပီး စားချင်စိတ်ေတွ တစ်ဖွားဖွားေပါက်သွားတယ်။
ခင်မင်လျက်
ကိုကိုေမာင်(ပန်းရနံ့)
i miss fish grill .........plus khaung yae......
If i come , will u treat me "zin pyun thee " pickled.... ???wouln't u ?
ေခါင်ရည်ဆိုတဲ့ အသံြကားရင် ရင်ေတွခုန် နှလံုးေသွးေတွဆူပွက်ြပီး ကိုယ့်ကိုယ်ကို ဘယ်လိုမှ ထိန်းလို့ မရေတာ့ဘူး (ေသာက်ချလိုက်ေတာ့မှပဲ စိတ်ေရာလူပါ ြငိမ်ကျသွားေတာ့တယ် )ါ
ေတာင်ြကီးက “ငါးဖက်အံုး” နဲ့ခပ်ဆင်ဆင်ပဲေနာ်...
စားချင်တယ်...စားချင်တယ်...
ြကွက်နားရွက်သုတ်စားရတာ အခုမှသိတာ..။ သုတ်စားဦးမယ်း))
ဟင်းေတွအကုန်လံုး စားချင်စရာေကာင်းတယ်ေနာ်။ ငါးေချးဟင်းလည်း ြကည့်ရတာ စားချင်စရာေလး..
ငါးချဉ်သုပ်ကလွဲရင် တခုမှ မစားဖူးဘူး ခုမှ ြမင်ဖူးတာ။ ဒါေတာင် ငါးချဉ်က ပဲခူး ငါးချဉ်ပဲ စားဖူးတာ။ မိတ်ေဆွေတွကို ငါးေချးဟင်း ေခါ်ေကျွးမယ်ဆိုရင် ေဝလငါး ေချးဟင်း ေလာက်မှ အဆင်ေြပမယ် ထင်တယ်း)
ေခါင်ရည် ရှာရခက်ရင် ဘီယာနဲ့လည်း ရတယ်။ မူးရင်ြပီးေရာ ဆိုြပီး ေဆးရွက်ြကီး ေဖျာ်ရည်ေတာ့ မလုပ်နဲ့ေနာ်။
ြဖည့်စွက်ချက်ကိုေတာ့ အြကိုက်ဆံုးပဲဗျို့ ဒီတစ်သက်နဲ့ နစ်ကိုယ် ေခါင်ရည်တစ်ခါမှ မေသာက်ဖူးေသးဘူး..
ကျွန်ေတာ်က ထားဝယ်က ဆိုေတာ့ ငါးချဉ်ကို စိတ်ဝင်စားတယ်.. ြကက်သွန်ြဖူနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်ရယ်.. ေခါင်ရည်ရယ်.. ရှလွတ် ရှလွတ် ရှလွတ်..
ကျန်တဲ့ ဟင်းေတွကေတာ့ ဆိုရင်နာမည်ေတာင်မြကားဖူးဘူး.. ဗဟုသုတအများြကီးရပါတယ်ခင်ဗျား.. ေကျးဇူးပါ...
မေချာေရ့.....
ငါးကင်ကလွဲလို့ ကျန်တာေတွသိပ်စိတ်မဝင်ဇားပါေဂျာင်း:D
ခင်မင်ြခင်းအားြဖင့်.........
ဏီလင်းညို
သယ်ရင်းေချာက ဟင်းချက်ေကာင်းေနေရာပဲ။ ကိုယ်က ေအာက်သူေပမယ့် ဒီမှာေနများလို့ပဲထင်တယ်။ အဲလို ရှမ်းစာဆန်ဆန် ချဉ်ချိုစပ်ေပါင်းအရသာေတွ ြကိုက်တယ်။ ဟင်းေတွများေတာ့ ကိုယ်လက်မလယ်ဘူး။ နည်းနည်းစီပဲ ြမည်းသွားတယ်ေနာ်။ ေအာ်..သယ်ရင်းဆိုက်ဒ်မှာ ေရးတင်ြပီးေနာက်ဆံုး current ြဖစ်တဲ့ ပိုစ့်ေတွ ကိုယ့်ဆီမှာ မေပါ်ဘူးြဖစ်ေနတယ်။ ကိုယ်လိုက်ကလိလိုက်လို့ြဖစ်မယ်။ ြပန်လုပ်ြကည့်လိုက်ဦးမယ်။ ကျန်းမာေပျာ်ရွှင်ပါေစ
အမေရ တကယ်လာစားမှာေနာ် :P
ဟင့်...မမေချာ ရက်စက်တယ်
သစ်ထမင်းစားခါနီးမှလာဖတ်လိုက်တာမှား သွားတယ်
စားစရာေတွကလည်း မစားဖူးတာေတွများတယ်
မမေချာဆီလာရင် တကယ်ချက်ေကျွးမှာလားဟင်.....
ေပျာ်ရွှင်ပါေစချစ်မ...မွ
စား ချင် စ ဖွယ် ြပင် ဆင် ထား ပံု ေလး ဖတ် ရ ြမင် ရ ရံု နဲ့ ြမန် မာ့ တိုင်း ရင်း သား
ေဒ သ ထွက် အ စား စာ နဲ့ ဓ ေလ့ ရိုး ရာ ေတွ ကို ပို ြပီး ြမတ် နိုး တန် ဖိုး ထား ဂုဏ် ယူ တတ် လာ ပါ တယ်။
ဆက် လက် ၍....ေပျာ် ရွှင် ကျန်း မာ စွာ ြဖင့် စာ ေပ ခ ရီး ေအာင် ြမင် စွာ ချီ တက် နိုင် ပါ ေစ။
တစ်ခါထဲနဲ့ေတာ့ ဘယ်လိုအကုန်စားနိူင်မလဲ၊ ထူးထူးြခားြခားကေတာ့ ဟင်းြပင်းဖူးပါပဲ မေတွ့ဖူးလို့၊
မယ်ဇလီရွက် ဆိုပါလား ? အဖူးပဲစားြကတယ်မှတ်တာ
မြကီးေချာေရ...ဟင်းေတွကိုသေရကျသွားတယ်..ရှလွတ်..
အစားချင်ဆံုးကေတာ့ငါးကင်နဲ့ငါးချဉ်သုပ်ပါဘဲရှင်..
ထမင်းစာေနတုန်းဖတ်လိုက်ေတာ့ေတာ်ေတာ်ဆိုးသွားပါတယ်.။
ရှလွတ်ရှလွတ်ြဖစ်လိုက်..ဗိုက်ကလည်းတဂွီဂွီြမည်လိုက်နဲ့ေပါ့...
ငါးကင်နဲ့ ငါးချဉ်သုပ်နဲ့ြကိုက်တယ်..။မုန်ညင်းေစာလည်းစားြကည့်ချင်တယ်..။
ေတာ်ြပီ...ေတာ်ြပီ..ထမင်းစားေတာ့မယ်..
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
ေချာေရ...
ကျန်မှကျန်ပါဦးေတာ့မလားလို့ အေြပးအလွှားချီတက်လာခဲ့ပါတယ်။ (ဟင်းြပင်းဖူး) အဖူးေတွက တွန့်တွန့် တွန့်တွန့်ရယ်မို့ ြမင်ယံုနဲ့ြကက်သီးထမိေြကာင်း။ (ဟင်းေလှာ်)သူကေတာ့ စားေကာင်းမည် ထင်မိ၏။ (ဇင်ြပွန်းသီး) ခုမှြကားဘူးတာ။ စိတ်ဝင်စားစရာေလး။ (ြကွက်နားရွက်သုတ်) ဒါကေတာ့ စားဘူးတယ်။ ေကာင်း၏။ ( အင်ဥ နဲ့ ငါးေချးဟင်း) ဒါေလးေတာ့လက်ေရှာင်မယ်ေနာ်။ လာခဲ့ (ငါးကင်၊ ပုဇွန်ချဉ်သုတ် ) နည်းနည်းေလးေတာ့မရဘူးေနာ်။ (မဲဇလီဟင်းရည် နဲ့ မုန်ညင်းေစာ) ေလးနဲ့ဆိုေတာ့ အိုေကမှာစိုေြပြပီေပါ့။ ေသချာေရးေပးလို့ ေကျးဇူးတင်ေြကာင်း။ ကိုယ်တိုင်ချက်ေကျွးတာေလးလည်း စားချင်ေြကာင်း။ အဲ...ေခါင်ရည်..ကိုေတာ့ အလကားမချန်နိုင်ခဲ့ေပါင်။ သူ့ကို တိုက်လိုက်ပါမည်။
ချစ်ေသာ..
ြမေသွးနီ
ြမစ်ြကီးနားမှာေနခဲ့တုန်းကေတာင် ဒီလိုစံုေအာင်မသိခဲ့ရဘူး။ မစားလည်း မစားခဲ့ဖူးဘူး။ အခုမှပဲ တကယ်စံုတကာကို စိေရာ ... :D
ထူးထူးဆန်းဆန်းစားချင်စရာေလးေတွချည်းပဲ။ လာလည်မယ်ေနာ် မမ =)
ေချာေရ့ ဟင်းြပင်းဖူးေတာ့ မစားဖူးဘူး။ ကျန်တာ စားဖူးတယ်။ အဲ့ ဒါေပမယ့် ဇင်ြဗွမ်းသီးက မမတို့ မွန်ြပည်နယ်ဘက်ကထွက်တဲ့ ဇင်ြဗွမ်းသီးနဲ့ အမျိုးမတူဘူးလား မသိဘူးေတာ့။ ေချာြပထားတဲ့ ဇင်ြဗွမ်းသီးက ေသးေသးေလးေတွေနာ်၊ မယ်ဇလီဖူးနဲ့ ဆင်တူတယ်။ မမတို့မွန်ြပည်နယ်ဘက်က ထွက်တဲ့ဇင်ြဗွမ်းသီးကေတာ့ ခရမ်းကျွတ်သီးထက် နည်းနည်းေလးပိုြကီးတယ်၊ ကင်ပွန်းရွက်ဟင်းရည်ေသာက်ချက်ရင် ထည့်ချက်ြကတယ်။ အအခုေတာ့ မမလည်း ရန်ကုန်ေရာက်ေနလို့ ဇင်ြဗွမ်းသီး မစားရတာ ြကာြပီ။
စားချင်စရာေတွချည့်ပဲ .. ဟင်းြပင်းဖူး ဇင်ြပွန်းသီး ကေတာ့ ခုမှြကားဖူးတယ် ... ကချင်ြပည်နယ်ဘက်ကို သွားြဖစ်ရင် ေချာနားမှာ သတင်းအရင်ယူမှြဖစ်မယ်း)
ေရာက်တယ်ဆို အစားပဲအရင်
ြကည့်လိုက်အံုးမယ်။ အင်ဥေြကာ်၊ြကွက်မိုနရွက်သုပ်စပ်စပ်ေလး
ငါးကင်။ မယ်ဇလီဟင်းချိုပူပူေလး ေသာက်ချင်အိတာ။
မမေချာရယ် ချက်ေကျွးပါလားဟင်
ကျန်တဲ့ဟာေတွက မစားဖူးလို့ မစားချင်ဘူး။
ခင်မင်စွာြဖင့်
ခိုင်နုငယ်
ေအာင်မေလးေနာ် သွားေရ ေတာင် အစိမ်းလိုက်ထွက်ကျ ရတဲ့ အြဖစ်ကိုေရာက်ပါြပီ.........
ေချာေရ
ရှာဖတ်ရင်းေတွ့တာ။
ငါးေချးဟင်း ၊ အင်ဥ၊ မယ်ဇလီဟင်းချိုေတွကို ြမန်မာြပည်မှာ စားေလ့ ရှိခဲ့ပါတယ်။
အခုဒီမှာ ဘယ်လိုမှ မရနိုင်ဘူးေလ။
သတိရလိုက်တာ ဒီဓါတ်ပံုေတွနဲ့ ဟင်းအေြကာင်းေရးထားတာဖတ်ရတာနဲ့ကို ေကျးဇူးြကီးလှပါတယ်။
အစ်မေရဟင်းြပင်းသီး၊ရွက်၊အဖူး အကုန်ြကိုက်တယ်။ေမာ်ဟန်မှာေနခဲ.ဖူးေတာ.အကုန်လံုးသေရကျသွားပါတယ်။ကျမလည်းေမာ်ဟန်ကရှမ်းပါ။
Post a Comment