ေရညှိသုပ်
ဒီေန့ေတာ့ စာဖတ်သူများကို လူသားေတွအတွက် အကျိုးရှိလှတဲ့ ေရညှိအေြကာင်းေလး အနည်းငယ် ေြပာြပချင်ပါတယ်..
ေရညှိကို လွန်ခဲ့တဲ့ နှစ်ေထာင်ေပါင်းများစွာကတည်းက ပင်လယ်ကမ်းရိုးတန်းတွင် ေနထိုင်သူများက အစားအစာအြဖစ် စားေသာက်ခဲ့ြကပါတယ်.. အထူးသြဖင့် ဂျပန်၊တရုတ်၊ ကိုးရီးယား စတဲ့ နိုင်ငံေတွမှာ အထူးစားသံုးြကြပီး ထိုင်ဝမ်၊ ထိုင်း၊ ဗီယက်နမ် စတဲ့နိုင်ငံေတွကလည်း စားသံုးြကသလို အင်ဒိုနီးရှား၊ ဘရာဇီလ်း၊ ပီရူး၊ ချီလီ၊ ကေနဒါကျွန်းဆွယ်၊ အိုင်ယာလန်၊ ဖိလိပိုင်၊ စေကာ့တလန်၊ေနာ်ေဝး အစရှိတဲ့ ပင်လယ် ကမ်းေြခမှာ တည်ရှိတဲ့ နိုင်ငံေတွကလည်း စားသံုးြကပါတယ်..
ပင်လယ်ကမ်းစပ်မှ ေရညှိလုပ်ငန်းတစ်ခု
ေရညှိမှာ အမျိုးအစားေပါင်း ၉ဝဝဝေကျာ်ခန့် ရှိေပမဲ့ အဓိကအားြဖင့် အုပ်စု ၃စု ခွဲြခားထားပါတယ်.. အဲဒီသံုးမျိုးက အစိမ်းေရာင်၊ အနီေရာင်နဲ့ အညိုေရာင်တို့ ြဖစ်ပါတယ်.. ေရညှိကို ကမ္ဘာအနှံ့အြပားက ပင်လယ်ြကမ်းြပင်ေတွမှာ ေတွ့နိုင်ေပမဲ့လို့ ေရအတိမ်အနက်ကို လိုက်ြပီး ေပါက်ေရာက်တဲ့ ေရညှိအမျိုးအစားလည်း ကွဲြပားသွားတတ်ပါတယ်.. အစိမ်းေရာင်ေရညှိဟာ ပင်လယ်ကမ်းေြခအနီးတစ်ဝိုက် ေရတိမ်ပိုင်းေတွမှာ ေပါက်ေရာက်တတ်ြပီး အညိုေရာင်ေရညှိကေတာ့ ေရအနက် ေပ၅ဝမှ ေပရ၅ အတွင်းမှာ ေပါက်ေရာက်နိုင်ပါတယ်.. အနီေရာင်ေရညှိမျိုးကေတာ့ ေရအနက် ေပဂဝဝေကျာ် နဲ့ အထက်မှာမှ ေပါက်ေရာက်တယ်လို့ ဆိုပါတယ်.. အစားအေသာက်အြဖစ် ေပါေပါများများ အသံုးြပုြကတာက အညိုေရာင်ေရညှိကို အသံုးြပုတယ် လို့သိရပါတယ်.. အြခားအေရာင်တို့ထက် အညိုေရာင်ေရညှိကို များများစားစား လွယ်လွယ်ကူကူ ေတွ့ရှိရတာေြကာင့်ပါ…
အစိမ်းေရာင်ေရညှိ
အနီေရာင်ေရညှိ
အညိုေရာင်ေရညှိ
ေရညှိဟာ အြမစ်၊ ပင်စည်မရှိတဲ့ ေရမှာေပါက်ေရာက်ေသာ အပင်တစ်မျိုးြဖစ်ြပီး ပင်လယ်ေရေအာက် အနက်မှာတည်ရှိေနေသာ ေကျာက်တံုးများမှာ တွယ်ကပ်ြပီး ေပါက်ေရာက်တတ်ပါတယ်.. ပင်လယ်ေရေအာက် သတ္တဝါတို့အတွက် အစားအေသာက်ြဖစ်သလို ေအာက်ဆီဂျင်ကို ထုတ်လွတ်ေပးေသာ အြကီးမားဆံုး အရင်းအြမစ်လဲြဖစ်ပါတယ်.. ေရညှိမှာ ကယ်လ်စီယမ်၊ မဂ္ဂနီစီယမ် စတဲ့ သတ္တုဓာတ်နဲ့ ဗီတာမင်ေတွ အလွန်ြကွယ်ဝပါတယ်.. လူသားတို့ အတွက်လည်း အလွန်အကျိုးများေသာ သဘာဝက လက်ေဆာင်ေပးထားေသာ အစားအစာတစ်မျိုး ြဖစ်ပါတယ်.. ေရညှိမှာ ကုန်းေပါ်တွင်စိုက်ပျိုးေသာ အသီးအနှံတို့ထက် သတ္တုဓာတ် အဆ ၂ဝနီးပါး ပါဝင်ေြကာင်း သိရှိရပါတယ်.. ဘယ်လိုေြမဩဇာမျိုးမှ အသံုးြပုြခင်းမရှိဘဲ သဘဝအေလျှာက် ရှင်သန်ြကီးထွားေသာ အပင်မျိုး ြဖစ်တာေြကာင့် အန္တရာယ်ကင်းစွာနဲ့ စားေသာက်သင့်တဲ့ စားေသာက်ကုန်တစ်မျိုး ြဖစ်ပါတယ်.. ခုေခတ်မှာ ပင်လယ်ကမ်းေြခတွင် ေနထိုင်သူများဟာ ေရညှိကို စီးပွားြဖစ် စိုက်ပျိုးလာြကြပီ ြဖစ်ပါတယ်..
ေရညှိတစ်မျိုး
ပင်လယ်ကမ်းေြခတွင်ေရညှိသန့်စက် အေြခာက်လှမ်းေနသူများ
တရုတ်၊ ကိုးရီးယားနဲ့ ဂျပန်နိုင်ငံတို့မှာ ေရညှိကို အေြခာက်ခံြပီး အြပားလိုက်ြပုလုပ်ကာ ဟင်းချိုချက်ရာတွင် လည်းေကာင်း၊ ဆူရှီေခါ် ထမင်းလိပ် ြပုလုပ်ရာတွင်လည်းေကာင်း၊ အသံုးချြကပါတယ်.. ြမန်မာလူမျိုးတို့ အလှူမှာမပါမြဖစ် ေကျွးေမွးြကတဲ့ ေကျာက်ေကျာကိုလည်း ပင်လယ်ေရညှိမှ ထုတ်လုပ်ထားြခင်း ြဖစ်ပါတယ်.. အြခား စက်မှု လုပ်ငန်းများမှာလည်း ေရညှိဟာ များစွာအသံုးဝင်ပါတယ်.. ဓာတ်ေြမဩဇာ၊ ဆိုးေဆး၊ သွားတိုက်ေဆး၊ အိမ်သုတ်ေဆး၊ ဂျယ်လ် စသည်များနဲ့ အလှကုန်ထုတ်လုပ်ရာတွင်လည်း ေရညှိကို ထည့်သွင်း ေဖာ်စပ်ြကပါတယ်.. အညိုေရာင်ေရညှိမှာ ေရတွင်အလွယ်တကူ မေပျာ်ဝင်နိုင်တဲ့ ကာဗွန်ဟိုက်ြဒိတ် ပါဝင်တာေြကာင့် ေြမဆီေြမဩဇာကို ထိန်းညှိေပးတဲ့ ေနရာမှာ အလွန်အသံုးဝင်ေြကာင်း သိရပါတယ်.. အထူးသြဖင့် စိုက်ပျိုးဖို့ မေကာင်းလှတဲ့ ရွံ့ေြမလို ေနရာမျိုးအတွက်ေတာ့ မရှိမြဖစ် အသံုးဝင်ပါတယ်။
သဘာဝေရညှိ
သက်သပ်လွတ်စားသံုးသူများအတွက်လည်း ေရညှိဟာ လိုအပ်တဲ့ ပရိုတိန်း၊ ဗီတာမင်နဲ့ သတ္တုဓာတ်ေတွကို ြပည့်ဝ လံုေလာက်စွာ ြဖည့်တင်းေပးနိုင်ပါတယ်.. အိုင်အိုဒင်းဓာတ် ေပါများစွာ ပါဝင်ြပီး အဆီနဲ့ ကယ်လိုရီပါဝင်မှု နည်းပါးြခင်းေြကာင့် ကျန်းမာေရးအတွက်လည်း အလွန်သင့်ေတာ်ပါတယ်.. အစားအေသာက် မျိုးစံုမှာလည်း ထည့်သွင်းအသံုးြပုြကသလို ေခါက်ဆွဲတွင်လည်း ေရညှိကို ထည့်သွင်းအသံုးြပုပါတယ်.. ေဆးဝါးများ ေဖာ်စပ်ရာတွင်လည်း ေရညှိဟာ အလွန်အသံုးဝင်ပါတယ်.. ပင်လယ်ကမ်းေြခမှာ ေနထိုင်သူတို့ရဲ့ အသက်ရှည်ြခင်းလျှို့ဝှက်ချက်ဟာ ေရညှိကို အြမဲတမ်း စားသံုးြကြခင်းေြကာင့်လို့ ေြပာြကပါတယ်. . ဂျပန်လူမျိုးတို့ကေတာ့ အစားအေသာက် ေတာ်ေတာ်များများမှာ ေရညှိကို ထည့်သွင်းစားသံုးတတ်ြကပါတယ်။ ေရညှိကို အရသာမျိုးစံု ထည့်သွင်းြပီး အဆာေြပစားစရာ Snack အြဖစ်ပါ ထုတ်လုပ် ေရာင်းချလာြကတာကို ေတွ့ရပါတယ်..
ေရညှိစားဖွယ်ရာ
စားချင့်စဖွယ် ေရညှိလိပ်
ေရညှိရဲ့ ေကာင်းကျိုးများကို ေဖာ်ြပရမယ်ဆိုရင် ေရညှိဟာ အသားအေရကို စိုေြပေစြပီး ငယ်ရွယ်နုပျိုေစကာ ဆံပင်ကိုလည်း နက်ေမှာင် ေတာက်ေြပာင်ေစတဲ့ အာနိသင်ရှိတယ်လို့ သိရပါတယ်.. ကယ်လ်စီယံဓာတ် အလွန်ြကွယ်ဝတာေြကာင့် အရိုးနဲ့ သွားများကိုလည်း ြကံ့ခိုင်ေစနိုင်ပါတယ်... Iodine နဲ့ Amino Acid တို့ေြကာင့် ကင်ဆာဆဲလ်များ ြပန့်ပွားြခင်းကို ထိန်းချုပ်ေပးြပီး ကိုယ်ခံစွမ်းအားကို ြမှင့်တက်ေစတယ်လို့ ဆိုပါတယ်.. ေသွးတိုးကိုလည်း ကျေစနိုင်စွမ်းရှိပါတယ်.. ခန္ဓာကိုယ်အတွင်းရှိ PH Level ကိုလည်း ထိန်းညှိေပးနိုင်စွမ်းရှိြပီး ကိုလက်စေရာလ် ကိုလည်း ေလျှာ့ချေပးနိုင်စွမ်း ရှိပါတယ်.. ကိုယ်အေလးချိန်ေလျှာ့ချလိုသူများ အတွက်လည်း ေရညှိဟာ အသံုးဝင် စားေသာက်ဖွယ်ရာတစ်မျိုးလဲ ြဖစ်ပါတယ်...
ေရညှိရဲ့ ဆိုးကျိုးကေတာ့ ေရညှိမှာ အိုင်အိုဒင်းအများအြပား ပါဝင်တာေြကာင့် အိုင်အိုဒင်းဓာတ် မတည့်သူများအတွက် အများအြပားစားသံုးပါက အန္တရာယ်ြဖစ်ေစနိုင်တယ်လို့ သိရပါတယ်..
ေရညှိပါဝင်ေသာ စားေသာက်ဖွယ်ရာများ
ကဲ.. ဒီလိုဆိုရင် ဒီေလာက်ေကာင်းတယ်ဆိုတဲ့ ေရညှိကို ကျွန်မတို့လဲ မစားသင့်ဘူးလားေနာ်.. အချို့က ေရညှိကို သုပ်စားြကသလို ဟင်းချိုလည်း လုပ်ေသာက်ြကပါတယ်.. ကျွန်မ ေမာ်လြမိုင်ြမို့နားမှာရှိတဲ့ ကျိုက္ခမီ ေရလည်ဘုရားကို အလည်ေရာက်တုန်းက ဘုရားအနီးက ဆိုင်ကေလးေတွမှာ ေကျာက်ပွင့်သုပ်ဆိုြပီး ေရာင်းြကတဲ့ ေရညှိသုပ်ေတွကို စားခဲ့ဖူးပါတယ်.. ေရညှိဟာ မြကိုက်သူေတွအတွက် အနံ့တစ်မျိုးရပါတယ်.. အနည်းငယ်ေတာ့ အနံ့နံတယ်လို့ ေြပာရမှာပါ.. ဒါေပမဲ့ ကျွန်မကေတာ့ သူ့အရသာရယ် ဝါးတဲ့အခါ ထုတ်ထုတ်နဲ့ ြဖစ်တဲ့ အရသာရယ်ကို သေဘာကျမိပါတယ်.. ဒါေြကာင့်လဲ အြပန်မှာ အဲဒီေရညှိအေြခာက်ေတွ (ေဒသအေခါ် ေကျာက်ပွင့်ေတွ) အများြကီး ဝယ်လာမိပါတယ်.။
ေရညှိ သန့်စင်ေနပံု
တစ်ဆက်တည်းမှာ ြကက်ဥ ေရညှိဟင်းချို လုပ်ေသာက်နည်းေလးကို မျှေဝချင်ပါေသးတယ်… လွယ်လွယ် ကူကူေလးပါဘဲ.. ပထမဆံုး ဟင်းချိုချက်ဖို့ ေရေနွးတည်ပါတယ်.. ြပီးေတာ့ ြကက်သွန်ြဖူကို ဓားြပားရိုက်ြပီးထည့်ပါတယ်.. ဆားနဲ့ အသားမှုန့် ခတ်ပါတယ်.. ေရေနွးဆူရင် ေရညှိကို ထည့်ပါတယ်.. ကျွန်မကေတာ့ ေရညှိကို အိုးထဲ မထည့်ခင်မှာ ေရထဲမှာ ခနစိမ်ထားပါတယ်.. ြပီးေတာ့မှ ဆယ်ယူေရစစ်ြပီး အိုးထဲထည့်တာပါ..
ေရညှိဟင်းချို ချက်မဲ့ တရုတ်က လာတဲ့ ေရညှိအေြခာက်ထုပ်ပါ..
ေနာက် ြကက်ဥကို ခွက်တစ်ခုထဲ ေဖာက်ြပီးထည့်ကာ ဇွန်းနဲ့ အတန်ြကာ ခေလာက်ေပးပါတယ်.. ြပီးေတာ့မှာ ပွက်ပွက်ဆူေနတဲ့ ဟင်းရည်အိုးထဲကို အေပါ်ကေန ေြဖးေြဖးချင်းေလာင်းချပါတယ်.. ေအာက်ကလဲ လက်တစ်ဖက်က အိုးကို အဆက်မြပတ်ေမွှေပးရပါတယ်.. ဒီလိုဆိုရင် အေပါ့အငံ ြမည်းြကည့်ြပီး လိုအပ်တာ ထည့်လိုက်မယ်ဆိုရင် အရသာရှိလှတဲ့ ြကက်ဥ ေရညှိဟင်းချို ရပါြပီ.. အချိုမှုန့်ြကိုက်သူများ အချိုမှုန့် ထည့်နိုင်ပါတယ်.. သက်သပ်လွတ်သမားများ အသားမှုန့်နဲ့ ြကက်ဥမထည့်ဘဲ ချက်စားလို့ ရပါတယ်..
ေရပွက်ပွက်ဆူေအာင်တည်ပါတယ်...
ေရဆူေတာ့ ေရညှိကို ထည့်လိုက်ရံုပါဘဲ
ြကက်ဥကို ေခါက်ပါတယ်..
ဆူေနတဲ့ အိုးထဲ အေပါ်ကေနေလာင်းချပါတယ်.. အမှန်ေတာ့ ေအာက်ကေန အဆက်မြပတ်ေမွှေပးရမှာ ကင်မရာတစ်ဘက်နဲ့မို့ မေမွှနိုင်ရှာ ြဖစ်ေနတာပါ...း)
ဒီလိုေလးပါ.. ြကက်ဥေရညှိဟင်းရည်ပါ..
စားလို့ရပါြပီ.. အဆင်သင့်ပါဘဲ...
တန်ဖိုးလည်းနည်းြပီး ကျန်းမာေရးအတွက် သင့်ေတာ်လှပါတယ်ဆိုရင် ကျွန်မတို့ေတွ ေရညှိကို ဘာလို့မစားရမှာလဲေနာ်... ငယ်ရွယ်နုပျိုလှပြပီး အသားအေရလည်း စိုေြပမယ်.. ဆံပင်လည်းေကာင်း၊ အရိုးလည်းသန်မာမယ်၊ ကင်ဆာကိုလဲကာကွယ်တယ် စတဲ့ ေကာင်းကျိုးေတွကို ေရညှိမှာ ေတွ့နိုင်တာမို့ ေရညှိကို စားြကပါစို့လို့ တိုက်တွန်းရင်း....
အားလံုးဘဲ လှပစိုေြပြပီး ကျန်းမာေရးေကာင်းြကပါေစရှင်...
ေချာ(အစိမ်းေရာင်လွင်ြပင်)
Ref.. http://www.answers.com/topic/seaweed
http://www.oceanvegetables.com/
28 comments:
ဗဟုသုတ ရစရာေတွေပါ့၊ မနက်ြဖန် ဂျပိန် ... အဲ စပိန် နိုင်ပါ့မလား ...း)
ေချာေရ..
ဦးဦးဖျားဖျား ေရညှိဟင်းချိုေလး စိတ်ကူးထဲမှာ ေဈးဦးေဖာက်ေသာက်သွားပါတယ်။ (အြပင်မှာက သူ့အနံမြကိုက်လို့ မေသာက်ရဲဘူး) :)
ဗဟုသုတရေစတဲ့ ဒီလိုပို့စ်မျိုးေလး များများတင်ေပးပါလို့ ေတာင်းဆိုပါ၏။
ချစ်ေသာ....
ြမေသွးနီ
ေရညှိကိုြကိုက်တယ်...း)))
ခင်မင်တဲ့
ေနဝသန်
ညီမေရ
ေရညှိ ကို အမလည်း ြကိုက်တယ် ေကျာက်ပွင် အမျှင်ေသးေသးေလး ေတွ သုတ်စားတဲ့ ဟာ နီညိုအမျှင် ေလးေတွ ဒီေလာက်ထိေတာ့ မသိဘူး ြကိုက်တာတခုဘဲ ညီမ ေရးေပးမှ အစံု သိရတဲ့ အတွက် ေကျးဇူးေနာ်
ခင်မင်စွာြဖင့်
ေရွှစင်ဦး
ကျွန်ေတာ်က ေတာ့ အခုချိန်ထိ မြကိုက်ေသးဘူး ဗျ၊
ေရညှိ အလွန်ေပါ တဲ့ တိုင်းြပည် မှာ ေရာက် ေနတာေတာင်
ထမင်းဘူးထဲ ပါရင် ဖယ်ဖယ် ထုပ်ေနတတ် တံုး ေလ၊
အေသးစိပ် ဖတ်ရေတာ့ စားသင့်မှန်းပိုသိ ြပီး စား ြဖစ်ေအာင်
မစား ချင်လဲ စားချင်ေအာင်ြကိုးစားရေတာ့ မယ်ေလ။
မေချာေရ... ကျေနာ်က ေရညှိဆို သိပ်ြကိုက်။
ဒီမှာလဲ အခွင့်သာတိုင်း ဆိုင်ြကီးေတွမှာ သွားသွားရှာေနမိတယ်။ ဒီအတိုင်းဝါးစားတာလဲြကိုက်တယ်။ ဟင်းချိုလုပ်ြပီးေသာက်ရတာလဲ ြကိုက်တယ်။ ေကာက်ညှင်းစတဲ့ အစားအစာနဲ့ လိပ်ြပီး စားရတာလဲ ြကိုက်တယ်။ ဒါေြကာင့် စာဖတ်ရင်း တံေတွးမျိုချြပီး ြပန်သွားရပါေြကာင်း။းဝ)
ေရညှိေတာ့ မြကိုက်ဘူးဗျ
ေကျာက်ပွင့်ေလးေတွကိုေတာ့ အရမ်းြကိုက်တယ်..
ပဲပင်ေပါက် အားလူးြပုတ်ပါးပါးလှီး ေြမပဲဆံ ပဲမှုန့် ငရုပ်သီးစိမ်း ငနီတူေြခာက်ေလးေတွနဲ့
ေရာသမနယ်ြပီး မြမေသွးနဲ့ မေချာကို သုတ်ေကျွးမယ်ဗျာ။ :)
ေရညှိကို အရမ်းြကိုက် ဒီလိုသိရေတာ့ ပိုစားြဖစ်ေတာ့မှာေပါ့
သုတေတွမျှေဝေပးတာ ေကျးဇူး
ေကျာက်ပွင့်သုပ်ေတာ့ြကိုက်တယ် ေရညှိလည်းေကာင်းပါတယ်။ ဗဟုသုတရေစတဲ့အတွက် ေကျးဇူးပါ အစ်မေရ.........
ခင်တဲ့(ချိုကျ)
အမ ညီမေလးလဲအရမ်းြကိုက်တယ် ... အခုေတာင်စားချင်လာြပီ ..အမေြပာသလို ြကက်ဥေရညှိလုပ်စားအံုးမှ
ေကျးဇူးအများြကီးတင်ပါတယ် ........ေနာင်လဲ အားေပးေနမယ်ေနာ်..............
ေရညှိေတာ့ သိပ်မစားြဖစ်ဘူး။ေကျာက်ပွင့်ကိုေတာ့သိပ်ြကိုက်...။ထမင်းသုပ်ထဲ ထည့်သုပ်စားရရင်
အရမ်းေကာင်းေပါ့..။ေြပာရင်းနဲ့ကိုစားချင်လာြပီ။ေရညှိနဲ့ ေကျာက်ပွင့် ကတူတူပဲဆိုတာ ခုမှသိေတာ့တယ်။
ကျွန်ေတာ့် အခန်းေဖာ် တရုပ်ေတွကေတာ့ အဲဒီလို ေရညှိဟင်းချိုမျိုး မြကာမြကာချက်စားြကတယ်..။
မမ....ေရညှိေရာ၊ ေကျာက်ပွင့်ေရာ မြကိုက်ေပမယ့် ငါ့အစ်မချက်ေကျွးမယ်ဆိုရင်ေတာ့
စားချင်သား))
မမေရ....မဆီမဆိုင် Shayne Ward ရဲ့ Breathless ေြကာင့် ငိ်ုချင်သွားလို့ ြပန်ြပီး((
ညီမလဲေရညှိြကိုက်တယ်မြကီးေချာ
မေချာ.......ေရညှိအေြကာင်းဖတ်ရတာ ေကျာင်းတုန်းကစာေတွကို ြပန်အမှတ်တရြဖစ်မိပါတယ်
ေရးတတ်တဲ့သူများကေတာ့လည်း ေရညှိကိုေတာင်
အေြဖေတွညှိြပတတ်တယ်ေနာ်...
အဲ...သားသားေတာ့ ရွံ့လို့ ခုထိ မစားရဲေသးဘူး
ခုလို ပံုေလးေတွနဲ့ ကျန်းမာေရးရှုေထာင့်ကေန တင်ြပအားေကာင်း
ေတာ့လည်း စားချင်စိတ်ါေက်လာတယ်
ေရညှိအေြခာက်ေတာ့ ြကိုက်တယ်။
ေရညှိေရာ ေကျာက်ပွင့်ေရာ အရမ်းြကိုက်တယ်။ အစိမ်းေတွြမင်ရေတာ့ တမျိုးြကီးပဲေနာ်။
အမကေတာ့ ေရညှိကို ဒီတိုင်းလဲစားတယ်။ ြကက်ဥနဲ့လိပ်ေြကာ်ြပီးလဲစားတယ်။ ေခါက်ဆွဲြပုတ်တို့ ဟင်းချိုတို့ထဲလဲ ခပ်စားတယ်။
ဒါနဲ့ ရှမ်းေရညှိလဲ စားလို့ေကာင်းတယ်ေနာ်။ စားဖူးလားမသိဘူး။ စပ်စပ်ကေလး ငရုတ်သီးေတွပါတယ်။
အမတို့ဆီက စပီရူလိုင်းနား ဆိုြပီး ေဆးေတာင်ထုတ်လိုက်ေသးတယ်ေလ...၊ အမက ေချာြပထားတဲ့ ေရညှိထုပ်ေလး အြကွပ် အေြခာက်ထုပ်ေလး Tao Kae Noi ြကိုက်တယ်၊ အရသာ အမျိုးမျိုး ရှိတယ်ေလ...အမ Natural Flavor စားေလ့ရှိတယ်...:))
I love this post . I am gonna share to my family . Let me share in my FB too . =)
ကျန်းမာေရးအတွက်ေကာင်းတယ်ဆိုတာ သိေပမယ့်ဗျာ
တား မစားတတ်ဖူး အနံြကီးကိုမခံနိုင်တာ တားြကိုက်တာ ဒညင်းတီးနဲ့ဒူးရင်းသီး)
ဒီက ထမင်းဘူးေတွတိုင်းမှာ အရန်ဟင်းလျာ တမျိုး အေနနဲ့ ေရညှိ ထည့်ေပးြကတယ်။
အနံ့မခံနိင်လို့ မစားြဖစ်ဘူး။ ကျန်းမာေရးအတွက် ေကာင်းတာေတာင် လျှာတစ်ေချာင်း ကို
ဦးစားေပးချင်ေနတာေလ။
မေကာင်းဘူး .. မေကာင်းဘူး...။
ေရညှိ အသံုးဝင်ပံု ဗဟုသုတများကို တေပွ့တပိုက် ဖတ်မှတ်ယူသွားပါတယ် ..။ ပံုေလးေတွနဲ့ဆိုေတာ့ အရမ်းကို ေကျးဇူးတင်တာပဲ..
မေချာေရ...
ေရညှိေတာ့သိပ်မြကိုက်ဘူး..။ေကျာက်ပွင့်ေတာ့အရမ်းြကိုက်တယ်..။မေချာေကျွးမလားဟင်..။
ေမျှာ်ေနမယ်..
ခင်တဲ့
သဒ္ဓါ
ေရညှိေတာ့ မစားမိပါ ေကျာက်ပွင့်သုတ်ေတာ့ အရမ်းြကိုက်ပါသည်။
ဗဟုသုတ ြဖစ် ဖတ်သွားပါသည် မမေချာ...
မေချာခင်ဗျာ ကျေနာ်ဖတ်ရင်းြကိုက်၍ ကျေနာ့ဘေလာ့ဂ်မှာထပ်ယူတင်လိုက်တယ်ေနာ်။ခွင့်ြပုမည်ဟုထင်ပါသည်။အမဆိုဒ်၏လင့်ခ်ကိုလည်းေဖာ်ြပေပးထားပါတယ်။
ေလးစားစွာြဖင့် . . . . .
ေရညှိ ဗဟုသုတနဲ့ ေရညှိဟင်း ကိုဖတ်သွားပါတယ်ရှင်
sar mae...sar mae...
I love to eat sea weeds.
:)
မမေချာေရ ေကျးဇူးတင်ပါတယ် ................
ညီမ အတွက် ဟင်းအသစ်တမျိုးတိုးသွားလို့ပါ
Post a Comment