ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေရညှိတစ်ခွက်



​​ေရညှိသုပ်




ဒီ​​ေန့​​​ေတာ့​​ စာဖတ်သူများ​​ကို လူသား​​​ေတွအတွက် အကျိုး​​ရှိလှတဲ့​​ ​​ေရညှိအ​​ေြကာင်း​​​ေလး​​ အနည်း​​ငယ် ​​ေြပာြပချင်ပါတယ်..




​​ေရညှိကို လွန်ခဲ့​​တဲ့​​ နှစ်​​ေထာင်​​ေပါင်း​​များ​​စွာကတည်း​​က ပင်လယ်ကမ်း​​ရိုး​​တန်း​​တွင် ​​ေနထိုင်သူများ​​က အစား​​အစာအြဖစ် စား​​​ေသာက်ခဲ့​​ြကပါတယ်.. အထူး​​သြဖင့်​​ ဂျပန်၊​တရုတ်၊​ ကိုး​​ရီး​​ယား​​ စတဲ့​​ နိုင်ငံ​​ေတွမှာ အထူး​​စား​​သံုး​​ြကြပီး​​  ထိုင်ဝမ်၊​ ထိုင်း​​၊​ ဗီယက်နမ် စတဲ့​​နိုင်ငံ​​ေတွကလည်း​​ စား​​သံုး​​ြကသလို အင်ဒိုနီး​​ရှား​​၊​ ဘရာဇီလ်း​​၊​ ပီရူး​​၊​ ချီလီ၊​ က​​ေနဒါကျွန်း​​ဆွယ်၊​ အိုင်ယာလန်၊​ ဖိလိပိုင်၊​ စ​​ေကာ့​​တလန်၊​​ေနာ်​​ေဝး​​ အစရှိတဲ့​​ ပင်လယ် ကမ်း​​​ေြခမှာ တည်ရှိတဲ့​​ နိုင်ငံ​​ေတွကလည်း​​ စား​​သံုး​​ြကပါတယ်..






ပင်လယ်ကမ်း​​စပ်မှ ​​ေရညှိလုပ်ငန်း​​တစ်ခု




​​ေရညှိမှာ အမျိုး​​အစား​​​ေပါင်း​​ ၉ဝဝဝ​​ေကျာ်ခန့်​​ ရှိ​​ေပမဲ့​​ အဓိကအား​​ြဖင့်​​ အုပ်စု ၃စု ခွဲြခား​​ထား​​ပါတယ်.. အဲဒီသံုး​​မျိုး​​က အစိမ်း​​​ေရာင်၊​ အနီ​​ေရာင်နဲ့​​ အညို​​ေရာင်တို့​​ ြဖစ်ပါတယ်.. ​​ေရညှိကို ကမ္ဘာအနှံ့​​အြပား​​က ပင်လယ်ြကမ်း​​ြပင်​​ေတွမှာ ​​ေတွ့​​နိုင်​​ေပမဲ့​​လို့​​ ​​ေရအတိမ်အနက်ကို လိုက်ြပီး​​ ​​ေပါက်​​ေရာက်တဲ့​​ ​​ေရညှိအမျိုး​​အစား​​လည်း​​ ကွဲြပား​​သွား​​တတ်ပါတယ်.. အစိမ်း​​​ေရာင်​​ေရညှိဟာ ပင်လယ်ကမ်း​​​ေြခအနီး​​တစ်ဝိုက် ​​ေရတိမ်ပိုင်း​​​ေတွမှာ ​​ေပါက်​​ေရာက်တတ်ြပီး​​ အညို​​ေရာင်​​ေရညှိက​​ေတာ့​​ ​​ေရအနက် ​​ေပ၅ဝမှ ​​ေပရ၅ အတွင်း​​မှာ ​​ေပါက်​​ေရာက်နိုင်ပါတယ်.. အနီ​​ေရာင်​​ေရညှိမျိုး​​က​​ေတာ့​​ ​​ေရအနက် ​​ေပဂဝဝ​​ေကျာ် နဲ့​​ အထက်မှာမှ ​​ေပါက်​​ေရာက်တယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်.. အစား​​အ​​ေသာက်အြဖစ် ​​ေပါ​​ေပါများ​​များ​​ အသံုး​​ြပုြကတာက အညို​​ေရာင်​​ေရညှိကို အသံုး​​ြပုတယ် လို့​​သိရပါတယ်.. အြခား​​အ​​ေရာင်တို့​​ထက် အညို​​ေရာင်​​ေရညှိကို များ​​များ​​စား​​စား​​ လွယ်လွယ်ကူကူ ​​ေတွ့​​ရှိရတာ​​ေြကာင့်​​ပါ…





အစိမ်း​​​ေရာင်​​ေရညှိ






အနီ​​ေရာင်​​ေရညှိ





အညို​​ေရာင်​​ေရညှိ




​​ေရညှိဟာ အြမစ်၊​ ပင်စည်မရှိတဲ့​​ ​​ေရမှာ​​ေပါက်​​ေရာက်​​ေသာ အပင်တစ်မျိုး​​ြဖစ်ြပီး​​ ပင်လယ်​​ေရ​​ေအာက် အနက်မှာတည်ရှိ​​ေန​​ေသာ ​​ေကျာက်တံုး​​များ​​မှာ တွယ်ကပ်ြပီး​​ ​​ေပါက်​​ေရာက်တတ်ပါတယ်.. ပင်လယ်​​ေရ​​ေအာက် သတ္တဝါတို့​​အတွက် အစား​​အ​​ေသာက်ြဖစ်သလို ​​ေအာက်ဆီဂျင်ကို ထုတ်လွတ်​​ေပး​​​ေသာ အြကီး​​မား​​ဆံုး​​ အရင်း​​အြမစ်လဲြဖစ်ပါတယ်.. ​​ေရညှိမှာ ကယ်လ်စီယမ်၊​ မဂ္ဂနီစီယမ် စတဲ့​​ သတ္တုဓာတ်နဲ့​​ ဗီတာမင်​​ေတွ အလွန်ြကွယ်ဝပါတယ်.. လူသား​​တို့​​ အတွက်လည်း​​ အလွန်အကျိုး​​များ​​​ေသာ သဘာဝက လက်​​ေဆာင်​​ေပး​​ထား​​​ေသာ အစား​​အစာတစ်မျိုး​​ ြဖစ်ပါတယ်.. ​​ေရညှိမှာ ကုန်း​​​ေပါ်တွင်စိုက်ပျိုး​​​ေသာ အသီး​​အနှံတို့​​ထက်  သတ္တုဓာတ် အဆ ၂ဝနီး​​ပါး​​ ပါဝင်​​ေြကာင်း​​ သိရှိရပါတယ်.. ဘယ်လို​​ေြမဩဇာမျိုး​​မှ အသံုး​​ြပုြခင်း​​မရှိဘဲ သဘဝအ​​ေလျှာက် ရှင်သန်ြကီး​​ထွား​​​ေသာ အပင်မျိုး​​ ြဖစ်တာ​​ေြကာင့်​​ အန္တရာယ်ကင်း​​စွာနဲ့​​ စား​​​ေသာက်သင့်​​တဲ့​​ စား​​​ေသာက်ကုန်တစ်မျိုး​​ ြဖစ်ပါတယ်.. ခု​​ေခတ်မှာ ပင်လယ်ကမ်း​​​ေြခတွင် ​​ေနထိုင်သူများ​​ဟာ ​​ေရညှိကို စီး​​ပွား​​ြဖစ် စိုက်ပျိုး​​လာြကြပီ ြဖစ်ပါတယ်..









​​ေရညှိတစ်မျိုး​​






ပင်လယ်ကမ်း​​​ေြခတွင်​​ေရညှိသန့်​​စက် အ​​ေြခာက်လှမ်း​​​ေနသူများ​​





တရုတ်၊​ ကိုး​​ရီး​​ယား​​နဲ့​​ ဂျပန်နိုင်ငံတို့​​မှာ ​​ေရညှိကို အ​​ေြခာက်ခံြပီး​​ အြပား​​လိုက်ြပုလုပ်ကာ ဟင်း​​ချိုချက်ရာတွင် လည်း​​​ေကာင်း​​၊​ ဆူရှီ​​ေခါ် ထမင်း​​လိပ် ြပုလုပ်ရာတွင်လည်း​​​ေကာင်း​​၊​ အသံုး​​ချြကပါတယ်.. ြမန်မာလူမျိုး​​တို့​​ အလှူမှာမပါမြဖစ် ​​ေကျွး​​​ေမွး​​ြကတဲ့​​ ​​ေကျာက်​​ေကျာကိုလည်း​​ ပင်လယ်​​ေရညှိမှ ထုတ်လုပ်ထား​​ြခင်း​​ ြဖစ်ပါတယ်.. အြခား​​ စက်မှု လုပ်ငန်း​​များ​​မှာလည်း​​ ​​ေရညှိဟာ များ​​စွာအသံုး​​ဝင်ပါတယ်.. ဓာတ်​​ေြမဩဇာ၊​ ဆိုး​​​ေဆး​​၊​ သွား​​တိုက်​​ေဆး​​၊​ အိမ်သုတ်​​ေဆး​​၊​ ဂျယ်လ် စသည်များ​​နဲ့​​ အလှကုန်ထုတ်လုပ်ရာတွင်လည်း​​ ​​ေရညှိကို ထည့်​​သွင်း​​ ​​ေဖာ်စပ်ြကပါတယ်.. အညို​​ေရာင်​​ေရညှိမှာ ​​ေရတွင်အလွယ်တကူ မ​​ေပျာ်ဝင်နိုင်တဲ့​​ ကာဗွန်ဟိုက်ြဒိတ် ပါဝင်တာ​​ေြကာင့်​​ ​​ေြမဆီ​​ေြမဩဇာကို ထိန်း​​ညှိ​​ေပး​​တဲ့​​ ​​ေနရာမှာ အလွန်အသံုး​​ဝင်​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်.. အထူး​​သြဖင့်​​ စိုက်ပျိုး​​ဖို့​​ မ​​ေကာင်း​​လှတဲ့​​ ရွံ့​​​ေြမလို ​​ေနရာမျိုး​​အတွက်​​ေတာ့​​ မရှိမြဖစ် အသံုး​​ဝင်ပါတယ်။






သဘာဝ​​ေရညှိ




သက်သပ်လွတ်စား​​သံုး​​သူများ​​အတွက်လည်း​​ ​​ေရညှိဟာ လိုအပ်တဲ့​​ ပရိုတိန်း​​၊​ ဗီတာမင်နဲ့​​ သတ္တုဓာတ်​​ေတွကို ြပည့်​​ဝ လံု​​ေလာက်စွာ ြဖည့်​​တင်း​​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်.. အိုင်အိုဒင်း​​ဓာတ် ​​ေပါများ​​စွာ ပါဝင်ြပီး​​ အဆီနဲ့​​ ကယ်လိုရီပါဝင်မှု နည်း​​ပါး​​ြခင်း​​​ေြကာင့်​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက်လည်း​​ အလွန်သင့်​​​ေတာ်ပါတယ်..  အစား​​အ​​ေသာက် မျိုး​​စံုမှာလည်း​​ ထည့်​​သွင်း​​အသံုး​​ြပုြကသလို ​​ေခါက်ဆွဲတွင်လည်း​​ ​​ေရညှိကို ထည့်​​သွင်း​​အသံုး​​ြပုပါတယ်.. ​​ေဆး​​ဝါး​​များ​​ ​​ေဖာ်စပ်ရာတွင်လည်း​​ ​​ေရညှိဟာ အလွန်အသံုး​​ဝင်ပါတယ်.. ပင်လယ်ကမ်း​​​ေြခမှာ ​​ေနထိုင်သူတို့​​ရဲ့​​ အသက်ရှည်ြခင်း​​လျှို့​​ဝှက်ချက်ဟာ ​​ေရညှိကို အြမဲတမ်း​​ စား​​သံုး​​ြကြခင်း​​​ေြကာင့်​​လို့​​ ​​ေြပာြကပါတယ်. . ဂျပန်လူမျိုး​​တို့​​က​​ေတာ့​​ အစား​​အ​​ေသာက် ​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​မှာ ​​ေရညှိကို ထည့်​​သွင်း​​စား​​သံုး​​တတ်ြကပါတယ်။ ​​ေရညှိကို အရသာမျိုး​​စံု ထည့်​​သွင်း​​ြပီး​​ အဆာ​​ေြပစား​​စရာ Snack အြဖစ်ပါ ထုတ်လုပ် ​​ေရာင်း​​ချလာြကတာကို ​​ေတွ့​​ရပါတယ်..






​​ေရညှိစား​​ဖွယ်ရာ








စား​​ချင့်​​စဖွယ် ​​ေရညှိလိပ်




​​ေရညှိရဲ့​​ ​​ေကာင်း​​ကျိုး​​များ​​ကို ​​ေဖာ်ြပရမယ်ဆိုရင် ​​ေရညှိဟာ အသား​​အ​​ေရကို စို​​ေြပ​​ေစြပီး​​ ငယ်ရွယ်နုပျို​​ေစကာ  ဆံပင်ကိုလည်း​​ နက်​​ေမှာင် ​​ေတာက်​​ေြပာင်​​ေစတဲ့​​ အာနိသင်ရှိတယ်လို့​​ သိရပါတယ်.. ကယ်လ်စီယံဓာတ် အလွန်ြကွယ်ဝတာ​​ေြကာင့်​​ အရိုး​​နဲ့​​ သွား​​များ​​ကိုလည်း​​ ြကံ့​​ခိုင်​​ေစနိုင်ပါတယ်... Iodine နဲ့​​  Amino Acid တို့​​​ေြကာင့်​​ ကင်ဆာဆဲလ်များ​​ ြပန့်​​ပွား​​ြခင်း​​ကို ထိန်း​​ချုပ်​​ေပး​​ြပီး​​ ကိုယ်ခံစွမ်း​​အား​​ကို ြမှင့်​​တက်​​ေစတယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်.. ​​ေသွး​​တိုး​​ကိုလည်း​​ ကျ​​ေစနိုင်စွမ်း​​ရှိပါတယ်..  ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း​​ရှိ PH Level ကိုလည်း​​ ထိန်း​​ညှိ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ရှိြပီး​​ ကိုလက်စ​​ေရာလ် ကိုလည်း​​ ​​ေလျှာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိပါတယ်.. ကိုယ်အ​​ေလး​​ချိန်​​ေလျှာ့​​ချလိုသူများ​​ အတွက်လည်း​​ ​​ေရညှိဟာ အသံုး​​ဝင် စား​​​ေသာက်ဖွယ်ရာတစ်မျိုး​​လဲ ြဖစ်ပါတယ်...




​​ေရညှိရဲ့​​ ဆိုး​​ကျိုး​​က​​ေတာ့​​ ​​ေရညှိမှာ အိုင်အိုဒင်း​​အများ​​အြပား​​ ပါဝင်တာ​​ေြကာင့်​​ အိုင်အိုဒင်း​​ဓာတ် မတည့်​​သူများ​​အတွက် အများ​​အြပား​​စား​​သံုး​​ပါက အန္တရာယ်ြဖစ်​​ေစနိုင်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်..




​​ေရညှိပါဝင်​​ေသာ စား​​​ေသာက်ဖွယ်ရာများ​​























ကဲ.. ဒီလိုဆိုရင် ဒီ​​ေလာက်​​ေကာင်း​​တယ်ဆိုတဲ့​​ ​​ေရညှိကို ကျွန်မတို့​​လဲ မစား​​သင့်​​ဘူး​​လား​​​ေနာ်..  အချို့​​က ​​ေရညှိကို သုပ်စား​​ြကသလို ဟင်း​​ချိုလည်း​​ လုပ်​​ေသာက်ြကပါတယ်.. ကျွန်မ ​​ေမာ်လြမိုင်ြမို့​​နား​​မှာရှိတဲ့​​ ကျိုက္ခမီ ​​ေရလည်ဘုရား​​ကို အလည်​​ေရာက်တုန်း​​က ဘုရား​​အနီး​​က ဆိုင်က​​ေလး​​​ေတွမှာ ​​ေကျာက်ပွင့်​​သုပ်ဆိုြပီး​​ ​​ေရာင်း​​ြကတဲ့​​ ​​ေရညှိသုပ်​​ေတွကို စား​​ခဲ့​​ဖူး​​ပါတယ်.. ​​ေရညှိဟာ မြကိုက်သူ​​ေတွအတွက် အနံ့​​တစ်မျိုး​​ရပါတယ်.. အနည်း​​ငယ်​​ေတာ့​​ အနံ့​​နံတယ်လို့​​ ​​ေြပာရမှာပါ.. ဒါ​​ေပမဲ့​​ ကျွန်မက​​ေတာ့​​ သူ့​​အရသာရယ် ဝါး​​တဲ့​​အခါ ထုတ်ထုတ်နဲ့​​ ြဖစ်တဲ့​​ အရသာရယ်ကို သ​​ေဘာကျမိပါတယ်.. ဒါ​​ေြကာင့်​​လဲ အြပန်မှာ အဲဒီ​​ေရညှိအ​​ေြခာက်​​ေတွ (​​ေဒသအ​​ေခါ် ​​ေကျာက်ပွင့်​​​ေတွ) အများ​​ြကီး​​ ဝယ်လာမိပါတယ်.။






​​ေရညှိ သန့်​​စင်​​ေနပံု




တစ်ဆက်တည်း​​မှာ ြကက်ဥ ​​ေရညှိဟင်း​​ချို လုပ်​​ေသာက်နည်း​​​ေလး​​ကို မျှ​​ေဝချင်ပါ​​ေသး​​တယ်… လွယ်လွယ် ကူကူ​​ေလး​​ပါဘဲ.. ပထမဆံုး​​ ဟင်း​​ချိုချက်ဖို့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​တည်ပါတယ်.. ြပီး​​​ေတာ့​​ ြကက်သွန်ြဖူကို ဓား​​ြပား​​ရိုက်ြပီး​​ထည့်​​ပါတယ်.. ဆား​​နဲ့​​ အသား​​မှုန့်​​ ခတ်ပါတယ်.. ​​ေရ​​ေနွး​​ဆူရင် ​​ေရညှိကို ထည့်​​ပါတယ်.. ကျွန်မက​​ေတာ့​​ ​​ေရညှိကို အိုး​​ထဲ မထည့်​​ခင်မှာ ​​ေရထဲမှာ ခနစိမ်ထား​​ပါတယ်.. ြပီး​​​ေတာ့​​မှ ဆယ်ယူ​​ေရစစ်ြပီး​​ အိုး​​ထဲထည့်​​တာပါ..






​​ေရညှိဟင်း​​ချို ချက်မဲ့​​ တရုတ်က လာတဲ့​​ ​​ေရညှိအ​​ေြခာက်ထုပ်ပါ..




​​ေနာက် ြကက်ဥကို ခွက်တစ်ခုထဲ ​​ေဖာက်ြပီး​​ထည့်​​ကာ ဇွန်း​​နဲ့​​ အတန်ြကာ ခ​​ေလာက်​​ေပး​​ပါတယ်.. ြပီး​​​ေတာ့​​မှာ ပွက်ပွက်ဆူ​​ေနတဲ့​​ ဟင်း​​ရည်အိုး​​ထဲကို အ​​ေပါ်က​​ေန ​​ေြဖး​​​ေြဖး​​ချင်း​​​ေလာင်း​​ချပါတယ်.. ​​ေအာက်ကလဲ လက်တစ်ဖက်က အိုး​​ကို အဆက်မြပတ်​​ေမွှ​​ေပး​​ရပါတယ်.. ဒီလိုဆိုရင် အ​​ေပါ့​​အငံ ြမည်း​​ြကည့်​​ြပီး​​ လိုအပ်တာ ထည့်​​လိုက်မယ်ဆိုရင် အရသာရှိလှတဲ့​​ ြကက်ဥ ​​ေရညှိဟင်း​​ချို ရပါြပီ.. အချိုမှုန့်​​ြကိုက်သူများ​​ အချိုမှုန့်​​ ထည့်​​နိုင်ပါတယ်.. သက်သပ်လွတ်သမား​​များ​​ အသား​​မှုန့်​​နဲ့​​ ြကက်ဥမထည့်​​ဘဲ ချက်စား​​လို့​​ ရပါတယ်..





​​ေရပွက်ပွက်ဆူ​​ေအာင်တည်ပါတယ်...










​​ေရဆူ​​ေတာ့​​ ​​ေရညှိကို ထည့်​​လိုက်ရံုပါဘဲ






ြကက်ဥကို ​​ေခါက်ပါတယ်..





ဆူ​​ေနတဲ့​​ အိုး​​ထဲ အ​​ေပါ်က​​ေန​​ေလာင်း​​ချပါတယ်.. အမှန်​​ေတာ့​​ ​​ေအာက်က​​ေန အဆက်မြပတ်​​ေမွှ​​ေပး​​ရမှာ ကင်မရာတစ်ဘက်နဲ့​​မို့​​ မ​​ေမွှနိုင်ရှာ ြဖစ်​​ေနတာပါ...း​​)






ဒီလို​​ေလး​​ပါ.. ြကက်ဥ​​ေရညှိဟင်း​​ရည်ပါ..







စား​​လို့​​ရပါြပီ.. အဆင်သင့်​​ပါဘဲ...






တန်ဖိုး​​လည်း​​နည်း​​ြပီး​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် သင့်​​​ေတာ်လှပါတယ်ဆိုရင် ကျွန်မတို့​​​ေတွ ​​ေရညှိကို ဘာလို့​​မစား​​ရမှာလဲ​​ေနာ်...  ငယ်ရွယ်နုပျိုလှပြပီး​​ အသား​​အ​​ေရလည်း​​ စို​​ေြပမယ်.. ဆံပင်လည်း​​​ေကာင်း​​၊​ အရိုး​​လည်း​​သန်မာမယ်၊​ ကင်ဆာကိုလဲကာကွယ်တယ် စတဲ့​​ ​​ေကာင်း​​ကျိုး​​​ေတွကို ​​ေရညှိမှာ ​​ေတွ့​​နိုင်တာမို့​​ ​​ေရညှိကို စား​​ြကပါစို့​​လို့​​ တိုက်တွန်း​​ရင်း​​....






အား​​လံုး​​ဘဲ လှပစို​​ေြပြပီး​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​​ေကာင်း​​ြကပါ​​ေစရှင်...




​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်)




Ref.. http://www.answers.com/topic/seaweed


http://www.oceanvegetables.com/

28 comments:

ကို​​ေအာင်(ပျူနိုင်ငံ) said...

ဗဟုသုတ ရစရာ​​ေတွ​​ေပါ့​​၊​ မနက်ြဖန် ဂျပိန် ... အဲ စပိန် နိုင်ပါ့​​မလား​​ ...း​​)

ြမ​​ေသွး​​နီ said...

​​ေချာ​​ေရ..
ဦး​​ဦး​​ဖျား​​ဖျား​​ ​​ေရညှိဟင်း​​ချို​​ေလး​​ စိတ်ကူး​​ထဲမှာ ​​ေဈး​​ဦး​​​ေဖာက်​​ေသာက်သွား​​ပါတယ်။ (အြပင်မှာက သူ့​​အနံမြကိုက်လို့​​ မ​​ေသာက်ရဲဘူး​​) :)
ဗဟုသုတရ​​ေစတဲ့​​ ဒီလိုပို့​​စ်မျိုး​​​ေလး​​ များ​​များ​​တင်​​ေပး​​ပါလို့​​ ​​ေတာင်း​​ဆိုပါ၏။
ချစ်​​ေသာ....
ြမ​​ေသွး​​နီ

​​ေနဝသန် said...

​​ေရညှိကိုြကိုက်တယ်...း​​)))


ခင်မင်တဲ့​​
​​ေနဝသန်

shwezinu said...

ညီမ​​ေရ

​​ေရညှိ ကို အမလည်း​​ ြကိုက်တယ် ​​ေကျာက်ပွင် အမျှင်​​ေသး​​​ေသး​​​ေလး​​ ​​ေတွ သုတ်စား​​တဲ့​​ ဟာ နီညိုအမျှင် ​​ေလး​​​ေတွ ဒီ​​ေလာက်ထိ​​ေတာ့​​ မသိဘူး​​ ြကိုက်တာတခုဘဲ ညီမ ​​ေရး​​​ေပး​​မှ အစံု သိရတဲ့​​ အတွက် ​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ်

ခင်မင်စွာြဖင့်​​
​​ေရွှစင်ဦး​​

ahphyulay said...

ကျွန်​​ေတာ်က ​​ေတာ့​​ အခုချိန်ထိ မြကိုက်​​ေသး​​ဘူး​​ ဗျ၊​
​​ေရညှိ အလွန်​​ေပါ တဲ့​​ တိုင်း​​ြပည် မှာ ​​ေရာက် ​​ေနတာ​​ေတာင်
ထမင်း​​ဘူး​​ထဲ ပါရင် ဖယ်ဖယ် ထုပ်​​ေနတတ် တံုး​​ ​​ေလ၊​
အ​​ေသး​​စိပ် ဖတ်ရ​​ေတာ့​​ စား​​သင့်​​မှန်း​​ပိုသိ ြပီး​​ စား​​ ြဖစ်​​ေအာင်
မစား​​ ချင်လဲ စား​​ချင်​​ေအာင်ြကိုး​​စား​​ရ​​ေတာ့​​ မယ်​​ေလ။

ကိုကို​​ေမာင် said...

မ​​ေချာ​​ေရ... ကျ​​ေနာ်က ​​ေရညှိဆို သိပ်ြကိုက်။
ဒီမှာလဲ အခွင့်​​သာတိုင်း​​ ဆိုင်ြကီး​​​ေတွမှာ သွား​​သွား​​ရှာ​​ေနမိတယ်။ ဒီအတိုင်း​​ဝါး​​စား​​တာလဲြကိုက်တယ်။ ဟင်း​​ချိုလုပ်ြပီး​​​ေသာက်ရတာလဲ ြကိုက်တယ်။ ​​ေကာက်ညှင်း​​စတဲ့​​ အစား​​အစာနဲ့​​ လိပ်ြပီး​​ စား​​ရတာလဲ ြကိုက်တယ်။ ဒါ​​ေြကာင့်​​ စာဖတ်ရင်း​​ တံ​​ေတွး​​မျိုချြပီး​​ ြပန်သွား​​ရပါ​​ေြကာင်း​​။း​​ဝ)

ကိုရီး​​{ကိုြကီး​​} said...

​​ေရညှိ​​ေတာ့​​ မြကိုက်ဘူး​​ဗျ
​​ေကျာက်ပွင့်​​​ေလး​​​ေတွကို​​ေတာ့​​ အရမ်း​​ြကိုက်တယ်..
ပဲပင်​​ေပါက် အား​​လူး​​ြပုတ်ပါး​​ပါး​​လှီး​​ ​​ေြမပဲဆံ ပဲမှုန့်​​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​ ငနီတူ​​ေြခာက်​​ေလး​​​ေတွနဲ့​​
​​ေရာသမနယ်ြပီး​​ မြမ​​ေသွး​​နဲ့​​ မ​​ေချာကို သုတ်​​ေကျွး​​မယ်ဗျာ။ :)

seesein said...

​​ေရညှိကို အရမ်း​​ြကိုက် ဒီလိုသိရ​​ေတာ့​​ ပိုစား​​ြဖစ်​​ေတာ့​​မှာ​​ေပါ့​​
သုတ​​ေတွမျှ​​ေဝ​​ေပး​​တာ ​​ေကျး​​ဇူး​​

ချိုကျ said...

​​ေကျာက်ပွင့်​​သုပ်​​ေတာ့​​ြကိုက်တယ် ​​ေရညှိလည်း​​​ေကာင်း​​ပါတယ်။ ဗဟုသုတရ​​ေစတဲ့​​အတွက် ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ အစ်မ​​ေရ.........

ခင်တဲ့​​(ချိုကျ)

​​ေခါ်န် said...

အမ ညီမ​​ေလး​​လဲအရမ်း​​ြကိုက်တယ် ... အခု​​ေတာင်စား​​ချင်လာြပီ ..အမ​​ေြပာသလို ြကက်ဥ​​ေရညှိလုပ်စား​​အံုး​​မှ

​​ေကျး​​ဇူး​​အများ​​ြကီး​​တင်ပါတယ် ........​​ေနာင်လဲ အား​​​ေပး​​​ေနမယ်​​ေနာ်..............

​​ေမာင်​​ေလး​​ said...

​​ေရညှိ​​ေတာ့​​ သိပ်မစား​​ြဖစ်ဘူး​​။​​ေကျာက်ပွင့်​​ကို​​ေတာ့​​သိပ်ြကိုက်...။ထမင်း​​သုပ်ထဲ ထည့်​​သုပ်စား​​ရရင်
အရမ်း​​​ေကာင်း​​​ေပါ့​​..။​​ေြပာရင်း​​နဲ့​​ကိုစား​​ချင်လာြပီ။​​ေရညှိနဲ့​​ ​​ေကျာက်ပွင့်​​ ကတူတူပဲဆိုတာ ခုမှသိ​​ေတာ့​​တယ်။
ကျွန်​​ေတာ့်​​ အခန်း​​​ေဖာ် တရုပ်​​ေတွက​​ေတာ့​​ အဲဒီလို ​​ေရညှိဟင်း​​ချိုမျိုး​​ မြကာမြကာချက်စား​​ြကတယ်..။

အင်ြကင်း​​သန့်​​ said...

မမ....​​ေရညှိ​​ေရာ၊​ ​​ေကျာက်ပွင့်​​​ေရာ မြကိုက်​​ေပမယ့်​​ ငါ့​​အစ်မချက်​​ေကျွး​​မယ်ဆိုရင်​​ေတာ့​​
စား​​ချင်သား​​))

မမ​​ေရ....မဆီမဆိုင် Shayne Ward ရဲ့​​ Breathless ​​ေြကာင့်​​ ငိ်ုချင်သွား​​လို့​​ ြပန်ြပီး​​((

blackroze said...

ညီမလဲ​​ေရညှိြကိုက်တယ်မြကီး​​​ေချာ

​​ေရနံ့​​သာသား​​ said...

မ​​ေချာ.......​​ေရညှိအ​​ေြကာင်း​​ဖတ်ရတာ ​​ေကျာင်း​​တုန်း​​ကစာ​​ေတွကို ြပန်အမှတ်တရြဖစ်မိပါတယ်

​​ေမပယ်လ် said...

​​ေရး​​တတ်တဲ့​​သူများ​​က​​ေတာ့​​လည်း​​ ​​ေရညှိကို​​ေတာင်
အ​​ေြဖ​​ေတွညှိြပတတ်တယ်​​ေနာ်...
အဲ...သား​​သား​​​ေတာ့​​ ရွံ့​​လို့​​ ခုထိ မစား​​ရဲ​​ေသး​​ဘူး​​
ခုလို ပံု​​ေလး​​​ေတွနဲ့​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​ရှု​​ေထာင့်​​က​​ေန တင်ြပအား​​​ေကာင်း​​
​​ေတာ့​​လည်း​​ စား​​ချင်စိတ်ါ​​ေက်လာတယ်

​​ေဆွ​​ေလး​​မွန် said...

​​ေရညှိအ​​ေြခာက်​​ေတာ့​​ ြကိုက်တယ်။

MDW said...

​​ေရညှိ​​ေရာ ​​ေကျာက်ပွင့်​​​ေရာ အရမ်း​​ြကိုက်တယ်။ အစိမ်း​​​ေတွြမင်ရ​​ေတာ့​​ တမျိုး​​ြကီး​​ပဲ​​ေနာ်။
အမက​​ေတာ့​​ ​​ေရညှိကို ဒီတိုင်း​​လဲစား​​တယ်။ ြကက်ဥနဲ့​​လိပ်​​ေြကာ်ြပီး​​လဲစား​​တယ်။ ​​ေခါက်ဆွဲြပုတ်တို့​​ ဟင်း​​ချိုတို့​​ထဲလဲ ခပ်စား​​တယ်။
ဒါနဲ့​​ ရှမ်း​​​ေရညှိလဲ စား​​လို့​​​ေကာင်း​​တယ်​​ေနာ်။ စား​​ဖူး​​လား​​မသိဘူး​​။ စပ်စပ်က​​ေလး​​ ငရုတ်သီး​​​ေတွပါတယ်။

ချစ်ြကည်​​ေအး​​ said...

အမတို့​​ဆီက စပီရူလိုင်း​​နား​​ ဆိုြပီး​​ ​​ေဆး​​​ေတာင်ထုတ်လိုက်​​ေသး​​တယ်​​ေလ...၊​ အမက ​​ေချာြပထား​​တဲ့​​ ​​ေရညှိထုပ်​​ေလး​​ အြကွပ် အ​​ေြခာက်ထုပ်​​ေလး​​ Tao Kae Noi ြကိုက်တယ်၊​ အရသာ အမျိုး​​မျိုး​​ ရှိတယ်​​ေလ...အမ Natural Flavor စား​​​ေလ့​​ရှိတယ်...:))

Layyuu said...

I love this post . I am gonna share to my family . Let me share in my FB too . =)

​​ေမာင်ဘြကိုင် said...

ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက်​​ေကာင်း​​တယ်ဆိုတာ သိ​​ေပမယ့်​​ဗျာ
တား​​ မစား​​တတ်ဖူး​​ အနံြကီး​​ကိုမခံနိုင်တာ တား​​ြကိုက်တာ ဒညင်း​​တီး​​နဲ့​​ဒူး​​ရင်း​​သီး​​)

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

ဒီက ထမင်း​​ဘူး​​​ေတွတိုင်း​​မှာ အရန်ဟင်း​​လျာ တမျိုး​​ အ​​ေနနဲ့​​ ​​ေရညှိ ထည့်​​​ေပး​​ြကတယ်။
အနံ့​​မခံနိင်လို့​​ မစား​​ြဖစ်ဘူး​​။ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေကာင်း​​တာ​​ေတာင် လျှာတစ်​​ေချာင်း​​ ကို
ဦး​​စား​​​ေပး​​ချင်​​ေနတာ​​ေလ။
မ​​ေကာင်း​​ဘူး​​ .. မ​​ေကာင်း​​ဘူး​​...။

လသာည said...

​​ေရညှိ အသံုး​​ဝင်ပံု ဗဟုသုတများ​​ကို တ​​ေပွ့​​တပိုက် ဖတ်မှတ်ယူသွား​​ပါတယ် ..။ ပံု​​ေလး​​​ေတွနဲ့​​ဆို​​ေတာ့​​ အရမ်း​​ကို ​​ေကျး​​ဇူး​​တင်တာပဲ..

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

မ​​ေချာ​​ေရ...
​​ေရညှိ​​ေတာ့​​သိပ်မြကိုက်ဘူး​​..။​​ေကျာက်ပွင့်​​​ေတာ့​​အရမ်း​​ြကိုက်တယ်..။မ​​ေချာ​​ေကျွး​​မလား​​ဟင်..။
​​ေမျှာ်​​ေနမယ်..
ခင်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

ဇွန် said...

​​ေရညှိ​​ေတာ့​​ မစား​​မိပါ ​​ေကျာက်ပွင့်​​သုတ်​​ေတာ့​​ အရမ်း​​ြကိုက်ပါသည်။
ဗဟုသုတ ြဖစ် ဖတ်သွား​​ပါသည် မမ​​ေချာ...

ံထင်လင်း​​ said...

မ​​ေချာခင်ဗျာ ကျ​​ေနာ်ဖတ်ရင်း​​ြကိုက်၍ ကျ​​ေနာ့​​ဘ​​ေလာ့​​ဂ်မှာထပ်ယူတင်လိုက်တယ်​​ေနာ်။ခွင့်​​ြပုမည်ဟုထင်ပါသည်။အမဆိုဒ်၏လင့်​​ခ်ကိုလည်း​​​ေဖာ်ြပ​​ေပး​​ထား​​ပါတယ်။
​​ေလး​​စား​​စွာြဖင့်​​ . . . . .

may16 said...

​​ေရညှိ ဗဟုသုတနဲ့​​ ​​ေရညှိဟင်း​​ ကိုဖတ်သွား​​ပါတယ်ရှင်

Myatnoe said...

sar mae...sar mae...

I love to eat sea weeds.

:)

linsinyaw said...

မမ​​ေချာ​​ေရ ​​ေကျး​​ဇူး​​တင်ပါတယ် ................
ညီမ အတွက် ဟင်း​​အသစ်တမျိုး​​တိုး​​သွား​​လို့​​ပါ