​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ ​​ေသာက်ရ​​ေအာင်








​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ ​​ေသာက်ရ​​ေအာင်





ဒီ​​ေန့​​​ေတာ့​​ လက်ဖက်ရွက်ရဲ့​​ မူလအစအ​​ေြကာင်း​​ အနည်း​​ငယ်နဲ့​​ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ (​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​) ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​ရဲ့​​ အကျိုး​​​ေကျး​​ဇူး​​များ​​ အ​​ေြကာင်း​​ကို ​​ေရး​​ြပချင်ပါတယ်..












လက်ဖက်ရဲ့​​ မူလ



လက်ဖက်စိမ်း​​ရွက်ရဲ့​​ မူလအစဟာ တရုတ်ြပည်ကလို့​​ ဆိုပါတယ်.. တရုတ်ြပည်မှာ လွန်ခဲ့​​တဲ့​​ နှစ်​​ေပါင်း​​ ၄ဝဝဝ​​ေကျာ် ၅၀၀၀ ​​ေလာက်ကတည်း​​က ဘုရင်ဧကရာဇ်မင်း​​တို့​​ လက်ထက်မှာ လက်ဖက်ရွက်ကို စတင်သံုး​​စွဲတဲ့​​ အ​​ေလ့​​အထ ထွန်း​​ကား​​ခဲ့​​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်.. လက်ဖက်ရွက်ကို စတင်​​ေတွ့​​ရှိပံုနဲ့​​ ပတ်သက်ြပီး​​ ဒဏ္ဍာရီဆန်ဆန် ပံုြပင်များ​​စွာ ရှိ​​ေသာ်လည်း​​ လူသိများ​​တဲ့​​ လက်ဖက်နဲ့​​ပါတ်သက်တဲ့​​ ပံုြပင်​​ေလး​​က BC 2737 မှာ တရုတ်ဧကရာဇ်ြကီး​​ဟာ တိုင်း​​ခန်း​​လှည့်​​လှည်တဲ့​​အခါ လမ်း​​ခရီး​​မှာ ခရီး​​တစ်​​ေထာက်နား​​ြက​​ေတာ့​​ ြခံုပုတ်တစ်ခုရဲ့​​​ေဘး​​နား​​မှာ အ​​ေစအပါး​​​ေတွက မီး​​​ေမွှး​​ြပီး​​ ​​ေရ​​ေနွး​​အိုး​​ တည်ြကပါတယ်..  အဲလို​​ေရ​​ေနွး​​တည်ချိန်မှာ  ြခံုပုတ်က သစ်ရွက်တစ်ချို့​​ဟာ ​​ေရ​​ေနွး​​အိုး​​ထဲကို ​​ေြကွကျလာပါတယ်.. အဲဒီ​​ေရကို ​​ေသာက်မိတဲ့​​ ဧကရာဇ်ြကီး​​ဟာ အရသာထူး​​လှတဲ့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ြဖစ်တာကို သိသွား​​​ေတာ့​​ အကျိုး​​အ​​ေြကာင်း​​ကို စံုစမ်း​​တဲ့​​အခါ သစ်ပင်​​ေပါ်က ​​ေြကွကျတဲ့​​ သစ်ရွက်​​ေတွ​​ေြကာင့်​​ ဆိုတာ သိသွား​​ခဲ့​​ပါတယ်.. ဒါနဲ့​​ အဲဒီအပင်ကို နန်း​​​ေတာ်ကို ယူ​​ေဆာင်လာကာ စိုက်ပျိုး​​​ေစခဲ့​​တာ​​ေြကာင့်​​ ထိုဘုရင်ဧကရာဇ် လက်ထက်က စြပီး​​ နန်း​​​ေတာ်ထဲမှာသာ လက်ဖက်ရွက်ကို ​​ေဆး​​ဘက်ဝင်အပင်အြဖစ် သံုး​​စွဲြခင်း​​၊​ စိုက်ပျိုး​​ြခင်း​​ စတဲ့​​ အ​​ေလ့​​အထ စတင်ခဲ့​​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်..














စိမ်း​​စိမ်း​​စိုစို လက်ဖက်ခင်း​​



ထိုစဉ်က​​ေတာ့​​ လက်ဖက်ကို နန်း​​​ေတာ်တွင်း​​မှာနဲ့​​ ​​ေငွ​​ေြကး​​တတ်နိုင်သူများ​​၊​ မှူး​​မတ်ြကီး​​များ​​သာ ​​ေဆး​​ဘက်ဝင်​​ေသာ အရွက်အြဖစ် ​​ေသာက်သံုး​​ခဲ့​​ြကြပီး​​ ဟန်မင်း​​ဆက် လက်ထက်အ​​ေရာက်မှာ တရုတ်ဘုန်း​​​ေတာ်ြကီး​​များ​​ဟာ လက်ဖက်ရွက်ကို ဘုန်း​​ြကီး​​​ေကျာင်း​​ ပတ်ဝန်း​​ကျင်တစ်ဝိုက်မှာ စတင်စိုက်ပျိုး​​ခဲ့​​ြကြပီး​​ တရုတ်ဧကရာဇ် မင် မင်း​​ဆက်လက်ထက်မှသာ ြပည်သူြပည်သား​​တို့​​အြကား​​ လက်ဖက်ရွက်ဟာ ကူး​​သန်း​​​ေရာင်း​​ဝယ်ခွင့်​​၊​ တွင်တွင်ကျယ်ကျယ် စိုက်ပျိုး​​ခွင့်​​ ရလာြကပါတယ်.. ၆ရာစုနှစ်မှာ ဇင်ဗုဒ္ဓဘာသာ ဘုန်း​​​ေတာ်ြကီး​​​ေတွဟာ ဂျပန်နိုင်ငံကို လဘက်ပင်များ​​စြပီး​​ ယူ​​ေဆာင်လာခဲ့​​ြကပါတယ်.. ၁၆ရာစု အ​​ေရာက်မှာ​​ေတာ့​​ ​​ေပါ်တူဂီလူမျိုး​​တို့​​ဟာ လက်ဖက်ပင်များ​​ကို ဥ​​ေရာပသို့​​ ယူ​​ေဆာင်သွား​​ခဲ့​​ြကတဲ့​​အတွက် ထိုအချိန်မှစကာ လက်ဖက်ကို နိုင်ငံတကာမှာ စတင်သံုး​​စွဲလာြပီး​​ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ ​​ေသာက်သံုး​​တဲ့​​ အ​​ေလ့​​အထ စတင်ပျံ့​​နှံ့​​လာ​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်. ၁၆၁၅ခုနှစ်မှာ အဂင်္လန်နိုင်ငံရှိ ကုန်သည်ြကီး​​များ​​က အိန္ဒိယနိုင်ငံအ​​ေရှ့​​ပိုင်း​​မှ လက်ဖက်များ​​ကို အ​​ေြမာက်အြမား​​ ဝယ်ယူခဲ့​​​ေြကာင်း​​ အ​​ေထာက်အထား​​များ​​ ​​ေတွ့​​ရှိရပါတယ်..








သာယာလှတဲ့​​ လက်ဖက်စိုက်ခင်း​​




ယ​​ေန့​​​ေခတ်မှာ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​အ​​ေလ့​​အထဟာ အလွန်ကျယ်ြပန့်​​လာြပီး​​ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​လည်း​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် များ​​စွာ အ​​ေထာက်အကူ ြဖစ်​​ေစနိုင်​​ေြကာင်း​​ ​​ေလ့​​လာ​​ေတွ့​​ရှိချက်များ​​အရ သိလာရပါတယ်.. တစ်​​ေန့​​ကို လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ ၃ခွက်၄ခွက် ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​ဟာ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​ကို ဂရုတစ်စိုက် ​​ေစာင့်​​​ေရှာက်ရာ ​​ေရာက်တယ်လို့​​ ဆိုြကပါတယ်.. တရုတ်နဲ့​​ဂျပန်မှာ​​ေတာ့​​ အိမ်တိုင်း​​နီး​​ပါး​​ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​​ေသာက်သံုး​​တဲ့​​ အ​​ေလ့​​အထ ရှိြကြပီး​​ တရုတ်ြပည်တွင် ဧည့်​​သည်များ​​ကို လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​နှင့်​​ ဧည့်​​ခံရာတွင် ဧည်သည်ရဲ့​​ အဆင့်​​အတန်း​​​ေပါ်မူတည်ြပီး​​ လက်ဖက်ကိုလည်း​​ အ​​ေကာင်း​​အညံ့​​ ​​ေရွး​​ချယ်ဧည့်​​ခံတတ်​​ေသာ အ​​ေလ့​​အထရှိ​​ေြကာင်း​​ သိမှတ်ခဲ့​​ရဖူး​​ပါတယ်.. လက်ဖက်ရွက်မှာ အတန်း​​အစား​​ အမျိုး​​မျိုး​​​ေပါ်မူတည်ြပီး​​ အရသာလည်း​​ ကွဲြပား​​သွား​​ပါတယ်..









​​ေအာက်​​ေဖာ်ြပပါ အချက်များ​​​ေြကာင့်​​ လူတိုင်း​​ဟာ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ကို ​​ေသာက်သံုး​​သင့်​​တယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်..





၁. လက်ဖက်ရွက်ဟာ ကင်ဆာဆဲလ်များ​​ကို ​​ေလျှာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ရှိပါတယ်. ဘလက်ရွက်မှာ ပါတဲ့​​ ဓာတ်တိုး​​ပစ္စည်း​​​ေတွဟာ ဗီတာမင်စီထက် အဆတစ်ရာ အစွမ်း​​ထက်ြပီး​​ ဗီတာမင်း​​အီး​​ထက်လည်း​​  ၂၅ဆ ပိုမိုထိ​​ေရာက်တယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်.. ထို့​​​ေြကာင့်​​လဲ ခန္ဓာကိုယ် အတွင်း​​ရှိ ဆဲလ်များ​​ ပျက်စီး​​ြခင်း​​ကို ကာကွယ်​​ေပး​​ြပီး​​ ကင်ဆာဆဲလ်များ​​ ပွား​​များ​​ြခင်း​​ကို ကာကွယ်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်..





၂. လက်ဖက်ရွက်ဟာ နှလံုး​​​ေရာဂါြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​ကိုလည်း​​ ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်.. ကိုလက်စ​​ေရာကို ​​ေလျှာ့​​ချ​​ေပး​​ြပီး​​ နှလံုး​​​ေရာဂါရှိသူများ​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ကို ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​ ဆဲလ်များ​​ ​​ေသဆံုး​​ပျက်စီး​​ြခင်း​​ကို ကာကွယ်​​ေပး​​ြပီး​​ နှလံုး​​အတွင်း​​ရှိဆဲလ်များ​​ကို ြပန်လည် သန်စွမ်း​​လာ​​ေစနိုင်ပါတယ်.





၃. လက်ဖက်မှာပါတဲ့​​  Antioxidant ဟာ Free Radicals များ​​ကို တိုက်ထုတ်နိုင်စွမ်း​​ရှိတာ​​ေြကာင့်​​ ကိုယ်ခန္ဓာကို အကာအကွယ်​​ေပး​​​ေသာ သက်​​ေစာင့်​​ပစ္စည်း​​ ြဖစ်ပါတယ်..





၄. လက်ဖက်ဟာ ကိုယ်တွင်း​​အဆီများ​​ကို ​​ေလာင်ကျွမ်း​​​ေြခဖျက်​​ေပး​​ြပီး​​ ကိုယ်အ​​ေလး​​ချိန်ကို ​​ေလျှာ့​​ကျ​​ေစနိုင်ပါတယ်.. တစ်ရက်ကို ကယ်လိုရီ ရဝကို ​​ေလာင်ကျွမ်း​​​ေစနိုင်​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ တစ်နှစ်ကို ရ​​ေပါင်နှင့်​​ညီမျှ​​ေသာ ကယ်လိုရီများ​​ကို ​​ေချဖျက်​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်..





၅. လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​ မျက်နှာြပင် အ​​ေရး​​အ​​ေြကာင်း​​များ​​ကို ြဖစ်​​ေပါ်​​ေစြခင်း​​ကို ​​ေလျှာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်. အ​​ေရြပား​​ကိုလည်း​​ ခန္ဓာကိုယ််ြပင်ပမှာ ဘက်တီး​​ရီး​​ယား​​များ​​ ဝင်​​ေရာက်ြခင်း​​မှာ အကာအကွယ်​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်..





၆.   အဆစ်အြမစ်​​ေယာင်​​ေရာဂါြဖစ်ြခင်း​​မှလည်း​​ အကာအကွယ်​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်..





၇. လက်ဖက်မှာ ဖလူအိုရိုက်ပါဝင်မှုနှုန်း​​ ြမင့်​​မား​​တဲ့​​အတွက် အရိုး​​များ​​ကို သန်မာ​​ေစတယ်လို့​​ ဆိုပါတယ်..





၈. လက်ဖက်မှာ ကိုလက်စ​​ေရာကို ​​ေလျှာ့​​ကျ​​ေစနိုင်စွမ်း​​ရှိြပီး​​ ကိုလက်စ​​ေရာ လယ်ဗယ်ကို ထိန်း​​ညှိ​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်..





၉. လက်ဖက်ရွက်သည် ဆဲလ်များ​​တွင်း​​ရှိ ဂလူကိုစ့်​​များ​​ ​​ေရွ့​​လျား​​ြခင်း​​ကို ထိန်း​​ချုပ်​​ေပး​​နိုင်တာ​​ေြကာင့်​​ ကျန်း​​မာစွာ ဝိတ်​​ေလျှာ့​​လိုသူများ​​ ​​ေလ့​​ကျင့်​​ခန်း​​​ေန့​​စဉ်လုပ်ကာ လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ကိုလည်း​​ ​​ေန့​​စဉ် ပံုမှန်​​ေသာက်သံုး​​​ေပး​​လျှင် ကိုယ်အ​​ေလး​​ချိန် ြမင့်​​တက်ြခင်း​​မှ ကင်း​​​ေဝး​​​ေစနိုင်ပါသည်.






၁၀. ခန္ဓာကိုယ်တွင်း​​ရှိ သြကား​​ဓာတ်များ​​တိုး​​ပွား​​ြခင်း​​ကို ထိန်း​​ချုပ်​​ေပး​​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ ဆီး​​ချိုြဖစ်ပွား​​ြခင်း​​မှ ကာကွယ်နိုင်ြခင်း​​





၁၁. လက်ဖက်မှာ ပါဝင်​​ေသာ Antioxidants သည် ဦး​​​ေနှာက်အတွင်း​​ရှိ ဆဲလ်များ​​ ပျက်စီး​​ြခင်း​​ကို ကာကွယ်​​ေပး​​​ေသာ​​ေြကာင့်​​ အ​​ေြကာအား​​နည်း​​၍ ​​ေြခလက်တုန်​​ေသာ (Parkinson's) ​​ေရာဂါကို ကာကွယ်​​ေပး​​ြခင်း​​





၁၂.  လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​ ​​ေရငတ်​​ေြပြခင်း​​၊​ အသား​​အ​​ေရ လှပစို​​ေြပြခင်း​​၊​





၁၃.  သွား​​အတွင်း​​ရှိ အညစ်အ​​ေြကး​​များ​​၊​ ဘက်တီး​​ရီး​​ယား​​များ​​ကို သန့်​​စင်​​ေစနိုင်ြခင်း​​တို့​​​ေြကာင့်​​ သွား​​ပိုး​​စား​​ြခင်း​​မှ ကာကွယ်​​ေပး​​ြခင်း​​









စသည်တို့​​ြဖင့်​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ ( လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​) ​​ေသာက်သံုး​​ြခင်း​​​ေြကာင့်​​ ရရှိနိုင်တဲ့​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အကျိုး​​​ေကျး​​ဇူး​​​ေတွက များ​​ြပား​​လှပါတယ်.. ဒါ​​ေြကာင့်​​ လွယ်လွယ်ကူကူ ရနိုင်ြပီး​​ အချိန်ကုန်၊​ ​​ေငွကုန်သက်သာတဲ့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ (လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​) ကို​​ေတာ့​​ြဖင့်​​ လူတိုင်း​​ ​​ေန့​​စဉ် ​​ေသာက်သံုး​​သင့်​​ပါ​​ေြကာင်း​​ြဖင့်​​ ကျွန်မကိုယ်တိုင် ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​တစ်ခွက် ​​ေသာက်ရင်း​​ ဒီပိုစ့်​​ကို နိဂံုး​​ချုပ်လိုက်ပါတယ်ရှင်... :)







​​ေလး​​စား​​ချစ်ခင်စွာြဖင့်​​








​​ေချာ(အစိမ်း​​​ေရာင်လွင်ြပင်)







လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ရဲ့​​ အကျိုး​​​ေကျး​​ဇူး​​ကို ​​ေရး​​​ေပး​​ပါလို့​​ ​​ေတာင်း​​ဆိုထား​​တဲ့​​သူများ​​ ​​ေကျနပ်မယ်လို့​​ ​​ေမျှာ်လင့်​​ပါတယ်ရှင်..


Ref:


http://www.asianartmall.com/chineseteaarticle.htm

http://www.funzug.com

http://www.green-teas-guide.com/history-of-green-tea.html

29 comments:

ကိုကို​​ေမာင် said...

အမ​​ေရ...
လဘက်ရာဇဝင်​​ေလး​​က စိတ်ဝင်စား​​စရာ​​ေလး​​ဘဲ​​ေနာ်။ ြပီး​​​ေတာ့​​ ​​ေရာဂါ​​ေပါင်း​​စံုကိုလဲ ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်တယ်ဆို​​ေတာ့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​(လဘက်​​ေရ)ြကိုက်တာနဲ့​​ အံကိုက်ြဖစ်​​ေနတယ်။ ဒါနဲ့​​ အမ။ လဘက်ရွက်အစိမ်း​​သက်သက်ကို ဒီအတိုင်း​​ ကျို​​ေသာက်ရင်​​ေကာ အရသာ​​ေကာင်း​​လား​​မသိဘူး​​။ မ​​ေသာက်ဖူး​​ဘူး​​။

​​ေပျာ်ရွှင်ပါ​​ေစ အမ။

​​ေကျာပိုး​​အိတ် said...

​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ကို ​​ေရ​​ေအး​​​ေအး​​​ေလာက် မြကိုက်​​ေတာ့​​ သိပ်မ​​ေသာက်ြဖစ်ဘူး​​အမရယ်
း​​)

ဒါမယ့်​​ ခုကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေကာင်း​​တယ်ဆို​​ေတာ့​​ ​​ေသာက်​​ေတာ့​​မယ်​​ေနာ်

ြကည်နူး​​စရာ လက်ဖက်စိုက်ခင်း​​​ေလး​​က ြကည့်​​​ေနရင်း​​နဲ့​​ အဲ​​ေနရာ​​ေလး​​ကို အလည်သွား​​ချင်စိတ် ​​ေပါ်လာတယ်
း​​)

​​ေနဝသန် said...

လက်ဖက်ကိုြကိုက်တယ်ခင်ဗျ... ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​​ေရာ... လက်ဖက်နှပ်​​ေကာ​​ေပါ့​​... :D


ခင်မင်တဲ့​​
​​ေနဝသန်

sosegado said...

လက်ဖက်စိုက်ခင်း​​ထဲ သွား​​လည်ခဲ့​​စဉ်က စိတ်ြကည်နူး​​ခဲ့​​လို ဘ​​ေလာက်ဂ်မှာ တိုင်တည်ပံုအြဖစ်တင် ြဖစ်ခဲ့​​ပါတယ်၊​ အ​​ေနာက်စာ​​ေစာင်တစ်ခုမှာ လက်ဖတ်အစ ဥ​​ေရာပအဆံုး​​ အာရှအလယ်ပိုင်း​​ကဆိုတယ် ြပီး​​မှာ တရုတ် သီရီလကင်္ာ အ​​ေရှ့​​နှင့်​​ အ​​ေရှ့​​​ေတာင် အာရှကို ​​ေရာက်ရှိခဲ့​​တယ်လို့​​ဆိုတယ်။

ြမ​​ေသွး​​နီ said...

​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ကို အလွန်ြကိုက်...။
လက်ဖက်စို​​ေလး​​ ခပ်​​ေသာက်ရင် ပိုြကိုက်...။
အခုဖတ်လိုက်ရ​​ေတာ့​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် ​​ေဆး​​တစ်ခွက်မှန်း​​ ပို​​ေတာင်သိသွား​​ရြပီ..။
​​ေန့​​တိုင်း​​ကို ​​ေသာက်ဦး​​မှာ.....။

ချစ်​​ေသာ...
ြမ​​ေသွး​​နီ

အြဖူ​​ေရာင်နတ်သမီး​​ said...

လ္ဘက်ရည်ြကမ်း​​ တအိုး​​ကုန်​​ေအာင် ​​ေသာက်သွား​​တယ် မ​​ေချာ​​ေရ...

​​ေဇာ်သိခင်္ said...

​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ကို​​ေတာ့​​ အြမဲတမ်း​​ ​​ေသာက်ြဖစ်တယ်ဗျ.. ငယ်ငယ်​​ေလး​​ကတည်း​​ အ​​ေဖနဲ့​​ အတူတူ ​​ေသာက်ရင်း​​နဲ့​​ အခုလည်း​​.. အြမဲ​​ေသာက်ြဖစ်ပါတယ်.. ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက်​​ေဆး​​တစ်ခွက် အြဖစ် သိလိုက်ရ​​ေတာ့​​ ပိုြပီး​​​ေတာ့​​ ​​ေသာက်လိုက်အံုး​​မယ်ဗျာ.. ​​ေကျး​​ဇူး​​ပဲ​​ေနာ်. ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ရဲ့​​ အကျိုး​​​ေကျး​​ဇူး​​​ေလး​​​ေတွ သိလိုက်ရလို့​​...

ချိုကျ said...

ငါ့​​ အစ်မက​​ေတာ့​​​ေဟ သူြက​​ေသာက်ြပီး​​ အ​​ေနာ့​​ြက မတိုက်ဘူး​​ ။ ​​ေန​​ေပါ့​​ post ထဲကပဲ ​​ေသာက်သွား​​တယ် ဟီး​​

ခင်တဲ့​​(ချိုကျ)

seeseinshinss said...

​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ အရမ်း​​ြကိုက်လို့​​​ေသာက်​​ေပမယ့်​​ ဒီလို အကျိုး​​ရှိမှန်း​​ မသိဘူး​​ အခု​​ေတာ့​​ ပို​​ေသာက်ြဖစ်​​ေတာ့​​မှာ​​ေပါ့​​ ​​ေကျး​​ဇူး​​အများ​​ြကီး​​တင်တယ်ဗျာ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​သုတ​​ေတွရလို့​​ ​​ေနာက်လည်း​​ ​​ေရး​​​ေပး​​ပါ ​​ေမျှာ်​​ေနမယ်

​​ေဆွ​​ေလး​​မွန် said...

မ​​ေချာ​​ေရ နဂိုထဲက လက်ဖက်ရည်ြကမ်း​​ကို အရမ်း​​ြကိုက်တာ
ခုလဲ ရံုး​​မှာ​​ေရာ အိမ်မှာ​​ေရာ ​​ေသာက်တယ်..
ခုလို အကျိုး​​​ေလး​​​ေတွသိရ​​ေတာ့​​ ပိုြပီး​​ နှစ်သက်စိတ်ြဖစ်မိတယ်..

blackroze said...

​​ေရ​​ေနွး​​မြကိုက်လို့​​မ​​ေသာက်ြဖစ်ဘူး​​မြကီး​​​ေချာ​​ေရ..
ခု​​ေတာ့​​​ေသာက်ကျင့်​​ရှိ​​ေအာင်ြကိုး​​စား​​လိုက်ဦး​​မယ်

ြပတိုက်​​ေလး​​ said...

ဟင်....
​​ေရ​​ေနွး​​တစ်အိုး​​က အဲ​​ေလာက်​​ေတာင်မှလား​​
သိဘူး​​...လူြကီး​​​ေတွမှ ​​ေရ​​ေနွး​​​ေသာက်ြကတာ ထင်လို့​​
ြကံုရင်​​ေတာင် မ​​ေသာက်ခဲ့​​မိတာ​​ေလ...

လသာည said...

​​ေချာ..
​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ဆို ြကိုက်မှြကိုက်..။
​​ေချာရဲ့​​ ပိုစ်က ဓါတ်ပံု​​ေလး​​​ေတွက တကယ့်​​ကို စိမ်း​​စိုလန်း​​ဆန်း​​​ေနတာပဲ..။ မျက်လံုး​​ကို ​​ေအး​​သွား​​တာပဲ..။
​​ေကျး​​ဇူး​​ အများ​​ြကီး​​တင်တယ်..

ခိုင်နုငယ် said...

အသား​​မှာ..ဝက်..
အသီး​​မှာ...သရက်
အရွက်မှာ...လဖ္ဘက်လို့​​ဆိုထား​​တယ်။
မို့​​လား​​လဖ္ဘက်​​ေတာ့​​ြကိုက်တယ်..
လဖ္ဘက်သုတအြဖာြဖာကို..လဖ္ဘက်​​ေရြကမ်း​​လည်း​​​ေသာက်ရင်း​​
​​ေရာက်လာခဲ့​​ပါတယ်..​​ေကျး​​ဇူး​​..မမ​​ေချာ​​ေရ
ခင်တဲ့​​..........ခိုင်နုငယ်

​​ေနွး​​​ေနြခည် said...

Thanks for sharing :)

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

မ​​ေချာ​​ေရ..
​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​က​​ေတာ့​​အြမဲ​​ေသာက်ြဖစ်ပါတယ်..။ြကိုက်လည်း​​ြကိုက်တယ်..။
ထမင်း​​စား​​​ေနရင်း​​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ပူပူ​​ေလး​​​ေသာက်ရတဲ့​​အရသာကအရမ်း​​​ေကာင်း​​​ေပါ့​​​ေနာ်..။
ခုလည်း​​မ​​ေချာဆီက​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​တခွက်​​ေသာက်သွား​​တယ်.။

ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

noblemoe said...

မ​​ေချာ​​ေရး​​
​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​​ေသာက်တာ​​ေကာင်း​​ကျိုး​​​ေတွများ​​တာသိ​​ေပမဲ့​​ ခု​​ေလာက်​​ေတာ့​​စံုစံုလင်လင်မသိခဲ့​​ပါဖူး​​။
သာယာချမ်း​​​ေြမ့​​ပါ​​ေစ​​ေနာ်
မိုး​​

ြမတ်နိုး​​ said...

ရှယိ..ဗဟုသုတရပါတယ်။
ဟုတ်တယ် တရုပ်ြပည်က​​ေန လက်ဖက်​​ေြခာက်ရွက်က ဂျပန်ကို​​ေရာက်လာတာတဲ့​​..။

အင်ြကင်း​​သန့်​​ said...

အရင်တုန်း​​ကတည်း​​က​​ေသာက်ခဲ့​​တာ။ အခုလည်း​​​ေသာက်တယ်။ ​​ေနာက်လည်း​​​ေသာက်ဦး​​မှာ။ :)

shwezinu said...

ညီမ ​​ေချာ​​ေရ

အခုချက်ြခင်း​​ ကို ​​ေရ​​ေနွး​​​ေဖာက်ြပီး​​ ​​ေသာက်လိုက်မဟယ် တခရား​​ ကုန်​​ေရာ

ခင်မင်စွာြဖင့်​​
​​ေရွှစင်ဦး​​

​​ေရသန့်​​ said...

​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​​ေတာ့​​ အခုတ​​ေလာမ​​ေသာက်ြဖစ်ဘူး​​....
​​ေနာက်ကျရင်​​ေတာ့​​​ေသာက်မှပါ...
​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ် ....မမ​​ေချာ ကျမ်း​​မာပါ​​ေစ

ဇွန် said...

​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​​ေတာ့​​ လွှတ်ြကိုက် ခုလို အကျိုး​​ရှိတယ်ဆို​​ေတာ့​​ ပိုြကိုက်သွား​​ြပီ
​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ မမ​​ေရ...

kotunygn said...

Hi, all friends,

Tea Leafs is very good for health. But, be CAREFUL that don't eat and drink "Dye Tea Leafs ". Bec Dye Tea Leafs can cause Liver cancer. Take care it.

People ate and drank Tea Leafs to be healthy. But, People die bec of 'Dye Tea Leafs'. I got that experienc in my family.

So, eat and drink "Good Tea Leafs". Do NOT eat and drink "Dye Tea Leafs".

Have a Nice Day. Take Care.

​​ေမာင်​​ေလး​​ said...

အခုကို ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​​ေသာက်ရင်း​​ဖတ်​​ေနတာ...။

​​ေခါ်န် said...

အမ
ညီမ​​ေလး​​ လ္ဘက်သာနဲ့​​သာအသက်ရှင်လာတာ
ဒါ​​ေပမဲ့​​လ္ဘက်ရဲ့​​ ​​ေကာင်း​​ကျိုး​​ကိုအဲဒီ​​ေလာက်ထိမသိပါဘူး​​
အခုလို ဖတ်ခွင့်​​ရတဲ့​​အတွက်​​ေကျး​​ဇူး​​ပဲ အမ ..
.........အား​​​ေပး​​​ေနမယ်​​ေနာ် အမ ..........
...............​​ေခါ်န်......................

flowerpoem said...

လက်ဖက်ရဲ့​​​ေကာင်း​​ကျိုး​​​ေတွလာဖတ်ပါတယ် မ​​ေချာ ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ..

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

ဒီနိင်ငံလည်း​​ ​​ေရ​​ေနွြကမ်း​​ဘူး​​ ​​ေလး​​​ေတွ အ​​ေသာက်များ​​တယ်။ ကျွန်​​ေတာ်တို့​​​ေတာင် ​​ေန့​​လည်ဘက်​​ေတွ အဲဒီဘူး​​​ေတွပဲ ဝယ်​​ေသာက်ြဖစ်တယ်။ ရာသီဥတု ပူ​​ေနချိန် ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ ​​ေအး​​​ေအး​​​ေလး​​ ​​ေသာက်လိုက်ရတာ တကယ်​​ေရငတ်​​ေြပတယ်။
ဒီ​​ေလာက်အထိ ​​ေဆး​​ဘက်ဝင်တာ​​ေတာ့​​ ခုမှ သိတာပါ။ ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ အစ်မ...။

ြမတ်မွန် said...

လက်ဘက် ​​ေဆး​​ဘက်ဝင်တာ​​ေတာ့​​ သိတယ် မ​​ေရ..။
ဝိတ်ကျချင်ရင် ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ ​​ေသာက်ြကတယ် ဒီမှာ​​ေတာ့​​..
ဝမ်း​​မှန်တယ်။ ဝိတ်ချတဲ့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ဗူး​​​ေတွ​​ေတာင် ​​ေရာင်း​​တယ် မ​​ေရ..

​​ေဌး​​ဝင်း​​ said...

thank you.ဗဟုသုတအများ​​ြကီး​​ရတယ်ဗျာ။ကျ​​ေတာ်လဲ​​ေရ​​ေနွး​​ြကမ်း​​ြကိုက်တယ်