အုန်း​​သီး​​တစ်လံုး​​ရဲ့​​ လျှို့​​ဝှက်ချက်


တကယ်လို့​​များ​​ သင်ဟာ ပင်လယ်ကမ်း​​​ေြခကို ​​ေရာက်ဖူး​​သူဆိုရင် အုန်း​​သီး​​စိမ်း​​ထဲက အုန်း​​ရည်ကို ​​ေသာက်ခဲ့​​ဖူး​​မယ် ထင်ပါတယ်​​ေနာ်.. ပင်လယ်ကမ်း​​​ေြခ မ​​ေရာက်ြဖစ်​​ေတာင် ရန်ကုန်လိုြမို့​​ြကီး​​မှာ ​​ေရွှတိဂံုဘုရား​​အနီး​​မှာ တွန်း​​လှည်း​​နဲ့​​​ေရာင်း​​တဲ့​​  အုန်း​​ရည်ကို ​​ေသာက်လို့​​ ရပါတယ်.. သန်လျင် ​​ေရလည်​​ေကျာက်တန်း​​ဘုရား​​ကို သွား​​ဖူး​​ရင်း​​နဲ့​​လည်း​​ ဘုရား​​အနီး​​က ဆိုင်​​ေတွမှာ အုန်း​​ရည်ကို ​​ေသာက်သံုး​​လို့​​ ရပါ​​ေသး​​တယ်.. အုန်း​​ရည်ဟာ ချိုြမြမ ရှတတအရသာ ရှိတယ်ဆိုတာ လူတိုင်း​​က သိြက​​ေပမဲ့​​ အုန်း​​ရည်ရဲ့​​ အသံုး​​ဝင်ပံု လျှို့​​ဝှက်ချက်​​ေလး​​ကို​​ေတာ့​​ သိသူနည်း​​မယ် ထင်ပါတယ်.. အုန်း​​သီး​​တစ်လံုး​​ထဲက သဘာဝအတိုင်း​​ြဖစ်​​ေပါ်​​ေနတဲ့​​ အုန်း​​ရည်အ​​ေြကာင်း​​နဲ့​​အတူ အုန်း​​သီး​​ရဲ့​​ အသံုး​​ဝင်ပံု​​ေလး​​ကို ဖတ်မိထား​​သ​​ေလာက် ြပန်လည် ​​ေဝမျှပါဦး​​မယ်ရှင်။

အုန်း​​သီး​​ဟာ လူ​​ေတွအတွက် ​​ေကာင်း​​မွန်ထူး​​ြခား​​တဲ့​​ အစာတစ်မျိုး​​ြဖစ်ပါတယ်.. အထူး​​ြခား​​ဆံုး​​က လူ့​​အသက်ကို​​ေတာင် ကယ်တင်နိုင်စွမ်း​​ရှိတဲ့​​ အသီး​​ြဖစ်ပါတယ်.. အုန်း​​သီး​​ဟာ ​​ေသွး​​တွင်း​​ သြကား​​ဓာတ်ကို တည်ြငိမ်​​ေစနိုင်စွမ်း​​ရှိြခင်း​​၊​ ကိုလက်စ​​ေရာကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ရှိြခင်း​​၊​ ​​ေရဓာတ်ကို ထိန်း​​သိမ်း​​​ေပး​​ြခင်း​​နဲ့​​ အ​​ေရး​​​ေပါ် ​​ေသွး​​​ေရြကည်သွင်း​​ဖို့​​ လိုအပ်​​ေနသူများ​​ကို​​ေတာင်မှ အုန်း​​ရည်ြဖင့်​​ အစား​​သွင်း​​ကုသ​​ေပး​​နိုင်ြခင်း​​စတဲ့​​ အုန်း​​သီး​​ရဲ့​​ အသံုး​​ဝင်အ​​ေရး​​ပါပံုကို သိရှိသူမှာ လူအနည်း​​စု​​ေလာက်သာ ရှိပါတယ်.. ​​ေခတ်​​ေပါ် ​​ေဆး​​သု​​ေတသနြပုသူများ​​ကလည်း​​ အုန်း​​သီး​​ဟာ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အလွန်အကျိုး​​ြပု​​ေစနိုင်​​ေသာ အသီး​​ြဖစ်​​ေြကာင်း​​ ​​ေလ့​​လာ​​ေတွ့​​ရှိရပါတယ်..

 
အုန်း​​ရည်

အုန်း​​သီး​​ထဲမှ အုန်း​​ရည်ဟာ လူ့​​အသက်ကို ကယ်တင်​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိပံုနဲ့​​ပတ်သက်ြပီး​​ အ​​ေကာင်း​​ဆံုး​​ သက်​​ေသတစ်ခုကို ​​ေြပာြပရမယ်ဆိုရင် ဒုတိယကမ္ဘာစစ်အတွင်း​​က ပစိဖိတ်​​ေဒသစစ်ပွဲ​​ေတွမှာ စစ်သား​​​ေတွ အများ​​အြပား​​ ဒဏ်ရာရြကတဲ့​​အခါ အ​​ေရး​​​ေပါ် ​​ေသွး​​သွင်း​​ဖို့​​ လိုအပ်​​ေန​​ေပမဲ့​​ စစ်​​ေြမြပင်ြဖစ်တာ​​ေြကာင့်​​ ​​ေသွး​​ရည်ြကည်ပုလင်း​​​ေတွကို အချိန်မှီ ရရှိဖို့​​ အခက်အခဲ ြဖစ်​​ေနချိန်မှာ ဆရာဝန်​​ေတွဟာ အုန်း​​သီး​​ နုနုထဲက သန့်​​စင်တဲ့​​ အုန်း​​ရည်ကို ​​ေသွး​​ရည်ြကည်အစား​​ ထိုး​​သွင်း​​ကုသြပီး​​ အသက်ကယ်ခဲ့​​ရတဲ့​​ ြဖစ်ရပ်​​ေတွ ရှိခဲ့​​ပါတယ်.. အုန်း​​ရည်ဟာ လူခန္ဓာကိုယ်ရှိ ​​ေသွး​​ရည်ြကည်နဲ့​​ ထပ်တူနီး​​ပါး​​ တူညီြပီး​​ ​​ေသွး​​အမျိုး​​အစား​​ အား​​လံုး​​နဲ့​​ သင့်​​​ေတာ်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်..

အုန်း​​ရည်ဟာ ဓါတ်တိုး​​ပစ္စည်း​​ပါဝင်မှု များ​​ြပား​​ြပီး​​ လူ​​ေတွကို အထူး​​အကျိုး​​ြပု​​ေြကာင်း​​ ​​ေလ့​​လာ​​ေတွ့​​ရှိရပါတယ်..

ကိုလက်စ​​ေရာကို ကျဆင်း​​​ေစြခင်း​​

အစာ​​ေြခနိုင်စွမ်း​​ ြမင့်​​မား​​​ေစြခင်း​​

အ​​ေရြပား​​တွန့်​​ြခင်း​​ကို ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်ြခင်း​​

​​ေသွး​​တွင်း​​သြကား​​ဓာတ်ကို ထိန်း​​ညှိ​​ေပး​​ြခင်း​​

ဗိုင်း​​ရပ်စ်ပိုး​​များ​​ကို ကာကွယ်တိုက်ဖျက်ြခင်း​​

ဆဲလ်အသစ်များ​​ကို တိုး​​ပွား​​​ေစြခင်း​​

ဟိုမုန်း​​ကို ထိန်း​​ချုပ်​​ေပး​​ြခင်း​​

ကိုယ်အ​​ေလး​​ချိန်ကို ​​ေလျာ့​​ချ​​ေပး​​နိုင်ြခင်း​​

အဟာရဓာတ်နှင့်​​ ​​ေအာက်ဆီဂျင်ကို ဆဲလ်များ​​အတွင်း​​ ပို့​​​ေဆာင်​​ေပး​​နိုင်ြခင်း​​
ဇီဝရုပ်ြဖစ်ပျက်ြခင်း​​ကို တိုး​​တက်​​ေစြခင်း​​

​​ေရာဂါများ​​ကို ခုခံကာကွယ်​​ေပး​​ြခင်း​​

မှတ်ဉာဏ်ချို့​​ယွင်း​​မှုကို ကာကွယ်​​ေပး​​ြခင်း​​

ဘက်တီး​​ရီး​​ယား​​များ​​ကို ​​ေသ​​ေစနိုင်ြခင်း​​

စတဲ့​​ အကျိုး​​ဆက်များ​​စွာကို ​​ေပး​​နိုင်တဲ့​​အတွက်​​ေြကာင့်​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အဖိုး​​တန်တဲ့​​ အုန်း​​သီး​​ြဖစ်ပါတယ်.. အုန်း​​သီး​​အနုတွင် သန့်​​စင်​​ေကာင်း​​မွန်​​ေသာ မြပည့်​​ဝဆီများ​​ ပါဝင်တဲ့​​အတွက် အုန်း​​သီး​​အရင့်​​ထက်စာရင် အဆီပါဝင်မှုနှုန်း​​ နည်း​​ပါး​​ပါတယ်.. ထို့​​​ေြကာင့်​​လည်း​​ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် စဉ်း​​စား​​ြပီး​​ အုန်း​​သီး​​တစ်လံုး​​ကို ဝယ်ယူမယ်ဆိုရင် အုန်း​​သီး​​အနုကို ရှာ​​ေဖွ ဝယ်ယူသင့်​​တယ်လို့​​ သိရပါတယ်.. အုန်း​​သီး​​ အနုအရင့်​​ ​​ေရွး​​ချယ်ပံုမှာ အုန်း​​သီး​​အနုသည် ခပ်စိမ်း​​စိမ်း​​အ​​ေရာင်ရှိြပီး​​ အုန်း​​သီး​​အရင့်​​မှာ အစိမ်း​​​ေရာင် နည်း​​ပါး​​ြပီး​​ အညိုခပ်​​ေဖျာ့​​​ေဖျာ့​​အ​​ေရာင် ရှိတတ်ပါတယ်..

အုန်း​​ဆီ


အုန်း​​သီး​​က​​ေန ရရှိတဲ့​​ အုန်း​​ဆီဟာလည်း​​ အလွန်အကျိုး​​များ​​တဲ့​​ ​​ေဆး​​ကုသမှုဆိုင်ရာ ပစ္စည်း​​အြဖစ် သံုး​​စွဲနိုင်ပါ​​ေသး​​တယ်.. အုန်း​​ဆီဟာ အား​​လံုး​​သိြကတဲ့​​အတိုင်း​​ ဆံပင်သန်စွမ်း​​နက်​​ေမှာင်ဖို့​​ အလွန်​​ေကာင်း​​မွန်တဲ့​​ သဘာဝ အား​​ြဖည့်​​​ေဆး​​ ြဖစ်ပါတယ်.. အုန်း​​ဆီြဖင့်​​ ဦး​​​ေခါင်း​​ကို မှန်မှန် နှိပ်နယ်​​ေပး​​ပါက ဦး​​​ေရြပား​​တွင်ြဖစ်တတ်​​ေသာ ​​ေဘာက်နှင့်​​ ဦး​​​ေရြပား​​​ေြခာက်​​ေသွ့​​ြခင်း​​တို့​​ကို ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ ပျက်စီး​​​ေန​​ေသာ ဆံပင်များ​​ကို ြပုြပင် ထိန်း​​သိမ်း​​ဖို့​​ အတွက်လည်း​​ အုန်း​​ဆီမှာ အလွန်​​ေကာင်း​​မွန် အဆင်​​ေြပပါသည်။ ထို့​​​ေြကာင့်​​လည်း​​ အုန်း​​ဆီကို ဆံပင်ြပုြပင်​​ေရး​​ ပစ္စည်း​​၊​ ​​ေဗာက်များ​​ ကာကွယ်​​ေသာပစ္စည်း​​အြဖစ် နည်း​​မျိုး​​စံုြဖင့်​​ ထုတ်လုပ်ြကပါတယ်.. ​​ေနာက်ထပ် အသံုး​​ဝင်​​ေသာအချက်မှာ အုန်း​​ဆီသည် သွား​​ပိုး​​စား​​ြခင်း​​၊​ သွား​​​ေရာဂါများ​​ြဖစ်ြခင်း​​ကို ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်တယ်လို့​​ သိရပါတယ်.. အုန်း​​ဆီအနည်း​​ငယ်ကို သွား​​ဖံုး​​နှင့်​​ သွား​​တို့​​တွင် အြမဲတမ်း​​ ပွတ်တိုက်​​ေပး​​ပါက သွား​​များ​​ကို ပိုမိုခိုင်မာ​​ေစနိုင်ပါတယ်လို့​​ ​​ေဖာ်ြပထား​​ပါတယ်.…

အုန်း​​ဆီရဲ့​​ အြခား​​အသံုး​​ဝင်ပံုမှာ ​​ေြခာက်​​ေသွ့​​​ေသာ အ​​ေရြပား​​များ​​အတွက် အ​​ေကာင်း​​ဆံုး​​ moisturizer ြဖစ်ပါတယ်..  အုန်း​​ဆီကို အ​​ေရြပား​​​ေပါ်လိမ်း​​ြပီး​​ နှိပ်နယ်​​ေပး​​ပါက အသား​​ပတ်ြခင်း​​၊​ ​​ေြခာက်​​ေသွ့​​ြခင်း​​၊​ အက်ကွဲြခင်း​​များ​​ မြဖစ်​​ေအာင် ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်ပါတယ်.. အ​​ေရြပား​​တွန့်​​ြခင်း​​ကိုလည်း​​ ​​ေနှာင့်​​​ေနှး​​​ေစတယ်လို့​​ သိရပါတယ်. အုန်း​​ဆီပါဝင်တဲ့​​ အ​​ေရြပား​​​ေစာင့်​​​ေရှာက် ပစ္စည်း​​များ​​ြဖစ်တဲ့​​ ဆပ်ြပာ၊​ အသား​​လှလိမ်း​​​ေဆး​​၊​ လူး​​​ေဆး​​ခရမ်စသြဖင့်​​ အများ​​အြပား​​ကို ထုတ်လုပ်ြကပါတယ်.. ထိခိုက်ရှနာများ​​အတွက်လည်း​​ အုန်း​​ဆီဟာ ​​ေဆး​​ဝါး​​တစ်လက်အြဖစ် အ​​ေထာက်အကူြပုနိုင်ပါ​​ေသး​​တယ်.. ဒဏ်ရာ​​ေပါ်မှာ အုန်း​​ဆီကို လိမ်း​​​ေပး​​ြခင်း​​အား​​ြဖင့်​​ ြပင်ပမှ ဖုန်များ​​ ၊​ ဘက်တီး​​ရီး​​ယား​​များ​​နဲ့​​ ဗိုင်း​​ရပ်စ်များ​​ မဝင်​​ေရာက်နိုင်​​ေအာင် အလွှာပါး​​​ေလး​​အြဖစ် ဖံုး​​အုပ်ထား​​​ေစပါတယ်.. အုန်း​​ဆီဟာ ဒဏ်ရာ​​ေပါ်မှ ပျက်စီး​​သွား​​​ေသာ တစ်ရှူး​​များ​​ကို အြမန်ဆံုး​​ ြပန်လည် ​​ေကာင်း​​မွန်​​ေစနိုင်စွမ်း​​ရှိ​​ေြကာင်း​​ သိရပါတယ်.. အုန်း​​ဆီဟာ ဘက်တီး​​ရီး​​ယား​​များ​​၊​ ဗိုင်း​​ရပ်စ်များ​​၊​ အ​​ေရြပား​​​ေပါ် ြဖစ်တတ်​​ေသာမှိုများ​​၊​ စသည်တို့​​ကို ထိထိ​​ေရာက်​​ေရာက် ကာကွယ်​​ေပး​​နိုင်စွမ်း​​ ရှိပါတယ်..

အုန်း​​သီး​​ထွက်ပစ္စည်း​​များ​​


အုန်း​​သီး​​က​​ေန ထုတ်လုပ်တဲ့​​ အုန်း​​နို့​​၊​ အုန်း​​မှုန့်​​၊​ အုန်း​​သီး​​ဖတ် စသည်တို့​​သည်လည်း​​ အစား​​အ​​ေသာက်များ​​၊​ ဟင်း​​လျာများ​​၊​ မုန့်​​များ​​ ချက်ြပုတ်ရာတွင် အသံုး​​ြပုြကပါတယ်.. အချို့​​​ေသာနိုင်ငံများ​​တွင် အုန်း​​နို့​​မှာ ဟင်း​​လျာအ​​ေတာ်များ​​များ​​တွင် မပါမြပီး​​ အသံုး​​ြပုြကတဲ့​​ အရာသာထူး​​ကဲ ​​ေကာင်း​​မွန်​​ေစ​​ေသာ ဟင်း​​ချက်ဖွယ် တစ်မျိုး​​ ြဖစ်ပါတယ်.. ြမန်မာနိုင်ငံတွင်​​ေတာ့​​ ဟင်း​​ချက်ရာတွင် အသံုး​​ြပုမှု နည်း​​ပါး​​​ေသာ်လည်း​​ ြမန်မာမုန့်​​ ​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​တွင် အုန်း​​နို့​​ပါဝင်တတ်ပါတယ်.. အုန်း​​ရည်မှာ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အ​​ေထာက်အကူ များ​​စွာ ြဖစ်​​ေစနိုင်​​ေသာ်လည်း​​ အုန်း​​နို့​​နှင့်​​ြပုလုပ်​​ေသာ အစား​​အ​​ေသာက်များ​​ အလွန်အကျွံစား​​သံုး​​ပါက ​​ေသွး​​တိုး​​​ေရာဂါသမား​​များ​​အတွက် အလွန်အန္တရာယ်ြကီး​​ပါတယ်..


ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက် အုန်း​​ရည်များ​​များ​​​ေသာက်ြပီး​​ အုန်း​​ဆီ များ​​များ​​လိမ်း​​လို့​​  အုန်း​​နို့​​ကို​​ေတာ့​​ သင့်​​တင့်​​ရံုသာ စား​​ြကပါစို့​​​ေနာ်....  :)

Kiran Patil ရဲ့​​  Health Benefits of Coconut Oil, Coconut Water Health Benefits နှင့်​​ Funzug.com မှ အချက်အလက်များ​​ကို မှီြငမ်း​​ကိုး​​ကား​​ပါသည်။ ဤပိုစ့်​​ပါ အချက်အလက်များ​​ကို အတည်ြပု​​ေပး​​ြပီး​​ အချက်အလက်အသစ်များ​​ ထပ်မံရှာ​​ေဖွ ကူညီ​​ေပး​​​ေသာ ​​ေဒါက်တာဇီဝက(​​ေဆး​​-၂) အား​​ အထူး​​ ​​ေကျး​​ဇူး​​ တင်ရှိပါသည်။


28 comments:

zt said...

မ​​ေလး​​ အစား​​အ​​ေသာက်​​ေတွမှာ အုန်း​​နို့​​ ထည့်​​ချက်ြကတယ်။ မ​​ေလး​​ရှား​​မှာ အုန်း​​သီး​​ ​​ေပါလို့​​လား​​​ေတာ့​​ မသိ။

အုန်း​​သီး​​ အသံုး​​ဝင်တဲ့​​ အထဲမှာ အုန်း​​မုတ်ခွက် နဲ့​​ အုန်း​​ဆံဖတ် ကျန်​​ေသး​​တယ်။ :D

စန္ဒကူး​​ said...

​​ေချာ​​ေရ.. Virgin coconut oil က ကျမ်း​​မာ​​ေရး​​အတွက်အရမ်း​​​ေကာင်း​​တယ်..
အသား​​ရည်တွက်​​ေရာ၊​ ကင်ဆာအတွက်​​ေရာ၊​ ဟင်း​​ချက်ဖို့​​​ေရာ၊​ ထိခိုက်ဒဏ်ရာတွက်​​ေရာ..
ဥပမာနဲနဲ​​ေလး​​​ေြပာြပမယ်​​ေနာ်။
တစ်​​ေခါက် တင်း​​နစ်ရိုက်ရင်း​​နဲ့​​ ​​ေနာက်ြပန် လဲကျတဲ့​​ အန်ကယ်တစ်​​ေယာက် ​​ေခါင်း​​မှာ ၄ ချက်ချုပ်ရတယ်.. သူက virgin coconut oil ကိုအနာ​​ေပါ်သုတ်လိမ်း​​ထား​​တာ..​​ေနာက်​​ေန့​​ ထူထူ​​ေထာင်​​ေထာင် ​​ေလျှာက်သွား​​တယ်..​​ေနာက်ပိုင်း​​ဒဏ်ရာ​​ေတာင်မကျန်ခဲ့​​ဘူး​​။
​​ေနာက်တစ်ခုက ​​ေလ.. ကူး​​​ေချာင်း​​ဆိုး​​တုန်း​​က.. ဆရာဝန်​​ေပး​​တဲ့​​​ေဆး​​လဲမရ... ၂ လ​​ေကျာ်လာလို့​​ အရမ်း​​ အိပ်ပျက်စား​​ပျက်ြဖစ်တာ​​ေလ.. အဲဒါ virgin coconut oil တစ်ဇွန်း​​နဲ့​​ သံပုရာသီး​​ ညှစ်​​ေသာက်တာ ၂ ရက်ဘဲ ​​ေပျာက်​​ေရာ...
ဒါ​​ေြကာင့်​​ ပူပူ ​​ေရာက်​​ေတာ့​​ ​​ေချာင်း​​ြပန်ဆိုး​​တဲ့​​အခါ virgin coconut oil လိုက်ရှာတာ mustafa မှာပုလင်း​​​ေသး​​​ေသး​​​ေတွ့​​တယ်.. အဲဒါ သံပုရာသီး​​နဲ့​​​ေသာက်တာ ​​ေကာင်း​​သွား​​ြပန်တယ်..
​​ေနာက်တစ်ခုက​​ေလ.. အင်ဂလန်မှာ အလုပ်လုပ်​​ေနတဲ့​​ အမြကီး​​တစ်​​ေယာက် ကင်ဆာနဲ့​​ အိမ်ြပန်လာ​​ေနတာ.. သူတို့​​နယ်မှာ​​ေနရင်း​​​ေန့​​တိုင်း​​ တစ်ရက်တစ်ဇွန်း​​မနက်လင်း​​ရင်​​ေသာက်တာ ကင်ဆာဆဲလ် ​​ေတွ​​ေတာင် ​​ေနာက်ထပ်စစ်​​ေတာ့​​ရှာမ​​ေတွ့​​​ေတာ့​​ဘူး​​။ ​​ေနာက်မှဆက်​​ေြပာမယ်.. အလုပ်လုပ် လိုက်အံုး​​မယ်..

အုပ်ြကီး​​ said...

ဪ ..
အုန်း​​သီး​​တစ်လံုး​​က ဒီ​​ေလာက်အသံုး​​ဝင်မှန်း​​အခုမှသိရတယ်ဗျာ..
အခုလို​​ေဝမျှတာ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ

shwezinu said...

အုန်း​​သီး​​ က​​ေတာ့​​ ြကိုက်စ် အုန်း​​ဆံနုနု ​​ေလး​​ ဇွန်း​​ြခစ် အုန်း​​ရည်ရယ် သြကား​​ရယ်​​ေရာ အ​​ေအး​​ခံ​​ေသာက်

ခင်တဲ့​​
​​ေရွှစင်ဦး​​

မ​​ေလး​​ said...

မ​​ေချာ​​ေရ မျှ​​ေဝ​​ေပး​​တာ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ။ အနီး​​မှာရှိ​​ေပမဲ့​​ မသိ​​ေတာ့​​ မသံုး​​ြဖစ်ဘူး​​​ေပါ့​​။ ခု​​ေတာ့​​သိသွား​​ြပီ။

crystal said...

လတ်ဆတ်ြပီး​​ ရှိန်း​​ြမတဲ့​​ အုန်း​​ရည်​​ေအး​​​ေအး​​​ေလး​​ ​​ေသာက်ချင်ရင် ခရစ္စတလ်ဆီကို လာခဲ့​​ပါ။ စိတ်ြကိုက်​​ေသာက်သံုး​​နိုင်ရန် တာဝန်ယူပါတယ် :)

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

အုန်း​​စိမ်း​​ရည်​​ေလး​​​ေသာက်ချင်လိုက်တာ..။ ​​ေသာက်လိုက်အံုး​​မယ်..။

ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

ယမင်း​​ said...

အင်း​​ ဒါ​​ေြကာင့်​​မ​​ေချာကို ​​ေလး​​စား​​တာ ဗဟုသုတကလည်း​​ြပည့်​​စံုလိုက်တာ ယမင်း​​စိတ် ဝင်စား​​တာ​​ေတွကို ​​ေဖာ်ြပ​​ေပး​​တဲ့​​ အတွက် ​​ေကျး​​ဇူး​​ ခုမှပဲ အုန်း​​သီး​​ရဲ့​​ အသံုး​​ဝင်ပံုကို ​​ေကာင်း​​​ေကာင်း​​သိ​​ေတာ့​​တယ် ​​ေနာက်လည်း​​ အပင်​​ေတွရဲ့​​ အသံုး​​ဝင်ပံု​​ေတွ ကို ​​ေဖာ်ြပ​​ေပး​​ဦး​​​ေနာ် :D

​​ေမာင်မျိုး​​ said...

အုန်း​​ရည်​​ေတာင် ​​ေသာက်ချင်လာြပီး​​ :)

မိုး​​စက်ပွင့်​​ said...

ဒါတင် ဘယ်ကအံုး​​မလဲ မ​​ေချာရဲ့​​
အုန်း​​မှုတ်ခွက်က နယ်မှာ လက်ကိုင်ရိုး​​​ေလး​​တပ်ြပီး​​ ​​ေရခွက်လုပ်သံုး​​ြကတာ....(ခု​​ေတာ့​​ နည်း​​သွား​​ြပီ)
အုန်း​​ဆံအမျှင်​​ေလး​​​ေတွက ြကိုး​​ကျစ်လို့​​ ရတယ်​​ေလ ....
အုန်း​​သီး​​နုနုဇွန်း​​ြခစ် အ​​ေခွလိမ်လိမ်​​ေလး​​​ေတွနဲ့​​ အုန်း​​ရည် သြကား​​နဲ့​​ (အစ်မ​​ေရွှစင်ဦး​​​ေြပာသလို) အ​​ေအး​​ခံ​​ေသာက်ရရင် သိပ်​​ေကာင်း​​မှာဘဲ...လို့​​ ​​ေတွး​​ရင်း​​ သွား​​ရည်ကျလာတယ်

ahphyulay said...

ကျွန်​​ေတာ် တကယ်မသိခဲ့​​ ပါ ၊​
အဲ့​​​ေလာက် သံုး​​လို့​​ရမှန်း​​ ...
​​ေသွး​​အစား​​အ​​ေရး​​​ေပါ် သံုး​​ လို့​​ရမှန်း​​ သိရလို့​​ ပိုလို့​​​ေတာင်
အံ့​​ ဩ ရ​​ေသး​​....
​​ေကျး​​ဇူး​​ပါဗျာ..။

ညီမ​​ေလး​​ said...

အုန်း​​သီး​​ကို နဂိုကတည်း​​က အရမ်း​​အရမ်း​​ကို ြကိုက်တာ .. ​​ေချာရဲ့​​ အုန်း​​သီး​​​ေကာင်း​​ကျိုး​​​ေတွဖတ်မိ​​ေတာ့​​ ပိုြကိုက်ရြပီ
အြကိုက်ဆံုး​​ အချက်က "မှတ်ဉာဏ်ချို့​​ယွင်း​​မှုကို ကာကွယ်​​ေပး​​ြခင်း​​ " ဆိုတာပဲ ။ ခုတ​​ေလာ အမှတ်မရှိ ြဖစ်ြဖစ်​​ေနလွန်း​​လိုး​​့​​)))

sosegado said...

​​ေရာက်ရင်​​ေတာ့​​ အုန်း​​​ေရတစ်ဝ​​ေသာက်လိုက်မယ် ဆိုြပီး​​​ေတွး​​ထား​​မိတယ်၊​
​​ေရာက်​​ေတာ့​​ အဲဒီ beach မှာ အုန်း​​ပင်လဲမရှိဘူး​​ အုန်း​​​ေရလည်း​​ မရှိဘူး​​၊​
​​ေတာ်​​ေတာ်ထံုတာငါ၊​ ပထဝီ​​ေလ့​​လာမှုလည်း​​မလုပ်ခဲ့​​ဘူး​​၊​
ြကိုက်လို့​​​ေသာက်ချင်တာပဲသိတယ်။

ဖိုး​​ြကယ် said...

အမယ်....တယ်​​ေကာင်း​​တဲ့​​အုန်း​​သီး​​ပါလား​​ :) အစ်မ​​ေချာ​​ေြပာမှသိတယ် ​​ေကျး​​ဇူး​​တင်ပါ၏ :)

ခင်တဲ့​​(ဖိုး​​ြကယ်)

ဘ​​ေကျာက် said...

​​ေမျာက်အုန်း​​သီး​​ရတာ​​ေတာ့​​ ဘာလုပ်ရမှန်း​​မသိဘူး​​

ဝက်ဝံ​​ေလး​​ said...

​​ေချာ ကိုယ် အုန်း​​နို့​​​ေခါက်ဆွဲစား​​ချင်တယ်
အုန်း​​ထမင်း​​ရယ် ြကက်သား​​ရယ် ရှလွတ်

ကို​​ေအာင် said...

မ​​ေချာ ​​ေရး​​ထား​​တာကို ဖတ်ြပီး​​ အုန်း​​ရည် ​​ေြပး​​​ေသာက်လိုက်အံုး​​မယ် ... :P

ကိုြကည်သာ said...

အား​​ပါး​​ခရီး​​က​​ေရာက်မဆိုက် အုန်း​​​ေရ​​ေလး​​​ေသာက်လိုက်ရတာ ရှယ်ပဲ ​​ေကာင်း​​ပ...

Baby taster said...

​​ေချာ​​ေရ......
အုန်း​​သီး​​ အ​​ေြကာင်း​​​ေလး​​ လာဖတ်တယ် ။အုန်း​​နို့​​ ​​ေြကာင့်​​ ​​ေသွး​​တိုး​​တယ် ဆိုတာ
မမှန်ဘူး​​လို့​​ တခါက ဖတ်ဖူး​​တယ် ။ South Indian ​​ေတွက အစား​​စာ တိုင်း​​မှာ
အုန်း​​သီး​​ အုန်း​​နို့​​ထည့်​​တယ်တဲ့​​ ဟင်း​​ချက်ရင်​​ေတာင် အုန်း​​ဆီပဲ သံုး​​ြကတယ်တဲ့​​ ဖတ်ဖူး​​တာပါ
စာအုပ်​​ေတာ့​​ မမှတ်မိ​​ေတာ့​​ဘူး​​ ။ ဒါ​​ေြကာင့်​​ထင်တယ်South Indian အရမ်း​​ စာ​​ေတာ်ြကတာပဲ
ပညာတတ်​​ေတွ များ​​တာပဲ US မှာဆိုရင် ဆရာဝန်နဲ့​​ အင်ဂျင်နီယာ​​ေတာ်​​ေတာ်
များ​​များ​​ South Indian ြကီး​​ပဲ ။ ငယ်ငယ်​​ေလး​​​ေတွ အုန်း​​သီး​​ အစွမ်း​​ ထင်ပါရဲနဲ့​​​ေနာ် ။အိမ်ပတ်ပတ်လည်
အုန်း​​သီး​​ စိုက်ရမယ် .က​​ေလး​​​ေတွကို ​​ေကျွး​​ဖို့​​ မြဖစ်ပါဘူး​​ ။ရာသီဥတုနဲ့​​ အုန်း​​ပင်​​ေလး​​ တပင်အလှ ဝယ် စိုက်မိပါရဲ့​​ ​​ေအး​​လို့​​ ဟို​​ေရွ့​​ဒီ​​ေရွ့​​နဲ့​​ ရှည့်​​င​​ေပါ လက်ချက်ပါ မိသွား​​​ေတာ့​​ ​​ေသပါ​​ေလ​​ေရာ ​​ေလ​​ေြကာရှည်လား​​ဟင် :P

စကား​​မစပ် ​​ေြပာရအံုး​​မယ်
ကချင်ြပည်နယ် ၊​ြမစ်ြကီး​​နား​​ြမို့​​ ၊​​ေြမြမင့်​​မှာ ​​ေနပါတယ် ။၊​

ဂျူး​​လိယက် said...

မ​​ေချာ​​ေရ.... အုန်း​​ရည်ရဲ့​​ အကျိုး​​ရှိပံု​​ေလး​​ ဖတ်ြပီ ​​ေန့​​တိုင်း​​​ေတာင် အုန်း​​ရည်​​ေသာက်ချင်လာတယ်။ ကျန်း​​မာ​​ေရး​​အတွက်လည်း​​ အလွန်အကျိုး​​ရှိလို့​​ပါ။ ဒီပို့​​စ်​​ေလး​​အတွက် ​​ေကျး​​ဇူး​​ပါ​​ေနာ်... :D

khinmarlaraung said...

မ​​ေရ....​​ေရာက်တယ်။ ညီမ ကိုယ်တိုင်သိပ်ြကိုက်တဲ့​​ အသီး​​တစ်မျိုး​​ပါ။
အုန်း​​ရည်ကို အရမ်း​​ြကိုက်ပါတယ်။ ဒါ​​ေပမဲ့​​...သူ့​​ရဲ့​​အကျိုး​​ ဒီ​​ေလာက် ထူး​​မှန်း​​ကို​​ေတာ့​​
ဒီ​​ေန့​​မှ ​​ေသ​​ေသချာချာ သိခွင့်​​ရ​​ေတာ့​​တယ်..မ​​ေရ။ ဗဟုသုတ​​ေတွ စု​​ေဝး​​​ေနတဲ့​​
Site ​​ေလး​​ပါလား​​​ေနာ်။ အုန်း​​ရည်​​ေသာက်ချင်စိတ်လဲ ​​ေပါက်လာြပန်တယ်..ခု။ :)
အမ စန္ဒကူး​​ မန့်​​ထား​​တာ​​ေလး​​ ဖတ်ရင်း​​တန်း​​လန်း​​ြကီး​​ သူက ြပန်သွား​​​ေလ​​ေတာ့​​ ...
ထပ်သိချင်​​ေသး​​သား​​..မ​​ေရ။ :)
...ခင်မင်​​ေလး​​စား​​လျှက်...ခင်မာလာ​​ေအာင်...:)

blackcoffee said...

မ​​ေချာ​​ေြပာမှဘဲ အုန်း​​သီး​​အ​​ေြကာင်း​​ ြပည့်​​ြပည့်​​စံုစံု သိရ​​ေတာ့​​တယ်။ ဗဟုသုတတစ်ခု ထပ်တိုး​​ခဲ့​​ရြပန်ြပီ​​ေပါ့​​။

kotunygn said...

Good tal byar.

I will drink it every week. Big Thanks 2 U. Have a Nice Day.

လသာည said...

အုန်း​​သီး​​ကို ငယ်ငယ်က မြကိုက်ဖူး​​။ အုန်း​​ရည်တို့​​ အုန်း​​သီး​​တို့​​ စား​​ြပီး​​ရင် လည်​​ေချာင်း​​နာတတ်တာလည်း​​ ပါတယ်။ အခုမှ အုန်း​​သီး​​ကို နည်း​​နည်း​​ပိုြကိုက်တတ်လာတယ်။ အုန်း​​နို့​​​ေခါက်ဆွဲဆို အ​​ေသြကိုက်း​​))

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

အုန်း​​ထမင်း​​နဲ့​​ ြကက်သား​​ဆီြပန်​​ေလး​​ပါ တင်လိုက်ရင်​​ေတာ့​​ ရှယ်​​ေပါ့​​။
အုန်း​​သီး​​နုနု​​ေတာ့​​ ြကိုက်တယ်။
အမှန်အကန် အုန်း​​သီး​​​ေြပာတာ​​ေနာ်။ စကား​​လိမ်နဲ့​​ မဟုတ်ဘူး​​။

ြမ​​ေသွး​​နီ said...

ဟယ်....
ပို့​​စ်ကို အစက​​ေန အဆံုး​​...
ကွန်မန့်​​​ေတွ တစ်ခုြပီး​​တစ်ခု စိတ်ဝင်တစား​​ဖတ်လာလိုက်တာ...
ြမစ်ရဲ့​​ ကွန်မန့်​​လဲ​​ေရာက်​​ေရာ...သူ ​​ေြပာသလို စကား​​လိမ်ဖတ်မိလိုက်တာ...
ဖွီ.... သွား​​​ေရာ...အရသာ​​ေလး​​​ေတွ..။
​​ေတာ်​​ေတာ်ဆိုး​​တဲ့​​ ..ြမစ်..။

flowerpoem said...

မ​​ေချာ​​ေရ ကျွန်မအုန်း​​စိမ်း​​ရည်မြကိုက်ဘူး​​ အုန်း​​သီး​​သိပ်မစား​​ြဖစ်ဘူး​​ အုန်း​​သီး​​နဲ့​​ လုပ်တဲ့​​ မုန့်​​​ေတာ့​​ စား​​ြဖစ်ပါတယ်. .
ခု​​ေတာ့​​ အုန်း​​စိမ်း​​​ေရကို​​ေသာက်ရ​​ေတာ့​​မယ် ​​ေကျး​​ဇူး​​အမ

​​ေသာ်ဇင်စိုး​​ said...

အုး​​န်သီး​​နဲ့​​ ဆိုင်တာ​​ေတွအား​​လံုး​​ြကိုက်တယ်.. ကျွန်​​ေတာ်တို့​​ ထား​​ဝယ်က အစား​​အစာ​​ေတွ ​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​လည်း​​ အုန်း​​သီး​​သံုး​​ြကတယ်.. ပင်လယကမ်း​​​ေြခမှာ အ​​ေခါင်း​​ဖွင့်​​ထား​​တဲ့​​ အုန်း​​သီး​​နုနုက​​ေတာ့​​ အ​​ေကာင်း​​ဆံုး​​ပါပဲ.. :)