ဒီေန့ေတာ့ ကျွန်မတို့ရဲ့ ေဒသ အစားအစာအေြကာင်းေလး ေြပာြပချင်ပါေသးတယ်... အရင်က ဟင်းေတွမဟုတ်တဲ့ အြခားဟင်းလျာေတွပါ။ ကျွန်မတို့စားြဖစ်တဲ့ ေဒသအစားအစာေတွဟာ အသားငါးထက် အသီးအရွက်သာ များပါတယ်ရှင်။ ဒါေြကာင့် ကျွန်မရဲ့ ေဒသအစားအစာေတွဟာ အသီးအရွက်ေတွကို ပံုစံအမျိုးမျိုးနဲ့ ချက်ြပုတ်စားေသာက်ြဖစ်တဲ့ အေြကာင်းေတွသာ ြဖစ်ပါတယ်။
ကန်းစွန်းရွက်သုပ်
ပထမဦးဆံုး မိတ်ဆက်ေပးမဲ့ ဟင်းက ကန်စွန်းရွက်သုပ်ပါ။ ကန်စွန်းရွက်ကို အများအားြဖင့် ေြကာ်စားတာနဲ့ အချဉ်ရည်ချက်စားြကတာ များပါတယ်.. ဒါေပမဲ့ ကျွန်မတို့ဘက်မှာေတာ့ ကန်စွန်းရွက်ကို သုပ်စားြကပါတယ်.. ကန်စွန်းရွက်ကို အစိမ်းသုပ်နဲ့ ြပုတ်ြပီး သုပ်ရယ်လို့ နှစ်မျိုး ရှိပါတယ်..
ကန်စွန်းရွက် အစိမ်းသုပ်
အစိမ်းသုပ် ြပုလုပ်ပံုက လွယ်လွယ်ေလးပါ။ ကန်စွန်းရွက်သုပ်ဖို့က ထိုင်ဝမ်ကန်စွန်းကို အသံုးမြပုပါဘူး။ ရိုးရိုး ေရကန်စွန်းကိုသာ သံုးပါတယ်.. အရိုးနုနဲ့ အရွက်တို့ကို ေြခွယူလိုက်ြပီး အပိုင်းအပိုင်းေလးေတွ လှီးြဖတ်လိုက်ပါတယ်..
ြပီးေတာ့ ကန်စွန်းရွက်နဲ့အတူ ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီး၊ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ဆား၊အချိုမှုန့်၊ အသားမှုန့် ( သပ်သပ်လွတ်စားလိုလျှင် ပုဇွန်ေြခာက်နှင့် အသားမှုန့်မထည့်ဘဲ သုပ်နိုင်ပါသည်) ခရမ်းချဉ်သီး၊ သံပုရာသီး တို့ကို အဆင်သင့် လုပ်ထားပါ။
စားခါနီးမှ နယ်လိုက်ရင် ချဉ်ချဉ် စပ်စပ် ကန်စွန်းရွက်အစိမ်းသုပ် တစ်ခွက်ရပါြပီ။
ကန်စွန်းရွက် အဆိမ့်သုပ်
ကန်စွန်းရွက်ကို ြပုတ်ြပီး သုပ်ပါဦးမယ်.. ကန်စွန်းရွက်ကို ေရေနွးဆူဆူထဲ ထည့်ြပုတ်ပါတယ်.. ကန်ဇွန်းရွက်ကို ေပျာ့အိေအာင့်မြပုတ်ရပါ။ ခဏတာ ေရေနွးနှင့် ြပုတ်ြပီး ေရေအးေအးတွင် စိမ်းထားပါ။
ြပုတ်ြပီး ေရေအးေအးမှာ စိမ်ထားရင် ကန်စွန်းရွက် အေရာင်ေြပာင်းသွားတာမျိုး မြဖစ်နိုင်ေတာ့ပါဘူး။
ထို့ေနာက် ဆီကျက်ချက်၊ ေြမပဲဆန်( သို့) နှမ်းကို ေလှာ်ပါ။ ြပီးလျှင် ေြမပဲဆန်ေထာင်း၊ နှမ်းေထာင်းထည့်၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ြကက်သွန်နီထည့် ၊ ဆားအချိုမှုန့် ဆီကျက်ထည့်ြပီး နယ်လိုက်ရင် အရသာရှိတဲ့ ကန်စွန်းရွက် အဆိမ့်သုပ် တစ်ခွက်ရပါြပီ။
ကန်စွန်းရွက် အဆိမ့်သုပ်
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ြကက်ဥ တိုဟူးြဖူေပါင်း
စားလို့ေကာင်းတဲ့ ပဲြပားေခါ် တိုဟူးြဖူေပါင်းနည်းေလးကို မျှေဝပါရေစရှင်။ ဒီပဲြပားကိုေတာ့ ဘယ်ေနရာမဆို အလွယ်တကူ ဝယ်ယူလို့ ရနိုင်တာမို့ လူတိုင်းအတွက် ချက်စားဖို့ အဆင်ေြပမယ်လို့ ေမျှာ်လင့်ပါတယ်။
ပဲြပားကို ခုလိုအတံုးေလးေတွ တံုးြပီး ပန်းကန်လံုးထဲထည့်ထားပါတယ်.. ဂျင်း၊ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ြကက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ နံနံတို့နဲ့အတူ အေရာင်စံုသွားေအာင် ဥနီေလးကိုပါ ေသးေသးရှည်ရှည်ေလးလှီးြပီး အေပါ်က ထည့်ပါမယ်..
အစိမ်း၊အနီ၊လိေမ္မာ် ၊ အြဖူ အေရာင်ေလးေတွ စံုသွားေအာင်ေပါ့ေနာ်
ေပါင်းမယ်ေလ
ြကက်ဥနှစ်လံုးေလာက်ကို ေဖာက်ြပီး ခွက်တစ်ခုထဲ နာနာေခါက်ြပီး ဆားအချိုမှုန့်တို့နှင့် ေရအနည်းငယ် ေရာကာ ြကက်ဥနှင့် ေရာေမွှပါ။ ြပီးလျှင် ြကက်ဥကို တိုဟူးြဖူပန်းကန်ထဲသို့ ေဘးမှ ေလာင်းချပါ။ တိုဟူးြဖူပန်းကန် တစ်ဝက်နီးပါးခန့် ြမုပ်ေအာင် ဒယ်အိုးတစ်ခုထဲ ေရထည့်ကာ အဖံုးအုပ်ြပီး မီးဖိုေပါ်တင်ြပီး အချိန် ၁ဝမိနစ်ခန့် ေပါင်းလိုက်လျှင် စားချင့်စဖွယ် ြကက်ဥ တိုဟူးြဖူေပါင်း ရပါြပီ။
စားလို့ရြပီေနာ် ြကက်ဥ တိုဟူးြဖူေပါင်း။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ခရမ်းချဉ်သီး ပဲြပားချက်ပဲြပား (တိုဟူးြဖူ)ကိုဘဲ ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ ချက်စားလို့ ရပါေသးတယ်.. ချက်နည်းေလး ေြပာြပပါမယ်ေနာ်။
ပဲြပားချက်ဖို့ လိုအပ်တဲ့ အဆာပလာေတွပါ။
ပဲြပားကို အတံုးေလးေတွ ြပုလုပ်ပါတယ်.. ခရမ်းချဉ်သီးကို ေတာက်ေတာက်စင်းထားပါမယ်.. ြကက်သွန်ြဖူ၊နီ၊ဂျင်း၊ ငရုပ်သီးတို့ကို ြပင်ဆင်ပါမယ်.. ခွက်ေသးေလးထဲကေတာ့ တိုကျန် ( ပဲငပိပါ) ။ ြကက်သွန်ြဖူနီ၊ ဂျင်းတို့ကို နနွင်း၊ အေရာင်တင်တို့ြဖင့် ဆီသတ်ပါတယ်.. ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ြပီး မြကာခင် ေရထည့်ပါတယ်.. ေရဆူလျှင် တိုဟူးြဖူနဲ့ ပဲငပိ အေနေတာ်ကို ထည့်ပါမယ်.. ငရုပ်သီးကိုထည့်ပါတယ်.. ဆားအချိုမှုန့် ခတ်ြပီး ကျက်ခါနီးမှာ နံနံပင်ကို ထည့်လိုက်ပါတယ်..
ခရမ်းချဉ်သီး တိုဟူးြဖူ(ပဲြပား)ချက်ပါ။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်ဟာ သစ်ဝါးေပါတာေြကာင့် မျှစ်လည်း အလွန်ေပါပါတယ်... ဒါေြကာင့် မျှစ်ကို အမျိုးမျိုး ချက်စား၊ သုပ်စားြကတာကို ေြပာြပချင်ပါေသးတယ်...
ငပိေထာင်းနဲ့ မျှစ်ြပုတ်
မျှစ်ြပုတ်ကို ကျွန်မတို့က ငပိေထာင်းေလးနဲ့ တို့စားြကပါတယ်.. ငပိကိုမီးဖုတ် ြကက်သွန်ြဖူ၊ ငရုပ်သီးကို အရင်ေထာင်း၊ ပုဇွန်ေြခာက်ကို ထည့်ေထာင်းပါတယ်.. ငပိဖုတ်ကို အချိုမှုန့် ထည့်ြပီး ေထာင်းလိုက်ပါတယ်.. ြပီးေတာ့မှ သံပုရာသီးကို ညှစ်လိုက်ြပီး နံနံပင်နဲ့ ေရာေထာင်းလိုက်ပါတယ်.. ငပိေထာင်းဘူးအဆင်သင့် ရှိရင်လည်း ငပိေထာင်းကို ပန်းကန်ေလးထဲထည့် သံပုရာသီးေလး ညှစ်ြပီး စားမယ်ဆိုရင် ခံတွင်းပျက်ေနသူေတွေတာင် သံုးပန်ကန်ေလာက် ထမင်းြမိန်ေစနိုင်ပါတယ်.. :)
သံပုရာသီးညှစ်ထားတဲ့ ငပိေထာင်းနဲ့ တို့စရာ မျှစ်ြပုတ်
မျှစ်သုပ်
မျှစ်သုပ်
မျှစ်ကို ပါးပါးမျှင်မျှင်ေလးေတွလှီးြပီး ငရုပ်သီး ြကက်သွန်နီ၊ပုဇွန်ေြခာက်၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ နံနံပင်၊ ဆားအချိုမှုန်၊့ သံပုရာသီးတို့နဲ့ သုပ်တာက မျှစ်ကို အချဉ်သုပ်တာပါ။ အဆိမ့်သုပ်မယ်ဆိုရင် ေြမပဲဆန်၊ ဆီချက်ထည့်ြပီး သံပုရာသီးမထည့်ဘဲ ဂျင်းအရွက်နုေလးကို ပါးပါးလှီးထည့်လို့ အဆိမ့်သုပ်စားြကပါတယ်။
မျှစ်ဆန်ေလှာ်
မျှစ်ဆန်ေလှာ်
မျှစ်ဆန်ေလှာ်ချက်ဖို့ အိုးထဲေရထည့် ဆား၊ငပိ၊ ြကက်သွန်ြဖူ ပုဇွန်ေြခာက်အနည်းငယ် ထည့်ကာ ေရေနွးဆူေအာင်တည်ပါတယ်.. ေရဆူလျှင် ပါးပါးလှီးထားေသာ မျှစ်ကိုထည့်ပါတယ်.. ဆန်အနည်းငယ်ကို ညိုေရာင် သန်းလာေအာင် ေလှာ်ြပီး အမှုန့်ေထာင်းထားတာကို ထည့်ပါတယ်.. ဟင်းအိုး ကျြပီဆိုလျှင် ပင်စိမ်းရွက်ကို ခတ်ြပီး အေပါ့အငံြမည်းကာ ချလို့ ရပါြပီ။ ဆန်ေလှာ်နဲ့ ပင်စိမ်းနံ့ သင်းပျံ့ပျံ့ မျှစ်ဆန်ေလှာ်ဟင်းတစ်ခွက် ရပါြပီ။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~မျှစ်ချဉ်ေလှာ်
မျှစ်ေပါများတဲ့ ရာသီမှာ မျှစ်ေတွ အများြကီး ခူးြပီး မျှစ်ချဉ် ြပုလုပ်ေလ့ ရှိပါတယ်.. အဲဒီမျှစ်ချဉ်ဟာ နှစ်ရှည်ြကာေအာင် အထားခံြပီး စားလို့လဲ ေကာင်းတာမို့ လူြကိုက်များပါတယ်.. ကျွန်မတို့ဘက်မှာ မျှစ်ချဉ်ကို အစားများပါတယ်.. ေခါက်ဆွဲကိုလည်း မျှစ်ချဉ်နဲ့ စားြကတာ များပါတယ်.. ကေဇာ့သီး၊ ဟင်းြပင်းရွက်၊ ကန်ဇင်းရွက်တို့နဲ့ မျှစ်ချဉ်ကို ေလှာ်စားြကပါတယ်.. အရွက်မထည့်ဘဲ မျှစ်ချဉ်ြကီးဘဲလည်း ေလှာ်စားလို့ရပါတယ်.. ေရခမ်းေအာင် ေလှာ်ထားရင် ရက် ြကာြကာ အထားခံပါတယ်.. ြပုလုပ်ပံုက မျှစ်ချဉ်ကို ေရများများနဲ့ ဆားထည့်ြပီး ြပုတ်ပါတယ်.. ၂ေရ ၃ေရ ကုန်တဲ့အထိေအာင် ြပုတ်ပါတယ်.. မျှစ်ချဉ်နူးြပီလို့ ယူဆြပီဆိုရင် ေရခမ်းေအာင်ြပုတ်ပါတယ်... ေရခမ်းသွားရင် မျှစ်ချဉ်အိုးထဲဆီထည့် ြကက်သွန်ြဖူနီကို ထည့်ပါတယ်.. အေရာင်တင် နနွင်းမှုန့်ကိုထည့်ြပီး ငပိအနည်းငယ်၊ ပုဇွန်ေြခာက် ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း တို့ကို ထည့်ကာ ေရာေမွှြပီး ေလှာ်ပါတယ်... အချိန်အနည်းငယ်ြကာလို့ ဆားအချိုမှုန့် အရသာ ြမည်းလို့အေနေတာ်ရင် ြကက်သွန်ြမိတ်၊ နံနံတို့ကို ထည့်ြပီး ချလို့ရပါြပီ။
မျှစ်ချဉ်ေလှာ်
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ပဲသီးေထာင်း
ပဲေတာင့်ရှည်ကို ကျွန်မတို့ဘက်မှာ အစိမ်းေထာင်းစားြကပါေသးတယ်..
ပဲသီးေထာင်း
ပုဇွန်ေြခာက်ကို ညက်ေအာင်ေထာင်း၊ ပဲသီးနဲ့ ငရုပ်သီးစိမ်းကို ပါးပါးလှီးြပီး ပုဇွန်ေြခာက် ဆားအချိုမှုန့်တို့နဲ့ ေရာေထာင်းပါတယ်။ သံပုရာသီး တင့်သင့်ရံုညစ်လို့ နံနံပင်ေလးနဲ့ ေထာင်းလိုက်ရင် ပဲသီးအစိမ်းေထာင်း ချဉ်ချဉ်စပ်စပ် ရပါြပီ။မိုးရာသီမှာေတာ့ ပဲသီးကို သရက်သီးအစိမ်းနဲ့ ငပိဖုတ်ေလး အနည်းငယ်ထည့်လို့ ေထာင်းပါတယ်.. ြကက်သွန်နီအစိမ်းပါးပါးလှီးထည့်လည်း ေကာင်းပါတယ်.. ဆင်ခရမ်းချဉ်သီးေခါ် မပူသီးနဲ့လည်း ေထာင်းစားပါတယ်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ငါးငရုပ်သီးေထာင်း
ဂျူးြမစ်ေထာင်း
ဂျူးြမစ်ကို ေရစင်စင်ေဆးြပီး အပိုင်းအပိုင်းြဖတ်ထားပါမယ်... ငရုပ်သီး၊ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ြကက်သွန်ြဖူတို့ကို ေထာင်းြပီး ဂျူးြမစ်ကို ဆားအချိုမှုန့်၊ နံနံပင်တို့နဲ့ေရာေထာင်းလိုက်ပါမယ်.. ပန်းကန်းတစ်ခုထဲ ထည့်လို့ ဆီစိမ်းေလးဆမ်းြပီး စားသံုးနိုင်ပါြပီ။ ပုဇွန်ေြခာက်အစား ငါးေြခာက်အသားကိုလည်း ထည့်ေထာင်းလို့ ရပါေသးတယ်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ဝဥသုပ်
ဝဥ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ပဲသီးအဆိမ့်သုပ်
ပဲသီးအဆိမ့်သုပ်
ပဲသီးအဆိမ့်သုပ်ဖို့ ပဲသီးကို အြမီး ေခါင်းြဖတ်ြပီး ြပုတ်ပါတယ်.. ပဲသီးအေနေတာ်ကျက်ရင် (မေပျာ့ပါေစနှင့်) ေရေအးနဲ့ စိမ်ထားပါတယ်.. ြပီးေနာက် လက်တစ်ဆစ် အတိုင်း ြဖတ်ြပီး ေြမပဲဆန်၊ဆီကျက်၊ ပုဇွန်ေြခာက်မှုန့်၊ ြကက်သွန်နီ၊ ဆားအချိုမှုန့်တို့နဲ့ သုပ်လို့ ရပါြပီ။ အစပ်ြကိုက်ရင် ငရုပ်သီးထည့်ပါ။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ငါးပဲငပိ
ငါးပဲငပိ
ငါးကို အေကာင်မပျက်ေအာင် ေြကာ်ပါတယ်.. ြပီးေနာက် ဆီအနည်းငယ်ထည့်ြပီး ြကက်သွန်ြဖူနီကိုဆီသတ် ပဲငပိခပ်များများ ထည့်ြပီး မီးေအးေအးြဖင့် ေြကာ်ပါတယ်.. ြကက်သွန်ြမိတ်ကိုထည့်ြပီး အေစာက ေြကာ်ထားတဲ့ငါးကို ဟိုဘက်ဒီဘက် ြပန်ထည့်ေြကာ်ြပီး ပန်းကန်တစ်ခုထဲ ထည့်လိုက်ရင် ငါးပဲငပိေြကာ်ရပါြပီ။
ငါးေြကာ် ငါးချက်စားရတာ ြငီးေငွ့သူများအတွက် ငါးကို ငရုပ်သီးေထာင်းလို့ရပါေသးတယ်.. ခပ်ြကွပ်ြကွပ် ေြကာ်ထားတဲ့ငါးကို ေခါင်းနဲ့ အရိုးကိုဖယ်ထုတ်ြပီး ြကက်သွန်ြဖူ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ငရုပ်ပွ မီးကင်တို့နဲ့ ေရာေထာင်းပါတယ်.. ဆားအချိုမှုန့် နံနံပင်တို့ထည့်လိုက်ရင် ငါးငရုပ်သီးေထာင်း ရပါြပီ။
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ဂျူးြမစ်ေထာင်း
ဂျူးြမစ်ေထာင်း
ဂျူးြမစ်ကို ေရစင်စင်ေဆးြပီး အပိုင်းအပိုင်းြဖတ်ထားပါမယ်... ငရုပ်သီး၊ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ြကက်သွန်ြဖူတို့ကို ေထာင်းြပီး ဂျူးြမစ်ကို ဆားအချိုမှုန့်၊ နံနံပင်တို့နဲ့ေရာေထာင်းလိုက်ပါမယ်.. ပန်းကန်းတစ်ခုထဲ ထည့်လို့ ဆီစိမ်းေလးဆမ်းြပီး စားသံုးနိုင်ပါြပီ။ ပုဇွန်ေြခာက်အစား ငါးေြခာက်အသားကိုလည်း ထည့်ေထာင်းလို့ ရပါေသးတယ်..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ဝဥသုပ်
ကျွန်မတို့ကချင်ြပည်နယ်မှာ ဝဥ အေတာ်ေပါပါတယ်.. ေတာထဲေတာင်ထဲမှာ အေလ့ကျ ေပါက်သလို အိမ်ေတွမှာလည်း မစိုက်ဘဲ ေပါက်တတ်ပါတယ်.. အဲဒီ ခပ်ြကီးြကီး ဥေတွကို ေပျာ့အိေအာင် ြပုတ်ြပီး အခွံခွာ၊ အသားကိုနယ်ြပီး ညက်ေအာင်ေထာင်းပါတယ်.. ငရုပ်သီး၊ နံနံပင် ၊ ထံုးေရြကည်အနည်းငယ်နှင့် ဆားထည့်ြပီး ြပန်ေပါင်းထားတာကို ဝေပါင်းလို့ ေခါ်ပါတယ်..
ဝေပါင်းပါ။
အဲဒီဝေပါင်းကို အတံုးေလးေတွတံုးြပီး ဝက်ရိုး၊ ြကက်ရိုးတို့နဲ့ ဟင်းချို ချက်စားလို့ရသလို သုပ်စားလို့လည်း ရပါတယ်.. ဝဥသုပ်ပံုက အြခားအသုပ်ေတွအတိုင်းဘဲ ြဖစ်ပါတယ်..ဝဥေပါင်းကို ပါးပါးရှည်ရှည်လှီး၊ ြကက်သွန်နီ၊ ပုဇွန်ေြခာက်၊ ဆားအချိုမှုန့်၊ ငရုပ်သီး၊ နံနံပင်၊ သံပုရာသီးေလးညှစ်ြပီး နယ်လိုက်ရင် ချဉ်စပ် ဝဥသုပ်ရပါြပီ။
ဝသုပ်ပါ။ ( ဝတုတ် မဟုတ်ပါ) :)
ဝဥ
ဘာမှ မလုပ်ရေသးတဲ့ ဝဥပါ။ သူ့အရွယ်က ေရွှဖရံုသီး တစ်လံုးထက်ေတာင် ြကီးတတ်ပါေသးတယ်..
ကျွန်မတို့အရပ်မှာ ဝဥကို ေရွှဖရံုသီးလို ဆီြပန်ချက်စားြကပါေသးတယ်.. လယ်လုပ်ချိန်ဆို ေကာက်စိုက်သူအများြကီးကို ဒီလို ဝဥေတွကို အခွံခွာ အတံုးေလးေတွလုပ်ြပီး ြကက်သွန်ြဖူနီ ဆီသတ်လို့ စိမ်းစားငပိေလး အနည်းငယ်ထည့်ြပီး ဝဥကိုထည့် ဆား၊ အချိုမှုန့်၊ ေရထည့်ြပီး ဝဥနူးြပီဆို ေရခမ်းေအာင်တည်ြပီး ဆီြပန်ေနေအာင် ချက်ေကျွးြကပါတယ်..
ဘေလာ်ဂါမေကာင်းမွန်ဝင်း ကေတာ့ ဂျပန်လူမျိုးေတွဟာ ဝဥကို နည်းအမျိုးမျိုးနဲ့ လုပ်စားြကတယ်လို့ ဗဟုသုတအေနနဲ့ ေဖာ်ြပထားြပီးေတာ့ ကျန်းမာေရးအတွက်လည်း အေထာက်အကူြဖစ်ေစတာမို့ ဂျပန်လူမျိုးေတွက ဝဥကို အေတာ်အစားများတယ်လို့ သူ့ပိုစ့်ထဲမှာ ေရးထားတဲ့အြပင် ြမန်မာ လူမျိုးေတွလည်း များများ စားသင့်ေြကာင်းကို တိုက်တွန်းထားပါတယ်.. စိတ်ဝင်စားမယ်ဆိုရင် မေကာင်းမွန်ဝင်း ေရးထားတဲ့ ဝဥ အေြကာင်းကို ( ဒီေနရာမှာ ) သွားဖတ်လို့ ရပါတယ်.. ြမန်မာြပည်ကေနလည်း ဂျပန်ကို ဝဥ Export လုပ်ြကတာ ရှိပါတယ်.. တရုတ်ကလည်း ဝဥကို အေတာ်ေလး ဝယ်ပါတယ်.. မာလာေခါက်ဆွဲကို ဝဥကေန လုပ်တယ်လို့ သိရပါတယ်.. ဒီလိုဆို အကျိုးများြပီး အရသာလည်း ရှိတဲ့ ဝဥကို များများ စားြကရေအာင်ေနာ် .....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ဟင်းအမယ်ေတွ သိပ်များသွားမှာစိုးလို့ ဒီေလာက်နဲ့ဘဲ ရပ်ပါမယ်.. ေနာက်ြကံုတဲ့အခါ ေဒသအစားအစာ အြခားဟင်းလျှာများကို အလျဉ်းသင့်ရင် ေဖာ်ြပေပးပါဦးမယ်ရှင်။
ေပျာ်ရွှင်ြငိမ်းချမ်း စိတ်ရွှင်လန်းြကပါေစရှင်။
35 comments:
မမ...မျှစ်နဲ့ငပိေထာင်းရယ်၊ ပဲသီးသုပ်ရယ်၊ ဝသုပ်(ဝတုတ်မဟုတ်ပါ) ရယ်ကို ထိပ်ဆံုးကေနလာြပီး အမုန်းဆွဲသွားပါတယ်။ :)
အိုး ဒီတေခါက် အြကိုက်ေတွချည်းပဲ....
ကန်ဇွန်းရွက်ကို အဲ့လိုသုတ်စားရမှန်း ခုမှသိတယ် ..
ေချာ..ဟင်းချက်စာအုပ်ထုတ်ပါလားဟင် ကျွန်မတို့ေဒသက အစားအစာဆိုြပီးေလ.. ေသချာေပါက် ေရာင်းရမှာပဲး)
မျစ်ဟင်းေလ.. အဲဒါကို မျစ်စပ်ဟင်းဆိုပီး ချက်စားတယ်။ စားေကာင်းတယ်။
ဟင်းေတွ အားလံုးေကာင်းေနေတာ့ ဗိုက်ကိုဆာသွားတာပဲ။
မအစိမ်း
အားလံုးကို လိုက်တယ်ေဝရ်း
ေရာက်လာရင် ချက်ြပုတ်ေကျွးဖို့သာ ြပင်ထား :)
ဒါနဲ့ မေချာရဲ့ ပွဲ ကျရင် အဲဒီလိုမျိုးေလးေတွနဲ့ ဧည့်ခံမှာလား မတိ :P
ကိုရီး{ကိုြကီး}
မေချာရာ ... အားြကီးနှိပ်စက်တယ် .. ဟင်းအမယ်ေလးေတွက စားချင်စရာေလးေတွချည်းပဲ .. ငပိေထာင်းနဲ့ မျှစ်သုပ် လည်း စားချင်လိုက်တာ .. မေချာဆီေတာ့ ေရာက်ေအာင်လာလည်မှြဖစ်မယ်၊ ေကျွးမှာလား၊ စကားမစပ် ေမွးေန့ေရာက်ေတာ့မယ်ေနာ် .. ဘာေကျွးမှာလည်း :)
ချစ်တဲ့
ကချင်အစားအေသာက်ေတွကေတာ့ သွားရည်ကျချင်စရာေတွြကီးဘဲ။ မျှစ်ချဉ်ေလှာ်၊ကန်စွန်းအစိမ်းသုတ်၊ ပဲသီးအစိမ်းေထာင်း၊ဂျူးြမစ်ေထာင်း ေတာ့မစားဖူးဘူး။ ကျန်တာေတွေတာ့ စားဖူးတယ်။ ြမစ်ြကီးနားဘက်က ဒညင်းသီးလည်း သိပ်ေကာင်းတာဘဲ။ တိုင်းရင်းသားအစားအစာေတွေတာ့ အကုန်ြကိုက်ဘဲ။ :)
ေချာရဲ့ပို့စ်ေတွထဲမှာ “ ကျွန်မတို့ေဒသရဲ့ အစားအစာများ” အတွဲကို စိတ်အဝင်စားဆံုးပဲ။
ေချာတို့ေဒသအစားအစာေတွကို ြကည့်ရတာ
ဟင်းေတွကိုစီစဉ်ရပံုက ရိုးရှင်းြပီး၊ အသံုးြပုထားတဲ့ ပစ္စည်းေတွရဲ့ မူလအရသာကို အဓိေပါ်လွင်ေစတာက ထူးြခားမှုတစ်ခုလို့ထင်မိတယ်။
နည်းနည်းစီေတာ့ စားသွားတယ်။ ဒီတစ်ေလာက် ဗိုက်ြပဿနာတက်ေနလို့ အဝ မစားနိုင်ခဲ့ဘူး။
ဟီးဟီး
ေချာတို့ေဒသအစာက စေနတို့ဖက်ကနဲ့ အားလံုးတူေနတယ်
အဲဒီ တိုဟူးြဖူ ပဲငပိချက်ဆို အေသြကိုက်တာ..
ဝဥကို မုန်ညင်းချဉ်(ငရုတ်သီးမပါ)နဲ့ သုတ်စားတာကို အရမ်းြကိုက်တယ်
ဒါမှမဟုတ် ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ ေြကာ်စား.. ပါးစပ်ထဲမှ ရွစိရွစိနဲ့ေလ...
ေနာက် ကန်စွန်းရွက်ကို ဒီအတိုင်းေရေဆးြပီး ထိုဟူးချဉ်(ဆီတိုဟူး)နဲ့ တို့စားလည်း ေကာင်းတယ်..
ေလာေလာဆယ် ငတ်ေနတာေတွ ဘေလာ့ေပါ်လာြပေတာ့ လျာရည်ေတာ်ေတာ်ယိုသွားတယ်...
အား ဗိုက်ဆာလာြပီ.. :P
ကန်စွန်းရွက်သုပ်ကိုေတာ့ မေကျနပ်ဘူး ဘာေြကာင့် ထိုင်ဝမ်ကန်စွန်း မသံုးရတာတုန်း
ဝဥ သုပ်ကေတာ့ ေရှာ့နဲနဲ ရှိနိင်တယ်။ တရုတ်ြကီး စိတ်တိုြပီး လိုက်ရှာေနတာ ေတွ့ခဲ့လို့။
(သူ့ြခံထဲက တူးသွားလို့ စိတ်တိုတာပါ)
တကယ်မစားရလို့ မေကျနပ်ပဲ ေလျှာက်ေရးတာေနာ်။
ဝဥ သုပ်ြကိုက်တယ်ကွယ်။ြပီးေတာ့ ငါးေြကာ်စားချင်တယ်..
ဖွယ်ဖွယ်ရာရာေလးေတွ လုပ်ေကျွးတာ အေတာ်ဝါသနာပါပံုရတယ်
ဒီလိုလုပ်ပါလား..
ဘေလာ့ဂါများေန့ဆိုြပီး ရက်တစ်ခု သတ်မှတ်..
ြပီးေတာ့ အဲဒီေတွ့ဆံုပွဲမှာ မေချာက ပင်တိုင်ချက်ေကျွးေပါ့..။ အေနာ်တို့က အဆွဲသက်သက်ေပါ့.။
ဟုတ်ဘူးလား:P
ချက်ေကျွးပါ။
လာလည်ရင် ..ချက်ေကျွးပါ... စားြကည့်ချင်တယ်။ စားဖူးချင်တယ်။
ထမင်းမစားခင် လာဖတ်သွားတယ်း)
ကန်ဇွန်းရွက်သုပ်၊မျှစ်သုပ်၊ ဝဥသုပ်၊ မျှစ်ချဉ်ေလှာ်...အလွန်ြကိုက်ပါတယ်။
ပဲြပားေပါင်းေတာ့ မနက်ြဖန်လုပ်စားြကည့်ပါ့မယ်။
ေကျးဇူးတင်ပါတယ်။
ရက်စက်လိုက်တာ ေချာေရ ...
ဒီေလာက် အမယ်များများ တခါထဲတင်ေတာ့ မစားရ မျက်စိအရသာခံ ြကည့်ရတာ ကိုယ့်ကိုယ်ကိုယ်ေတာင် သနားမိတယ်။ မစားရ အေညှာ်ခံကမှ ေညှာ်နံ့ေလး ရှူရေသးတယ်။ ခုေတာ့ ေညှာ်နံ့ေတာင် မရှူရပါလားေနာ်။ ထမင်းစားြပီးြပီးချင်း ဖတ်မိတာေတာင် ဂလုဂလုနဲ့ ခဏခဏ တံေတွးြမိုချေနရတယ်။ :(
အမက သားြကီးငါးြကီး ဟင်းြကီး ြကွင်းြကီးထက် ခုလို ေထွလီကာလီ ဟင်းမျိုးေတွစားရတာ ပိုြကိုက်တယ်။
ကန်စွန်းရွက်ကို အစိမ်းတခါမှ သုပ်မစားဖူးဘူး။ ေရေနွးေဖျာသုပ်တာေတာ့ စားဖူးတယ်။ ဘိလပ်ေရာက်ေတာ့ ကန်စွန်းရှားလို့ မစားြဖစ်ေတာ့ပါဘူး။
မျှစ်ချဉ်ေတာ့ တရုတ်ဆိုင်မှာရတယ်။ မျှစ်ချဉ်ေလှာ်လုပ်စားြကည့်အံုးမှပဲ။
စွယ်စံုရတဲ့ မေချာ ပါလား......
ကျမ်းမာေရးအတွက်လည်းေကာင်း အရသာလည်းရှိမဲ့ ဟင်းလျာေလးေတွအတွက် ေကျးဇူး....
အဲလိုဟင်းမျိူးေလးေတွ မူဆယ်တို့ မုန်းကိုး တို့မှာ အလည်လာတုန်းက စားဖူးတယ်...
ကိုယ်တိုင် မီးဖိုေချာင်ထဲဝင်တဲ့အခါမှ ချက်စားြကည့်ဦးမယ်.. ေလာေလာဆယ် သူများေကျွးတဲ့ ထမင်းဟင်း ချိူင့်ဆွဲ စားေနရတဲ့ဘဝမို့ပါ :-)
ရက်စက်တယ် .. ရှလွတ် .. အကုန်စားချင်တယ် အြကိုက်ေတွချည်းပဲ ..
မစားဖူးတာေတွ ေတာ်ေတာ်များတယ်။
သားတို့ ြကိုက်မည့် ဟာမျိုးေတွလည်းပါတယ်... ချက်ခါနီးကျ ထပ်လာြကည့်ဦးမယ်း)
စားချင်တယ် စားချင်တယ်
ဗိုက်ဆာတယ် ဗိုက်ဆာတယ် ေချာေချာ နှိပ်စက်တယ်
ခင်တဲ့
ညီမ ေရ
မျှစ်သုတ် ပဲသီးသုတ် ကန်စွန်းရွက်သုတ် ဂျူးေထာင်း ငါးေထာင်း နဲ့ စားသွားတယ် ညီမ ရဲ့ဟင်းေတွ အကုန်ြကိုက်တယ် အဲလိုသာ စားရရင် အသားမစားဘဲ ေနနိုင်ပါတယ် ဖွယ်ဖွယ်ရာရာေလး ေကာင်းမှ ေကာင်း
ခင်မင်စွာြဖင့်
ေရွှစင််ဦး
ဆိုက်ပရပ်စ်မှာ ကန်ဇွန်းရွက်မရှိလို့ ကန်ဇွန်းရွက်သုတ်ချည်းပဲ အဝကစ်သွားတယ် ေချာေရ...
အသုတ်ေတွ အကုန်ြကိုက်တယ်.. မျှစ်ချဉ်လည်း ြကိုက်တာပဲ..ေချာတို့ဆီ အလည် လာဦးမှပဲ.. :)
အစ်မေရ.. ဟိုတေန့ကပဲ အစ်မဆီကေန မုန်ညင်းေစာချက်တာ လာြကည့်ြပီး ချက်စားြဖစ်ေသးတယ်.. ေဒသထွက် အစားအစာေတွ များများဆက်ေရးပါဦးေနာ်.. အေနာ့်ေဒသနဲ့လည်း တူေနေတာ့ အလွမ်းေြပလာြကည့်ချင်လို့ပါ..
ထမင်းမစားရေသးခင် လာမိတာမှားြပီ :) ဆာလိုက်တဲ့ဗိုက် ဟွန်း ထမင်းြပန်စားဦးမယ် အမေချာေရ.... :)
ခင်တဲ့(ဖိုးြကယ်)
ပဲသီးေထာင်းနဲ့
ပဲသီးအဆိမ့်သုပ်
ကျွန်ေတာ် စားချင်လိုက်တာ
မမတို့ ဆီမှာ လာေနရရင် ေကာင်းမယ်..
အသီးရွက် အကုန်စားရတယ်..။
အသီးအရွက်ဆို ြပုတ်ြပုတ် သုတ်သုတ် အစိမ်းလိုက်ပဲ ဝါးဝါး..
အကုန်ြကိုက်တယ်..။
အေတာ်ပဲ ေနာက်နည်း လာယူမယ်..မမေရ..။
ေကာ်နက်ရှင်ေတွ မေကာင်းတဲ့ ြကားက ေဒသ စားဖွယ် အစံုအလင်ေလးေတွကို ရေအာင် လာစားသွားပါတယ် ဗျာ... အစားဆိုရင်ေတာ့ မြဖစ်ြဖစ်တဲ့ နည်းနဲ့ လာစားမှာေနာ်.. ဟီးဟီး...... :P
အစားစာေတွြကည့်ြပီးဗိုက်စာလာတယ်
ေရာက်ေရာက်ြခင်း ငါးပိေထာင်းနဲ့မျှစ်နဲ့စားလိုက်တယ်.. ဂျင်းမ စားသွားလို့..
ကုန်ေတာင်ကုန်ေတာ့မယ်..း)။ ကျန်တာေလးေတွလည်း စားသွားတယ်ေနာ်မေချာ...
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
Hungry so much ........
အခုလို မျှေဝေပးလို. ေကျးေကျးပါ မမေချာ ..ေရ...
ချားချင်လိုက်တာ......ရှလွတ်
အားေပးသွားတဲ့သူ အားလံုးကို ေကျးဇူးအထူးပါး)
ဒါေတွြကည့်ရင်းဗိုက်ဆာလာြပီ။ငပိေထာင်းနဲ့မျှစ်ြပုတ်နဲ့အမုန်းဆွဲလိုက်ရရင်ေတာ့......ဟင်း
Post a Comment