ကျွန်မတို့​​ရဲ့​​ ​​ေဒသအစား​​အစာများ​​(၂)





ုရက်ပိုင်း​​ ​​ေခါင်း​​ကိုက်​​ေနတာမို့​​ စာမ​​ေရး​​နိုင်သလို၊​ စာ​​ေရး​​ဖို့​​ ဦး​​​ေနှာက်က မလန်း​​ဆန်း​​ြဖစ်​​ေနပါတယ်.. ဒီအတွက် စာဖတ်သူများ​​ကို ဖတ်စရာစာများ​​ မတင်​​ေပး​​နိုင်လို့​​ ​​ေတာင်း​​ပန်ချင်ပါတယ်.. ၂ရက်​​ေလာက်မှ ပိုစ့်​​အသစ်မတင်ြဖစ်ဖူး​​ဆိုရင် စာအသစ်တင်မလား​​လို့​​ ​​ေရာက်လာတတ်တဲ့​​ အလည်လာသူများ​​ကိုလည်း​​ အား​​နာမိပါတယ်.. ဒါ​​ေြကာင့်​​ စာများ​​များ​​ ​​ေရး​​ဖို့​​မလိုဘဲ ပံု​​ေတွများ​​များ​​နဲ့​​ ကျွန်မတို့​​ရဲ့​​ ​​ေဒသ အစား​​အစာ​​ေလး​​အ​​ေြကာင်း​​ ​​ေရး​​ပါရ​​ေစ​​ေနာ်..




မုန်လာဥအစိမ်း​​သုပ်





ပထမဦး​​ဆံုး​​ ​​ေဖာ်ြပချင်တာက မုန်လာဥြဖူ အစိမ်း​​သုပ်ပါ။







မုန်လာဥြဖူဟာ အစိမ်း​​သက်သက်ဆိုရင် စိမ်း​​​ေစာ်နံတဲ့​​ အနံ့​​ရှိပါတယ်.. စိတ်မပူပါနဲ့​​ .. အဲဒီအနံ့​​ကို ​​ေပျာက်​​ေအာင်လုပ်ြပီး​​ စား​​​ေကာင်း​​တဲ့​​ အစိမ်း​​သုပ်ြဖစ်​​ေအာင် ဖန်တီး​​လို့​​ရပါတယ်.. မုန်လာချဉ် သုပ်စား​​ချင်ြကတဲ့​​ နိုင်ငံရပ်ြခား​​မှာ ရှိသူများ​​လည်း​​ ခုလို လုပ်စား​​ရင် မုန်လာဥချဉ်လို အရသာမျိုး​​အတိုင်း​​ ြဖစ်တာမို့​​ အချဉ်တည်စရာမလိုဘဲ အလွယ်တကူ သုပ်စား​​ဖို့​​  အဆင်​​ေြပပါလိမ့်​​မယ်​​ေနာ်..







မုန်လာဥြဖူကို ခုလို ပါး​​ပါး​​လှီး​​လိုက်ပါတယ်..





ြမန်မာဗီနီကာ






အချဉ်ရည်စိမ်ထား​​တဲ့​​ မုန်လာဥများ​​




ပါး​​ပါး​​လှီး​​ထား​​တဲ့​​ မုန်လာဥ​​ေတွကို ခုလို ဗီနီကာ (သို့​​) ရှာလကာရည်နဲ့​​ နာရီဝက် တစ်နာရီ ြကာ​​ေအာင် စိမ်ထား​​လိုက်ပါတယ်.. ခန​​ေလး​​စိမ်ရင် အနံ့​​မ​​ေပျာက်မှာစိုး​​လို့​​ ​​ေသချာ​​ေအာင် တစ်နာရီ​​ေလာက်စိမ်ထား​​တာ ပို​​ေကာင်း​​ပါတယ်..







အချဉ်ရည်စိမ်ထား​​တဲ့​​ မုန်လာဥ​​ေတွကို ​​ေရ​​ေဆး​​ပစ်ပါတယ်.. ​​ေရမ​​ေဆး​​ဘဲ သုပ်မယ်ဆိုရင်လဲ အဆင်​​ေြပပါတယ်.. အချဉ်အရမ်း​​စူး​​မှာ စိုး​​တာ​​ေြကာင့်​​ ​​ေရ​​ေဆး​​လိုက်ရင်​​ေတာ့​​ ပိုစိတ်ချရမယ်ထင်ပါတယ်..  ြပီး​​​ေတာ့​​ ြကက်သွန်နီ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​၊​ နံနံတို့​​ကို  ပါး​​ပါး​​လှီး​​ထည့်​​ပါတယ်..  ပုဇွန်​​ေြခာက်၊​ ​​ေြမပဲဆန် ​​ေထာင်း​​ထည့်​​ပါတယ်.. ​​ေြမပဲဆန်ကို ညက်​​ေအာင် ​​ေထာင်း​​စရာမလိုပါ။ ရန်ကုန် ဆူး​​​ေလဘုရား​​နား​​က ​​ေဒါ်ရိပ်ြကီး​​ဆိုင်ရဲ့​​ လက်ရာမျိုး​​ စား​​ချင်ရင်  ပဲမှုန့်​​နဲ့​​  ဆီစိမ်း​​ (သို့​​) ြကက်သွန်ဆီကျက်ကို ထည့်​​နိုင်ပါတယ်.. ကျွန်မက​​ေတာ့​​ နှမ်း​​ဆီကို အနံ့​​​ေမွှး​​​ေအာင် ထည့်​​ပါတယ်..







ဆား​​၊​ အချိုမှုန့်​​ (သို့​​) အသား​​မှုန့်​​ သင့်​​တင့်​​သလို ထည့်​​ြပီး​​ သံပုရာသီး​​ အနည်း​​ငယ် ညှစ်ြပီး​​ နှယ်လိုက်မယ်ဆိုရင် သိပ်​​ေကာင်း​​တဲ့​​ မုန်လာဥ အစိမ်း​​သုပ်ကို ရပါတယ်။ အချဉ်အတွက် သံပုရာသီး​​ မရှိလဲ ခုနက ဗနီကာ(သို့​​) ရှာလကာရည်ကိုသာ ထည့်​​လို့​​ရပါတယ်.. သံပုရာသီး​​ထည့်​​တာက သံပုရာနံ့​​​ေလး​​ ​​ေမွှး​​​ေန​​ေအာင် ထည့်​​တာြဖစ်ပါတယ်.. အချဉ်ရည်နဲ့​​ စိမ်ထား​​ြပီး​​ြဖစ်တာ​​ေြကာင့်​​ မုန်လာဥသည် ချဉ်​​ေနြပီး​​ ြဖစ်တဲ့​​အတွက် အချဉ်အရသာကို​​ေတာ့​​ ြမည်း​​ြကည့်​​ြပီး​​ လိုအပ်မှ ထပ်ထည့်​​သင့်​​ပါတယ်..





စား​​လို့​​ရ​​ေနြပီြဖစ်တဲ့​​ ကျွတ်ဆတ်ဆတ်​​ေလး​​နဲ့​​ မုန်လာဥအစိမ်း​​သုပ်ပါ။




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



မှိုကပ်​​ေပါင်း​​၊​ မှိုကပ်​​ေထာင်း​​




ကျွန်မတို့​​​ေဒသမှာ စား​​​ေလ့​​ရှိတဲ့​​ ​​ေနာက်ထပ် အသီး​​အရွက်တစ်မျိုး​​က မှိုအမျိုး​​အစား​​ြဖစ်တဲ့​​ မှိုကပ်ပါ... သစ်တံုး​​ အ​​ေဆွး​​အ​​ေြမ့​​​ေတွ​​ေပါ်မှာ ကပ်ြပီး​​​ေပါက်တတ်တာမို့​​ တံုး​​မှို (သို့​​) မှိုကပ် လို့​​ ​​ေခါ်တတ်ြကပါတယ်... အ​​ေြခာက်လှမ်း​​ထား​​တဲ့​​ မှိုြဖစ်တာမို့​​ ​​ေြခာက်​​ေြခာက်​​ေသွ့​​​ေသွ့​​ထား​​မယ်ဆိုရင် အထား​​ခံတဲ့​​ မှိုတစ်မျိုး​​ပါ။ မှိုကပ်မှာ ကပ်ြငိ​​ေနတတ်တဲ့​​ အမှိုက်သရိုက်များ​​နဲ့​​ သဲမှုန်များ​​ ပါဝင်တာ​​ေြကာင့်​​ ဂရုစိုက်ြပီး​​ ​​ေဆး​​​ေြကာဖို့​​​ေတာ့​​ လိုအပ်ပါတယ်..  ​​ေရမ​​ေဆး​​ခင် ​​ေရ​​ေနွး​​နဲ့​​ အချိန်ြကာြကာ စိမ်ထား​​ရမှာ ြဖစ်ပါတယ်.. ​​ေရ​​ေနွး​​နဲ့​​စိမ်ြပီး​​ အနည်း​​ငယ်​​ေပျာ့​​​ေြပာင်း​​လာတဲ့​​ မှို​​ေတွကို ​​ေရအထပ်ထပ်နဲ့​​ စိတ်ရှည်ရှည် ​​ေြပာင်း​​စင်​​ေအာင်​​ေဆး​​​ေြကာရပါတယ်။







​​ေဆး​​လို့​​ ​​ေြပာင်စင်ြပီ ယူဆရင် အိုး​​တစ်လံုး​​ထဲ ​​ေရအနည်း​​ငယ်ထည့်​​ြပီး​​ ဆား​​၊​အချိုမှုန့်​​ထည့်​​ကာ မှိုကို ြပုတ်လိုက်ပါတယ်.. ​​ေရကို အခမ်း​​ြပုတ်ကာ ​​ေြခာက်ြပီး​​ အိုး​​ကပ်သွား​​တဲ့​​အထိ ထား​​လိုက်ပါတယ်.. ​​ေအး​​သွား​​တဲ့​​အချိန်မှာ ြကက်သွန်ြဖူကို​​ေထာင်း​​ြပီး​​ မှို၊​ ငရုပ်သီး​​၊​ ပဒဲ​​ေကာ( ရှိလျှင်) ၊​နံနံပင်ပါး​​ပါး​​လှီး​​ြပီး​​ ထည်ကာ့​​ မညက်တညက် ​​ေထာင်း​​လိုက်ပါတယ်..  ဒီလိုဆို မှိုကပ်​​ေထာင်း​​ တစ်ခွက် ြဖစ်လာပါတယ်.. မှိုကပ်ကို ကချင်ြပည်နယ်၊​ စစ်ကိုင်း​​တိုင်း​​၊​ ရှမ်း​​ြပည်နယ်တို့​​မှာ ​​ေတွ့​​ရပါတယ်.. အြခား​​ြပည်နယ်နဲ့​​ နိုင်ငံြခား​​မှာ ရှိမရှိ​​ေတာ့​​  ကျွန်မ ​​ေသချာမသိပါ။





မှိုကပ်​​ေထာင်း​​




​​ေနာက်ထပ် မှိုကပ်ကို လုပ်စား​​နိုင်တဲ့​​ ဟင်း​​တစ်မျိုး​​က ြကက်ဥနဲ့​​ ​​ေပါင်း​​စား​​တာပါ။ ြကက်ဥ ၄လံုး​​ ၅လံုး​​ကို ခွက်တစ်ခုထဲ ​​ေခါက်လိုက်ြပီး​​ ​​ေရစင်​​ေအာင်​​ေဆး​​ထား​​တဲ့​​မှိုကို ဆား​​၊​ အချိုမှုန့်​​ထည့်​​ြပီး​​ ြကက်ဥနဲ့​​ ​​ေရာ​​ေမွှလိုက်ပါတယ်.. ​​ေရအနည်း​​ငယ်ထည့်​​၊​ ြကက်သွန်နီ၊​ ြကက်သွန်ြဖူ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​၊​ နံနံပင်တို့​​ ပါး​​ပါး​​လှီး​​ထည့်​​ြပီး​​အား​​လံုး​​ နှံ့​​စပ်သမ သွား​​​ေအာင် ​​ေမွှလိုက်ြပီး​​ ​​ေရထည့်​​ြပီး​​ ​​ေရ​​ေနွး​​အိုး​​တည်လိုက်ကာ ြကက်ဥခွက်ကို ​​ေရတစ်ဝက်ြမုပ်​​ေအာင် ထည့်​​လိုက်ြပီး​​ အဖံုး​​ဖံုး​​ထား​​လိုက်ပါတယ်.. ​​ေရ​​ေငွ့​​နဲ့​​ မြကာခင်မှာ ြကက်ဥကျက်သွား​​ြပီး​​​ေနာက် ြကက်ဥမှိုကပ်​​ေပါင်း​​ ဟင်း​​တစ်ခွက်ြဖစ်လာပါတယ်။








ြကက်ဥမှိုကပ်​​ေပါင်း​​



မှိုကပ်ကို ​​ေနာက်ထပ် လုပ်စား​​နိုင်တာက ဆန်မှုန့်​​နှစ်၊​ ဆား​​၊​ အချိုမှုန့်​​၊​ ြကက်သွန်ြဖူနီ၊​ ဂျင်း​​၊​ ငရုပ်သီး​​၊​ ဆီအနည်း​​ငယ်ထည့်​​နယ်ြပီး​​ ငှက်​​ေပျာဖက်ရွက်​​ေလး​​နဲ့​​ မုန့်​​ဖက်ထုပ်လို အထုပ်ငယ်​​ေလး​​​ေတွ ထုပ်လို့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​​ေငွ့​​နဲ့​​ ​​ေပါင်း​​တဲ့​​ အိုး​​ထဲထည့်​​ကာ မှိုကပ်​​ေပါင်း​​လည်း​​ လုပ်စား​​ြကပါတယ်။




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ငါး​​ခူချဉ်စပ်ဟင်း​​










​​ေနာက်ထပ် ​​ေရး​​မဲ့​​ အစား​​အစာဟင်း​​ချက်စရာက ငါး​​ခူချဉ်စပ်ဟင်း​​ပါ။ ငါး​​ကို ​​ေရစင်​​ေအာင်​​ေဆး​​ြပီး​​ အတံုး​​​ေလး​​​ေတွတံုး​​ပါတယ်.. ြပီး​​​ေတာ့​​ ဇလံုတစ်ခုထဲထည့်​​ကာ ငါး​​များ​​ကို ဆား​​၊​ အချိုမှုန့်​​၊​ ငံြပာရည်( ရှိပါက) မရှိလဲြဖစ်ပါတယ်၊​ အသား​​မှုန့်​​၊​ ဂျင်း​​ ၊​ ြကက်သွန်ြဖူ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​ များ​​များ​​ တို့​​နဲ့​​ နယ်ြပီး​​ အချိန်ြကာြကာ ထား​​လိုက်ပါတယ်.. သို့​​မှသာ ဆား​​၊​အချိုမှုန့်​​ အရသာများ​​ ငါး​​အသား​​ထဲဝင်ြပီး​​ စား​​လို့​​ပို​​ေကာင်း​​ပါတယ်။








အချိန်တန်ြကာ နှယ်ြပီး​​ နှပ်ထား​​တဲ့​​ ငါး​​ကို အိုး​​ထဲထည့်​​ ​​ေရ သင့်​​တင့်​​ရံု ထည့်​​၊​ သံပုရာသီး​​ညှစ်ကာ ဆူပွက်​​ေအာင် ချက်လိုက်ြပီး​​ အရသာ အ​​ေပါ့​​အငံြမည်း​​လို့​​ နံနံပင်အုပ်ြပီး​​ ချလိုက်မယ်ဆိုရင် ငါး​​ခူချဉ်စပ်ဟင်း​​ ရပါြပီ။   ချဉ်လဲချဉ် စပ်လဲစပ်မို့​​ ထမင်း​​လဲ ြမိန်မှာ ​​ေသချာလှ​​ေပမဲ့​​ ငရုပ်သီး​​ကို ချင့်​​ချိန်ြပီး​​ ထည့်​​နိုင်ပါတယ်.. အရမ်း​​စပ်လွန်း​​ရင်​​ေတာ့​​ ကျွန်မသူငယ်ချင်း​​​ေြပာသလို ငါး​​ခူချဉ်စပ်ဟင်း​​ စား​​ရတာ လျှာ​​ေပါ်မှာ မီး​​ခဲတင်လိုက်သလိုဘဲ လို့​​ ​​ေြပာရပါလိမ့်​​မယ်။




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ဍရင်​​ေကာက်သုပ်




​​ေနာက်ထပ် စား​​စရာ အရွက်တစ်မျိုး​​က ဍရင်​​ေကာက်သုပ်ပါ။ ဟိုတစ်​​ေလာက စီ​​ေဘာက်က​​ေန ညီမ​​ေလး​​တစ်​​ေယာက် လာ​​ေအာ်သွား​​ဖူး​​ပါတယ်.. ဍရင်​​ေကာက်ပင်မြမင်ဖူး​​လို့​​ ြကည့်​​ချင်ပါတယ်ဆိုြပီး​​။ ဒါ​​ေပမဲ့​​ အပင်​​ေတာ့​​ ဓာတ်ပံုအဆင်သင့်​​ မရှိတဲ့​​အတွက် ​​ေတာင်း​​ပန်ပါတယ်.. ဍရင်​​ေကာက် အညွှန့်​​​ေလး​​ကို ြပပါမယ်.. ​​ေကျနပ်ပါ​​ေနာ်။






ြပုတ်ထား​​တဲ့​​ ဍရင်​​ေကာက် အညွှန့်​​​ေလး​​​ေတွပါ။




ြပုတ်ထား​​တဲ့​​ ဍရင်​​ေကာက်ညွှန့်​​​ေလး​​​ေတွကို အပိုင်း​​ပိုင်း​​​ေလး​​​ေတွ လှီး​​ြဖတ်ြပီး​​ ြကက်သွန်နီ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​၊​ ပုဇွန်​​ေြခာက်၊​သံပုရာသီး​​ညှစ်လို့​​ ဆား​​၊​ အချိုမှုန့်​​ထည့်​​ နယ်လိုက်မယ်ဆိုရင် ဍရင်​​ေကာက်သုပ် ချဉ်စပ်က​​ေလး​​ကို ရပါြပီ။ ဍရင်​​ေကာက်ကို အချဉ်ရည်ဟင်း​​လဲ ချက်စား​​ြကပါတယ်..








ဍရင်​​ေကာက်သုပ်




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



မျှစ်ချင်း​​သုပ်




ကျွန်မတို့​​ အရပ်​​ေဒသမှာ စား​​တဲ့​​ ​​ေနာက်ထပ် ဟင်း​​တစ်မျိုး​​က ဝါး​​ပင်၊​ ဝါး​​ရွက်​​ေတွမှာ ကပ်ြပီး​​ြဖစ်​​ေနတဲ့​​ မျှစ်ချင်း​​လို့​​ ​​ေခါ်တဲ့​​ ​​ေရညှိလိုလို အရာတစ်မျိုး​​ပါ။ အိစိ အိစိနဲ့​​ မို့​​ ​​ေကျာက်​​ေကျာနဲ့​​လည်း​​ တူပါတယ်.။ ြမို့​​ြပမှာ တစ်ခါမှ မ​​ေတွ့​​ခဲ့​​ရဖူး​​တဲ့​​ ဟင်း​​တစ်မျိုး​​ပါ။ သူက မိုး​​ရာသီကုန်ခါနီး​​ ​​ေဆာင်း​​ဦး​​ရာသီလိုမျိုး​​မှာ ​​ေတွ့​​ရတတ်တဲ့​​ ရာသီစာတစ်မျိုး​​ပါဘဲ။








မျှစ်ချင်း​​ကိုလည်း​​ အမှိုက်သရိုက်​​ေြပာင်စင်​​ေအာင် ​​ေသချာ​​ေဆး​​​ေြကာရပါတယ်... စင်​​ေအာင်​​ေဆး​​ြပီး​​ရင် ​​ေရ​​ေနွး​​ပူပူနဲ့​​ ခနြကာ စိမ်ထား​​ြပီး​​ရင် ြပန်ဆယ်ယူြပီး​​ အ​​ေပါ်ကလို ြကက်သွန်နီ၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​ပါး​​ပါး​​လှီး​​ထည့်​​ြပီး​​ စိမ်း​​စား​​ငပိ မီး​​ဖုတ်ြပီး​​ အနည်း​​ငယ်ထည့်​​ကာ ပုဇွန်​​ေြခာက်၊​ သံပုရာသီး​​၊​ နံနံပင် ၊​ ဆား​​၊​အချိုမှုန့်​​ တို့​​နဲ့​​ နယ်လိုက်ရင် မျှစ်ချင်း​​သုပ် တစ်ခွက် ရပါတယ်။





သုပ်ဖို့​​ အဆင်သင့်​​ အ​​ေနအထား​​




မျှစ်ချင်း​​ကို စား​​ခါနီး​​မှ ဆား​​အချိုမှုန့်​​ထည့်​​နယ်ြပီး​​တာနဲ့​​ ချက်ြခင်း​​စား​​ရပါတယ်.. မဟုတ်ရင် ဂျယ်လီလိုြဖစ်​​ေနတာမို့​​ ဆား​​နဲ့​​​ေတွ့​​တဲ့​​အခါ အရည်​​ေပျာ်ကုန်ြပီး​​ ခွက်ထဲမှာ အဖတ်​​ေတွ ​​ေပျာက်ကုန်ြပီး​​ အရည်​​ေတွသာ ကျန်​​ေနတတ်တာ​​ေြကာင့်​​ပါ။



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ပိန်း​​ဥ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ဟင်း​​ရည်




​​ေနာက်ထပ်ဟင်း​​တစ်မျိုး​​က ကချင်ြပည်နယ်မှာ ​​ေပါ​​ေပါများ​​များ​​ ရှိတဲ့​​ ပိန်း​​ဥဟင်း​​ရည်ပါ။





ပိန်း​​ဥ




ပိန်း​​ဥနဲ့​​ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ကို အခွံခွာ အတံုး​​​ေလး​​များ​​ တံုး​​ြပီး​​ ​​ေရ​​ေနွး​​အိုး​​တည်၊​ ဆား​​၊​ ငပိ၊​ ပုဇွန်​​ေြခာက်ခတ်ြပီး​​  ဆူလာတဲ့​​အခါ ပိန်း​​ဥကိုထည့်​​ပါတယ်.. ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​ ၂​​ေတာင့်​​ ၃​​ေတာင့်​​ ထည့်​​ပါတယ်.. မျှစ်ကို ​​ေသး​​​ေသး​​ပါး​​ပါး​​လှီး​​ြပီး​​ အ​​ေြခာက်လှမ်း​​ထား​​တဲ့​​ မျှစ်တို့​​​ေြခာက် ကို ထည့်​​ပါတယ်..





​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​


ဟင်း​​အိုး​​ ဆူလို့​​ ပိန်း​​ဥနဲ့​​ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ နူး​​မနူး​​ စမ်း​​ြကည့်​​ြပီး​​တဲ့​​အခါ ဟင်း​​ရည်အိုး​​ ကျဲမ​​ေန​​ေအာင် ပိန်း​​ဥနဲ့​​ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ အနည်း​​ငယ်ကို ​​ေြခမွြပီး​​ အိုး​​ထဲြပန်ထည့်​​လိုက်ပါတယ်..  အ​​ေပါ့​​အငံြမည်း​​လို့​​ ကချင်ြပည်နယ်ရဲ့​​ ကံဇင်း​​ရွက်​​ေလး​​ ခတ်လိုက်မယ်ဆိုရင် ပိန်း​​ဥ၊​ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ ဟင်း​​ချို ရပါြပီ။






ပိန်း​​ဥ၊​ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ ဟင်း​​ရည်




မျှစ်ကို ပါး​​ပါး​​လှီး​​ြပီး​​ အ​​ေြခာက်လှန်း​​ထား​​တဲ့​​ မျှစ်တို့​​​ေြခာက်ပါ။ ချဉ်တဲ့​​ အရသာရှိြပီး​​​ေတာ့​​ ဟင်း​​ထဲမှာ ထည့်​​စား​​လို့​​ရသလို ရှမ်း​​လူမျိုး​​တို့​​ရဲ့​​ ဆွမ်ထန်​​ေြခာက်ကဲ့​​သို့​​ ​​ေရ​​ေနွး​​ဆူဆူထဲ ဆား​​၊​အချိုမှုန့်​​၊​ြကက်သွန်ြဖူနီ၊​ ဂျင်း​​၊​ ငရုပ်သီး​​စိမ်း​​၊​  နံနံပင် မျှစ်တို့​​​ေြခာက် ထည့်​​ြပီး​​ လွယ်ကူြမန်ဆန်တဲ့​​ ဟင်း​​ရည်တစ်ခွက်လဲ လုပ်စား​​လို့​​ ရပါတယ်။




​​ေနာက်ထပ် ​​ေဒသအစား​​အစာများ​​ကို အခွင့်​​အ​​ေရး​​ ရသလို ​​ေရး​​သွား​​ပါဦး​​မယ်.. . အခု​​ေတာ့​​ ဒီ​​ေလာက်နဲ့​​ဘဲ ရပ်နား​​ပါရ​​ေစရှင်။






​​ေလး​​စား​​ချစ်ခင်စွာြဖင့်​​













34 comments:

ကိုကို​​ေမာင်(ပန်း​​ရနံ့​​) said...

အမ​​ေချာ​​ေရ...
ဟင်း​​​ေတွကို ြကည့်​​ြပီး​​ ကချင်ြပည်နယ်ကို​​ေတာင် သတိရသွား​​တယ်။ ြမင်သာြမင် မြကင်ရတဲ့​​​ေမတ္တာ​​ေပါ့​​။

ကချင်ြပည်နယ်က ကင်ဇင်း​​ရွက်ကို အ​​ေတာ်သံုး​​ြကတယ်​​ေနာ် အမ။ ကျ​​ေနာ်က​​ေတာ့​​ သိပ်ကျင့်​​သား​​မရ​​ေသး​​လို့​​လား​​မသိဘူး​​။ အဲဒီအနံ့​​ကို သိပ်မြကိုက်ဘူး​​ြဖစ်​​ေနတယ်။ ကျန်တဲ့​​အစား​​အစာ​​ေတွ​​ေတာ့​​ အကုန်ြကိုက်ပါတယ်။
ခင်မင်လျက်
ကိုကို​​ေမာင်(ပန်း​​ရနံ့​​)

noblemoe said...

မြကား​​ဖူး​​ မစား​​ဖူး​​တဲ့​​အစာ​​ေတွ ခုမှသိခွင့်​​ရတယ်မမ​​ေရး​​ ငခူချဉ်စပ်​​ေလး​​​ေတာ့​​စား​​ချင်သွား​​တယ်။
ထူး​​ထူး​​ဆန်း​​ဆန်း​​ ဍရင်​​ေကာက်သုပ် ​​ေလး​​ခုမှသိတာ မမက စာ​​ေရး​​လည်း​​​ေကာင်း​​ ဟင်း​​ချက်လည်း​​​ေကာင်း​​တယ်​​ေနာ် စား​​​ေကာင်း​​မဲ့​​ပံုပဲ။
သာယာချမ်း​​​ေြမ့​​ပါ​​ေစရှင်း​​
မိုး​​

shwezinu said...

ညီမ ​​ေချာ ​​ေရ

စား​​စရာ​​ေတွ ​​ေတာ်​​ေတာ်များ​​များ​​ စား​​ဘူး​​တယ် ြကိုက်တယ် မစား​​ရ​​ေသး​​တာ​​ေတွကိုလည်း​​ စား​​ြကည့်​​ချင်တယ် ညီမ ​​ေချာ ရဲ့​​ မဂင်္လာ ပွဲြကမှ အြပတ်နွဲမယ်လို့​​ ဆံုး​​ြဖတ်ထား​​တယ် ​​ေစာင့်​​ရတဲ့​​ သူ​​ေတွ တန်​​ေအာင် ကျိုး​​စား​​​ေပး​​ပါညီမ ရယ်

ချစ်တဲ့​​
အမ​​ေရွှစင်ဦး​​

saundoo said...

ဒရင်​​ေကာက်ပင်​​ေလး​​​ေတွ နီ​​ေပါနိုင်ငံသား​​​ေတွ အိမ်မှာ စိုက်ြကတယ် ထိုင်ဝမ်ကဝယ်တယ်​​ေြပာတာဘဲ သတိရလိုက်တာ

​​ေနဝသန် said...

တကယ်ကိုပဲ သွား​​ရည်​​ေတွလာကျသွား​​တယ် မ​​ေချာ​​ေရ..း​​))))


ခင်မင်တဲ့​​
​​ေနဝသန်

အြကမ်း​​ထည် said...

ဓါတ်ပံု​​ေတွ ကို ဒီ အတိုင်း​​ ​​ေငး​​ ြကည့်​​ ြပီး​​ ပဲ ြပန်သွား​​ပါတယ်။ :D

​​ေပျာ်ရွှင်ချမ်း​​​ေြမ့​​နိုင်ပါ​​ေစ။
with reps;

သဒ္ဓါလှိုင်း​​ said...

​​ေတာ်​​ေသး​​တယ်..ထမင်း​​စား​​ြပီး​​မှဖတ်လိုက်လို့​​..မဟုတ်ဆိုရင် ဗိုက်ထဲက​​ေနဆန္ဒြပ​​ေနမှာ..။
မ​​ေချာလက်ရာ​​ေလး​​ကို အြမင်နဲ့​​တင် ြကိုက်ြပီး​​ အား​​လံုး​​စား​​သွား​​ြပီ..။ မမ​​ေရွှစင်​​ေြပာသလို
မဂင်္လာပွဲကျမှအြပတ်နွှဲရင်​​ေကာင်း​​မလား​​​ေနာ်........း​​)
ချစ်တဲ့​​
သဒ္ဓါ

​​ေမာင်ဘြကိုင် said...

ဟုတ်ပါ့​​ဗျာ ထမင်း​​စား​​ြပီး​​လာဖတ်တာ​​ေတာင် ဂလုဂလုြဖစ်မိ​​ေသး​​တယ်
အစ်မ​​ေချာရဲ့​​ပွဲကို​​ေမျှာ်တဲ့​​သူ​​ေတွများ​​​ေနြပီ ကျွန်​​ေတာ်လည်း​​​ေမျှာ်​​ေနမယ်​​ေနာ်း​​)

MDW said...

​​ေချာ​​ေရ ဟင်း​​​ေတွက စံုလို့​​ပါပဲလား​​။
အမလဲ တ​​ေလာက မုန်လာဥြဖူ သုတ်စား​​ြဖစ်​​ေသး​​တယ်။ အမက​​ေတာ့​​ ြခစ်ြပီး​​သုတ်တာ။
ဋရင်​​ေကာက်ညွန့်​​ဆိုတာ ြကား​​သာြကား​​ဖူး​​တယ် ြမင်ဖူး​​ဘူး​​။ ခုမှပဲ ​​ေတွ့​​ဖူး​​​ေတာ့​​တယ်။
မျှစ်ချင်း​​ဆိုတာ​​ေတာ့​​ ​​ေဝး​​​ေရာ .. စား​​ချင်စရာ​​ေတွချည်း​​ပဲ။ အဲလို အထူး​​အဆန်း​​​ေလး​​​ေတွ ြကိုက်တယ်။

ညီမ​​ေလး​​ said...

ဒီ​​ေန့​​ ​​ေဈး​​သံုး​​​ေတာ့​​ မံုလာဥြဖူဝယ်လာတယ် ။ ​​ေချာရဲ့​​ Menu နဲ့​​​ေတာ့​​ ကွက်တိပဲ သုပ်စား​​ြကည့်​​စမ်း​​အုန်း​​မယ်း​​)။
ဋရင်​​ေကာက်ညွန့်​​ ဆိုတာ ဒီမှာ လဲရှိတယ် ြမန်မာလို ဋရင်​​ေကာက်ညွန့်​​ လို့​​​ေခါ်မှန်း​​​ေတာ့​​ ​​ေချာ ​​ေြပာြပမှပဲ သိတယ် ။
မျှစ်ချဉ်း​​သုပ်လဲ စား​​ြကည့်​​ချင်သား​​ ။ ြပီး​​​ေတာ့​​ ငါး​​ဟင်း​​ ။ ညီမ​​ေလး​​က ငါး​​သိပ်--ြကိုက်တာ.. ဒါ​​ေပမဲ့​​ ကိုယ့်​​ဟာကို မချက်တတ်ဆံုး​​ဟင်း​​ကလဲ အဲ့​​ငါး​​ဟင်း​​ပဲ ။ ြမင်သာြမင် မြကင်ရ​​ေသာဟင်း​​ T.T

ညီမ​​ေလး​​ said...

​​ေချာ​​ေရ...မံုလာဥြဖူသုပ်က​​ေတာ့​​ ​​ေကာင်း​​မှ​​ေကာင်း​​​ေတာ့​​ ​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ် ည​​ေနစာ​​ေတာ့​​အို​​ေကသွား​​တယ် <3

bear said...

ဗိုက်ချာရိုက်တာ အပျိုဂျီး​​ရယ်
ရှလွတ်
ဂလု
ပလပ်
ဟိဟိ

ြမ​​ေသွး​​နီ said...

မျှစ်ချင်း​​သုတ်​​ေလး​​ကလွဲလို့​​ ( သူက အူယား​​စရာ​​ေလး​​)... ကျန်တာ​​ေတွလံုး​​ဝ ဆွဲ​​ေဆာင်မှုရှိ၏။
မျှစ်ချင်း​​က အူယား​​စရာ​​ေလး​​..။
ငါး​​ခူချဉ်စပ် + မုန်လာဥ အစိမ်း​​သုတ် + ပိန်း​​ဥ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ဟင်း​​ရည် နဲ့​​ ထမင်း​​၂ပန်း​​ကန် ​​ေမာက်​​ေမာက်​​ေလး​​ခူး​​ထား​​ပါ..။ နာရီဝက်အတွင်း​​အ​​ေရာက်လာမည်။ ဒါဘဲ...။

ချစ်​​ေသာ...
ြမ​​ေသွး​​နီ

​​ေမပယ်လ် said...

ဗိုက်ဆာဆာနဲ့​​ ဖတ်လိုက် ြကည့်​​လိုက်နဲ့​​
ဗိုက်ပိုဆာသွား​​တယ်

ahphyulay said...

ဘာပဲ ​​ေြပာ​​ေြပာ ..
မံုလာဥ အစိမ်း​​သုပ် အြကိုက်ဆံုး​​ ပဲ ။

ကို​​ေအာင် said...

ြကည့်​​ရင်း​​နဲ့​​ စား​​ချင်လိုက်တာ၊​ ​​ေကာင်း​​ပါ့​​ဗျာ။

yonelay said...

စား​​ချင်လိုက်တာ
မှိုကပ်​​ေထာင်း​​ မှိုကပ်​​ေပါင်း​​ကန်ဇင်း​​ရွက်နဲ့​​ပိန်း​​ဥ
မျှစ်တို့​​​ေြခာက်ဆိုလို့​​ဝမ်း​​တိုဖူး​​​ေြပး​​ြမင်မိတယ်
ပိစိ​​ေလး​​တုန်း​​က တရုတ်အဖိုး​​ြကီး​​ကို ညာညာစား​​ခဲ့​​တာ​​ေပါ့​​ အဟိ
​​ေကျး​​ဂျူး​​ကဘာဆိုင်​​ေရာ အ​​ေရှာင် ဟီဟီ​​ေြပာြကည့်​​တာ

ြမတ်မွန် said...

လက်စွမ်း​​ြပလို့​​ရြပီ မမ​​ေရ..
​​ေကျး​​ဇူး​​​ေနာ်..အကုန်ြကိုက်တယ်..။

​​ေဇာ်သိခင်္ said...

စား​​စရာ​​ေတွက ​​ေတာ်​​ေတာ် စံု​​ေန​​ေတာ့​​ ဘယ်ဟာ ကိုပိုြကိုက်ရမှန်း​​​ေတာင် မသိဘူး​​​ေနာ်..
အြကိုက်ဆံုး​​က​​ေတာ့​​ မှိုကပ်​​ေပါင်း​​လား​​ မှိုကပ်​​ေထာင်း​​လား​​ အဲဒါ ​​ေတာ့​​ပိုြကိုက်တယ် ြပီး​​​ေတာ့​​ ပိန်း​​ဥ လည်း​​ြကိုက်တယ်..

ခင်မင်စွာြဖင့်​​
​​ေဇာ်သိခင်္

​​ေရနံ​​ေချာင်း​​သား​​ said...

မ​​ေချာ..........ကချင်ရိုး​​ရာစား​​​ေသာက်ဆိုင်ဖွင့်​​ပါလား​​ အရမ်း​​​ေအာင်ြမင်မယ်လို့​​ ယံုြကည်ပါတယ်

ြမစ်ကျိုး​​အင်း​​ said...

တမျိုး​​မှလည်း​​ မစား​​ဖူး​​ဘူး​​
ငါ​​ေတာ်​​ေတာ် လျှာ ကံဆိုး​​တာပဲး​​)

ြဖိုး​​ြဖိုး​​ said...

မုန်လာဥအစိမ်း​​သုတ်၊​
ငါး​​ခူချဉ်စပ်ဟင်း​​၊​
ဍရင်​​ေကာက်သုပ် စား​​ချင်တယ်၊​
ဍရင်​​ေကာက်သုပ်က အ​​ေမ ချက်ဖူး​​တယ်ထင်တယ်၊​ ​​ေသချာမမှတ်မိ​​ေတာ့​​ဘူး​​၊​
မ​​ေချာက ဟင်း​​ချက်လဲ​​ေကာင်း​​မယ့်​​ပံု၊​ ​​ေတာ်တယ် ​​ေဒသအစား​​အစာ ၂ ဆိုလို့​​ ၁ ကိုသွား​​ဖတ်လိုက်​​ေသး​​တယ်၊​ မ​​ေချာက ကချင်ြပည်နယ်မှာ​​ေနတဲ့​​ ရှမ်း​​မ​​ေလး​​ကိုး​​၊​( ရှမ်း​​မ​​ေလး​​မို့​​လို့​​ ​​ေချာတာ)
ခင်မင်​​ေလး​​စား​​လျှက်

ပူး​​​ေတ said...

မမ​​ေချာလက်ရာ ရိုး​​ရာဟင်း​​​ေလး​​​ေတွ သုတ်​​ေလး​​​ေတွ စား​​ဖူး​​ချင်လိုက်တာ... ြမစ်​​ေြခာက်ကို စိတ်ဝင်စား​​တယ်... ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​နဲ့​​ ပိန်း​​ဥဟင်း​​ချို​​ေလး​​ ချက်စား​​ြကည့်​​ဦး​​မယ်... ဂျယ်လီ​​ေတွ(ြမစ်ချင်း​​)ပန်း​​ကန်ထဲမှာ အရည်​​ေတွက ပန်း​​ကန်တဝက်​​ေလာ်က​​ေတွ့​​တယ်​​ေနာ်...

ကိုရီး​​{ကိုြကီး​​} said...

စိတ်မ​​ေကာင်း​​လို့​​ စား​​မရဘူး​​ဗျာ။

ခင်မင်စွာြဖင့်​​
ကိုရီး​​{ကိုြကီး​​}

​​ေဆွ​​ေလး​​မွန် said...

​​ေချာ​​ေရ
ငါး​​ခူး​​ချဉ်စပ်ဟင်း​​က​​ေတာ့​​ တစ်ကယ့်​​လျှာလည်မယ့်​​ပံု..
ြပီး​​​ေတာ့​​ မုန်လာဥအစိမ်း​​သုတ်​​ေလး​​နဲ့​​
ပိန်း​​ဥ ​​ေကျာက်ဖရံုသီး​​ ဟင်း​​ချို​​ေလး​​များ​​ စား​​လိုက်ရမယ်ဆိုရင်ြဖင့်​​
အလို​​ေလး​​ .....

:) :) :)

ချစ်ြကည်​​ေအး​​ said...

အံမာ​​ေလး​​ ​​ေခါင်း​​ကိုက်​​ေနလို့​​ပဲ...​​ေရး​​ထား​​လိုက်တာ​​ေတွ၊​ ချက်ြပထား​​တာ​​ေလး​​​ေတွ စံုလို့​​ပါလား​​....:P
မုန်လာဥသုတ် လုပ်စား​​ြကည့်​​မယ် ကျန်တာ​​ေတွ ရဖို့​​ မလွယ်လို့​​ ​​ေချာရဲ့​​.....

အြဖူ​​ေရာင်နတ်သမီး​​ said...

​​ေန​​ေကာင်း​​ခါစမို့​​..
ပါး​​စပ်ပျက်​​ေနတာနဲ့​​ အ​​ေတာ်ပဲ..
ဝင်တီး​​သွား​​တယ် မ​​ေချာ​​ေရ...

ခိုင်နုငယ် said...

ြကက်ဥမှိုကပ်​​ေပါင်း​​ ဍရင်​​ေကာက်သုပ်
တစ်ခုမှလည်း​​ စား​​ဖူဝူး​​ အဟင့်​​လျှာကံများ​​ဆိုး​​လိုက်တာ။ မမ​​ေရ နည်း​​​ေလး​​​ေတွယူသွား​​တယ်။
​​ေအး​​​ေဆး​​မှ လုပ်စား​​ြကည့်​​အံုး​​မယ်။
မမ​​ေချာ​​ေရ ​​ေန​​ေကာင်း​​လား​​ လည်လည်​​ေနာက်ကျမှ​​ေရာက်တယ် အလုပ်​​ေတွပိ​​ေနလို့​​

သတိရလျှက် ချစ်တဲ့​​
ခိုင်နုငယ်

အင်း​​​ေတာ်ရှမ်း​​ said...

စာကို ဆက်မဖတ်ချင်​​ေတာ့​​ဖူး​​ ရွာြပန်ြပီး​​ အ​​ေမ့​​ကို ချက်ချင်း​​ ကို ချက်ခိုင်း​​ချင်စိတ်​​ေတွြဖစ်ြဖစ်လာလို့​​ သတိရတယ် တကယ် ။ ကချင်ြကီး​​ရဲ့​​ ​​ေတာင်ယာ​​ေတွ သွား​​သွား​​ြပီး​​ ပိန်း​​ဥ သွား​​တူး​​ရတာလည်း​​ ​​ေပျာ်စရာ​​ေပါ့​​ ။ အ​​ေမပိန်း​​ဥ ထဲထည့်​​ချက်မယ့်​​ ငါး​​ကင်​​ေြခာက်ကို ​​ေထာင်း​​ထာတဲ့​​ဟင်း​​ခက် အမှုန့်​​​ေတွကို ထမင်း​​ ပူပူ​​ေလး​​နဲ့​​ နယ်စား​​ရတာကိုလည်း​​ ခုထိ မ​​ေမ့​​နိုင်​​ေသး​​ဖူး​​ ..... သတိရလိုက်တာ.....

ဘ​​ေကျာက် said...

စား​​​ေနြက​​ေတွမို့​​ သတိရလိုက်တာ မယ်​​ေချာရယ်....

ဇင်အိ said...

မမ​​ေရ
ငါး​​ခူး​​ချဉ်စပ်စား​​ချင်တယ်.... မူဆယ်​​ေရာက်ရင် အြမဲစား​​ြဖစ်တယ်

အင်ြကင်း​​သန့်​​ said...

မမ....အိမ်မှာ​​ေလ အစ်မလုပ်တဲ့​​သူက မုန်လာဥကို အြမဲသုပ်​​ေကျွး​​တယ်။ အစိမ်း​​​ေစာနံလို့​​ သိပ်မစား​​ြဖစ်ဘူး​​။ အခု​​ေတာ့​​နည်း​​လမ်း​​သိသွား​​ြပီ။ ြပီး​​​ေတာ့​​ငါး​​ခူချဉ်စပ်ဟင်း​​ စား​​ချင်တယ်။ ဍရင်​​ေကာက်သုပ်​​ေတာ့​​ အရမ်း​​ြကိုက်တယ်။ ြမစ်ြကီး​​နား​​မှာ​​ေနတုန်း​​က အဲဒါအြမဲစား​​တယ်။

​​ေမာင်ငယ်ဘရာဗို said...

ကျ​​ေနာ်က အ​​ေဆာင်​​ေနရတာ အစ်မရ
အ​​ေဆာင်မှာဆို​​ေတာ့​​ အ​​ေဆာင်နား​​က ထမင်း​​ဆိုင်မှာပဲ ြဖစ်သလိုစား​​လိုက်ရတာများ​​တယ်
တစ်ခါတစ်​​ေလ ​​ေကျာင်း​​မှာ စား​​တာ​​ေပါ့​​
အခုလို ဟင်း​​​ေကာင်း​​​ေကာင်​​ေလး​​​ေတွ စား​​ချင်တာ​​ေပါ့​​
ခက်တာက မချက်တတ်ဘူး​​
အ​​ေဆာင်မှာချက်ရတာကလည်း​​ အဆင်မ​​ေြပဘူး​​ ဆိင်​​ေကာင်း​​​ေကာင်း​​မှာလည်း​​ သွား​​မစား​​နိင်ဘူး​​ဗျ
အခု​​ေတာ့​​ ပံု​​ေလး​​​ေတွြကည့်​​ြပီး​​ စာ​​ေလး​​​ေတွ ဖတ်ြပီး​​ ဂ လု ခနဲပဲ ြဗဲ

Kyaw Hnin Se Lwin said...

မ​​ေချာ​​ေရ
ခုမှဦး​​ဆံုး​​​ေရာက်ဖူး​​တာပါ
ကချင်ဟင်း​​​ေတွက ချဉ်စပ်တာနဲ့​​ အရသာ​​ေကာင်း​​လို့​​ ြကိုက်တာ
ခုလို အများ​​ြကီး​​ချက်နည်း​​​ေတွ​​ေတွ့​​​ေတာ့​​ အ​​ေတာ်​​ေပျာ်သွား​​တယ်
ခဏခဏလာလည်မယ်​​ေနာ်