ခင်မင်ရပါေသာ စာဖတ်သူများကို ဒီတစ်ပတ် မိတ်ဆက်ေပးမဲ့ ဟင်းလျာတစ်မျိုးက ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်မှာ ေနထိုင်ြကတဲ့ ရှမ်းနီ၊ ခန္တီးရှမ်း စတဲ့ ရှမ်းတိုင်းရင်းသားေတွ စားေသာက်ေလ့ရှိတဲ့ ဟင်းလျာတစ်မျိုးနဲ့ ြဖစ်ပါတယ်ရှင်။ ရှမ်းရိုးရာဟင်းလို့ဆိုေပမဲ့ ရှမ်းြပည်မှာ ေနထိုင်ြကတဲ့ ရှမ်းလူမျိုးေတွေတာ့ ဒီငါးေကာဟင်းကို လုပ်စားတာ မြကားခဲ့ဖူးေပမဲ့ ကျွန်မတို့ ကချင်ြပည်နယ်က ရှမ်းေတွြဖစ်တဲ့ ရှမ်းနီ၊ ခန္တီးရှမ်း တို့ေတွကေတာ့ ဒီဟင်းကို လုပ်စားေလ့ရှိပါတယ်။ ဒီဟင်းဟာ ကျွန်မရဲ့ မိဘများ အလွန်နှစ်သက်ေသာ ဟင်းတစ်မယ်လည်း ြဖစ်ပါတယ်။
ကျွန်မ အွန်လိုင်းေပါ်မှာ စာေတွစေရးေတာ့ ကျွန်မတို့ေဒသမှာ စားေလ့ရှိတဲ့ အစားအေသာက်ေတွ အေြကာင်းလည်း ေရးတယ်လို့ ကျွန်မရဲ့ အေမက သိသွားတဲ့အချိန်မှာ ဒီဟင်းအေြကာင်းလည်း ေရးပါလားလို့ သတိတရ တိုက်တွန်းခဲ့ဖူးတဲ့ ဟင်းလည်းြဖစ်ပါတယ်။ ြပီးေတာ့လည်း ြမန်မာြပည် တစ်နံတစ်လျား ကျွန်မေရာက်ခဲ့ဖူးတဲ့ ဘယ်ေဒသမှာမဆို အခုဟင်းမျိုး လုပ်စားြကတာ မေတွ့ခဲ့ရဖူးပါဘူး။ ကျွန်မထင်တာ ကျွန်မတို့ေဒသတစ်ဝိုက်မှာ ေနထိုင်ြကတဲ့ ရှမ်းလူမျိုးအချို့သာ လုပ်စားြကတဲ့ဟင်း ြဖစ်မယ် ထင်ပါတယ်။ တကယ်လို့ စာဖတ်သူတို့ထဲကေန ဒီဟင်းကို အြခားေဒသမှာ စားြကတယ်လို့ သိဖူး၊ ေတွ့ထားဖူးခဲ့ရင်လည်း ေကာ်မန့်မှာ ေရးသွားခဲ့ပါလို့ ေတာင်းဆိုပါတယ်ရှင်။
ကျွန်မ အွန်လိုင်းေပါ်မှာ စာေတွစေရးေတာ့ ကျွန်မတို့ေဒသမှာ စားေလ့ရှိတဲ့ အစားအေသာက်ေတွ အေြကာင်းလည်း ေရးတယ်လို့ ကျွန်မရဲ့ အေမက သိသွားတဲ့အချိန်မှာ ဒီဟင်းအေြကာင်းလည်း ေရးပါလားလို့ သတိတရ တိုက်တွန်းခဲ့ဖူးတဲ့ ဟင်းလည်းြဖစ်ပါတယ်။ ြပီးေတာ့လည်း ြမန်မာြပည် တစ်နံတစ်လျား ကျွန်မေရာက်ခဲ့ဖူးတဲ့ ဘယ်ေဒသမှာမဆို အခုဟင်းမျိုး လုပ်စားြကတာ မေတွ့ခဲ့ရဖူးပါဘူး။ ကျွန်မထင်တာ ကျွန်မတို့ေဒသတစ်ဝိုက်မှာ ေနထိုင်ြကတဲ့ ရှမ်းလူမျိုးအချို့သာ လုပ်စားြကတဲ့ဟင်း ြဖစ်မယ် ထင်ပါတယ်။ တကယ်လို့ စာဖတ်သူတို့ထဲကေန ဒီဟင်းကို အြခားေဒသမှာ စားြကတယ်လို့ သိဖူး၊ ေတွ့ထားဖူးခဲ့ရင်လည်း ေကာ်မန့်မှာ ေရးသွားခဲ့ပါလို့ ေတာင်းဆိုပါတယ်ရှင်။
အြခားေသာ ဟင်းလျာများအေြကာင်း စာဖတ်သူတို့ကို မိတ်ဆက်ေပးခဲ့ဖူးေပမဲ့ ဒီဟင်းကိုတစ်ခါမှ မိတ်မဆက်ေပးရေသးပါဘူး။ ဒီဟင်းဟာ ဘာမှ မထူးဆန်းတဲ့ ဟင်းလည်း ြဖစ်ေကာင်းြဖစ်ပါလိမ့်မယ်၊ အရသာလည်း ထူးထူးြခားြခား မေကာင်းလှတဲ့ ဟင်းတစ်မယ် ြဖစ်ေကာင်းြဖစ်ပါလိမ့်မယ်။ သို့ေသာ်လည်း ကျွန်မတို့ မိသားတစ်စုလံုး ြကိုက်နှစ်သက်တဲ့ဟင်း ြဖစ်သလို၊ ကျွန်မတို့ေဒသကလူေတွ အားလံုးနီးပါးလည်း ြကိုက်နှစ်သက်ြပီး ရိုးရာအစားအစာရယ်လို့ေတာင် ေြပာလို့ရတဲ့ ဟင်းတစ်မယ်ြဖစ်ပါတယ်။
ကျွန်မရဲ့ ေမွးရပ်ေြမမှာေတာ့ ကျွန်မတို့အိမ်ဟာ ဘုန်းြကီးေကျာင်းနဲ့ သိပ်မေဝးတဲ့ ေနရာမှာရှိတာမို့ ဆွမ်းအိုးြကီးလို့ေခါ်တဲ့ တစ်လတစ်ြကိမ်(သို့) နှစ်ြကိမ် တစ်အိမ်ကျစီ ဘုန်းြကီးေကျာင်းတစ်ေကျာင်းလံုးစာ ဆွမ်းဟင်းများ ချက်ြပီးပို့ရတဲ့အခါ ေကျာင်းက ဘုန်းဘုန်းေတွ အထူးေတာင်းဆိုတဲ့ဟင်းဟာ ဒီဟင်းြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့အေဖဟာ ဒီဟင်းကိုလုပ်ရမယ်ဆိုရင် မေမာနိုင်မပန်းနိုင် သူကိုယ်တိုင် ဦးေဆာင်ြပီး လုပ်ေလ့ရှိပါတယ်။ ဒါေြကာင့် ဒီဟင်းကို ကျွန်မက မိသားစုကို စည်းလံုးေစတဲ့ဟင်းလို့လည်း တင်စားချင်ပါတယ်။ ဘာြဖစ်လို့လည်းဆိုေတာ့ ဒီငါးေကာဟင်းလုပ်ေတာ့မယ်ဆိုရင် လူတစ်ဦးတစ်ေယာက်တည်းနဲ့ လုပ်လို့မရဘဲ မိသားစုတစ်ခုလံုး ပါဝင်မှသာ အဆင်ေြပေြပ လုပ်နိုင်မှာြဖစ်ပါတယ်။ တစ်ေယာက်က အဖန်ေခါက်ရှာ၊ တစ်ေယာက်က ငါးကင်၊ တစ်ေယာက်က ငါးအသားနွာ၊ ေတာက်ေတာက်စင်း၊ တစ်ေယာက်က ငရုပ်သီးြကက်သွန်ေထာင်း၊ ဟင်းခတ်အရွက်ရှာ၊ စသြဖင့် လက်လည်းဝင်ပါတယ်။
အဲဒီ ဟင်းက ငါးေကာ လို့ ေခါ်ြပီး ငါးကိုကင်ြပီး အသားများကို အရည်ေဖျာ်တဲ့ဟင်းြဖစ်ပါတယ်။ ဒီငါးေကာကို ြပုလုပ်ဖို့အတွက် လိုအပ်တဲ့ အရာတစ်ခုက အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့ သစ်ေခါက် ြဖစ်ပါတယ်။ ကျွန်မတို့ေနထိုင်ရာ ဥရုေချာင်းရိုးမှာေတာ့ ဒီလိုအဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့ ရင်းရဲပင်လို့ေခါ်တဲ့ အပင်ေတွဟာ ယခင်က အလွန်ေပါများခဲ့ပါတယ်။ သို့ေသာ်လည်း အခုေခတ်မှာေတာ့ ဥရုေချာင်းကို ေြမလှန်ရှာေနြကတဲ့သူေတွေြကာင့် ရင်းရဲပင်ေတွလည်း မေတွ့ရသေလာက် ြဖစ်သွားခဲ့ပါြပီ။ အဲဒီ ရင်းရဲပင်မရှိတဲ့အခါမှာေတာ့ ဇီးပင်၊ မန်ကျည်းပင်၊ စတဲ့ ဖန်တဲ့ အရသာရှိတဲ့ သစ်ေခါက်ေတွကို အသံုးြပုရပါတယ်. ကျွန်မ အခုေရာက်ေနတဲ့ြမို့ကေလးမှာေတာ့ အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့ သစ်ေခါက်မျိုးရဖို့ရန် ခက်ခဲပါတယ်။ ဒါေြကာင့်လည်း ရှိတာေလးနဲ့ ကျွန်မတို့ေဒသရဲ့ အစားအစာတစ်ခုြဖစ်တဲ့ ငါးေကာ လုပ်နည်းကို ဒီေန့မိတ်ဆက်ေပးမှာ ြဖစ်ပါတယ်။ ဟင်းေကာင်းမဟုတ်ေပမဲ့ လူသိနည်းေသးတဲ့ ကျွန်မတို့ရဲ့ ေဒသ အစားအစာတစ်မျိုးကို မသိေသးတဲ့သူေတွ သိသွားရေအာင် မိတ်ဆက်ေပးတဲ့သေဘာသာ ြဖစ်ပါတယ်ရှင်။
ပထမဦးစွာ ငါးေကာလုပ်ဖို့အတွက် ငါးကို အေကာင်လိုက် ကင်ရမှာြဖစ်ပါတယ်။
ငါးကင်ရန်ြပင်ဆင်
ေြကးခွံပါတဲ့ ငါးြကင်းကဲ့သို့ငါးမျိုးကို ေြကးခွံထိုး၊ ဗိုက်ေဗာက် အညစ်အေြကးများ ဖယ်ပစ်ြပီး ေရစင်ေအာင်ေဆးကာ ငါးတစ်ေကာင်လံုးကို ကင်ပါတယ်။ လူဦးေရေပါ်မူတည်ြပီး ငါးကို တစ်ေကာင်၊ ၂ေကာင် ၊၃ေကာင် စသြဖင့် ကင်ပါတယ်။ လူ၄ေယာက်ေလာက်ဆို တစ်ေကာင်နဲ့လံုေလာက်ပါတယ်။ ငါးကျက်ြပီဆိုပါက အရိုးဖယ်ပစ်ြပီး အသားချည်း နွာလိုက်ပါတယ်။
ငါးကင်မှ အသားများ
ထိုငါးအသားများကို ေတာက်ေတာက်စင်းပါတယ်။ အရိုးများေတွ့ပါက လက်ြဖင့်ဖယ်ရှားရပါတယ်။
ပိန်းဥ သို့မဟုတ် အာလူးကို ြပုတ်ပါတယ်။ ငါးအေရအတွက်ေပါ်မူတည်ြပီး အာလူး(သို့) ပိန်းဥကိုထည့်နိုင်ပါတယ်။ ငါးတစ်ေကာင်အတွက်အာလူး ၂လံုးခန့် ြပုတ်ပါတယ်။
ြပုတ်ြပီးအာလူးများကို ေြခမွကာ ေတာက်ေတာက်စင်းပါတယ်
မပါမြဖစ် ထည့်ရမဲ့ ဟင်းခတ်အေမွှးအြကိုင်ရွက်ေတွက ပင်စိမ်း၊ ရှမ်းနံနံ၊ ဖက်ဖယ် ရွက်တို့ြဖစ်ပါတယ်။
၎င်းအရွက်များကို နှုတ်နှုတ်စင်းပါတယ်။
ြကက်သွန်ြဖူ၊ ငရုပ်သီးစိမ်းများကို ညက်ေအာင်ေထာင်းပါတယ်။ အစပ်မြကိုက်သူများ ငရုပ်သီးေလျှာ့ထည့်နိုင်ပါတယ်။
ဆားကို မိမိထည့်မည့် ပမဏကို အရည်ေဖျာ်ထားပါတယ်.။ ငပိအနည်းငယ်ကို မီးဖုတ်ြပီး အရည်ေဖျာ်ထားပါတယ်။
အိုးတစ်လံုးထဲမှာ ငါးကင်၊ အာလူး၊ ြကက်သွန်ြဖူ၊ ငရုပ်သီး၊ ဖက်ဖယ် ပင်စိမ်းရွက်များ စင်းထားတာ အားလံုးကို ထည့်လိုက်ပါတယ်။
၎င်းအိုးထဲသို့ ေရကျက်ေအး၊ ဆားရည်၊ ငပိရည်၊ အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်ြပီး ေရာေမွှလိုက်ပါတယ်. မိမိနှစ်သက်သည့် အရသာြဖစ်ေအာင် ဆား၊ အရသာမှုန့်တို့ကို ထည့်နိုင်ပါတယ်။ အာလူး (သို့) ပိန်းဥ ပါဝင်တဲ့အတွက် အရည်ကျဲမေနဘဲ ခပ်ပျစ်ပျစ်ေလးြဖစ်ကာ ဆိမ့်တဲ့အရသာလည်း ရှိပါတယ်။ ပူပူစပ်စပ်နဲ့ ရှူးရှူးရှဲရှဲ ြကိုက်တတ်သူ ကျွန်မကေတာ့ ငရုပ်သီးများများထည့်ြပီး ငါးေကာရဲ့ ပူစပ်ပူေလာင် အရသာကို ခံစားလိုက်ပါတယ်း)
အားလံုးြပီးသွားချိန်မှာေတာ့ ပူပူစပ်စပ်နဲ့ ဆိမ့်ေသာအရသာ ရှိတဲ့ ငါးေကာဟင်းတစ်ခွက် ရပါြပီ။
ဒီေနရာမှာ ငါးေကာြပုလုပ်ပံုမှာ ကျွန်မတို့အိမ်မှာ လုပ်တဲ့နည်းထဲက အဆင့်တစ်ဆင့်ကို ချန်လှပ်ထားခဲ့ပါတယ်။ အဲဒါက ရင်းရဲပင်လို့ေခါ်တဲ့ အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့ သစ်ပင်ရဲ့ အေခါက်ကို ခွာြပီး ေရစိမ်ထားတဲ့ အဆင့်ပါ။ အဲဒီအဆင့်က ေနရာေဒသအေတာ်များများအတွက် လုပ်ဖို့ခက်ခဲနိုင်တာေြကာင့်ေရာ ကျွန်မကိုယ်တိုင်လည်း ဒီေန့ ငါးေကာြပုလုပ်ရာမှာ ကျွန်မေနတဲ့ြမို့ကေလးမှာ အဖန်ေခါက်ကို ရှာဖို့ခက်တာေြကာင့်ပါ ချန်ခဲ့တာြဖစ်ပါတယ်။ တကယ်တမ်းမှာ ငါးများကို အရည်ေဖျာ်ရာမှာ ကျွန်မတို့ေဒသမှာေတာ့ ရိုးရိုး ေရကျက်ေအးအစား အဖန်ေခါက် စိမ်ရည်ြဖင့်သာ ေဖျာ်ြကပါတယ်။ အဖန်ေခါက် စိမ်ရည်ြပုလုပ်ပံုကို ဗဟုသုတအြဖစ် ေြပာြပရရင်
ရင်းရဲပင် မရှိက ဇီး၊ မကျည်း၊ သရက် စေသာ ဖန်သည့်အရသာရှိေသာ သစ်ေခါက်များကို သစ်ပင်ကေန ခွာရပါတယ်။ ၎င်းသစ်ေခါက်များကို အေပါ်က အမဲေရာင် အညိုေရာင် စသည့် အကာများကို ဖယ်ထုပ်ပစ်ြပီး ေရစင်ေအာင် ေဆးရပါတယ်။ ြပီးေနာက် သစ်ေခါက်အသားများကို ပါးပါးေလး ရေအာင်ြခစ်ြပီး ေရကျက်ေအးြဖင့် စိမ်ထားလိုက်တာပါ။ ငါးကို အရည်ေဖျာ်တဲ့အခါမှ ၎င်း သစ်ေခါက် အဖန်ရည်ြဖင့်ေဖျာ်တာ ြဖစ်ပါတယ်။
ပူပူစပ်စပ် ငါးေကာဟင်း
ဒီမှာေတာ့ အဖန်ရည်အစား ရိုးရိုးေရကျက်ေအး (ေရနွးကိုြကိုြပီး အေအးခံထားတဲ့ေရ) နဲ့ ေဖျာ်ထားတာြဖစ်ပါတယ်။ ငါးေကာဟင်း အေြကာင်း ေရးြပီး တင်ထားတယ်လို့ အိမ်ကို ဖုန်းဆက်ြပီး ေြပာြပလိုက်မယ်ဆိုခဲ့ရင် ဒီဟင်းကို နှစ်သက်တဲ့ ကျွန်မ အေဖနဲ့ အေမရဲ့ မျက်နှာဟာ ပီတိေတွနဲ့ ြပံုးေနဦးေတာ့မှာကို ြမင်ေယာင် မိပါေသးတယ်။
ေပျာ်ရွှင်ဖွယ် အားလပ်ရက်များကို ပိုင်ဆိုင်ြကပါေစရှင်။
34 comments:
စားချင်စရာပါလား ေချာေရ အခုေန မိုးေအးေအးနဲ့ စားလိုက်ရရင်သိပ်ေကာင်းမှာ။
oh yeah. delicious food :D
ြကည့်ရင်းနဲ့ သေရကျတယ်။ လုပ်စားဦးမယ်။ ေကျးဇူးပါေချာေရ
ေတွ့ပလား မှတ်ပလား PhyuT အဲဒါေြကာင့်ေြပာတာ ေချာ(အစိမ်းေရာင်လွင်ြပင်) သွားရင် ခေလးေတွလို သေရခံလည်ပင်းစည်းအဝတ်တခု အြမဲေဆာင်ထားပါဆိုတာ အဟတ် အဟတ် ......မမေချာ လူဆိုး တေရကျပီး ကျန်တွားပီ:P :P
ငါးေကာဟင်းအေြကာင်း မှတ်သားသွားတယ် ေချာေရ။
အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့ ရင်းရဲပင်ဆိုတာလည်း အခုမှြကားဘူးတယ်း) ငါးဘတ်ေမွှေြကာ် ငါးခူစင်းေကာေလာက်ပဲသိတာ။ ေကျးဇူးေနာ်။
စိတ်ဓါတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
ပူပူစပ်စပ် ြကိုက်တဲ့ ကျွန်ေတာ်တို့ အတွက် ဂွတ်မှာပဲ...ဒါေပမယ့် လုပ်ရမှာ ေတာ့ပျင်းတယ်..
မေချာေရ...ဒီကို တစ်ခွက်ပို့လိုက်ဗျာ...
အေအးခံထားြပီး ခဲေအာင် လုပ်။ ြပီးရင် ေလယာဉ်နဲ့ ပို့ဗျာ... ဟီးဟီး
ေချာနှမေရ
ရက်ရက်စက်စက်ပါလား မိသားစုနဲ့ေဝးေနတဲ့သူေတွအတွက်ေတာ့ စည်းလံုးေရးဟင်းတခွက်က လွမ်းစရာပါကွယ်ရို့
ခင်မင်တဲ့
seesein
စားချင်စရာလို့ပဲေြပာရမလား
ေသာက်ချင်စရာလို့ပဲေြပာရမလား
ပူပူစပ်စပ်ြကိုက်တယ် ေချာေရ။
ရိုးရိုးေလးနဲ့ဆန်းတယ်ေနာ်။
ငါးကင်အနံ့နဲ့ ဟင်းခတ်ရွက်အနံ့ေတွကို
စိတ်ကူးြပီး အရသာခံသွားတယ်။
တိုင်းလျန်ကို ရှမ်းနီလို့ ဘာသာြပန်လိုက်သေပါ့...:P.. မေချာက ရှမ်းနီလား... ငါးေကာဟင်းက စားလို့ေကာင်းမယ့်ပံုပဲ..း))
ခင်မင်လျက်
ေနဝသန်
အင်း ညီမ ေရ
အခု စစ နဲ့ တိုင်ပင်ေနတာ စမ်းလုပ်စားြကည့်မယ် လို့
မီးကင် ရခက်လို့ ြပုတ်လိုက်ရင် ေတာ့ မေမွှးေတာ့ဘူးထင်တယ်
ခင်မင်စွာြဖင့်
အစ်မေရွှစင်
ငါးကိုကင်ဖို့ခက်ရင် မြပုတ်ဘဲနဲ့ အေကာင်လိုက်ေပါင်းြပီးေတာ့မှ အသားနွာရင်လည်း ရေလာက်တယ်ေနာ်.
ြပုတ်တာထက်စာရင် ေပါင်းတာက ပိုေကာင်းမယ် ထင်ပါတယ်။ စမ်းလုပ်ြကည့်မယ်ဆိုလို့ ဝမ်းသာပါတယ်။ တကယ်
ေချာေရ... စားချင်စရာြကီး... ဗိုက်ဆာလိုက်တာ...း)
ငါးကိုကင်လိုက်ေတာ့ ေမွှးသွားတာေပါ့ေနာ်။ြပီးေတာ့ စပ်စပ်ကေလးေဖျာ်လိုက်ေတာ့ ထမင်းအေတာ်ြမိန်မယ်။ အရွက်ေြကာ်ေလးတစ်ခွက်ထည့်လိုက်ရင် ကွက်တိ။ ဟိ ရွှလွတ်....း)
ခင်တဲ့
ေမသိမ့်
ေဝ့...... ေချွးမေလးက ေတာသားပဲ :P
အယ်ေတာ်သားပဲလို့ ေရးတာေနာ့
အာလူး၊ ပိန်းဥ မထည့်လည်းရတယ်မှလား
ကိုယ်က ခန္တီးရှမ်းေတွြကားမှာ ြကီးြပင်းလာတာ
ရှမ်းဟင်းေတွ ေတာ်ေတာ်များများစားဖူးတယ်
ြကိုက်လည်းြကိုက်တယ်။
ဒါနဲ့ လျှာရှည်တာ မဟုတ်ဖူးေနာ်
ကိုယ်များမှားေနတာလားလို့ ဟိုတခါကတည်းက
ေမးမလို့ ပင်စိမ်းက အဲ့ဒါလားဟင်
အဲ့ဒါက Sweet Basil လားလို့ပါ။ ဘိုင်ဝါလဖာ လို့ေခါ်
သလားလို့။ ကိုယ်တို့ သံုးေနကျ ပင်စိမ်းက တြခားအနံ့
နဲ့မို့ေလ ရိုးတံ စိမ်းစိမ်းေလးေလ။ ကချင်မှာဆို မိုးတွင်းမှာ အရမ်းေပါက်တယ်ေလ ဟုတ်လားဟင်??
ဒီတခါလည်း စားချင်စရာေကာင်းတယ်။
ငါးေကာဟင်းေတာ့ မြကားဖူးဘူး။ ငါးစင်းေကာဘဲ ြကားဖူးတယ် :D
အစားေသာက်အသစ်အဆန်းေတွ ချက်ြပလို့
အြမဲေကျးဇူးပါ အစ်မေရ...
ေချာေရ အဖန်ဓာတ်ရှိတဲ့ ရင်းရဲပင်ဆိုတာေလး ခုမှပဲ ြကားဖူးတယ်။ ေချာတို့အိမ်နားမှာရှိတဲ့ ဘုန်းြကီးေကျာင်းရဲ့နာမည်က ဘယ်လိုများပါလိမ့်။ ငါးေကာဟင်းစားဖူးေအာင်လို့ တစ်ရက်နှစ်ရက်ေလာက်ေတာ့ လာတည်းဦးမယ် ထင်တယ်။ ဟိ။ ကျန်းမာေပျာ်ရွှင်ပါေစ ေချာေရ။
ေယာက္ခမ ေဒါ်ေဘဘီ
ဟိဟိ ေခါ်လို့ေကာင်းသား..
ဒီမှာက အဲဒီပင်စိမ်းဘဲရှိလို့ပါ။ အမှန်ေတာ့ ကိုယ်တို့ကချင်ြပည်နယ်မှာသံုးတဲ့ အစိမ်းေရာင်ပင်စိမ်းကို ပိုြကိုက်တယ်
သို့ေသာ် အဲဒီပင်စိမ်း ဒီမှာ ရှာမရလို့ ဒီပင်စိမ်းညိုဘဲ သံုးေနရတယ်.. အနံ့နည်းနည်းနံ့တယ် သိပ်မြကိုက်
မရှိသံုးသံုး၏း)
ဘုန်းဘုန်းေတာက်နဲ့ မိုးယံကို ပါဆယ်ပို့လိုက်မယ်ေနာ်.. အားလံုးကိုေကျးဇူးတင်ပါတယ်..
Love to eat your fish hinkaw.I will try it next week.Busy for the moment.Thanks for sharing traditional and local cuisine.
Gyidaw
လုပ်စားမယ်။ လုပ်စားမယ်။
ဒါေပမဲ့ပိန်းဥသိပ်မြကိုက်ဘူး။ အာလူးနဲ့ဘဲလုပ်မှထင်တယ်။ ေချာကဘာနဲ့ပိုြကိုက်လဲဟင်။ ေကျးဇူးပါေချာေရ။ ကိုယ်က ရှမ်းဟင်းေတွသိပ်ြကိုက်တယ်။
အိုင်အိုရာ
ငါးေကာဟင်းေလးက ေမွှးေနမှာပဲ။
ြပံုးေနမယ့် မေချာ ေဖေဖ၊ ေမေမကိုပါ ြမင်ေယာင်သွားတယ်။
မေချာနဲ့တူရင် ေချာြကမှာေနာ်။
ငါးေကာဟင်းလည်းြကိုက်တယ်။ အစားအေသာက်မှန်သမျှြကိုက်ေနတာလား မသိပါဘူး။ :D
အားပါး... အလုပ်က ြပန်လာလို့ကွန်ြပူတာ ဖွင့်လိုက်တိုင်း အစ်မကေတာ့ အစားအစာ တစ်မျိုးမဟုတ် တစ်မျိုးနဲ့ဧည့်ခံေနတယ်။ သားေရေတွေတာင် ကျလာြပီ... ရှလွတ်...
မုန့်တီဖတ်နဲ့နယ်စားလိုက်ရရင် စားေကာင်းမဲ့ပံုဘဲေနာ် ကချင်မုန့်တီလို့နာမည်ေပးလိုက်မယ်
မေချာရယ်
စားချင်လိ်ုက်တာကွယ်
မေချာရှိတဲ့ေနရာကိုလိုက်လာလည်မယ် ...
လားရှိုးလမ်းေပါ်မှာရှိတဲ့အပံုဆိုင်အြကီးြကီးေလ
အဲ့မှာေလ တစ်ခါ ေြကးနီြမစ်ဆိုလားဘာလားေထာင်းထားတာစားဖူးတယ်.
ခုငါးေကာဟင်းလည်းစားြကည့်ချင်လိုက်တာ ...
ြကည်ြကည်
မေချာ ငါးေကာဟင်းနဲ့ ရှမ်းထမင်းချဉ် ဆိုတာ တူတူပဲလား . . ကျွန်ေတာ် ေတာင်ြကီးမှာ စာဖူးတဲ့ ရှမ်းထမင်းချဉ်ကလည်း ငါးနဲ့ပဲ လုပ်ထားတယ်
ငါးေကာ ဟင်းေလးကို အခုမှ ေတွ့ဖူးြမင်ဖူးြကားဖူးတယ်.. စားဖူးရင် ပိုေကာင်းမှာပဲေနာ်...
ခင်မင်စွာြဖင့်
ေဇာ်သိခင်္
ငါးေကာဟင်းေလးြကိုက်သွားြပီ... လုပ်စားြဖစ်ရင် မုန့်ဟင်းခါးဖတ်ေလးနဲ့ပါ နယ်စားပစ်လိုက်မယ်....
ချိုေနမှာပဲ ေသာက်လိုက်ရင်း)
ေချာရဲ.ငါးေကာဟင်းေလးစားသွားပါတယ်။မသိလို.ေြပာ
ြပပါေနာ်။ငါးေကာဟင်းကိုအရံဟင်း၊အဓိကဟင်း၊အရည်
ေသာက်ဟင်း၊ဘာဟင်းအေနနဲ.စားတာလဲဟင်။ရိုးရာဟင်း
ေလးေတွကထူးဆန်းြပီးစားေကာင်းတယ်။အထူသြဖင့်ဆီ
နည်းနည်း(သို.)လံုးဝမပါလို.ပိုြကိုက်တာ။
အဲဒီငါးေကာဟင်း စပ်စပ်ေလးစားချင်လိုက်တာ
မြကီးေချာရာ..
ညီမ blackroze
သူြကီးမင်းတို့ တံုးဖလားရွာမှာေတာ့ ဟင်းေကာဆိုရင် ဟင်းရည်ေသာက် အရည်များများ အဖတ်နည်းနည်းရယ်။ ငယ်ငယ်တုန်းကေတာ့ အေကာမျိုးစံု ေသာက်ခဲ့ဖူးတယ်။ ငါးေကာ ချိုးေကာ အဖူးအညွန့်ေကာ စံုလို့ပါဘဲ။
အမေချာငါးေကာက အဖတ်များေတာ့ ဟင်းရည်ေသာက် မဟုတ်ဘူးလား မသိဘူး။
ခင်မင်လျှက်
အန်တီဦး၊ ကိုကိုေမာင်>> ငါးေကာက အရည်ေသာက်ြဖစ်ပါတယ်.။ အရည်ကျဲမှာစိုးလို့ အာလူးနဲ့ ငါးဖတ်များများထည့်တာမို့ ပျစ်ေနတာပါ။
ပိုေကာင်းေအာင်လို့ ခပ်ပျစ်ပျစ်ေဖျာ်ထားတယ်း)
အေတာ်ပဲ ထမင်းစားရင်းနဲ့ ပို့စ်ဖတ်လိုက်မိေတာ့ ဟင်းကုန်သက်သာသွားေရာ...အင်း သူများသွားရည်ကျေအာင် အေတာ်လုပ် ေဒါ်ေချာေရ...ဝဋ်လည်မဗျား...
အရည်ေသာက်ဟင်းလား ပျစ်ေနေတာ့ ရှမ်းငပိရည် ထင်သွားလိုး့-)
Post a Comment