ငါးထမင်းနယ် လုပ်နည်းဟာ လွန်ခဲ့တဲ့ တစ်နှစ်ေကျာ်ကလည်း တင်ခဲ့ဖူးပါတယ်.။ ဒါေပမဲ့ ဘေလာ့်အေြပာင်းအေရွ့မှာ ပံုေတွ ပျက်ကုန်ခဲ့ပါတယ်. အဲဒါနဲ့ ြပီးခဲ့တဲ့ မြကာခင်ကမှ ေနာက် တစ်ခါ ြပန်လုပ် စားြဖစ်တာနဲ့ ဓာတ်ပံုေတွလဲ ရိုက်ထားလိုက်ပါတယ်။ ပိုစ့်ထဲကို ပံုေတွ ြပန်ထည့်ရင်း မသိေသးသူေတွလည်း သိသွားရေအာင် ရှမ်းထမင်းချဉ်ေခါ် ငါးထမင်းနယ် လုပ်နည်းကို ေနာက် တစ်ြကိမ် ြပန်တင်ေပးလိုက်ပါတယ်ေနာ်။ ေတာ်ေတာ်များများလည်း ငါးထမင်းနယ် လုပ်နည်းကို သိြပီးသားြဖစ်မှာပါ။ ြပုလုပ်ပံု အဆင့်ဆင့်ကေတာ့ ဒီလိုပါ။ ငါးထမင်းချဉ်မှာ ငါးကေတာ့ အဓိကေပါ့ေနာ်။
ြပုတ်ထားတဲ့ငါးကို အရိုး အသား နွှင်ပါတယ်..
ထမင်းကိုေတာ့ ခါတိုင်းထက် ေရများများပိုထည့်ြပီး ေပျာ့ေနေအာင်ချက်ပါတယ်... ြပီးေတာ့ ဝယ်လာတဲ့ ငါးကို ေရစင်ေအာင်ေဆးေြကာြပီး ြကက်သွန်ြဖူ၊ ဂျင်း၊ ဆားအချိုမှုန့် ထည့်ြပီး ြပုတ်ပါ တယ်။ အိမ်မှာ စပါးလင်ရှိေနလို့ စပါးလင်ပါ ထည့်ြပုတ်လိုက်ပါတယ်။ အားလူးနဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးကိုလဲ ြပုတ်ြပီး ခရမ်းချဉ်သီး ကိုေတာ့ မွှမွှ ေြကေအာင် ေတာက်ေတာက် စင်းပါတယ်.. အာလူးကိုလည်း ေချထားပါတယ်။ ကျွန်မကေတာ့ ခရမ်းချဉ်သီးကို အေရာင်ပိုလှေအာင် ဆီသတ် ပါတယ်...
ငါးြပုတ်
ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်
အာလူးြပုတ်
ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်
အာလူးြပုတ်
ြကက်သွန်ြဖူဆီချက်
ငရုပ်သီးမှုန့်ဆီေြကာ်
ငရုပ်သီးမှုန့်ဆီေြကာ်
ပဲပုတ်အမှုန့်
ေြမပဲဆန်
ငရုပ်သီးေြခာက်ေြကာ်
ဂျူးြမစ်
နံနံ
ငရုပ်သီးေြခာက်ေြကာ်
ဂျူးြမစ်
နံနံ
အဆာပလာ အဆင်သင့်ြဖစ်သွားတဲ့အခါ ထမင်းေပျာ့ေပျာ့ကို ဇလံုခပ်ြကီးြကီးထဲ ထည့်ကာ အာလူးကို ေချမွြပီးထည့် ပါတယ်.. ငါးအသား၊ ပဲပုတ်၊ ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ ဆီချက်၊ ငရုပ်သီးဆီတို့ကို ထည့်ြပီး ဆား၊ အရသာမှုန့်တို့ကို သင့်သင့်ေအာင် ထည့်ြပီး နယ်ပါတယ်။
ြပီးသွားတဲ့အခါ ထမင်းကို ပံုစံလှေအာင် ပန်းကန်လံုးတစ်ခုထဲ ထည့်ြပီး လက်နဲ့ အသာ ဖိပါတယ်... ြပီးေတာ့မှ ပန်းကန်ြပား ပက်ပက်ေလးထဲကို အသာေမှာက်ြပီးထည့်၊ အေပါ်က ဆီချက်ေလးေတွြဖူး၊ ေြမပဲဆန်ေလးေတွ ပံုလိုက်ြပီး ေဘးနားမှာ ဂျူးြမစ်ရယ် နံနံပင်ေလးရယ် ေနရာချလို့ ငရုပ်သီးေြကာ်ေလးကို တွဲဖက်လိုက်တဲ့အခါ ပံုေလးထဲကအတိုင်း စားဖို့အဆင်သင့်ြဖစ်ပါြပီ။
နံနံြမိတ်က ဒါဘဲရှိေတာ့လို့ ရှိတာေလး ထည့်လိုက်တယ်.. ေမ့ြပီး ထပ်မဝယ်ထားလ်ိုက်မိဘူး။
ဒါကေတာ့ ထမင်းကို အြပားေလးေတွ လုပ်ထားတာပါ။
နံနံပင်မရှိေပမဲ့ ဂျူးြမစ်ေတာ့ အများြကီးရှိပါတယ်။ ဂျူးြမစ်များများနဲ့ဘဲ စားပစ်လိုက်ပါတယ်။ :P
ငါးကိုေရခပ်များများနဲ့ ြပုတ်ထားတာဆိုေတာ့ ရှိေနတဲ့ငါးြပုတ်ရည်ကို ဆူေအာင်ြပန် တည်ြပီး ေရညှိ အေြခာက်ေလးထည့်၊ ြကက်ဥကိုေခါက် ပွက်ပွက်ဆူေနတဲ့ ေရထဲကို အေပါ်ကေန ေြဖးေြဖးေလး ေလာင်း ချလိုက်တဲ့အခါ ေရညှိြကက်ဥ ဟင်းရည်ေလးကို ငါးထမင်းနဲ့ တွဲစားလို့ ရပါြပီ... ဟင်းရည် ပူပူေလးေသာက်ရင်း ငရုပ်သီးေြကာ်ေလးကို ကိုက်ရင်း စားလိုက်ရတဲ့ ရှူးရှူးရှဲရှဲ အရသာကို အားလံုးကို ြပန်မျှေဝလိုက်ပါတယ်ေနာ်။
*********************@@@@@@@@@@@**************************
ြကက်သားချဉ်ေစာ်ကားသီးချက်
ေနာက်ထပ် ဟင်းတစ်မျိုးက ြကက်သားကို ချဉ်ေစာ်ကားသီးနဲ့ချက်တာပါ။ ဒီနည်းကေတာ့ ရှမ်းမေလး တစ်ေယာက်ဆီက ရတဲ့နည်းြဖစ်ပါတယ်။
မိမိချက်မဲ့ ြကက်သားကို ေရစင်ေအာင် ေဆးြပီး အေနေတာ် ခုတ်ထစ်ထားပါတယ်။ ချဉ်ေစာ်ခါးသီးနဲ့ ချက်ရာမှာ အရိုးများတဲ့အပိုင်းေတွကို ချက်တာ ပိုစားေကာင်းပါတယ်။
ထည့်မဲ့ အဆာပလာေတွပါ။ ေချာက်ေကာ ၊ ဂျင်း၊ ပါးေကာ (နာနာပွင့်၊ ဖာလာေစ့) ဆီးသီးေြခာက်၊ နီနီေသးေသးေလးက ေဟာ့ေပါ့ေတွမှာ ထည့်တတ်ပါတယ် (နာမည်မသိ)၊ ချဉ်ေစာ်ကားသီး တို့ြဖစ်ပါတယ်။ ေဖာ်ြပထားတဲ့ အဆာပလာ မရှိလည်း ဂျင်း၊ ြကက်သွန်ြဖူတို့နဲ့သာ ချက်နိုင်ပါတယ်။
ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ပါးပါးလှီးြပီး အေစ့များဖယ်ထုတ်ထားပါတယ်။ ( ြကက်သား အချိုးအစားကိုြကည့်ြပီး ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ထည့်နိုင်ပါတယ်။ ြကက်သားတစ်ခွက်စာအတွက် အသီးတစ်လံုးရဲ့ တစ်ဝက်ေလာက်သာ ထည့်ထားပါတယ်။)
ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ပါးပါးလှီးြပီး အေစ့များဖယ်ထုတ်ထားပါတယ်။ ( ြကက်သား အချိုးအစားကိုြကည့်ြပီး ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ထည့်နိုင်ပါတယ်။ ြကက်သားတစ်ခွက်စာအတွက် အသီးတစ်လံုးရဲ့ တစ်ဝက်ေလာက်သာ ထည့်ထားပါတယ်။)
အဆာပလာများကို ဆီသတ်ပါတယ်
ထို့ေနာက် ြကက်သားကိုထည့်လိုက်ပါတယ်.
ဆား၊ အရသာမှုန့်များထည့်လို့ ေရထည့်ြပီးေနာက် ြကက်သားနူးခါနီးမှ ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ထည့်လိုက်ပါတယ်. အချဉ်ေသာက် ချက်မယ်ဆိုရင်ေတာ့ ေရများများထည့်နိုင်ပါတယ်. ြကက်သားနူးရင် ချနိုင်ပါြပီ။
ရှမ်းနံနံခပ်လိုက်ပါတယ်. အရည်မပါတဲ့ တစ်ခွက်ပါ။
အရည်နဲ့ ေနာက်တစ်ခွက်ပါ။
ြကက်သားချဉ်ေစာ်ကားသီးချက်ဟာ လက်လည်းမဝင်ဘဲ လွယ်လွယ်ကူကူ ချက်စားနိုင်တဲ့ ဟင်းတစ်ခွက်ြဖစ်ပါတယ်. ခံတွင်းပျက်ေနသူများ ခံတွင်းလိုက်မဲ့ ဟင်းလည်း ြဖစ်ပါတယ်ေနာ်။
ေအာက်က ပံုကေတာ့ နတ်ေတာ်လြပည့်ညက လြကတ်သွားတာကို ရိုက်ထားတဲ့ ဓာတ်ပံုေတွပါ။ ဘာရယ် မဟုတ်ပါဘူး.. နှစ်၂၀၀ မှ ၉ခါေလာက် ြကံုရတာလို့ ေြပာြကာတာမို့ တစ်သက်တစ်ခါထူးထူးြခားြခား ြကံုရေလေတာ့ မြကည့်မြမင်လိုက်ရသူများ ြကည့်ချင်ရင် ြကည့်နိုင်ဖို့ရယ်၊ အမှတ်တရ အေနနဲ့ရယ် တစ်ညလံုး လကို ထိုင်ေစာင့်ြပီး ဓာတ်ပံုရိုက်ထားတာပါ။ (ဝါသနာက အဲသလို) :P
အေပါ်တန်းကေတာ့ တေြဖးေြဖး လြကတ်သွားပံုြဖစ်ြပီး အလယ်တစ်ပံုက အြပည့်အဝ လြကတ်ေန ချိန် ြဖစ်ပါတယ်။ ေအာက်ဆံုး အတန်းကေတာ့ တေြဖးေြဖး ြပန်ထွက်လာတဲ့ လရဲ့ ပံုရိပ်များ ြဖစ်ပါတယ်။
အားလံုးအတွက် ေပျာ်ရွှင်ေသာ အားလပ်ရက်များ ြဖစ်ြကပါေစရှင်။
22 comments:
ငါးထမင်းနယ်က သဒ္ဓါ ြကိုက်တယ်၊ ြကက်သားချဉ်ေစာ်ကားသီးချက်က မစားဖုးေသးဘူး။ ေလာေလာဆယ်လည်း ငါးထမင်းနယ်က စားချင်ေနတာဆိုေတာ့ အေတာ်ပဲ တလံုးေလာက်စားသွားလိုက်တယ်။
စိတ်ကူးနဲ့တင် စားေကာင်းတယ်။။။
ချစ်တဲ့
သဒ္ဓါ
ငါးထမင်းနယ်ကိုအရမ်းြကိုက်ပါတယ် လုပ်နည်းေလးတင်ေပးတာ ေကျးဇူးတင်ပါတယ်
ငါးထမင်းနယ် စားမယ်။ ထမင်းချက်တာ လည်းအဓိကကျမယ် တို့သာချက်ရင်ေပျာ့ြပဲသွားမှာဘဲ။
ဟင့်..ဒေလာက်ချက်ေကျွးေနတာေတာင်
ဘယ်ေလာက်စားစား..မဝတာခက်တယ်း)
ချစ်ခင်စွာြဖင့်
မိစံ
စားချင့်စရာ
စားသွားြပီ
ခင်တဲ့
အမေဆာင်း
ငါးထမင်းချဉ်ကေတာ့ ကျမတို့အြကိုက်ပါ။ ဂျူးြမစ်
ေတွေတာ့လွမ်းသားပါတယ်။
ချဉ်ေစာ်ကားသီးနဲ့ြကက်သားချက်နည်း အတွက်
ေကျးဇူးတင်ပါတယ်။ ဒီတခါ ချဉ်ေစာ်ကားသီးေပါ်ရင်
ချက်စားပါမယ်။
ချဉ်ေစာ်ခါးသီးကို ြမင်ြမင်ချင်းေတာ့ စာမဖတ်ခင်တုန်းက သေဘင်္ာသီး ေအာက်ေမ့ေနတာ။ ခွဲြပီးသား ြကည့်ြပန်ေတာ့လည်း ပန်းသီးလိုလို၊ သစ်ေတာ်သီးလိုလိုပဲေနာ်။ (မသိရင် အဲဒီလိုပဲ သိလား၊ အမျိုးမျိုး ေလျှာက်ထင်ေနေတာ့တယ်)
ချဉ်ေစာ်ခါးသီး ဟင်းချိုရယ်ဒီမိတ်ေတွပဲ ေတွ့ဖူး၊ စားဖူးတယ်။ အထဲက အေစ့ကိုပဲ ယူတာ ထင်တယ် အဲဒီရယ်ဒီမိတ်ေတွက။ အေရာင်က မေချာရဲ့ ထမင်းစားပွဲအေရာင်အတိုင်းပဲေလ။ ေတာ်ေတာ်ေကာင်းတယ်။ ချဉ်ချဉ်ေလးနဲ့ ထမင်းကို ြမိန်ေစပါတယ်။
ဂျူးြမစ်မပါတဲ့ ထမင်းနယ်ေလး လုပ်စားြကည့် အဲဟုတ်ဘူး လုပ်ဘုဉ်းေပးြကည့်ဦးမယ် ထင်တယ်။ ဂျူးြမစ်မရှိလို့ေလ။
ငါးထမင်းနယ်ကို ရှမ်းလူမျိုးေတွေရာင်းတဲ့ ဆိုင်မှာ ငေပျာဖက်ကေလးနဲ့ ထည့်ေပးတာ ေကာင်းေကာင်း ြကိုက်တယ်ဗျ။ လုပ်စားဖို့ ြဖစ်နိုင်ပါတယ်။ နည်းနည်းေတာ့ အလုပ်ရှုပ်မယ်။ :(
စကားမစပ် အစ်မေချာ နံနံပင်က နွမ်းေနဘီ ဟီးဟီး
(မနာလိုလို့ ေြပာတာ...) :D :D :D
ငါးထမင်းနယ် အရမ်းြကိုက် မေချာေရ . . အရမ်းစားချင်တာပဲ ..
အမေချာေရ
ကျွန်ေတာ်အရမ်းကိုြကိုက်တယ်
ရှမ်းြပည်မှာေမွးလို့ထင်တယ်
ဂျူးြမစ် များများနဲ့စာရတာအရမ်းကိုြကိုက်တယ်
ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ပင်စိမ်းသီးလိုေထာင်းစားတာလဲြကိုက်တယ်
ြကက်သားနဲ့မစားဖူးေသးဘူး
ဒီမှာလဲချဉ်ေစာ်ကားသီးကဝယ်မရဘူးေလ
လူြကံုရှိရင်ေတာ့ထဲ့ေပးတယ်
ချစ်ချစ်ခင်ခင် jasmine
အဲဒါေတွ.. ဘယ်ေတာ့များမှ စားရမယ်မှန်းမသိ။ ြမန်မာြပန်ေရာက်ရင်ေတာ့ အမေချာဆီ လာအပူကပ်ဦးမှ။း)
ငါးထမင်းနယ်ကိုေတာ့အရမ်းြကိုက်တယ်
ရန်ကုန်မှာတုန်းကေတာ့ခဏခဏသွားစားတယ်
အခုေတာ့...အဟင့်..
ချဉ်ေစာ်ကားသီးချက်ေတာ့
မစားဖူးေသးဘူးမြကီးေချာ..
ငါးထမင်းနယ်ြကိုက်တယ်... ချဉ်ေစာ်ကားသီးက ြကာ်းဘဲြကားဖူးတယ်... အြပင်မှာ မြမင်ဘူးေသးဘူး...
ငါးထမင်းနယ်က လုပ်ရတာ လွယ်သားပဲ..တခါမှ မလုပ်စားြဖစ်ဘူး...ေနာင်များမှ..
ရှမ်းစာဆို သိပ်ြကိုက်တာ။
ဒီပို့စ်ေလးဖတ်ြပီး စဉ်းစားမိတယ်။ မေချာနဲ့ အခန်းေဖာ်ြဖစ်ရင် ေကာင်းမှာပဲလို့။
း))
ြကက်သားချဉ်ေစာ်ခါးသီးေြကာ်ကို တစ်အားြကိုက်တာ.. ဒီမှာေတာင် ဝယ်မရလို့ ြမန်မာြပည်ကေန ချဉ်ေစာ်ခါးသီး အေြခာက်ေတွအများြကီးသယ်ခဲ့တယ်.. ချဉ်ေစာ်ခါးသီးေြခာက်နဲ့လည်း စားေကာင်းတယ်.. :)
အဟဲ.. မေချာတင်တဲ့အထဲမှာ ဒီတစ်ခါေတာ့ သွားရည်မကျေတာ့ဘူးကွီ... အခုရန်ကုန်မှာဆိုေတာ့ ြကိုက်တာသွားစားလို့ရြပီ.. ဟီးဟီး.....
ခင်မင်လျက်
ေနဝသန်
ငါးထမင်းချဉ်ကေတာ့အြမဲြကိုက်တယ်။ အြမဲလည်းစားေကာင်းေနတာဘဲ။
ချဉ်ေစာ်ကားသီးကို ဘိုလိုဘယ်လိုေခါ်လဲဟင်။ ေတွ့ရင်ဝယ်စားချင်လို့ပါ။
အိုင်အိုရာ
ခရီးကြပန်ေရာက်တာနဲ့ သားရည်ကျစရာေတွချည်း ဖတ်ေနရပါလားေနာ်။ ဒါနဲ့ ငါးထမင်းနယ်မှာ ဘာငါးသံုးတာလဲ ငါးြကင်းြဖူလား ေချွးမ?
ဒီတစ်ေခါက်ေတာ့ ပီပီြပင်ြပင်လုပ်စားြကည့်အံုးမယ်။
ချဉ်ေစာ်ကားသီးနဲ့ တစ်ခါမှချက်မစားဖူးေသးဘူး စမ်းြကည့်အံုးမှပဲး)
လြကတ်တဲ့ညက ပလိပ်ကေန ရန်ကုန်ြပန်ခါနီးေပါ့ တစ်အိမ်လံုး ဇက်ေညာင်းေအာင် ရပ်ြကည့်ေနြကတား)
ပံုေတွထဲကအတိုင်းပဲ ရှင်းရှင်းလင်းလင်းြမင်ရတယ်။
စိတ်ဓာတ်အစဉ်ြကည်လင်ေအးြမပါေစကွယ်။
ေမတ္တာြဖင့်
အန်တီတင့်
ငါးထမင်းနယ် မတရားြကိုက်ေပါ့။ ဂျူးြမစ်ေလး တဂျွတ်ဂျွတ်ဝါး စားလိုက်ရရင် ေဆွမျိုးေတာင် ေမ့သွားေလာက်တယ်။ ြကက်သားချဉ်ေစာ်ကားသီးချက်ကေတာ့ စားဘူးေသးဘူး။ ေကာင်းမယ့်ပံုေလး...။ ချက်စားြကည့်ဦးမယ်ေချာေရ..။
ြကက်သားချဉ်ေစာ်ခါးချက်ကို ေတာ်ေတာ်စားေကာင်းမယ်လို့ ထင်မိတယ်။ ချဉ်ေစာ်ခါးသီးမရှိလို့ သံပရာသီးနဲ့ အစားထိုး ချက်မယ်စိတ်ကူးတယ် မေချာေရ။း)
လြကတ်တာေလး ြမင်လိုက်ရတယ်။ အဲဒီေန့ညက ေကျာင်းက အြပန်မှာ ြမင်လိုက်ရတယ်။ မေချာမှတ်တမ်းတင်ထားတာ သိပ်ကို တန်ဖိုးရှိတာေပါ့။
ခင်တဲ့
ေမသိမ့်
Post a Comment